• GaijiZG
    610

    Naša sloboda je vječna, to jest naša slobodna volja. Stvoreni smo na sliku Božiju, što znači da imamo slobodnu volju, i mi sami biramo Boga ili ne. I raj i pakao su izbor. Bog poštuje našu volju više od ičeg i ne želi nas na silu gurat u raj.
  • Crle
    359
    Zar nije geocentričan sustav temeljen na tome da se
    sva nebeska tijela (zvijezde, planeti i mjeseci) kreću oko zemlje? Pa samim time činjenica da se Jupiterovi mjeseci kreću oko Jupitera znači da geocentrični sustav kao takav nije točan.

    Na stranu tome kakav je bio Galileo i koliko to tada nije bio dovoljan i jasan dokaz opet je mogao pobuditi dosta pitanja.

    Recimo veće zasluge za napredak tada imaju Medici kao mecene i bankari nego crkva.
  • Tom Hanks
    2.6k
    Raj i pakao ne postoje,kao ni pričajuci gorući grmovi, razdvajanja mora i hodanje po vodi
    Razina Hansa Andersena samo u odraslih ljudi,prilično uznemirujuće zapravo.
  • Bosskovitz
    7.6k
    Boško nikad ti tu pisanje protiv Crkve neće proći, i onda uvijek pokreneš svađe jer eto mi drugačije ne znamo.serbus

    Ako je kritika loših stvari u Crkvi pisanje protiv Crkve, je li onda i kritika loših stvari u Dinamu pisanje protiv Dinama? Nije, jel tako?

    Nit pišem protiv Crkve ni pokrenem svađe, nego napišem neku kritiku i dogmatičari se sjate s optužbama da ih vrijeđam, da mrzim Crkvu, da sam ljevičar i slične gluposti - ali nikada da odgovore argumentima, samo ad hominem optužbama i logičkim pogreškama.

    ponavljam, možda da izguglaš ili se malo educiraš o pojmu sekularizam? sekularizam nije odvojenost vjere i države nego baš suprotno. on je suživot istih.mali M

    Joj... ok, ajmo:

    • "Sekularizam je ideja je da vjera i država moraju biti odvojene jedna od druge i da vjera ne smije utjecati na politiku." - Wikipedia
    • "Sekularizam je odvojenost vjerskih institucija od institucija države i nepostojanje dominacije vjerskih institucija političkom sferom; sloboda misli, savjesti i vjere za sve; i nikakve državne diskriminacije prema bilo kome na temelju njegove vjere ili nereligioznog svjetonazora." - Oxford Academic
    • "Sekularizam je uvjerenje da religija ne bi trebala biti uključena u uobičajene društvene i političke aktivnosti zemlje." - Cambridge Dictionary

    Sekularizam je upravo odvojenost vjere i države. Doslovno, točno to što sam već par puta napisao.

    klasičan si spinaš koji je za "uključivost", "slobode", ali pod tvojim uvjetima.. i zato neznaš reagirati argumentirano nego ti je sve "napad".mali M

    Obično se povučem iz rasprave u ovom trenutku jer nemam volje ni želje raspravljati na ovoj razini, ali evo sad neću. Između nas dvojice, ja jedini odgovaram argumentirano. Pogledaj svoj komentar, gotovo isključivo se svodi na vrijeđanje mene i izmišljanje narativa kojeg ja uopće nisam izrekao jer nemaš niti jedan jedini argument kojim bi mogao kontrirati mojim tezama. Kao npr ovo:

    Zato i kažem da se možeš skrivati iza svoje "otvorenosti" da svi žive u slobodi, ALI u svoja četri zida. Eto tako je lijepo to i komunizam zagovarao, možete svi biti vjernici ali dok vas nitko ne vidi, ne čuje ili ćemo vas zatvoriti (ili ubiti) u ćelije, da vas opet nitko ne vidi niti čuje.mali M

    Ja ništa od toga nisam rekao. Ti si moje zalaganja za sekularizam, nešto što je temeljna vrijednost pravnog poretka u više manje svakoj zemlji svijeta osim u šerijatskim zemljama, odlučio prljavo spinati kao da se zalažem za ubijanje vjernika i komunizam. Kako te nije sram?

    Neću ovaj put stati jer je ovo odvratno i bezobrazno, a posljedica je tvoje neobrazovanosti jer ne razlikuješ privatnu sferu i javnu sferu pa misliš da ako je nešto privatna stvar - to je dopušteno samo unutar četiri zida. Ja te obrazovati ne planiram, barem ne besplatno, ali nedam ni da vrijeđaš moje stavove i temelje modernog zapadnjačkog društva svojim pogrešnim interpretacijama.

    Kažeš ne zanimaju te New Age foremali M

    To je bio odgovor na tvoje novotvorine oko pojma sekularizma. Ja sam obični, mirni liberal koji ne robuje dogmama i pokušava voditi racionalnu raspravu, a ti si fundamentalist koji se uvrijedio kad sam mu rekao da čvrsto podržavam njegovo pravo da vjeruje u što god hoće, ali sam uz njegovog boga naveo i neke druge bogove u koje bi mogao vjerovati pa me počeo optuživati da sam komunist i da želim ubijati kršćane. Jebena psihoza.
  • GaijiZG
    610

    Tako je, tadašnji geocentrični sutav je tvrdio da se sva tijela rotiraju oko zemlje. Ali dokaz o Jupiterovim satelitima nisu tada negirali da se Jupiter kreće oko Zemlje, ne kužim kak to ne kužite, prilagodili su tadašnji model tome, samo su trebali priznati da jupiter ima vlastite mjesece. I totalno ignorirate ovaj dio sa zvijezdama.

    Sa većine planeta u svemiru, zvjezdano nebo je na golo oko promjenjivo kroz revoluciju tog planeta oko vlastite zvijezde. Jel kužite to, statistički su male šanse da je zvjezdano nebo skoro nepromjenjivo, što imamo u slučaju Zemlje, i tadašnja znanost se vodila time. Znaju da nemaju odgovore na sve al tada je bilo neznanstveno tvrditi da imaš dokaz za heliocentrični sustav ako je zvjezdano nebo skoro identično kroz godinu. Na golo oko i za tadašnje teleskope je identično. Šanse za to su bile jako male, al potrefilo se.
  • GaijiZG
    610

    Raj i pakao ne postoje,kao ni pričajuci gorući grmovi, razdvajanja mora i hodanje po vodi
    Razina Hansa Andersena samo u odraslih ljudi,prilično uznemirujuće zapravo

    Sprdaš se sa idejom Stvoritelja ili samo sa biblijskim Bogom?
  • GaijiZG
    610


    Koristiš novostvorene definicije sekularizma koja ignorira povijesni kontekst. Sekularizam uvjetuje odvojenost crkvene i zakonodavne vlasti. A ti propagiraš da građani ne smiju imati nikakav utjecaj vlastite krščanske ideologije na njihov demokratski život, odnosno na njihovu konzumaciju glasačkih prava, što je jeziva pretpostavka. Znači svi ostali ideološki utjecaji su dopušteni, osim vjerskih. Pa po tom je onda ok neki white power ateist koji se poziva na rasnu pripadnost kada sudjeluje u demokratskim procesima, samo da vjera ne utječe.
  • Kreten
    84
    Prije dvjestotinjak godina bilo je još uvijek normalno imati robove i ne smatrati ih ni ljudima nego stvarima, da ne pričamo o empatiji;Bosskovitz

    Robovlasništvo je strogo zabranjeno u Katoličkom svijetu i uvijek je bilo tako. Čak je u pojedinim kraljevstvima intervencijom crkve zabranjivano dužničko ropstvo. To je sve zabranjeno još u srednjem vijeku.

    prije 150 godina nam je bilo normalno da djeca od 6-7 godina rade u najgorim mogućim uvjetima diljem Europe; prije 100 godina su "socijalni slučajevi" bili osuđeni na milostinju i nekoliko dobrih ljudi, sada imamo cijele javne sustave brige o njima.Bosskovitz

    I to nije bilo normalno, zato je skoro odmah krenula reakcija katoličke crkve na takve radne uvijete i siromaštvo u tom dobu.
  • Crle
    359
    Ja kužim da "njegovo potvrđivanje" dokaza heliocentričnog sustava se moglo pobiti na više načina i da u to vrijeme to nije bio neoboriv dokaz. No sama činjenica da se sateliti vrte oko Jupitera a ne zemlje je već dobar znak za pad teorije o egocentričnom sustavu jer se ipak sva tijela ne rotiraju oko zemlje.

    Očito nije ni pomoglo što je on bio nemoguć za raspravu.
  • Tom Hanks
    2.6k
    Jasno je na šta sam se referirao i gdje je to opisano
    Što ti znači ideja stvoritelja?
  • GaijiZG
    610

    Pa to se slažem, i Galileo jest djelovao ispravno po svom nagonu i intuiciji, ali je neznanstveno djelovao, jbg. Il se pozivamo na znanost il ne.


    Imaš stranicu il dvije prije gdje sam iznio što je to ideja Stvoritelja i zašto netko nije glup ako vjeruje u Stvoritelja.
  • jedan u nizu
    6.2k
    Robovlasništvo je strogo zabranjeno u Katoličkom svijetu i uvijek je bilo takoKreten

    da, zato su robovlasnistvo u sjevernu i juznu Ameriku uveli upravo velike europske krscanske zemlje poput Španjolske i Portugala. Ne samo uvele nego i trgovale i dio svog bogatstva dobile zahvaljujuci trgovanju robova.
  • GaijiZG
    610

    Sve to ne negira Stvoritelja, niti Isusovu smrt na Križu
  • jedan u nizu
    6.2k
    Svasta sam ocekivao, ali da ce se tvrditi da je srednji vijek najvise doprinijeo napredku covjecanstva, e to nissm ocekivao stvarno. — jedan u nizu


    Naravno, jer si i Srednjem Vijeku vjerojatno učio od Monty Pythona.
    Dalmatinec

    Iskreno, ne znam sto bih ti odgovorio na ovo. Stvarno ne znam.
    I dalje sam sokiran takvim izjavama, i ne mogu naci nacina da ti odgovorim na ovakve postove ili da nastavim raspravu.

    A mislim, ja sam isto budala jer se hvatam na ovakve udice :sweat:
  • jedan u nizu
    6.2k


    oprosti, ali stvarno ne mogu razumijeti sto si ovime htio reci?
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.