• Frodo
    65
    Djelomično točno, iako je to definicija šovinizma kako je navedeno u komentaru iznad, no oni uvijek dolaze u paketu: šovinizam, nacionalizam, ksenofobija i sl. bar zadnjih 50-100 godina stoga imaju preklapajuće definicije. Ipak, povijesno je nacionalizam povezan s deventaestostoljetnim liberalizmom i stvaranjem demokracije nasuprot dinastičkim, monarhijskim režimima. To su suviše kompleksni pojmovi da se tako kategorički razbacuje s njima jer im ruši vrijednost pa kada dođe situacija u kojoj će se stvarati novi fašizmi, komunizmi i dr. ljudi neće biti sposobni to prepoznati jer su već “okruženi” jednima i drugima. Stoga nacionalizam u svakom slučaju danas nosi negativnu konotaciju. Nije ni patriotizam ostao lišen toga, u suštini etička vrijednost ljubavi prema mjestu rođenja (to može biti i grad, regija, država i sl.) često je iskorištavan u negativne svrhe. Mislim da je život pod vladajućom strankom u našoj državi savršen primjer eksploatacije domoljublja do točke osjećaja gađenja prema tome.
  • Frodo
    65
    Enciklopedija sigurno ne daje dovoljno široku sliku za shvaćanje ovih pojmova, pogotovo nacionalizma o kojemu su napisani tomovi knjiga. To usitinu i jest školska definicija, ali treba imati na umu manifestacije nacionalizma kroz povijest.
  • Dino
    2.2k
    u suštini etička vrijednost ljubavi prema mjestu rođenja (to može biti i grad, regija, država i sl.) često je iskorištavan u negativne svrheFrodo

    To pokusavam reci. Nacionalizam je isto kao i patriotizam sustinski pozitivan “smjer”, ali pretjerivanje u jednom ili drugom lako dovedu do sovinizam i ksenofobije. Mislim da bi te pojmove trebalo razlikovati kako ne bi doslo do negativnog poimanja odredenih pravaca i pokreta.

    Isto kako je Sjeverna Koreja “Narodna Republika” pa svi znamo da nije sto isto ne znaci da cemo sve narodno smatrati losim.

    Medutim, slozio bih se da je to puno vise od same deifinicije.
  • Tom Hanks
    2.6k
    Koliko je nacionalizam krivo korišten u upotrebi govori činjenica da sam jednom prilikom čuo komentar kako je nacionalizam nacizam.A sve radi dragih naših medija.
  • seljak86
    2.4k
    Nacionalist sam, pa kaj?
  • maddaddam
    2.9k
    220607163.4_xxl.jpg?v=1

    Gojak sudjelovao u prvoj pobjedi BH u Ligi nacija protiv Rumunjske 1:0

    Novi dres Bosne i Hercegovine?

    220607163.5_xxl.jpg?v=1
  • Bosna86
    11.6k
    Neki moj dojam s tribine je da je bio najbolji igrač na terenu… Fun fact, izveo je većinu prekida
  • masacusec
    3.1k
    Stvar je isključivo tumačenja i definiranja. To su vrlo osjetljivi pojmovi koje danas definiraju uglavnom ljevičarski jezikoslovci i leksikografi te mu na taj način priljepljuju negativnu stigmu kroz prizmu mržnje prema drugima, ne naglašavajući ljubav prema svojemu. Konstantno stavljaju u isti kontekst riječi nacionalizam i ksenofobija definirajući ih kao sinonime, što znamo da nije točno...
    Površnost i generalizacija!
  • Frodo
    65
    Zašto baš jezikoslovci? Više manje sve društvene znanosti definiraju takve stvari, ovo ponajviše sociolozi i povjesničari. I to nema toliko veze s definicijama koliko s (povijesnim) kontekstom vremena, on stvara nove definicije. Kao što sam iznad napisao, nekoć je nacionalizam bio pozitivna vrednota, danas je iz perspektive nadnacionalnih organizacija i tendencija negativna vrednota. Da ne spominjem komunistički internacionalizam, iako u nekim državama komunisti su veći domoljubi od “desničara”, možda više jer je sam komunizam anakron.

    S ljevičarskim definiranjem svega znanoga i neznanoga se slažem, na kraju će njima samima to najviše štetit.
  • serbus
    3.6k


    Zna li se kad je presica pupija?
  • serbus
    3.6k
    Baš čitam jučer portale i naletim na ono ljudsko dno, smeće otrovalo tabletama troje djece ugušio ih zatim na spavanju. I sad mi živimo u zemlji gdje pederčina za to dobije 50g kaj znači da će vjerojatno uz sve "vrhunske pravne igre" izaći van.

    Pa jel to moguće mislim znam da je ali baš taj "pravosudni sistem je smeće smeća" ...??
  • Nino Bule
    11.5k

    Ne kuzim sta si sad napisao, pa 50 godina je prakticki dozivotna, za njega pogotovo, i osim ako nije potpuni luđak koji dokaze neubrojivost, dobit ce takvu kaznu
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.