• Neron53
    2.8k

Pa daj ti otkaz pa odi raditi njihov posao, tko ti brani. :) Stalno zaposljavaju.
  • mali M
    10.8k
    Statistika ne funkcionira tako — Mlađi referent

Slažem se i čekao sam ovakve upise.. ja vjerujem svojim očima, 20+ godina sam svaki dan pregledao oko 300 klijenata i njihove plaće. Kada je kod nas u banci očito i vidljivo bilo da je prosjek 3.700 do 4.000 max (jer smo zbog izračuna ponude kredita na godišnjoj bazi dobivali službeni interni prosjek), u medijima se vratila statistika koja je govorila da imamo 5.600 prosjek.. i to kao maknuvši managerske plaće.. nikad ali baš nikad neću vjerovati "toj" statistici jer sam siguran da lažu.
    Doslovno kao da radiš na prodaju auta i vidiš da Golfići i Octavie idu najbolje i da si ih prodao 2.000 a država kaže da najbolje prodaješ Mercedese i da si prodao 500 Škodi i Golfića..
  • Mlađi referent
    16.3k

Pa nisam tebi odgovorio :lol:
  • Neron53
    2.8k

Realno vecina ljudi zive bolje nego ikada, trosi se kao nikada, ne samo radi inflacije. Drzava je zadnje dvije godine nerealno dizala place svima koji su njenim jaslama kupujuci mir i pobjedu na izborima i sistemom domina otisle su skoro svima place gore,inflacija takodjer...
    Sto se tice strajkasa, malo vise solidarnosti nam svima fali. Stalno se tuzimo i placemo kako smo zemlja ravnodusnih kojima se jebe za cijene, povecanje usluga, smanjenje prava a kako samo u iznimnim slucajevima izlazimo na ulicu, strajkamo,protestiramo. A sada kada se netko bori za svoja prava, kukamo jer eto trebamo se malo drugacije snaci, prosetati, probiciklirati, dogovoriti se s nekim oko dijeljenju prijevoza.
    Svatko se ima prava boriti za svoja prava kako god zna i umije. Svaka cast strajkasima na sloznosti, svi bi se trebali ugledati na njih.
  • Nine9
    504
    Gledati koliko su plaće porasle u zadnjih x godina je toliko glupo zato što su po inflaciji i rastu cijena svima trebale doslovno svima trebale plaća porasti valjda za 800 900 EUR — mali M

Nerealan rast plaća u javnom sektoru i dovodi do inflacije.
    Ako NKV/SSS radnik u javnom sektoru zarađuje 1500€ a kod privatnika 1100€ kome teže pada inflacija?

Plaće polako rastu, štrajkašima se ponudilo skoro 5% povišice nakon jedne godine od zadnjeg ugovora.
    Oni pazi na prvu traže 19% povišice, to je 285 eura na njihovu prosječnu plaću. I to je kao normalan zahtjev?

Sindikate bi zabranio. Ne valjaju ti radni uvjeti? Odi kod privatnika ili sam u privatne vode pa vidi koliko posla treba obaviti za zaradit takvu plaću.
  • mali M
    10.8k
    mogu se složiti u svemu što si napisao osim u djelu "Realno vecina ljudi zive bolje nego ikada, trosi se kao nikada". To nije realno i vrlo je neutemeljeno.
    Znaš zašto ti se čini da ljudi bolje žive nego ikada? Zato što nove generacije ne šljive pišljiva boba u odgovornosti. Žive kod staraca do 40 godine i u međuvremenu kupuju aute, najskuplje mobitele, satove, idu na skijanja i ljetovanja.. Nekad si kupio(iznajmio) stan i plaćao tu ratu, morao plaćati režije i hranu i misliti kako to sve rasporediti do kraja mjeseca. Danas klince boli dupe. Još je klince dobro za reć, to su odrasli ljudi koji životare.. I zapravo, možda sam pregrub, ne životare, ali žive na tuđoj grbi za važna životna pitanja, a svoju plaću troše na sebe. I čekaju da starci riknu i onda prodaju stan za x novaca, kupe si manji i još im ostane i dalje žive kako su živjeli i do sada... To ne znači da se živi bolje jer su se poboljšali uvjeti života, nego se promjenio mindset generacija i onoga što im je važno i vrijedno..

Nerealan rast plaća u javnom sektoru i dovodi do inflacije.
    Ako NKV/SSS radnik u javnom sektoru zarađuje 1500€ a kod privatnika 1100€ kome teže pada inflacija?
    — Nine9

ma ja se slažem s tobom skroz.. ja samo govorim o nerealnom prosjeku koji nam se servira u javnosti koji nije u srazu s realnošću. samo govorim da sto posto lažu jer sam radio do nedavno u bankarskom sektoru preko 20 godina i ZNAM kakva je bila prosječna plaća u RH. Taj dio me uvijek naživcira kao i ljudi koji me krenu uvjeravati da je sigurno tako.. A najčešće se dogodi da me uvjeravaju ljudi iz managerskog sektora kao i u zadnje vrijeme da je prosječna plaća jednog radnika u RH oko 1.800-2.000€. A ja gledam oko sebe i debela većina ima do 1.400. Al ono valjda 95% moje okoline.
  • Droljo
    32.2k
    Sindikate bi zabranio. Ne valjaju ti radni uvjeti? Odi kod privatnika — Nine9

Sindikati postoje i kod privatnika. Po broju zaposlenih se to gleda.
    U mojoj firmi djeluju 3 sindikata
  • ZgDLions
    2k

Ima nekaj u tome, moj mlađi još zivi sa nama.
    Rezije plaćene, posteljina promijenjena, obleka oprana, ftrizider pun, da sam ja imao takve uvjete vezao bi se lancima za veš masinu da me ne izbace.
    :grin:
  • jedan u nizu
    20.1k
    (jer smo zbog izračuna ponude kredita na godišnjoj bazi dobivali službeni interni prosjek), u medijima se vratila statistika koja je govorila da imamo 5.600 prosjek.. — mali M

Vjerovatno ovi sa vecim placama nisu ni trazili kredite? :D
    Mozda u tom zecu lezi grm.

Ma salu na stranu.

Mislim da mi ne shvacamo koliko zapravo ljudi zivi jako jako dobro. Ne u smislu da imaju 3-4k place, nego ipak i vise od toga.

Uvijek smo okruzeni slicnim ljudima. Radnici su okruzeni drugim radnicima. Jos od fakultetskih dana pa sve do radnih dana, vecinom su ti prijatelji kolege i ljudi koji zaraduju placu kroz neki normalan rad. Uz to dodaj rodbinu koja ti je uglavnom isto tako prosjecna - radna obitelj.

To je nesto kao da kazes pa svi u ZGu navijaju za dinamo.
    Zato jer si okruzen takvim ljudima, pa imas dojam da su svi takvi.
    Ista stvar sa politikom i bilo kojim pitanjem.
    Ljudi koji pisu i citaju drustvene mreze uglavnom vise po stranicama gdje su istomisljenici. I onda imas feed gdje se vecina ljudi slaze sa tvojim misljenjem.
    I onda dodu izbori i zapravo se iznenadis rezultatima.

Sta hocu reci?
    Nekako sto sam stariji, vise shvacam da zapravo ima ljudi koji dosta dobro zive, ali jednostavno nisu u mojim krugovima.
    Takoder, dosta ljudi koji dobro zive, i dalje kukaju, najvise na drzavu i stanje u njoj.

Nikad necu zaboraviti, tamo negdje 2011. godina, za vrijeme studiranja. Ja i frend vozimo bicikl i u jednom trenutku sjednemo na klupicu neku u gradu, a lik na klupici do nas, nekih 60.ak godina zapocne pricu s nama. Onako sam od sebe. Sve sere po drzavi, po situaciji, kako je sve skupo. Prica kako je radio negdje (zab sam u kojoj firmi) i kako ima penziju od 8000kn (u to vrijeme vau) i kako mu je tesko.
    Kaze gleda podstanaraku (jos iznajmljuje stan) i kako ona to placa isto.
    I kaze ''fala Bogu, ja imam sina u Njemackoj koji dotira (tocno ta rijec) kada mi fali, a da nema njega ne znam kako bi prezivio. Bjezite vi mladi van iz Hrvatske, nema tu pomoci.''

I sta reci?
    Tih godina, lik sa penzijom od 8000kn, i sa stanom koji iznajmljuje, sa pomoci sina iz Njemacke, jedva uspije preziviti. I sa takvom mirovinom onda znate kakvu je placu imao. I onda taj najvise kuka i sere kako nista ne valja.

E pa takvih nam je puna drzava. Mi svi seremo i kukamo, a zapravo u prosjeku zivimo ''super'' (u prosjeku jel he he ).
    Svake godine 300k Hrvata ode na skijanje.
    Svake godine 90% Hrvata ode na ljetovanje bez obzira na silne natpise kako je sve skupo.
    Pola stanova se kupi u kešu.

Ali svi kukaju. I ovi sta iznajmljuju 6 apartmana dok drkaju kiflu, pa svake druge godine dodu i kupe manji stan u ZGu za keš.
    I moja kolegica, koja radi za prosjecnu placu, ali ima muza koji ima placu x5, bozicnicu na razini moje dvogodisnje place, kucu na otoku, dva sluzbena auta visoke klase, uvijek kuka i sto je najsmijesnije, ide u Sloveniju u Lidl u nabavku jer ce ustediti par eura.

Kad sam bio mlad, na more su isli oni koji imaju. Nisu svi, vecina mojih prijatelja nisu isli.
    Danas ne znam niti jednu osobu koja nije isla na more. A okruzen sam obicnim ljudima, radnicima koji imaju ispodprosjecne place (sluzbeno).
    Nisu ni svi imali aute. Auto je bio luksuz. Jedan po obitelji. I to ne svaka obitelj.
    Sada i ona siromasnija obitelj ima barem jedan auto. A prosjecna obitelj ima minimalno 2 auta.

Danas svi zivimo miljama bolje nego prije 10 ili 20 godina.
    Jedino sto nam je teze doci do nekretnine zbog razno raznih razloga. I to je najveci razlog kukanja, sto si to ne mozemo priustiti pod normalno.
    Ali sve ostalo, sto je nekada bio luksuz, danas kupujemo bez jebemti.
  • mali M
    10.8k
    ma zato sam se korigirao, nije da su mladi ljudi sad nešto zli, jednostavno je danas mindset mladih ljudi takav.. I to treba prihvatiti, al ne reći da danas ti ljudi bolje žive jer su se poboljšali uvjeti u državi.. I jesu, ali i nisu. S obzirom na rast cijena, a pogotovo kroz euro, teže se mi krpamo danas, ali se učimo živjeti odgovorno i moramo drukčije preraspodjeliti svoje prioritete. I idemo dalje, od plakanja nema kruha.. Pa i ja i žena smo u jednom trenutku radili dva posla da se izvučemo, a moj nećak danas ("DJ" :roll: ) troši na dnevnoj bazi svoju plaću, nema kredita, nema auto, fura najbolje tenkice, mobitele i laptope, a živi s mamom koja mu plaća režije i hranu.. I okej... al on ne živi tako jer je u državi bolje nego u naše vrijeme mladosti..

Vjerovatno ovi sa vecim placama nisu ni trazili kredite? — jedan u nizu

ma znam da se šališ, ali ako sam primio 300 predmeta od kojih je 90% bilo oko 3850kn plaća, gledam po tome. ne gledam ja prosjek matematički po valuti, nego sam gledao po broju ljudi. Mogli su tih par managera dić taj dan prosjek na 5.200 sa svojim monstruoznim plaćama, ali 90% ljudi je bilo kako je bilo.

Ali sve ostalo, sto je nekada bio luksuz, danas kupujemo bez jebemti. — jedan u nizu

da, ali ne zato što bolje živimo, nego živimo u vremenu kada je sve miljama dostupnije nego nekad..

A što se tiče kukanja i krugovima u kojim se krećeš, to se slažem i to sam isto rekao već x puta. Ali uvijek postoji taj ali.. Ja zbog trenutnog posla komuniciram baš sa širokim spektrom ljudi i na tom temelju ću opet reć da 90% ljudi ima prosječnu plaću od cca 1.300€. A znam brdo lovaša pa i milijunaša, a tako i iznad prosječnih.
    Tu su dvije stvari isto bitne. Kako smo stariji tako smo i odgovorniji, a i došli smo do trenutka kada i većinu kredita smo otplatili i više nas toliko ne stišće sve. Ali mi smo većina počinjali sa ogromnim minusom za kredit za stan, JEDAN auto i na to režije i hrana i ostale stvari... Danas se ekipa ne opterećuje s tim, živiš "doma" dok ti se da ili dok starci ne riknu pa imaš đabe stan ili ga prodaš i opet imaš "đabe" novi stan i život ide dalje. I okej, ali ponavljam, to nije zato jer je u državi puno bolje i imaš puno bolju plaću
  • Gringo
    1.5k
    Statistika ne funkcionira tako — Mlađi referent

Nisam ja rekao kako statistika funkcionira nego sam dao metaforički primjer prosjeka.

Evo dorađena izreka:

Uprava jede meso, radnici jedu kupus. U prosjeku svi jedeno sarmu.
  • jedan u nizu
    20.1k

Ja sam siguran da su mladi danas puno rastrosniji nego ljudi srednjih godina ili stariji.
    I sam vidim, koliko mlade boli kifla koliko sta kosta, dok jedino starija ekipa jos preracunava i govori kak je nes skupo i nece kupovati.

Nevjeovatan je broj mladih danas koji posao mijenjaju kao carape, i kojima se neda nesto raditi.
    Zena radi u jednoj trgovini, i u godinu dana ima je jedno 30 ljudi doslo, zaposlilo se i otislo u roku 2 dana jer im se to neda raditi, za te novce.
    Jer danas imas izbor veci nego prije.
    Mozes za 1300 raditi u trgovini, fizicki rad, ili ces za iste novce raditi u call centru, neki uredski posao ili nesto.
    Kod mene u firmi se moras trgati i boriti za studente, jer niko nece raditi neki tezi posao, makar je satnica veca nego drugdje.

Zasto su mladi rastrosniji?
    Mozda je do toga da jos zive kod staraca, da imaju nesto rijeseno a da im mi svi zelimo dati sto vise (sto konacno i mozemo), a mislim da je veliki dio jer je to nova generacija i drugacije su odrasli.

To je poceli prije 15 godina minimalno. Tada sam vec slusao roditelje kako klincima u osnovnoj kupuju nove plejke, nove televizore i ne znam sta, ako produ sa 5. I onda jos pricaju kako su osobnno isli kod profesora i zicali ocjene nekih predmeta da bi im ukupan prosjek presao 4,5.
    Em ti roditelj odradi posao zicanja ocjena, em ti za to kupi nesto veliko (za to vrijeme i u toj dobi je to jako jako puno).
    I 15 godina kasnije imas ekipu koja je naviknuta da ima nesto, da ce u svakom slucaju moci kod mame na rucak i oprano i popeglano.

Naravno, danas konacno imas i vise obitelji koji mogu nesto ostaviti klincima. Ili bake i djedovi koji svoje nasljede ostavljaju unucima.
    Ja to nisam imao, ni vecina mojih prijatelja i poznanika. Onaj tko je imao baku i djeda koji bi im ostavili stan su bili blagoslovljeni.
    Danas je situacija drugacija.
    Danas mi imamo svoje kuce, otplacujemo svoje kredite i sve. Ali nasa djeca ce imati ostavstinu od nasih roditelja, njihovih baka i djedova.
    Ja nisam mogao dobiti nista od mojih baka i djedova, ali moja djeca ce jednog dana dobiti kucu/stan od mojih i zeninih roditelja i na taj nacin ce si rijesiti stambeno pitanje i bit ce im lakse u zivotu.

Na kraju krajeva, svi tome tezimo, i na neki nacin ne mogu kriviti mlade generacije jer imaju dosta toga omoguceno i jer su tako razmazeni.
    Svi bi mi svojoj djeci ostavili i kuce i lovu da imaju, da se ne muce kao mi.
    A istovremeno cemo govoriti kako su razmazeni i kako im je sve servirano.
  • mali M
    10.8k
    ne mogu kriviti mlade generacije jer imaju dosta toga omoguceno i jer su tako razmazeni.
    Svi bi mi svojoj djeci ostavili i kuce i lovu da imaju, da se ne muce kao mi.
    — jedan u nizu

ma je sve se slažem, sve si rekao. Zato i govorim da nije zato da su oni nezahvalni i zli, nego je mindset drukčiji. Ponekad budem ljubomoran na ljude na selu jer svi zajedno žive i pušu u isti rog kako bi kao obitelj čim bolje živjeli.. Btw, tko mi je kriv što nisam otišao na selo :lol:
  • jedan u nizu
    20.1k
    hahahahaha

koliko je ovo naivno, ne mogu vjerovati.
    Istreslo se smece na Trgu Stjepana Radica, ispred zgrade poglavarstva, ti onako kucni otpad, ni blizu kante.

Pa zar se toliko nismo mora pasti, samo kako bi ispao da je grad u kaosu par sati ne odvoznje otpada.

Nevjerovatno mi je drago da se pokazuje kako strajk ''propada'' i da grad nije u kolapsu i da je sve vise manje u redu.

88a4fbdd-220f-420f-9a20-4e87f1ec84c2.png?width=1600&anchor=topcenter&mode=crop&scale=both
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet