• prefontaine
    11.3k
    Evo, šta fali ovome? Šta?!
    2yn54o.png
  • Paggini
    100k
    Također, ne znam kako ljudi zaboravljaju, novac NIJE naš (Dinamov) i nije realno da se možemo ponašati tako da ćemo mi izabrat 5 stadiona koja su tip top i evo, birajte od tih 5 i izvolite gradit. — Fan

Pa kojom onda logikom 6 arhitekata iz struke, koji niti plaćaju taj projekt, niti će ga održavati, niti će ga koristiti imaju 6 glasova od 9? Ja bih se čak i složio s tobom u bilo kojem trenutku prije predstavljanja rješenja, ali nakon ovog antologijskog fijaska gdje su pokazali svu svoju sramotu u odabiru, vrijeme je da drugi uzmu stvari u svoje ruke.

Svakako što si napisao se slažem, da treba postojati dio ljudi koji su stručni u toj grani, koji će znati procijeniti sve te stvari koje mi ne vidimo ili ne gledamo kao bitne, ali isto tako oni ne smiju biti faktor odlučivanja, pogotovo ne ovi drkaroši koji vide samo crteže, bez ikakve realne slike kako to izgraditi i je li moguće izgraditi, nego im se sviđa render. Tom logikom, mi imamo više referenci za odabir od njih, jer očigledno je da nemaju ni najmanje znanja oko funkcionalnosti, željama navijača i smislenosti samog odabira.
  • NitkoBitan
    39.9k
    Pa to bi bio drugi natjecaj, na pozivnom natjecaju mozes zvat koga oces i sam kao investitor odredis.

Meni bi bilo sasvim logicno angazirat nekoliko domacih jacih ureda koji su sudjelovali, a bili su zakinuti sa ocjenjivanjem jer je ova ziri ekipa malo delusional.
  • Zambatine škude
    5.2k

Pa to su ograde koje sam spominjao. Naravno da neće Dinamo odabrati stadione koje bi koštali pola milijarde eura ako je budžet 200ak milijuna. Niti da će birati šetnice zbog kojih će morati izmjestiti žirafe iz zoološkog.

Među onih 88 projekata ih ima preko 20 koje bi prihvatilo 90% navijača i građana Zagreba. Bubnuo sam pet, neka ih je deset ili dvadeset. Nemoguće je da nijedan ne bi zadovoljio Grad i Državu.
  • CISCO
    1.6k
    Na svim renderima se po prilici vidi položaj stadiona.

Sve korake su odradili profesionalci.

Novac je naš.

Upravo se možemo i moramo ponašati tako da ćemo mi izabrati između 5-6 stadiona.

Kroz članski referendum.
  • crophantom
    8.6k
    ak se ide na pozivni natjecaj koji nije anoniman, onda da, ali sumnjam da bi se islo na to, jer bi price o pogodovanju krenule prije samog natječaja
  • NitkoBitan
    39.9k
    Ne znam, nek smisle oni koji su zakuhali stvar.
  • NORTE
    27.6k
    hvala Bogu na razumu Plenkovića. Malo je falilo. — don

Ne, prijedlog je zapravo odmah dobio košaricu od javnosti, a ubrzo i vrlo jasnu košaricu predstavnika vladajuće stranke koja je glavni akter u projektu.

Nije falilo malo jer je grupa odlučivala o tome što može, a što ne.

Nakon što je grupa objavila svoj stav mišljenje su promijenili Boban i kasnije senf, dok je vlada zapravo čekala i reakciju navijačke grupe, iako je već i javnost rekla svoje na temelju opće navijačke želje koja se već godinama zna.

Zahtjevi grupe bili su navedeni i po medijima mjesecima unatrag, a onda su diletanti odabrali ono što njima paše i navukli bijes.
  • CISCO
    1.6k
    Kako se ta financijska smrt odnosi na dosadašnjih recimo desetak godina starog Maksimira?

Čemu ta sumanuta žurba i siljenje?

Stadiona će biti, a tak dragom Bogu svejdeno jer 2033 ili 2034.

Radi se nešto što će nadići nas i ostavlja se našoj djeci i unucima.

Najbolje da se zbog vlastite sebičnosti i nestrpljivosti to sada zajebe.
  • NORTE
    27.6k
    Objava hdza o stadionu u Maksimiru:
    ✅ Biste li Vi gradili kuću koja vam se ne sviđa? Ne biste. Neće ni #VladaRH. Trebamo ići na novi natječaj za Maksimir❗

✔️ Kakav je smisao napraviti stadion koji se nimalo ne sviđa navijačima, a upravo će oni onamo dolaziti svakog tjedna?

✅ To je i pitanje razumnog ulaganja sredstava u projekt koji će živjeti desetljećima s GNK Dinamo Zagreb, sa Zagrepčanima, s #Vatreni, s hr nogometom, s emocijama cijele nacije.

✔️ Vlada Republike Hrvatske kao 50% sufinancijer izgradnje ima pravo procijeniti hoće li novac poreznih obveznika uložiti u „rješenje“ s kojim golema većina građana nije zadovoljna.

⬆️ Premijer Andrej Plenković iz Bjelovara ⬇️

✅ Svi smo, od samog početka, očekivali potpuno novi Maksimir, a ne svojevrsnu „rekonstrukciju“ postojećeg #stadion.

✔️ Arhitektonska struka, koja je sačinjavala većinu u žiriju, očito je u raskoraku s nogometnom javnosti ⚽. Mora se povući ručna kočnica.

✅ Rušenje starog #Maksimir moći će krenuti neovisno o novom natječaju - čim se bude moglo igrati u Kranjčevićevoj.

✅ Trošak poništenja starog natječaja? Nagrade iznose oko 0,2% ukupne vrijednosti toga važnog #projekt - „teškog“ 175-200 milijuna €.
  • Denle
    1k
    ✅ Trošak poništenja starog natječaja? Nagrade iznose oko 0,2% ukupne vrijednosti toga važnog #projekt - „teškog“ 175-200 milijuna €. — NORTE

Odkud im ovih 0,2%? Zar ne bi trebali isplatiti sve projektantske kuce u top 5, sto je oko 900+ tisuca eura? To bi bilo blize 0,4-0,5%

Ili postoji neka pravna mehanika za ponistenje natjecaja za neki manji iznos?
  • Fan
    2.9k
    Grad bi si pucao u nogu kad bi išao s prijedlogom da svi građani grada Zagreba glasaju, jer to otvara presedan da će građani Zagreba moći birati apsolutno svaki projekt koji se bude gradio u Zagrebu, na što očito odjednom imaju pravo. — Paggini

Ovo je jako zanimljivo i priznajem da nisam o tome razmišljao. Doduše, kad se radi o nekom tako skupom projektu, vjerujem da ne bi bilo ni loše raditi referendum za takva pitanja, taman da ih se pita dal su za nešto ili ne, ili po pitanju obaveznih stvari, da im se da na odabir više (gradu prihvatljivih) solucija.

Pa kojom onda logikom 6 arhitekata iz struke, koji niti plaćaju taj projekt, niti će ga održavati, niti će ga koristiti imaju 6 glasova od 9? — Paggini

Logikom da imaju striktna pravila za odabir koji su stadioni izvedivi. Znači, dat im naputak da nam se jebe izgleda li njima nešto lijepo ili ne. Nek se drže svoje struke i daju ocjene za: Statiku, krov, funkcionalnost, infrastrukutu, trošak i te neke bitne stvari + DRŽATI SE NATJEČAJA KAO NPR IMATI POVEZANU STRUKTURU GLEDALIŠTA. I to je to. Ako stadion zadovoljava SVE te bitne kriterije, ide dalje u krug za glasanje građanima grada Zagreba. Nikakve daljnje egzibicije i sve mora biti javno i transparentno da ak oni kažu: a ovo bi koštalo 500m, da se može projektant žalit i reć ne, koštalo bi 200. I onda mi dobivamo, karikiram 40 stadiona od ovih 88 i glasamo za top 5, 10, svejedno, i onda dal će sad neka komisija birat na kraju il Dinamo il netko treći, nebitno jer bi se bar u određenoj mjeri svi složili da je to - to.

Na svim renderima se po prilici vidi položaj stadiona.
    Sve korake su odradili profesionalci.
    — CISCO
    Problem je što je puno stadiona otpalo zbog nekih subjektivnih razloga koje nemaju veze sa glavnim pravilima. Ovo što je ovaj žiri radio su nebuloze i za otkaz svim sudionicima tog procesa.

Novac je naš. — CISCO
    Novac je i tvoj kao i jebenog tovara koji živi i radi u Zgu. Tako je kako je. Zato mislim da građani Zagreba imaju jednaka prava kao i navijači Dinama.
  • IvanS
    592
    Grad Zagreb i Vlada RH su investitori u ovom projektu i oni su ti koji mogu reći "ne damo novac" iz ovog ili onog razloga i točka.
    I koliko vidimo priča i ide u tom smjeru.

Ako talijanima i treba nešto platiti to bi po meni bilo samo onih tristotinjak tisuća i to ako rješenje zadovoljava uvjete natječaja. A da li zadovoljava? Nisu spojene tribine, statičari kažu da ovo nije održivo, upitna je i pokrivenost krovova i sl.
    Dakle, nisi zadovoljio uvjete i otpadaš, tj. nećeš dobiti novac koji ne zaslužuješ i točka.
    A ovaj dio da ne bi bilo niti 20 tisuća sjedećih mjesta a treba biti 35 k prema uvjetima? Taj dio ne kužim kako se dobilo iz ovog jadnog rendera al' ajde. No svakako, to je za u zatvor, a ne još da im se penali isplaćuju!

Jedini problem koji dalje vidim je taj što sad više ne može biti anoniman izbor jer je sve viđeno.

Svakako u sljedeći proces odabira treba dodati kojeg građ. inženjera, zatim statičara, manju važnost dati ovim arhitekt-stručnjacima, i konačno poslušati želje i sugestije iz GNK Dinama (klub treba organizirati glasanje unutar svojih redova kroz predstavnike navijača, upravu, štogod) i tu će se lako doći do rješenja.
  • Masto
    2.6k
    Za šta dobi ekipa lovu
  • Hnlovac
    8.1k
    i to održavanje je nista u usporedbi s troškovima izgradnje

Meni bi bilo top da imamo opciju otkupa stadiona kroz 20 godina
bold
italic
underline
strike
code