• emilperska
    15.5k
    Dejan Ljubičić - 550k EUR za 5 mjeseci. Vjv signing fee je tu, bar se nadam.
  • njurci10
    525
    a šta se imaš nadati?
    Došao.je bez odštete, znači da je dobio signing Fee.
    Skoro pa 100% sigurno.
  • emilperska
    15.5k
    Sandro Kulenović 700k EUR
    Luka Stojković 520k EUR
  • mali M
    9.8k
    Ja razumijem da neke od vas baš zanima financijsko stanje kluba, ali stalno se iznova iščuđavati mudrolijama koje su potpisivali murijak, tajnica ili vaflić mi isto više nema smisla.. ili sad ovo odjednom čuđenje normalnim transfernim stavkama kao signing fee, bonusi po zabijenim golovima ili clean sheetovima.
  • emilperska
    15.5k
    Izašao je revidirani financijski izvještaj. Kasnije ću detalje baciti kog zanima, ali suma sumarum:

Dobit: 4.1m EUR (2024: 7,3m EUR)
    Rast prihoda od ulaznica (osim godišnjih i UEFA), članarina.

Naknade posrednicima: 5,85m EUR (2024: 6,23m EUR)

Mišljenje je ove godine čisto. Nema rezerve/ograde revizora.

U izvještaju što se tiče obveza iskače porast bankovnih kredita s 3,7m EUR u 2024. na 10,5m EUR u 2025. Maksimalni iznos kredita je 16m EUR i rok povrata (obnove) je godinu dana. Kredit je osiguran budućim transferima i TV pravima.

Link: https://cdn.gnkdinamo.hr/club_1/documents/Dokumenti_kluba/9677de07-5067-4cce-af45-d00ed15d24c0.pdf
  • Borovljanin
    582

Evo što sam ja tamo uspio izvući za 2025.:

1.775.000 eura - prihoda od sponzorstva i oglašavanja - Sponzor za opremu (Proizvođač opreme), odnosno Castore

787.934 eura - prihod od sponzorstva i oglašavanja - Glavni sponzor na opremi, odnosno Favbet

U istoj toj sekciji stoji i stavka za prihod od sponzorstva i oglašavanja - Sponzor za stadion, tako da možda već računaju da će Novi Maksimir imati i novo sponzorsko ime?
  • The Undertaker
    9.8k
    Na prvi pogled bih rekao nit je loše nit je dobro. Neki trendovi su loši (ako se promjena u odnosu na prošlu godinu može nazvati trendom).
    Ono što meni osobno najviše smeta je da je trošak primanja igrača ostao isti, da se trošak primanja trenera smanjio a da se trošak primanja ostalih zaposlenika povećao za 25%. Volio bih viditi detaljnu analizu
    Komercijalni prihodi su samo 11% veći od prethodne godine što znači da smo, s obzirom na inflaciju i povećanje plaća, praktički na nuli ili u minusu u odnosu na prošlu godinu.
    Volio bih viditi detaljnu analizu prihodi vs troškovi.
    Bilo bi pitanja i za skupštinu da smo znali kad se održava, prethodno imali dnevni red i izvještaj. Ali nismo ...
  • Bosskovitz
    20.7k
    Bilo bi pitanja i za skupštinu da smo znali kad se održavaThe Undertaker

Ako si član Skupštine koji je mogao postavljati pitanja na sjednici Skupštine, onda si znao kad se održava. Ako nisi, onda nisi ni mogao postaviti pitanja - to ćeš, naravno, moći na Članskom danu, kao i svi ostali članovi Dinama.

Širiš negativu i tenziju bez pokrića.
  • emilperska
    15.5k
    trošak primanja igrača ostao isti, da se trošak primanja trenera smanjio a da se trošak primanja ostalih zaposlenika povećao za 25%. Volio bih viditi detaljnu analizuThe Undertaker

Ovo čak logički ima smisla. U prvoj polovici 2025. smo imali lanjski roster. U drugoj polovici ovogodišnji koji je jeftiniji, ali tu su 3 stvari:

1) Svim igračima koji su odlazili s raskidom (Ademi, Pjaca, Petko) smo dali barem pola godišnje plaće za raskid. Nekima kao Pjaci i više
    2) Svi novi igrači su manje više dobili signing fee (ne znam gdje je knjižen).
    3) Pola 2025. nam je trener Kova koji je vjv najjeftiniji trener Dinama unazad 10 godina. A ostatak je bio Perković s plaćom asistenta te Cannavaro koji je bio jeftiniji od Bjelica pa čak i Jakira navodno.

Efekt smanjenja troskova placa igraca ce se vidjeti tek u 2026.

Dodatno, rast broja zaposlenih je 8% to objašnjava dio rasta troška plaća zaposlenih od 25%. Dio se može pripisati inflacijskim korekcijama kao u svim velikim sustavima. Ostaje gap od 6-10% koji se onda ne da ovime objasniti.

E sad zašto raste broj zaposlenih treba napisati netko upućeniji od mene. Vjv ima veze s profesionalizacijom nekih stvari, a možda i nema. Ali ne znam o čem se radi, pa nemrem ni komentirat egzaktno.
  • duksy
    540
    Dolaskom Španjolca svi treneri mlađih kategorija su dobili veće plaće i sad nitko nema ispod 2500 eura bruto.
    E sad koliko ima tih trenera u mlađim kategorijama, ne znam, ali kad se to sve zbroji, siguran sam da se skupi dosta velika cifra.
    U svakom slučaju, rezultati koje imamo u mlađim kategorijama nam pokazuju da se na tome ni ne smije štediti.
  • Papastrumf
    22.4k
    Komercijalni prihodi su samo 11% veći od prethodne godine što znači da smo, s obzirom na inflaciju i povećanje plaća, praktički na nuli ili u minusu u odnosu na prošlu godinu.The Undertaker

Malo više od 11%.
    Komercijalni prihodi u 2023. su bili nešto iznad 11 milijuna, u 2024. 17 milijuna, a u 2025. 19.4 milijuna.
    Plan za 2026. je nešto iznad 23 milijuna.
    Mi realno najviše prostora za rast imamo kod mercha. Na ovom stadionu je teško očekivati dodatni porast prihoda od ulaznica, pogotovo kad jednu sezonu igraš LP, a drugu ne. Također, problem je i kod sponzora jer najveća dva imaš već od prije definirana, ali svejedno se i tu vidi pomak.

Što se tiče plaća zaposlenika, tu se naravno radi i o usklađivanju plaća, ali i o novim zaposlenjima. Imamo dva dodatna fan shopa, dland igraonicu. Također, klub nije imao neke odjele poput pravne službe i kontrolinga do prošle godine.
  • The Undertaker
    9.8k
    Ako se utjecaj članstva na klub svede na članski dan i glasovanje svakih 5 godina džabe smo krečili.
    Iz izvještaja ne vidim ništa alarmantno da bi se stvarala panika. Kad vidim, osobno ću se pobrinuti da to dođe do Skupštine ili barem do NO.
    Budući da sam siguran da većina skupštinara i klupskih djelatnika čita ovaj forum, ovi upisi mogu biti samo od koristi a nikakve štete. Znaju da ne pišem gluposti.
  • superhik
    12.3k
    din-fin-1.jpg

din-fin-2.jpg

din-fin-3.jpg

din-fin-4.jpg

Prihodi su pali s 57,6M € na 44,5M €. Dobit s 7,4M € na 4,2M €.

U sezoni 2023/24 Dinamo je igrao Ligu prvaka. UEFA nagrade iznosile su 32,4M €.
    U sezoni 2024/25 Dinamo igra Europsku ligu. UEFA nagrade: 22,7M €. Razlika sama po sebi iznosi 9,8M € što objašnjava 86% ukupnog pada prihoda.

Što je bolje?

• Sponzorstvo: +54,5% (s 2,9M € na 4,5M €)
    • Ulaznice: +3,4% (s 6,7M € na 6,9M €)
    • Neto transferna dobit: +178% (s 5,5M € na 15,2M €) .
    • Prodaja Sučića i Baturine donijela je 26,4M € dobitka od raspolaganja registracijama više nego dvostruko u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupni troškovi primanja zaposlenika smanjili su se s 38,2M € na 36,8M € , što je pad od 4%. Smanjenje ide isključivo na teret stručnog stožera (s 6,6M € na 3,1M €)

Naknade agentima i posrednicima skočile su s 3,9M € na 6,2M € (+57%)

Current ratio (omjer kratkotrajna imovina / kratkoročne obveze) u 2025. iznosi 0,79x. U prošloj godini bio je gotovo točno 1,0x. To znači da Dinamo ima više kratkoročnih obveza nego kratkotrajna sredstava kojima ih može podmiriti.
    Dinamo aktivno koristi revolving bankovni kredit od 10,5M € (bio 3,7M € u 2024.) kao instrument upravljanja likvidnošću, a potraživanja od transfera igrača iznose 33M € (kratkotrajna + dugotrajna)

Revizorsko mišljenje.

Za 2024. godinu Forvis Mazars izdao je mišljenje s rezervom zbog tri nalaza: (1) prihod od UEFA Konferencijske lige od 1,4M € priznat je u pogrešnoj godini, (2) prihod od transfera od 9,4M € priznat je u pogrešnoj godini, (3) rezerviranja po sudskim sporovima od 1,4M € bila su upitna.

Za 2025. godinu Forvis Mazars izdaje pozitivno mišljenje bez rezerve uz jedinu napomenu da su izvještaji sastavljeni za potrebe HNS licenciranja, ne prema MSFI standardima, što ih čini potencijalno neprikladnima za druge svrhe.

Igrački kadar

Nematerijalna imovina registracije igrača bilježi skok s 14,6M € na 24,0M € neto knjigovodstvene vrijednosti. Ukupna nabavna vrijednost portfolija je 37M € uz amortizaciju od 13M €.

Ovo govori da je Dinamo u 2025. godini neto kupac na tržištu registracija, unatoč velikim izlaznim transferima.
    Ukupna ulaganja u registracije (ulazni transferi i produljenja ugovora) iznosila su 23,5M €, uz 17,6M € otuđivanja.

Dinamo procjenjuje da ima potencijalnu imovinu od 13,2M € po osnovi uvjetnih transfernih naknada (performance bonusi, sell-on clausule) koje mogu ali ne moraju biti ostvarene. Uz to, procijenjene uvjetne obveze iznose 5,2M €. Neto potencijalna imovina: ~8M €
  • emilperska
    15.5k

Sve je dobro sam ti je AI krivo ulovio prihode buduci da je ovo HNS/UEFA špranca reporta koja prihode od transfera evidentira u drugim kategorijama pa to sjebe AI. Tih 44m EUR nisu ukupni prihodi. Oni su cca 74m EUR ak se sjećam iz glave.
  • superhik
    12.3k
    nemam ni sam iskustva s HNS/UEFA šprancama izvještaja, a trebalo bi dosta vremena za isprebacivati to kao i za neke druge stavke
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.