• Jaro
    12.7k
    a dobro Vinicius je unikat, nitko nije blizu njega...
  • Hectorharatti
    488
    Livakovic ipak broj 3 u Barceloni
  • NB86
    17.7k
    Gledam golove s bri man utd nakon pogledane utakmice hapoel dinamo, drugi sport
  • don
    21.8k
    Vinicius, Mbappe i Konate (gle cuda koji trojac) - odbili pokazati majice s porukama podrske Ceuti. Ocekujem topao docek na skorim gostovanjima...Jaro

cila ekipa Barcelone odbila.

• Jaro
    12.7k
    ja sam procitao da je klub odbio - "ne ticu se njih spanjolski problemi" :rofl:
  • NitkoBitan
    38.8k
    ne ticu se njih spanjolski problemiJaro

To je dio razloga. Vjerujem da dobar dio lezi u tome kaj je malom Yamalu stari Marokanac, a oboje roditelja ilegalno doslo u Spanjolsku.
  • Hnlovac
    7.9k
    Kod Madrida je očito do individualaca, ali kod Barce bi moglo biti i do Katalonije. Mislim da ni Baski nisu nosili, boli ih dzon
  • NitkoBitan
    38.8k
    ali kod Barce bi moglo biti i do Katalonije. Mislim da ni Baski nisu nosili, boli ih dzonHnlovac

Boli ih dzon sve do trenutka dok im ne posalju ilegalce iz Ceute u susjedstvo, a moglo bi se i to izvest :sweat:
  • javolimtebejako
    6.2k
    klubovi nek se oglase sluzbeno ako zele, al s ovim stavljanjem majica na igrace rade tesku glupost i dovode ih u neugodne situacije. koga boli kurac sta vinicius i yamal misle o aktualnim svjetskim zbivanjima i politickim problemima?
  • Omake
    21.3k
    NIsam bio siguran gdje ovo staviti.

Pozicijski Trendovi ovog transfer ljeta

Za vikend sam napokon preletio kompletne liste koje imam, markirao tko je koga kupovao. Kada sam išao malo analizirati „plave igrače” (igrači koji su otišli u klubove Dinamova ranga ili jače), da se naslutiti par trendova po svakoj poziciji osim golmanske jer je premal uzorak. Gledam uglavnom igrače koji su mlađi od 23.

Stoperi

Distinktna je razlika što klubovi traže od stopera koji igraju lijevom i koji igraju desnom nogom. Za one koji igraju desnom nogom se najčešće traži dobra igra glavom, visok broj zračnih duela i postotak uspješnosti. Uz to se i traži dosta kompletan defenzivni statistički profil. To se najčešće kombinira s dobrom pas igrom. Za neke klubove je dobar pas igra igrač koji ima siguran posjed i visoka postotak svih dodavanja prema naprijed. Za druge klubove su to agresivni igrači sa što više dodavanja prema naprijed.

Lijevonogi stoperi koje se traži su uglavnom atletičniji s i bez lopte. Progresivna nošenja su najbitnija stavka. Skoro svi koji su se prodali s moje liste su bili oko 2 progresivna nošenja po 90 ili više. Uz to ekipama je bitno da ima i dovoljno pas igre prema naprijed. Dosta tih igrača je prosječno ili malo bolje defenzivno kao stoperi. Jedina defenzivna stavka koja kod većine iskače iznad prosjeka je broj defenzivnih akcija.

U kontekstu naše akademije, dva stopera koji najviše nalikuju ova 2 arhetipa su Radnić i Zirdum. Zebić mi djeluje kao kombinacija tih 2 jer su mu kroz 4 utakmice brojke kontrole posjeda u samom vrhu lige, tu i tamo sjevne neko bolesno iznošenje ili pas koji sječe linije, no još uvijek nije dovoljno konstantno.

Bekovi

Razlika između onog što se traži od desnih i lijevih bekova je još veća. Kod desnih bekova se traži dobro čitanje igre i postavljanje, efikasnost u duelu ( i na tlu i u zraku), te na lopti da pomažu kao sekundarna ili tercijalna opcija kod progresije pas igrom. Drugim riječima oni su ti koji pomažu u defenzivnoj tranziciji, više ostaju niže kada se napada, često su onaj „treći” kada se otvara igra itd.

Lijevi bekovi su totalna ofenziva. Traži se što više ofenzivnih akcija, dribling, centaršut, progresivna nošenja, dodavanja u protivnički 16m i očekivane asistencije.

Galešić i MPV najviše pašu ovom opisu. U akademiji su i Paunović i Žaja to što se trenutno tržištu zanimljivo, Žaja pogotovo. Mikiću ,po meni, fali malo postavljanja i čitanja igre da bi bio idealan arhetip.

Vezni

Dosta je porasla želja za veznim koji mogu s loptom u nogama, točnije driblingom, činiti razliku. To je istina i za šestice i za osmice. Dva čista arhetipa se da isčitati iz ovog roka kada su u pitanju vezni igrači. Kod šestica se traže igrači koji bez lopte imaju jako velik radius djelovanja, puno defenzivnih duela i presječenih lopti. Na lopti se traže igrači koji mogu konstantno primati loptu iza prva 2 protivnička igrača, driblingom probiti drugu liniju, ili nošenjem iskoristiti loše postavljenu drugu liniju, te u zadnjoj trećini dati pas iza zadnje linije. Rijetko su ti igrači kompletni, kao npr Obed Vargas kao što je bio prije nego što je iz MLSa otišao u Atl. Madrid. Ili što je Fuzy radio protiv B ekipe Tottenhama. Ali se traže igrači koji mogu dati što više. Neki su odlični defenzivno, a prosječni u ostalim i obrnuto.

Najpopularnije osmice i ofenzivni vezni su igrači statističkog profila kao što ga je imao Pukštas u hajdugu lani. Što bolja kombinacija, driblinga, progresivnih nošenja, količine i uspješnosti duela. Mislim da je čak ekipama bitnije da radi toga što više, pa bih dao malu prednost volumenu duela. Jagušić npr, je također igrač koji je sve te stvari radio na vrhunskoj razini u HNLu. Oba su prodana za 5 milijuna eura (navodno).

Kod nas mi Milišić i Fuzy na 6, te Božkov i Benkotić na 8 djeluju kao igrači koji najviše odgovaraju tržišnim zahtjevima.

Krila

Što direktnije to bolje, Traže se krila koja su primarno jaka 1 na 1. Iz toga 1 na 1 vrlo često stvaraju sebi udarac ili iznude prekršaj. Statistički gledano, volumen uspješnih ofenzivnih akcija, dribling, prog nošenje, udarci i dodiri u 16m. Svaki drugo prodano krilo s moje watchlist je imao barem 1 od tih 3 statističkih katergorija u samom vrhu svoje lige. Centaršut i pas igra nisu baš traženi kada klubovi kupuju mlada krila. Vjerojatno računaju da ih mogu naučiti kako stvorenu razliku pretvoriti u šanse za druge, ne samo sebe. Ovo je također grupa gdje se količina odigranih minuta najmanje gleda jer je svega 2/3 odigrala preko 1500 minuta u prošloj sezoni. Drugim riječima, primi loptu na krilu, dovuci ju do 16m, prođi igrača ili 2 i zabij. Šivalec je tu nekako najbliži, po highlights i Molčan bi trebao biti.

Napadači

Statistički najdosadnija kategorija i najpredvidljivija. Što više dodira u 16, udaraca i golova. Bez puno filozofije. Profilno su ti igrači dosta različiti. Neki igraju kao tipični sidruni, neki kao striktno igrači 16m, neki vole sudjelovati u igri i graničiti sa lažnog devet, ali svi redovno zabijaju.

Navedeni igrači nisu nužno najbolji i najtalentiraniji u svom godišti/poziciji. Oni su oni koji su trenutno tržišno najzanimljivi s obzirom na sposobnosti koji pokazuju. Stalno se spominje fraza „koga će Dinamo prodati nakon X”. Ako su trendovi ovog ljeta pokazatelj što će se u nogometu tražiti sljedećih par godina, onda svaki od ovih navedenih igrača može Dinamu donijeti 2-5 milijuna eura pod uvjetom da u 1000-1500 minuta seniorskog nogometa afirmiraju svoje najdominantnije karakteristike. Naravno, ako pokažu više od tog trend minimuma, moguće je da se neki nakon 3000+ minuta prodaju i za značajno više od 5 milijuna eura. Ako se te dominantne karakteristike pokažu protiv ekipa iz top 5 liga u europskim natjecanjima prodajna cijena vrtoglavo raste.

Akademija je popunjena talentiranim, modernim, tržištu zanimljivim igračima. Kada i da li će oni dobiti priliku da se afirmiraju je drugi par opanaka.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.