Sajla
fakin
Naukovic kaze kako ce izgled novog Maskimira javnost znati u rujnu. — NitkoBitan
fakin
14. travnja 2026.
ODLUKA o izgledu novog maksimirskog stadiona bit će donesena u srpnju, što znači da će navijači Dinama i cjelokupna javnost za otprilike tri mjeseca saznati kako će izgledati budući sportski kompleks.
T90d
DINAMO je vratio titulu na Maksimir nakon jednogodišnje pauze. Potvrdio ju je u nedjelju na Maksimiru protiv Varaždina. Bila je to prva od tri preostale domaće utakmice ove sezone, a vrlo brzo bi Maksimir, bar u ovakvom obliku, trebao otići u povijest.
Gradi se nova Kranjčevićeva na kojoj bi Plavi mogli zaigrati već iduće sezone, a nakon toga se očekuje novi Maksimir i kamp kao kapitalni projekti za Grad i klub. O svemu tome smo detaljno popričali s Ivanom Naukovićem, članom Nadzornog odbora Dinama.
Kako napreduje Kranjčevićeva, kada možemo očekivati preseljenje?
Izgradnja stadiona ide po planu i izvođač Strabag to radi jako dobro. Svaki put kad se prođe, vidi se da se nešto radi. Rok je do kraja godine. Postoji mogućnost da se kasni mjesec-dva. Ne zato što je to netko najavio, nego zato što je to u građevini normalno. Nama to može igrati važnu ulogu jer mi planiramo drugi dio iduće sezone igrati na novoj Kranjčevićevoj. Na 14 mjeseci izgradnje takvo eventualno kašnjenje nije veliko.
Paralelno ide postavljanje travnjaka, to je proces koji ima svoje principe i ide nekom svojom dinamikom. Treba se urediti unutarnje prostore, dogovoriti s HNS-om i UEFA-om o licenciranju, razne uporabne i druge dozvole. Nekoliko tih procesa događa se paralelno i realno se može dogoditi da se taj rok malo pomakne.
Što ako Kranjčevićeva bude kasnila pa Dinamo krene i u drugu polusezonu na Maksimiru, a novi stadion bude spreman tek nakon, na primjer, tri kola proljeća?
Ja se nadam da će nam biti moguće dogovoriti da odemo na Kranjčevićevu čim bude spremna.
Što će selidba u Kranjčevićevu donijeti klubu u financijskom smislu?
Rađene su grube procjene koje govore da ćemo mi zarađivati od samog stadiona jednako ili malo više. Mi smo sada, u ovim uvjetima, otprilike na gornjoj razini zarade od karata. Jedino plasman u Ligu prvaka sa skupljim kartama može napraviti razliku. No, što se tiče SHNL-a, to je otprilike to.
Nije interes na Kranjčevićevoj naplaćivati ne znam kako skupe ulaznice zbog visoke potražnje. Trebamo biti osjetljivi prema svim svojim navijačima i cijene treba postaviti racionalno. S druge strane, postoje VIP mjesta koja će se sigurno znatno više naplaćivati. Hospitality će biti na bitno većoj razini nego na Maksimiru, tako da će sky boxovi na novom stadionu biti bitno luksuzniji.
Na Maksimiru su za cijelu tribinu iste cijene karata, što baš i nema smisla. Možemo u godišnje karte ne staviti europske utakmice i posebno ih prodavati. Moramo pripremiti i sponzore za nešto sasvim novo. Na Maksimiru diljem istočne tribine ima panoa za vidljivost, ovdje toga neće biti, ali vjerujem da će naši partneri sad još više htjeti ostati u suradnji s nama.
Što će biti s gostujućim navijačima? Gdje će biti smješteni i hoće li dolazak neke veće navijačke skupine poput Torcide značiti i značajno smanjenje kapaciteta stadiona zbog policije i redara koji će biti brana između njih i domaćih navijača? Kako će općenito izgledati navijačke tribine?
Bit će nasuprot Bad Blue Boysa, gostima pripada oko 5 posto, što znači oko 500-600 ulaznica. Zamišljeno je da oni budu odvojeni pleksiglasom kao što je i sad slučaj na Opus areni. S prednje strane ionako mora biti mreža jer te lopta može pogoditi.
U praksi bi oni trebali biti potpuno odvojeni, ali ne znamo hoće li policija zahtijevati da uz taj pleksiglas stoji dodatan kordon specijalaca. Mislim da je realno očekivati da ćemo na utakmicama visokog rizika par stotina mjesta morati ostaviti prazno. Kad maknete godišnjake, sponzore i ostale, u slobodnoj prodaji će biti jako malo karata.
To baš i nije najbolje, ali dugoročno će se generirati imidž da je Dinamo jako poželjan proizvod i da je karta za naše utakmice jako poželjan proizvod za kojim bi potražnja onda eksplodirala na novom Maksimiru.
Hoće li Dinamo onda prodavati polugodišnje ulaznice za iduću sezonu s obzirom na to da će prvu polusezonu biti na jednom, a u drugom dijelu sezone na drugom?
Mi bismo već trebali u šestom mjesecu znati sve što trebamo za godišnje ulaznice, jer nam sezona počinje već u sedmom mjesecu. Upitno je hoćemo li tada sigurno znati da će Kranjčevićeva biti gotova do kraja godine. Stoga je najlogičnija odluka da prodajemo polugodišnje ulaznice, iako razmišljamo i o tome da prodajemo godišnju koja će vrijediti i za novi stadion.
Dosta se priča i o tome da je potrebno pratiti koji vlasnici godišnjih ulaznica idu na utakmice i koliko često. Dinamo sada ima situaciju da ima malo više od pet tisuća godišnjaka, ali ni izbliza svi ne dolaze na većinu utakmica.
Da, morat ćemo puno učinkovitije i pedantnije pratiti postotak dolaznosti jer će onda samo ljudi koji zadovoljavaju određene uvjete imati pravo na kupovanje godišnjih za Kranjčevićevu. Koliko sad imamo godišnjaka, toliko ćemo ih pustiti i na Kranjčevićevu. U prvom krugu prodali smo pet tisuća godišnjih, a u drugom još otprilike 500. No, njima je iskomunicirano da neće imati pravo prvokupa godišnje za Kranjčevićevu.
Dakle, oni koji sada imaju godišnju imaju pravo na godišnju kad se preselimo na Kranjčevićevu. A onda će pravo prvokupa za godišnje u idućim sezonama imati samo oni koji zadovolje određeni prag dolaznosti na utakmice. Logika nalaže da ćemo kroz dvije-tri godine isfiltrirati ljude koji stvarno dolaze na utakmice, a vani se negdje čeka i godinama na listama čekanja.
Hoćete li uvesti kategorizaciju? Vrijedi li više dolazak protiv neatraktivnog SHNL protivnika ili protiv Real Madrida u Ligi prvaka?
To je na upravi da procijeni, lako moguće, ali oko toga još nemamo definitivan odgovor.
Hoće li novi stadion u Kranjčevićevoj moći generirati prihode klubu i izvan utakmica?
Trenutačno je nemoguće dati odgovor na to pitanje jer mi trebamo tek sa Zagrebom definirati naš odnos po pitanju novog stadiona. Mi očekujemo da ćemo biti pravi domaćin na Kranjčevićevoj, a koristit ćemo stadion kao što se koriste druge sportske ustanove.
Ne znamo 100 posto gdje će nam biti uredi. To ovisi o tome kad se Maksimir počne rušiti. Počne li rušenje Maksimira čim se završi Kranjčevićeva, onda moramo odmah iseliti. Na Kranjčevićevoj nemamo ništa, tamo dođeš odigrati utakmicu i makneš se. Nema prostora ni za fan shop ni za kafić. Prostor je maksimalno ograničen. Bit će ured ili dva za novinare, fotografe, našu marketinšku službu i slično.
Što je s imenom novog stadiona?
O tome odlučuje Grad. Mi s njima sjajno surađujemo i izlaze nam u susret kad god treba. Sigurno možemo imati sugestiju. Interes bi bio nazvati ga po nečemu što ima veze sa zagrebačkim nogometom, ne isključivo Dinamom.
Ljudi su dosta uplašeni da će se centar grada paralizirati kada budu veće utakmice na Kranjčevićevoj. Na Maksimiru šteka javni prijevoz nakon utakmice, je li to realna opasnost?
Sve se svodi na to da predložiš Gradu pa onda oni to možda uvaže. Svaka utakmica u devedesetima između Dinama i Zagreba, dolazilo je desetak tisuća ljudi, bar su tako novine pisale. I ne sjećam se nikakvih posebnih gužvi.
Sjećam se da je meni i pokojnom Sanjinu (Španoviću, op. a.) jedan talijanski arhitekt rekao da je bolje da je stadion u centru grada, suprotno onome što govore svi. Kao prvo, onda manje ljudi dolazi autom, a više ih vozi bicikl, ide pješke ili javnim prijevozom.
Kao drugo, taj stadion onda živi cijelo vrijeme, imaš neki shop ili restoran, uvijek se nešto događa. Kad imaš stadion na obilaznici, onda tamo ljudi dođu jednom u dva tjedna. U Münchenu imaju problem s tim, dugo se čeka javni prijevoz nakon utakmice i imaju ogromne gužve s 50 tisuća ljudi koji tamo dolaze.
Osim Njemačke, po meni je najjača nogometna kultura u Engleskoj. Tamo je svaki stadion u stambenoj zoni. Hodaš, ide zgrada, zgrada i onda odjednom - bum, Chelseajev stadion. Slično je i s Fulhamovim stadionom. Nitko ne pita za parking, a svaki put im dođe 35 tisuća ljudi. Tamo će se napraviti mali trg, vjerujem da će to biti nešto prekrasno i da su pred nama lijepi dani.
U kojoj je fazi novi Maksimir? Možete li ukratko to opisati?
Sad je vani natječaj. Mi ćemo u devetom mjesecu dok gledamo novu Kranjčevićevu već znati kako izgleda novi Maksimir, to je ogroman trenutak u životu svakog dinamovca. Kada pričamo o rušenju, radi se projekt, nakon toga kreće javna nabava za izvođača rušenja.
Tek nakon svega toga može krenuti sam proces rušenja. Samo rušenje traje oko šest mjeseci, a s ovim prethodnim procesima to se može rastegnuti na 9 ili više mjeseci. Vjerujem da će krenuti 2027. godine, ali to ne znači da će odmah sve biti spremno za početak gradnje.
Što se toga tiče, imaš prvo idejni projekt u devetom mjesecu, nakon toga netko dobije natječaj, a onda slijedi godinu dana projektiranja svih detalja. Nakon toga pribavljaju se sve dozvole i provodi se javna nabava. Čak i da je sad srušen stadion, ne može se početi graditi prije 2028. Ukupno? Vjerujem da će biti sagrađen 2031.
Koji je model financiranja?
Dogovoreno je sve i potpisan je sporazum. S podzemnom garažom i svim ostalim troškovima, novi stadion bi trebao koštati između 250 i 300 milijuna eura. Po pola će financirati Grad i država. Grad daje na korištenje zemlju koja ostaje gradska, a stadion na njemu je pola-pola. Bit će definiran novi pravni subjekt koji će upravljati stadionom.
Dinamo će se obvezati, ako dobije stadion na upravljanje, da će se o njemu brinuti i održavati ga. Ne mislim samo na tekuće održavanje, nego i kapitalno. Primjerice, ako se mora popraviti krov nakon par godina, to bi Dinamo platio. S druge strane, to znači da bi i prihodi koje stadion generira bili Dinamovi.
Što kada bude neki koncert?
To su detalji koji zasad nisu definirani. Može se dogovoriti da Dinamo ne upravlja stadionom preko ljeta kad su koncerti ili da Dinamo preuzme upravljanje i u tom slučaju. Važno je naglasiti da Dinamo mora prihvatiti odgovornost da nam se ne dogodi da stadion opet bude zapušten.
To je fer, jer ako su Grad i država rekli da će potrošiti 300 milijuna eura, nisu rekli "potrošit ćemo 300 milijuna eura i koliko još bude trebalo za održavanje". Ne, mi u klubu moramo postaviti stvari tako da i oni koji budu upravljali Dinamom nakon Proljećara shvate svoju obvezu prema održavanju stadiona.
Može li Dinamo kao partner sudjelovati u pregovorima oko samog izgleda novog stadiona?
To je već na neki način definirano. Kad se radio program kao input natjecateljima kakve projekte da prijave, mi smo sudjelovali u određivanju nekih filtera. Recimo, na našu inicijativu bilo je to da navijačka tribina bude jednoetažna, a ostale u dva prstena između kojih će biti sky boxovi i VIP sadržaj.
Također, donji dio će biti veći nego gornji. Za utakmice za koje ne namjeravaš otvoriti gornji prsten, i dalje ćeš imati kapacitet od 22 tisuće, što je super. To su sve stvari koje su uzeli u obzir.
Kapacitet?
I na Zoni Dinamo sam gledao anketu, jednako mnogo je bilo onih koji su htjeli i 20 i 50 tisuća. Mi smo od početka ciljali na 30 tisuća. Nije sramota da nemamo veći stadion od toga, Juventus ima stadion od 40 tisuća. Na kraju će biti 35 tisuća jer je to granica za prijavu za finale Konferencijske lige. U konačnici, finalnu riječ po tom pitanju je imao Grad.
Dinamovi navijači imaju traume iz prošlosti. Postoji li bojazan od scenarija Rujevice, da Dinamo "zauvijek" ostane na Kranjčevićevoj?
Sporazum je potpisan. Onaj tko odustane od toga, doživjet će ozbiljan politički udarac. Na kraju krajeva, morat će se platiti 12-13 milijuna arhitektu projektantu. Pa neće to netko baciti u vjetar. Zamisli da se sruši stadion pa da se tamo sagrade neke vile? Suludo. Ili da reprezentacija ne može u glavnom gradu igrati pred više od 11 tisuća gledatelja, koliko je kapacitet Kranjčevićeve.
Gradonačelnik i premijer su se dogovorili da je ovo nadstranačko pitanje, ali i do toga je trebalo doći. Razna povjerenstva, programi, otezanja, sve smo to prošli. Sad svi vide Kranjčevićevu kad se vide novi stupovi i kad se diže iz zemlje, ali to su sve procesi koji su se dugo pripremali.
Što će novi Maksimir dugoročno značiti za klub?
S jedne strane, moramo imati pričuve i godišnja ulaganja za održavanje stadiona. S druge, prihodi će biti nezamislivi u odnosu na sad. Prodavat ćemo više karata koje će biti skuplje, a imat ćemo oko 3.500 VIP mjesta. Sad ih imamo 900. Malo se spominje da je prije dolaska Proljećara 30 posto loža bilo prazno. Sad se čeka u redu. Imaš firme koje bi platile samo da mogu uzeti cijelu ložu.
Neke jače firme su spremne godišnje dati sto tisuća eura da mogu svoje poslovne partnere odvesti na utakmicu, pokazati im novi stadion i uživati. To su glavni generatori prihoda. Ako je prosječna godišnja ulaznica za to oko tri tisuća eura, samo od VIP mjesta bismo mogli uprihoditi deset milijuna eura.
Trenutačno oko pet milijuna eura godišnje zaradimo od svih ulaznica (uključujući i VIP lože). Sad će narasti prihod i od svih ostalih ulaznica. Treba staviti to sve u perspektivu, mogli bismo samo od ulaznica zarađivati 15 milijuna eura godišnje.
Do prije par sezona zarađivali smo 2.5 milijuna eura. Može se zaraditi i na sponzorskom imenu stadiona, fan shopovima i tako dalje. To nije novac koji samo leži i čeka, ali slažemo situaciju tako da ga sposobni ljudi mogu zaraditi.
Kakva je situacija s kampom?
Moguće je da ćemo, ovisno o tome kako će izgledati finalan projekt novog Maksimira i razmještaj, moći koristiti pomoćne terene i za vrijeme izgradnje stadiona. Radimo, naravno, na dugoročnom rješenju za kamp na drugoj lokaciji. To je u Zagrebu jako teško zbog zemljišta, ali pokušavamo naći najbolju soluciju.
Od kampusa na Borongaju ništa. Radimo na tome da možda bude u Mandlovoj ulici, ali ima puno komplikacija. Ona je savršena lokacija. Procjene su da bi trošak kampa bio između 10 i 20 milijuna eura. To je projekt koji bi Dinamo u potpunosti financirao.
Kao i za stadion, i za kamp se mora naći način i dogovor. Nije ovo projekt Proljećara, mi se borimo za Dinamo jer mislimo da Dinamo to zaslužuje. I onaj tko dođe iza nas mora se boriti za Dinamo.
fakin
Papastrumf
Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.