• Krizy
    76k
    U Rami je dosta više izgorilo, mislim da je oko 70% ovoga požara u Rami.
  • Sajla
    23.9k
    Gruntovčane je trebalo još davno za "lektiru" uvesti.ZrnTSCHeZ

idemo daleko u offtopic, pa ću još jednom prebaciti ovo na drugu temu.
    obožavam Gruntovčane, to je vrhunska serija. ali znaš kaj joj fali? s kime bi se gledatelj trebao identificirati, tj. tko je u toj seriji junak i kakav? naivni Dudek kojeg svi preveslaju? Cinober i Presvetli koji su ti koji ga veslaju i iskorištavaju? pijanci iz birtije? jedino možda Besni, koji je toliko sporedan lik da se pojavi sve skupa 10 minuta na ekranu u cijeloj seriji.
    koji su to tv serija ili film na kajkavštini snimljeni, a da u njoj imaš pozitivca i omiljenog lika, tipičnog junaka čije ime će ući u svakodnevni govor? imaš praktički samo pijance, zmazanu sirotinju, pokvarenjake i naivce, eventualno pompozne snobove - Gruntovčani, Svoga tela gospodar, Tko pjeva zlo ne misli, U registraturi... a u Brezu su dopeljali Batu faking Živojinovića da govori kajkavski!

nije slučajno nastao taj stereotip o "pijanim zagorcima" za sve koji govore kaj kad je to ono kaj se prikazivalo na ekranima. a ako nisi pijanac, onda si dudek, to je kajkavski doprinos modernoj kulturi u Hrvata. pa jebemu mater! naprave Smogovce u kojima jedva da možeš čuti kaj, 90% likova govori kao da glume Hamleta na pozornici HNK. ali zato u samostalnoj Hrvatskoj imaš Krpu, Robija Kumerlea i Kazimira Hrasteka. to je to, to su lica s ekrana koja ulaze u svaki dom. a gdje je kajkavski Meštar, dobri mudri temperamentni brico iz Velog, ili dotur Luigi zlatnog srca iz Malog mista? a sad je već i kasno, moć televizije je oslabila, stereotipi su se ukorijenili i to je sad to. i zato glumim don Quijotea i pilim s tim "Šivalecom", vodim neki svoj uzaludni privatni rat. ali bar tu i tam čujem da Bošnir veli kaj kad snima razgovore s igračima...
  • Hnlovac
    7.8k
    a mislim, ni vecina kajkavaca si ne pomaže s pjesmama

80% pjesama bumo si spili, kad odemo v kleticu, popijemo vino pa bumo na podu itd
  • Sajla
    23.9k
    pa to i govorim. ulazimo u kokoš-jaje područje pomalo, ali to je istina, to je ono kaj se gura u prvi plan. zakaj nije međimurska popevka više popularna? to može bok uz bok s portugalskim fadom, bez problema. ali ne bu, nikad.
  • crophantom
    7.5k
    samo cu reci da su popevke o vinčeku te koje drugi znaju. Imamo mi i drugih prekrasnih popevki, Oko jene hiže, Suza, Spoved (ak sem ti srčeko ranil), Dobro mi došel prijatelj, Vužgi jenu luč...

To kaj nas svi znaju po Pod brajde i Jezuš dečki kak me hiče, nebi reko da je do nas.

Možda jednostavno "tam v zelenoj zipki domovina spi" ne zvuči tolko efektno ko tvrde stine i ostali koncepti. A i Vužgi jenu luč, da je pjeva neka klapa a ne ŽVA Fiola vrtilo bi se na telci nonstop.

@Sajla je u pravu, za kraj u kojem je i himna spjevana na kraju krajeva, žalosno je po cemu nas se danas zna. Dio smo sami krivi, dio su krivi sami začeci Ilirskog (panslavenskog) pokreta kad je krenuo odmak k štokavštini da se bolje razumijemo s ostalim komšijama slavenima, dio politike nakon 1945.

Evo sad mi je bila nova kolegica iz Dalmacije tu na edukacijama, žena nikad nije čula Suzu. A za svaku Dalmatinsku/Slavonsku verziju Suze smo svi čuli.

To je nažalost tak.

Ali u školama po Zagorju sad krecu inicijative za ocuvanje govora, izvannastavne aktivnosti, karte s nazivima sela/brega/dolina onak kak se inače govori kod nas, a ne nazivi nakob 1945., tak da ima nade.

Ali na našoj generaciji je sve sad, mi smo zadnja generacija kaj naziva ta mjesta tak kak je pisalo nekad i kak stoji i u austrougarskim katastrima, a ne novokompanovani nazivi koji su došli odnekud nakon drugog svjetskog rata.

Isprike svima na offtopicu, uzruja me do kosti kad čujem da samo gemištu i kupici popevamo.

Edit: i prije nego kaj skočite, nemam apsolutno niš protiv ni klape ni tamburice, dapace, slušam i pjevam i to. :sweat:
  • db-izbjeglica
    21.5k
    pa meni je to zapravo baš i dobro.

kajkavci su u globalu vrijedni ljudi koji u životu imaju drugačije posložene prioritete i nemaju potrebu sve preuveličavati i napraviti dramu oko toga. tako je kako je, vrlo jednostavno.

takva je glazba, takvi su filmovi, takve su i serije, realistične, čak i s dozom samokritike.

meni milijun puta bolje od hvalisanja i samodopadnosti južnijih krajeva.
  • vjeko1701
    29.4k
    Pa iskreno, po mom iskustvu, mi jednostavno nemamo potrebu svima dokazivati da smo nekaj posebno. Držimo se svojega i sebe i lijepo nam je.
  • crophantom
    7.5k
    ma nisam ni mislio da nekaj dokazujemo, samo kažem da mi je nekak tužno kad prođem cijelu RH i vidim kak o Zagorju ljudi relativno malo znaju u usporebi s drugim krajevima Hrvatske i kak nas se onda zapravo zna samo po stereotipovima.

Kad je frend iz Dubrovnika dolazio na roštilj i kupicu domaćega prvo se čudil "kako imamo dobre puteve" ko pura dreku, njegova vizija Zagorja je bila Ferguson na makadamu i Joža s 3 promila koji ga vozi. Onda se još đubre čudi kak je vino zapravo dobro :lol:
  • Sajla
    23.9k
    To me podsjetilo na onu dokumentarnu putopisnu seriju Stani v Zagorju. Išla je na HTV, sad ima na YT. Voditeljica se nekim stvarima čudila k'o da je s Marsa opala.
  • Hnlovac
    7.8k
    ima ona vise tih emisija ali nikako da mi legnu, ne znam zašto. Možda baš zbog tih stalnih čuđenja, možda zbog formata

Šteta kaj Milić nije 20 godina mlađi, sve bih dao njemu da vodi
  • Sajla
    23.9k
    ima ona još Liku i otoke, ak se ne varam.

A Milića je, bar po meni, pregazilo vrijeme. Ne sviđa mi se što radi zadnjih godina.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.