• mlinchica
    5.2k
    Ma sve ok, pročitaj Sajlekove postove, on se najviše potrudio pojasnit. :wink:
  • Sajla
    18.8k
    Sad uzmi biranje stadiona.
    Netko ce birati po vanjskoj 'fasadi'
    Netko ce birati po obliku (ovalnom, pravokutnom.
    Netko ce birati po broju etaza.
    Netko ce birati po nagibu tribine.
    Netko ce birati po broju sjedalica.
    Netko ce birati po broju VIP mjesta i njihovoj lokaciji.
    Netko ce birati po poziciji krova i sunca u odredeno doba dana.
    Netko ce birati po retrogradnom merkuru.
    jedan u nizu

Nakon što stručni ljudi odaberu i fasadu i oblik i etaže i nagib i..... sve ostalo i dobijemo 2, 3 ili 5 projekata koji na najbolji način zadovoljavaju sve unaprijed postavljene kriterije. E, tek onda će članovi između ta tri projekta birati. Pa će onaj koji bira po nagibu tribine imati izbor između 30°, 30,2° i 30,3° jer su stručnjaci već odbacili projekte s nagibom od 42° i 15° koje su poslali lajbeki koji ne znaju kaj rade.
    Biramo između tri stručno odabrana najbolja - a ako ih nema toliko, ako ne stigne dovoljan broj prijava koje zadovoljavaju kriterije, neće nam ni ponuditi izbor. Da su na natječaj za izbor 4. dresa došli jedan dres, vjenčanica i kupaće, ne bi birali. Isto i sa stadionom.

Fakat trošim previše energije na zagovaranje "referenduma" za koji mislim da nije potreban. :lol: Ali ne vidim ništa loše u tome da se ljude pita kaj misle koji od 3 najbolja im se najviše sviđa.
  • jakov1
    1.5k
    Sad uzmi biranje stadiona.
    Netko ce birati po vanjskoj 'fasadi'
    Netko ce birati po obliku (ovalnom, pravokutnom.
    Netko ce birati po broju etaza.
    Netko ce birati po nagibu tribine.
    Netko ce birati po broju sjedalica.
    Netko ce birati po broju VIP mjesta i njihovoj lokaciji.
    Netko ce birati po poziciji krova i sunca u odredeno doba dana.
    Netko ce birati po retrogradnom merkuru.
    jedan u nizu

A po cemu ce birati povjerenstvo? Po objektivno mjerljivoj ljepoti?

Raspise se natjecaj s odredenim uvjetima, povjerenstvo ocjeni jesu li isti zadovoljeni, a onda narod bira koji im se najvise svida. Ni prvi ni zadnji takav slucaj na svijetu.
  • jedan u nizu
    17.7k

Pa naravno da ce po necemu birati povjerenstvo.
    Ja sam pisao kako bi birao laik. Po jednoj stavci koja mu je najbitnija. Povjerenstvo ce izabrati izmedu vise stavki. Strucni ljudi ce prostudirati to jako pomno, izvagati sve i izabrati nesto. Prosjecan navijac ce birati po jednoj stvari koja je njemu bitna. Nekome fasada, nekome kapacitet, nekom broj etaza.

Nadam se da me sad shvacate.

Evo primjer.
    Dobijes 5 stadiona na biranje. Svi imaju neke zajednicke smjernice koje su ispostovane, ali u jednom je kapacitet veci od drugih.
    Netko ce izabrati taj samo na temelju kapaciteta, ali ce previdjeti cinjenicu da recimo taj stadion ima drugaciji nagib tribina, poziciju sjedalica, broj sky boxeva ili slicno.
    Netko ce izabrati drugu opciju, koja ima najvecu razliku izmedu gornje i donje etaze, jer mu je to bitno, ali nece ni pogledati druge parametre.

Primjer sam dao i na biranju cetvrtog dresa. Tu smo vidjeli kako je jednima bitna jedna stvar, drugima neka druga i sl. Netko poludi kako je moguce da dres ima motiv šume, dok je nekom to top.
    Sta bi bilo da se uz to birao materijal, kroj, šavovi, tezina, svojstvo upijanja i na kojoj temp se treba oprati.
  • Sajla
    18.8k
    Sta bi bilo da se uz to birao materijal, kroj, šavovi, tezina, svojstvo upijanja i na kojoj temp se treba oprati.jedan u nizu

ali to i je moja poanta cijelo vrijeme. laici ne biraju taj dio. taj dio su već odabrali stručnjaci, a onda i odbacili dizajn dresa na kojem piše "očemo titulu" ili je u duginim bojama.

ali ce previdjeti cinjenicu da recimo taj stadion ima drugaciji nagib tribina, poziciju sjedalica, broj sky boxeva ili slicno.jedan u nizu

ali su i nagib i pozicija sjedalica i broj sky boxeva već prošli stručni sud, oni su dobri, dapače - među najboljima. i ako je većini članova bitan kapacitet pa će ih većina glasati prema tome - neka. i dalje dobijamo sve ostale parametre zadovoljene na najbolji mogući način.
    ako smo raspisali natječaj da želimo kupiti novu BMW peticu crne boje s dizelskim motorom od 200 konja i dođu nam tri takva auta, a odabrat ćemo prema tome koji ima registraciju s najmanjim brojem ili je borić na retrovizoru s mirisom vanilije - u čemu je problem? nećemo izabrati fićeka koji lijepo miriši.
  • Zagi
    16.2k
    Daš projekt Normanu Fosteru ili Herzog and de Meuron i precvikaš vrpcu na otvaranju.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet