• Pop corn
    4.8k
    Pozdrav svima,

    iako smo u 2024. godini i vremenu digitalnih mogućnosti i aplikacija, jedna od ideja koja mi se vrzma u glavi je ipak povratak Dinamove revije. Mnogi govore da je print mrtav, ali on u svijetu s kvalitetnim sadržajem nikad nije bio jači. Pogotovo kada se radi neki tematski magazin.

    Ono što je cilj ovdje je vidjeti mogući potencijal takve ideje kroz ovu anketu, ali i koje bi vas rubrike i teme zanimale u toj potencijalnoj reviji.

    Ona bi naravno imala temu broja, intervju broja, priče iz davnina, navijački kutak, razgovor s nekom legendom, ali što bi još rado vidjeli kao redovnu rubriku ako se procijeni da postoji potencijal za takav projekt.
    1. Kada bi GNK Dinamo pokrenuo klupski mjesečnik u tiskanom izdanju vi bi (185 votes)
        uzeli godišnju pretplatu Dinamove revije
        38%
        kupovali pojedinačno primjerak svaki broj Dinamove revije
        21%
        kupovali povremeno primjerak Dinamove revije
        34%
        ne bi kupovao Dinamovu reviju
          7%
    2. Koliko bi maksimalno izdvojili za jedan broj Dinamove revije (185 votes)
        do 10 eura
        75%
        od 10 do 15 eura
        21%
        od 15 do 20 eura
          4%
  • Cosey
    433
    Podržavam.

    Koliko bi često izdavala i koliko često se izdavala nekada?
    Može biti samo pozitivna stvar ako bude održiva.

    Kaj se tiče rubrika, naravno povijest i to ona manje poznata, nek crtice i sl. te tekstovi pa i kritičniji o nekim bitnijim temama tipa dresovi, stadion, grbovi...
  • GZomanid
    572
    Preduvjet da revija uspije na dulje vrijeme je da u njoj bude materijala do kojeg nemremo doći svakodnevno na portalima, znači neka eksluziva mora biti
  • serbus
    3.5k


    I da nema konzum, lidl pa kaufland reklama za banane 1,99$...
  • Nolifer
    6.5k
    I prijedlog, da se uz mjesečnik dobije poster od neke legende koja je igrala u Dinamu i to bi bio pun pogodak :ok:
  • Mali dioničar
    14k
    Svakako. Nedostaje tiskanog materijala na temu Dinama, a ništa nije logičnije nego da ga producira sam Dinamo. U djelatnostima kluba je i izdavačka djelatnost.

    Jedino kaj mi cijene izgledaju kao da je u pitanju godišnja pretplata, a ne pojedinačni broj. Za ovu cijenu bi morao biti neki top tisak i luksuzno izdanje.

    Svakako je danas tehnologija printa jako dobra, ali opet trebala bi biti dovoljna kvaliteta tiska nekog magazina tip Elle, Playboy i slično pa mislim da je i cijena 5 EUR pojedinačno ili 50 EUR za godišnju pretplatu za 12 komada jako dobra za klub.
  • superhik
    10.2k
    Cijena tiska je danas ogromna pa bi trebalo vidjeti konačni izračun na godišnjoj bazi, ali mislim da bi se dio svakako morao pokriti iz prodanih sponzorskih mjesta.

    Ovo što je kolega @GZomanid rekao, trebalo bi svakako ići na ekskluzivnost, a ako će ići u slobodnu prodaju, članovi kluba i kupci godišnje ulaznice svakako bi trebali broj dobiti na svoju adresu barem tjedan dana prije puštanja u slobodnu prodaju.

    Trebalo bi vidjeti i koliko bi bio trošak po broju kada se uzme u obzir i iznos od prodanih sponzorskih mjesta, pa bi bilo možda dobro napraviti da je taj časopis samo za članove kluba ili godišnjake, a trošak izrade inkorporirati u cijenu članarine ili godišnje. Tu bi sponzori svakako trebali pokriti i najviše troškova.
  • Mali dioničar
    14k
    Cijena tiska je danas ogromna pa bi trebalo vidjeti konačni izračun na godišnjoj bazi, ali mislim da bi se dio svakako mogao pokriti i iz sponzorstva.superhik

    Cijena tiska na rotaciji drastično pada nakon 5.000 primjeraka.

    Dinamo svakako može imati nakladu preko tog broja.

    Trebalo bi vidjeti i koliko bi bio trošak po broju kada se uzme u obzir i iznos od prodanih sponzorskih mjesta, pa bi bilo možda dobro napraviti da je taj časopis samo za članove kluba ili godišnjake, a trošak izrade inkorporirati u cijenu članarine ili godišnje.superhik

    Trošak je;

    1. tisak (Radin grafika je najpovoljnija tiskara)
    2. zaposlenici (grafika, sadržaj)
    3. distribucija ( dio naknade od prodaje uzima Tisak ili drugi distributer)

    S obzirom na Dinamove kanale prodaje puno primjeraka se može prodati direktno i ovaj dio koji bi se prodavao na kioscima putem posrednika bi u biti bio marketing/oglašvanje samog kluba jer bi vjerojatno i sam Tisak na prodajnim mjestima u Zagrebu dobro pozicionirao reviju.

    Sad da li trenutno ima dovoljno zaposlenika unutar kluba tipa grafički urednik koji bi radio prijelom časopisa i urednik te novinari koji bi pisali to ne znam.

    Sigurno da je da Dinamo ima veliku bazu pismenih navijača koji bi sadržaj mogli producirati praktički besplatno.

    Uopće ne vidim način kako revija ne bi bila profitabilna.

    I struktura prihoda je vrlo jednostavna;

    1. prihod od prodaje revije
    2. prihod od oglasa
  • Cosey
    433
    Malo upisa, ali ima jako dobrih prijedloga. Treba postojati dobar razlog zašto bi se kupovao, a to može biti samo ekskluzivni sadržaj. Nikako ne inkorporirati u cijenu članske ili godišnje. Također, možda se treba razmisliti i da bude dvomjesečnik ili tromjesečnik.

    Bitno je jedino da se ne stvaraju gubitci. Jednostavno mora biti održivo.
  • Cosey
    433
    Sigurno da je da Dinamo ima veliku bazu pismenih navijača koji bi sadržaj mogli producirati praktički besplatno.Mali dioničar

    Za povijesni pregled ima ovdje stvarno kvalitetnih ljudi, da ne velim i navijači kutak ako bi postojao.
  • CUCAK
    54
    pa valjda će nam hanžel dati neki popust za tisak
  • Mali dioničar
    14k
    pa valjda će nam hanžel dati neki popust za tisakCUCAK

    :lol:

    Tip tiskare za mjesečnike je Radin.

    https://www.radinprint.hr/proizvodi.php

    Lana radi drugu vrstu tiska.
  • austrijanac
    2.6k
    Tip tiskare za mjesečnike je Radin.Mali dioničar


    Ma ima ih dosta koji se bave, Radin možda i je najpristupačniji. Taj biznis ponekad ni ne treba reklame pa nije ni čudno da su to sve firme za koje mi nismo čuli javno.


    Treba postojati dobar razlog zašto bi se kupovao, a to može biti samo ekskluzivni sadržajCosey

    Prvi bi ga kupovao da uz njega dolaze posteri, razglednice i slične stvari. Pogotovo kad bi se izdavao na kvartalnoj razini pa bi ta duplerica koju mogu naljepit u ured na zid imala i veću važnost.

    Štoviše, da se klub približi i navijačima jer prikazi nekih scena navijanja u posterskim izdanjima bi se sama prodavala. Tko nebi volio imat na zidu navijanje igrača i navijača u Londonu na tekmi protiv Chelsea.


    Prijedloga će bit puno i po meni odlična ideja.
  • mali M
    3.3k
    Slažem se za Radin, ali ne nužno. I GZH može dobro parirati, ima ih dosta.. Ma danas se tako pregovara s cjenama da ti svaka može bit "najpovoljnija". Jedino je točno, mora biti dovoljno velika da može isporučiti ugovoreno. Ove male koje bi se probijale preko toga gotovo nikada ne mogu isporučiti dogovoreno i tu štekaju.
    Što se tiče rotacije slažem se da pada cijena nakon 5.000, sve ovisi koliko primjeraka bi bilo nije ni offset naodmet ako je manja naklada, nećeš paliti rotaciju za 1.000 časopisa. Mislim, možeš al to je previše posla i cijena bila ogromna. Radi se o tome da ako bi se išlo u to trebalo bi prvo vidjeti interes. Ima dvije stvari, prva je da će ti na prvu zbog silnih promjena u klubu biti interes velik, a onda će naglo past zbog zapravo malog broja ljudi koji istinski žele listati papire i čitati. Druga je koliko je časopis kao medij isplativ danas. Je simpica listati na kavi Dinamov bilten, pogotovo nama starijima, ali i mi smo se već debelo prešaltali na online štiva. Bez uvrede onima koji si i dan danas uzmu Anu Karenjinu na kavi i čitaju. Meni je to struka pa prvi nebi u to išao. Probao sam već nekoliko puta na manjem uzorku i sa ograničenim auditorijem i uvijek ti se svede na to da je časopis dugoročno neisplativ. Krene napeto, svi žele i na kraju se svede na valjda 5% interesa od ciljane skupine, a od tih 5%, 3-4 samo drži sa strane i ne čita više... Ja nebi.. Mislim da ima puno više interesa za digitalne medije, časopis bude sveden na jako malu i neisplativu brojku.. Eto neko moje mišljenje. U redu mi je ako se netko ne slaže, ali ovakve stvari ne možemo argumentirati emocijom jer sam siguran al baš jako siguran da će se svesti na možda tisuću stvarnih čitalaca i pratitelja
  • Paggini
    5.7k
    Apsolutno za pod uvjetom da se @Krizy daje da piše najave utakmica za taj mjesec.

    Kao i uvijek, želim da mi klub daje što više prilika da mu dam svoj novac, a još ako će to biti kvalitetno odrađeno - odlično.
  • mali M
    3.3k
    želim da mi klub daje što više prilika da mu dam svoj novacPaggini

    pretpostavljam da će ovdje na Zoni ovo biti jedan od glavnih argumenata, ali racionalno razmišljanje i poslovanje ima drukčije argumente. Svakako ako se odluči ući u to kao još jednu od mnogih ponuda neka je, samo smatram da je neisplativa. Pa već imamo Dinamo+ sa "ekskluzivama" koji je apsolutno neiskorišten i ne isporučuje za sada sadržaj za koji bi se trebalo zasebno plaćati, ulaziti u još jednu "ekskluzivnu" informativnu platformu mi je neshvatljivo. Veselim se kako se sve pokreće sa novim vodstvom i razmišlja na puno frontova...
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.