• ElDorado
    14.4k
    24 sata vise nije meritoran za nista. Procitajte kaj vam je kolega @Paggini danas napisao
  • fakin
    6.1k
    čuj ovo ako ne pobijedi bedem. od kad je bedem mjerilo

Dinamove utakmice sezone su Europa i hajduk. bedem i osijek su potpuno nebitne utakmice.
    ali ponavljam, boban neće smijeniti kovačevića prije ljeta, jednostavno to je njegova filozofija.
  • Mr Anderson
    21.9k
    bedem i osijek su potpuno nebitne utakmice.fakin

Ne mogu biti nebitne jer moramo obje dobiti.
  • gledatelj
    1.5k
    Vidim posudujemo Loksi igrača, a nedavno i kupili. Kako to da smo opet počeli trgovati sa njima?
  • fakin
    6.1k
    predstavlja ih se kao utakmice sezone. ono utakmica protiv niželigaša i protiv momčadi koja se cijela rasprodala. zamisli uspjeha
  • Mr Anderson
    21.9k
    Nisu teške utakmice ni utakmice sezone jer igramo sa slabijim protivnicima, zato i je imperativ da ih moramo dobiti pa samim time ne mogu biti nebitne. Bitna je svaka, neke su manje zahtjevne, neke više. Meni je rezultatski nebitna jedino prijateljska utakmica na pripremama.
  • fakin
    6.1k
    ponavljam, neće kovačević ostati zato što će dobiti iduće dvije utakmice protiv bedema i osijeka. kovačević će ostati do kraja sezone što god se dogodilo.
  • Omake
    21.1k
    Izvinite mi na francuskom, nisam mogao odoljeti

Igrač-Čovjek u 4-3-3

Formacije su neutralne. Igrač-čovjek nije. Ne postoje formacije koje su same po sebi napadačke i obrambene. I ako ignoriramo ekstreme , to je u vakuumu točno. No, igrači i ekipe ne postoje u vakuumu. Oni postoje u konkretnim situacijama, kondicionirani svim onim što je prethodilo. I zbog toga je Dinamo koji 4-3-3 u europskoj utakmici mijenja za 3-4-3 osuđen da bude defenzivno orijentiran. Igračka psiha i podsvijest često stupanju na snagu. Nemoguće je u svakom, a što je utakmica dinamičnija u bilo kojem, trenutku, pristupati nogometu racionalno kao igrač. Naslanja se na instinkt i iskustvo. Kada imaš grupu ljudi koji cijelo vrijeme igra sa 2 stopera i 1 defenzivnim veznim, i onda im u rijetkim trenutcima to zamijeniš sa 3 stopera i 2 defenzivna vezna, njihova psiha/podsvijest nema što drugo zaključiti nego, „Mi smo ovdje došli braniti se, biti pasivni, reaktivni, oni čija volja je podložna volji i naumu drugoga.

Svi smo mi produkti okruženja, svijeta i svega što susrećemo. Većina naših igrača, a često i skoro cijeli startnih 11 je produkt abrahamskog svijeta, kojem je jedna od glavnih karakteristika krajnji dualizam eshatološkog karaktera. U raznim situacijama, bile one stresne ili nepoznate, ljudi s takvom percepcijom stvarnosti vuku ka ekstremu. U nogometnom slučaju, ili smo se došli braniti ili smo ti koji napadaju. Prva godina covida je dosta dobar primjer toga. Prvih par mjeseci je bilo stanje opće kataklizme, praktički apokaliptično. Dok je na ljeto dosta ljudi prebacilo na drugi ekstrem, te se se ponašali kao da je to „pičkin dim”.

Nogomet je, naravno, puno banalniji primjer od pandemije, ali mehanizam je isti. Igrač ne prima samo informaciju o tome gdje se nalazi njegov suigrač, protivnik ili lopta. On prima i informaciju o tome što ta situacija znači. A značenje ne nastaje u trenutku kada je situacija nastala. Ono je posljedica svega što je igrač do tada naučio o nogometu, svojih prethodnih iskustava, instrukcija koje je dobivao, momčadi u kojima je igrao i, na kraju krajeva, načina na koji je naučio promatrati svijet.

Zato promjena iz 4-3-3 u 3-4-3 nije samo šaltanje figura. U glavi igrača dogodilo se nešto puno veće. Ako je 4-3-3 za njega tijekom cijele sezone značio „mi kontroliramo utakmicu”, a 3-4-3 se pojavi samo kada je na drugoj strani neko nominalno bolji, skuplji, jači, onda 3-4-3 za njega više nije samo raspored igrača. Postao je simbol. Simbol da se okolnosti mijenjaju. Simbol da treba biti oprezniji. Simbol da je prioritet zaštititi ono što imamo. 3-4-3 postaje simbol svake sumnje i utjelovljenje svakog nedostatka. Poruka da mi kakvi jesmo i sve što inače radimo nije dobro i sada trebalo probati što nas stavlja u negativni položaj, jer je pozitivan položaj protiv ovih nemoguća misija. U startu si izdao i posumnjao u većinu onoga što tebe čini igračem Dinama.

Formacija/sistem dobiva značenje tek kroz ljude koji je igraju, njihove navike i iskustvo te kroz kontekst u kojem je koriste.
  • DerHerrKool
    1.8k

E, pa drago mi je da nisi. Svaka čast!
  • Masto
    2.2k
    Više ne skupljaju kvotu na liviju nego na kovi
  • Sajla
    23.8k
    Šivalecomhb1

Meni ne treba jači dokaz da je Tito bil podmetnuti Rus od ovoga kaj se radi s kajkavštinom zadnjih 80 let. Da bi lik koji je pol Zagorec pol Slovenac dozvolil da mu se tak mrcvari materinji jezik, meni to nejde v glavu?

Ako je Čakovec - Čakovcu, onda valjda i Šivalec - Šivalcu, a i Ivanušcu. I Velimir Zajec - Velimiru Zajcu, baš kao i danas Mihi Zajcu, samo kaj je Milojku Pantiću i sličnima to bilo teško izgovoriti prije 50 godina, a niko se ni usudil ispraviti.
    I zato - Polovancu, Vugrincu, Posavcu, isto kao što je zatvor u Remetincu, a ne Remetinecu, a okretište tramvaja na Črnomercu, a ne Črnomerecu.
    Nekad su jebeni jugooficiri iz neke pripizdine uz Moravu kasapili naša imena i bili smo kuš, pa danas komentatori na hrvatskim televizijskim programima pravilnije izgovaraju prezimena igrača iz Kameruna, Perua i Brazila nego naših ljudi iz Međimurja, Hrvatskog Zagorja ili Podravine.
    Doduše, i ja isto previše očekujem. Kad je i naš najveći književnik kao zadnji kmet pognuo glavu i dozvolio da mu krivo izgovaraju prezime, tko sam onda ja da se bunim kad Krleža nije?

Ali malo poštovanja prema našim igračima bi ipak bilo u redu, možda da ipak naučimo njihova imena kak spada? Ili da prestanemo vikati "Kaj je? Kaj je? Kaj, kaj, kaj je?" i lagati sami sebe?
  • Bosskovitz
    21.4k

Ovo je najljepša stvar koja je napisana na Zoni unatrag puno vremena. Toliko precizna analiza psihološkog aspekta promjene taktike, a opet u nekoj široj slici primjenjiva na puno više od nje.
  • DerHerrKool
    1.8k
    Ovo se misli kad se kaže “Nije ti ovo FM” :grin:
  • hb1
    881
    Ima ljepšeg načina da se ovo sve kaže, a ne referenciranje na jugooficire i Milojka Pantića dok očigledno želiš boostati svoj ego i dovlačiš reply iz potpuno druge teme da bi se napravio pametan i dokazao nešto. Siguran sam da sam mogao barem 500 puta u životu ispraviti nekoga tko dolazi sa kajkavskog govornog područja kod nas u Hercegovinu, ali nisam, jer nisam kao ti, shvaćam da postoje ljudi iz drugih govornih područja koji su tu iz sličnih interesa kao i ja, pa smatram da je nekulturno prosipati pamet zbog jednog slova, i baš me je zanimalo kako ekipa piše po forumu pa sam malo pretražio i gle, baš kao što sam očekivao, u skupini ljudi što su ti lajkali komentar odnosno onih koji se slažu se s tobom, nalazi se jedan kojeg trebaš isto školovati. Ugodan dan svevišnji Kajkavče! https://www.zonadinamo.com/discussion/comment/955752
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.