• jedan u nizu
    5.7k
    Da, ali mislim da je i ona možda ipak malo prenapuhana jer to bi značilo da najjači transferi iz doba Šimićevog danas odgovaraju vrijednosti od preko 600-700 milijuna, a znamo da nije tako.deda

    slazem se ovim.
    Malo je nezahvalno racunati takve stope 'inflacije' a ne racunati rast nogometnog trzista. Rast nogometnih klubova, njihovih vrijednosti, marketinske vrijednosti ne samo kluba, vec i igraca, te sve sto to donosi.
    Recimo jedan Man Utd kao jedan od najvecih nogometnih brendova u svijetu je povecao svoje prihode od nekih 25mil funti 1992. godina do 630mil funti 2018 godine. Dakako da je tu najveca uloga stvaranje premierlige i dominacija engleskog nogometa. Ali kada trziste toliko raste, onda je normalno da ce rasti i nogometni transferi.
    Mislim, to se dogada i sa drugim ligama i drugim klubovima, mozda ne u mjeri kao u engleskoj ali dogada se.

    Po meni bi postenije bilo izracunati koliko dinamovi transferi se nalaze daleko od ostalih svjetskih transfera.
    Primjer recimo, 1998/1999 godine Simicev transfer je bio 11 mil, a najveci transfer te godine je bio Denilson od 31,5mil eura. A simicev transfer je bio 21. najveci te godine.
    Ako cemo po pozicijama, to je bio 4. najveci transfer obrambenog igraca na svijetu.

    Biscanov transfer je bio 72. najveci tog prijelaznog roka, aa 26. medu veznjacima.
    Modricev je bio 12. najveci u svijetu, a treci medu veznjacima.

    Takoder bi se dalo uzeti koliki postotak vrijednosti je njihov transfer od najveceg.
    Recimo Modricev transfer je jednak vrijednosti od 52% od najveceg opcenito, i 75% vrijednosti najveceg transfera medu veznjacima.

    Na kraju su to ipak blaze verzije da smo toliko losi u zadnje vrijeme, istina je da se zavaravamo da povecavamo izlazne transfere, ali nije sve tako crno, sve je stvar individualaca.

    Šutalov transfer je 99. najveci generalno, a 19. najveci za obrambene igrace. Takoder je udio od 17.6 % vrijednosti najveceg transfera generalno i 22.7% medu obrambenim igracima.

    Gvardiolov transfer je 15. najveci u svijetu sa 31.3% vrijednosti najveceg generalno, a 6. najveci medu obrambenim sa 54.1 % vrijednosti najveceg obrambenog.


    Tako recimo od autorove tablice sa nekakvom srednjom inflacijom dolazimo da je najveci transfer Simicev u vrijednosti od 119 mil, a Gvardiolov samo 48mil.
    A s druge strane, Simicev transfer je bio 21. najveci te sezone, a Gvardiolov 15. najveci. Medu obrambenima Simicev je bio 4. a Gvardiolov 6.
    Tako da nebi bas rekao da je Simicev transfer 250% vrijedniji od Gvardiolovg. Zapravo su podjednaki negdje.
  • Rakovica1986
    536
    samo pliz da potvrdim, Šutalov je 19 najveći te godine za obrambene ili ikada za obrambene? Ako je 19 najveći te godine, volio bi znat koji su to veliki stoperi išli za više od našeg Jože, a ako je ikada, to je stvarno velik uspjeh.
  • jedan u nizu
    5.7k

    od obrambenih, evo i liste ostalih

    tkDlLo1.png
  • Rakovica1986
    536
    Malo sad čitam na transferima, a uglavnom tračevima ludilo oko Engleza i mislim si jesmo mi stvarno ušli u tu fazu gdje gledamo kako bi doveli nekog sada već popularnog "kapitalca" i raketu, a da pritom prrstajemo misliti na budućnost, ali istovremeno i na prošlost.
    Nekako mi se čini da krećemo nekim drugim stopama i što je sigurno za novi format Lige prvaka potrebno ako hoćemo bit konkurentni, no mislim da nije nepopularno reći da smo mi kruh jeli (jeli bi još više da se nije živilo na račun kluba) i nadam se da ćemo još dugo jesti od naših Modrića, Eduarda, Ćorluka, Kovačića, Brozovića, Pjaca, Majera, da ih ne nabrajam još 20.
    Taki mi je ćaća i volim ga od prvog dana, ali ne bumo ga prodali za više od 6 i ako bude ovako vrhunski stalno čisto zbog godina. Isto vrijedi za Hoxhu, Ogia i sve ostale koji će nam donijet ono što trebamo u vidu rezultata i moći, ali malo je onih koji će donit mir od 20 milja EUR u kasu. Ne znam jesam li zabrijao kažite mi..
  • scooniepenn
    1.7k
    Nisi kolega ništa krivo rekao. Dinamo je uvijek najbolje prodavao mlade dokazane igrače, od kojih si dio naveo. Kasnije su to bili Olmo, Gvardiol i Šutalo kao najveći transferi u zadnjih 5 godina. S druge strane, idealnim se pokazala kombinacija iskusnih domaćih i stranih igrača koje nemaš s ciljem prodaje i zahvalnih klupskih igrača koje možeš i ne moraš prodati ovisno je li ponuda takva da se ne odbija, a imaš istog ili boljeg igrača u talonu. Dakle, jedan Kaneko i Hoxha će se vjerojatno nekad prodati za iznose do 6 milijuna, možda i nešto više, zbog godina primarno. No, da mi netko kaže što ako Taki ostane do 34. godine i bude legenda potpisujem odmah.
  • Crni86
    1k
    Mislim da je od prosle zime popularna tema kako dinamo nema vise mladih potencijala u svojoj ekipi… Bio je neki dan jedan jako dobar tekst gdje se nabrojalo sigurno jedno 10 mladih igraca od kojih se ocekuju velike stvari (cavlina, nije nas ali vjv otkup na ljeto, mikic,zivkovic,cvetko,bulat,baturina,stojkovic,koscevic, vrbancic, caic,perkovic). Namjerno prije nisam pridodao kacavendu i vidovica jer su jos na posudbi i mislim da ih necemo otkupiti, a moguce da sam nekoga i izostavio. Ne znam iskreno da li smo u zadnjih 7,8 godina ,od kad imamo mnogo izrazenije uspjehe u europi i nismo samo izlog, imali vise mladih igraca u kadru i vecu koncentraciju tolikog potencijala. I iz tog mi je logicno da se pojacavamo sa nekim iskusnijim i gotovim igracima, pogotovo uzevsi jos uz to situaciju na tablici. Iskreno misljenja sam da moramo hvatat mlade igrace kao sto smo i prije u mladoj dobi te kao sto radi i salzburg, kroz izvrstan scouting dovodoit ih besplatno ili za male novce te na njima stvarati dodatnu vrijendost uz nase iskusne igrace. Mislim da sustavnim radom moramo otkrivati i razvijati najbolje mlade igrace u ovom dijelu europe, a ne onda trositi 4,5 milijuna eura na sutala, roga, vidovica, stojkovica (stojke je top igrac ali morali smo ga prije otkrit i povuc) i sl. , kad je vec kasno. Upravo taj novac potrositi na nekog kapitalca koji ce donijet rezultat i pomoc u razvoju nasih mladih igraca. I tako bi trebao izgledati nas modus operandi. Upravo zato i ne bi otkupio vidovica ako ga vidimo ko desetku jer na toj poziciji imamo svog talenta Vrbancica kojeg imamo za 0 eura i jako obecava. Isto tako pod hitno nac klub partner (npr u sloveniji koja je dosta blizu zg i gdje je jako dobra infrastruktura) koji ce nam ponoc pri razvitku nasih mladih igraca gdje bi npr vrbancica, mikic, koscevic i cvetko vec sad ovo proljece dobili ozbiljnu minutazu u seniorskom nogometu.
  • Crni86
    1k
    slazem se ali sve sto si naveo bi i bio trosak bez tih igraca. U19 momcad bi postojala, jakir bi svakako bio trener i svakako bi mu se isplatila otpremnina. Sve sto si naveo treba onda nadodat i na trosak kupljenih igraca jer i oni igraju utakmice i oni treniraju, imaju trenera i sl. Ne bi iskreno uzimao to u trosak samog igraca jer su to fiksni troskovi koje ce klub imati igrao tamo baturina ili ante coric ili benedikt mioc.

    Potrebno je gledati sto se sve moralo uloziti u tog odredenog igraca a to su vrijednost transfera, placa i bonusi. Ostalo sve su fiksni troskovi poslovanja kluba, a ne vrijednost nabave nekog igraca.


    Moja poanta je bolje ulozit u sustav gdje ces stojkovica otkrit dok je mlad i neces imat trosak od 3,5 milijuna eura vec da ces tih 3,5 milijuna eura ulozit u formiranog igraca. To je oportunitetni trosak.
  • Zagi
    4.8k
    Da ali ne možeš skupiti sve pokemone.
    Stojković je 2003 godište. Isto kao Baturina , Rukavina i Kačavenda.
    Kako ih sve razviti u isto vrijeme?

    Nije mi niti najmanje žao para uloženih u Loksine igrače.
  • Crni86
    1k
    Pa ne moramo ih ni sakupit sve, ne treba pretjerivati i puniti momcad sa klincima. Ali fali sustavnog rada kroz otkrivanje klinca i kroz plan kako svakog od nasih klinca spremit za seniorski nogomet. I upravo tu treba pozuriti i sto priie naci jedan partnerski klub.

    Meni je Stojke super pojacanje, ali opet nema bas toliko iskustva u hnlu koliko smo mu isto mi mogli ponudit da smo ga na vrijeme uocili i da imamo klub partner kroz koji bi stekao isto ovo iskustvo koje je prosao u loksi. Pa eto onda bi danas imali mozda tih 3,5 milijuna na kenta ili na brekala ili na nekog treceg igraca. Ne vidim razloga zasto bi ikoga placali ako kvalitetnim radom i planom to mozemo izbjec i onda upravo ta financijska sredstva uloziti u dodatan razvitak omladinskof pogona ili rad prve momcadi.

    Da se razumijemo po meni je super kaj smo doveli stojkovica, ali da smo mozda malo kvalitetnije bili poslozeni mogli smo ga imat za 0 eura. I sve veci broj igraca je koji okolnim putevima dolazi do nas. A samim time ti se dogada da dode rijeka i trazi milijune kao i loksa kao i svi. I onda mi kukamo kaj si oni misle da traze tolku lovu, umjesto da smo pametni i radimo i mislimo unaprijed i time si ustedimo puno love koju onda mozes trosit na ekstra kvalitetne igrace uz koje ce ti mladci jos bolje stasati.
  • Ban
    698
    Kod Lokse treba uzeti u obzir da mi tamo u praksi imamo neformalno pravo prvokupa. U takvom aranžmanu meni i nije neki problem ako njihove dečke kupujemo za ozbiljniji novac, samo bih volio da onda Loksa bude voljnija pružati širi razvojni put našim klincima kroz posudbe.

    Mislim da tu imamo prilično dobar aranžman i da tek određene klince treba u dogovoru povući ranije u Dinamo samo da dobiju pečat naše akademije jer se to onda odražava i na naš razvojni pedigre van Hrvatske.
12Next
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.