• Jurki
    23.7k
    a gle ni meni se ne sviđaju ti monokromatski grbovi (cisto moja estetska preferencija).. jebiga ja sam za ono kaj je dobro - ne mijenjaj.
    Moderna vremena, marketing, pizdarije koje ne razmem i dobro.

To je vani normalno i "moramo" biti u korak s vremenom.
  • Thor
    2.1k
    tocno tak. Isto tak sam i ja prihvatio i taj monokromatski i sve inacice pod obrazlozenjem, pratimo trendove.
  • NORTE
    23k
    . Pjevali su ga "osloboditelji" s petokrakom na čelu, glasio je: "Nosim kapu sa 3 rogaveselko tenžera

Meni je skroz suludo pričati o ikakvoj poveznici s time.

Naš grb u štitu je takav od 1952.

Sevilla ima takav grb štita sa tri špice od 1921.
  • Bosskovitz
    20.3k
    vec vidim naslove.Jurki

Čije naslove? Nadam se da nikada nećemo pasti na tu razinu da lažiramo svoju povijest zato što se neuki osjećaju uvrijeđenima, niti da ćemo kao klub podleći pritisku onih koji guraju narativ kako naše ‘d’ odjednom nije dovoljno hrvatsko, a itekako je bilo kad se ljude pendrečilo zbog njega dok su mudrijaši imali petice iz marksizma.

Dinamo je bio simbol hrvatstva i nositelj našeg nacionalnog identiteta u vremenima kad to nije bilo ni popularno, ni poželjno, ni profitabilno kao danas i svoje se povijesti ne smije sramiti.
  • Jurki
    23.7k
    novinske naslove.

Dinamo je bio simbol hrvatstva i nositelj našeg nacionalnog identiteta u vremenima kad to nije bilo ni popularno, ni poželjno, ni profitabilno kao danas i svoje se povijesti ne smije sramiti.Bosskovitz

Slazem se s ovim 1001 %.

Vezano na temu grba za 4. dres, sjecamo se jako dobro koliko je bilo gunđanja na monokromatski Dinamov grb. Sad ga makni i stavi ovaj grb, pa makar samo na cetvrtom dresu..
    Dalje sve kuzis.
    Nismo mi problem koji kuzimo kaj zakaj i zbog cega.. vec blesavi ljudi koji u svemu vide zavjeru.

Slazem se da se Dinamova povijest ne smije prekrajati ni falsificirati na bilokoji nacin. Dosta je bilo prekrajanja povijesti Građanskog, pa i Dinama kao njegovog sljednika.

Kak sam napisal u prethodnim postovima.. ako na cetvrti dres ide povijesni grb.. onda krenuti od pocetka tj grba Građanskog pa nadalje.
  • veselko tenžera
    7.4k
    Meni je skroz suludo pričati o ikakvoj poveznici s time.

Naš grb u štitu je takav od 1952.
    NORTE

Mislim da se u ove 2 rečenice krije paradoks. Da je grb takav od 1925. ili 1936. onda bi suludo bilo pričati o poveznici. Budući da je od 1952., itekako treba pričati o tome i istražit to. Ne tvrdim da je iz CK SKH došla naredba da se stavi kapa na štit s malim d, ali ne vjerujem ni da je kapa tu slučajno. Baš sam išao gledati klubove koji imaju grb u obliku štita i na 20ak koje mi prve google izbaci samo Sevilla ima ovaj s 3 roga što me navodi na zaključak da to nije neki heraldički standard.

Kako god, na Zoni ima itekako stručnih ljudi po ovom pitanju kao i onih potkovanih povijesnim znanjem pa bih volio da netko da više informacija o nastanku grba iz 1952.

Inače što se grba tiče, nisam za nikakve eksperimente. To je najznačajniji i najmoćnijih simbol Dinama i na dresu treba biti standardni grb, sa svim bojama i bez varijacija na temu. Što je kršćaninu križ, to je Dinamovcu grb kluba. S tim se ne igra.
  • Borovljanin
    526

Zapravo je u apostolsko doba simbol kršćana bila riba. I dan danas se zna taj znak koristiti (najčešće kao naljepnica na autu) i nikako ne kalja sada rasprostranjeniji simbol križa.

Nadopunjuju se, imaju različita, a opet duboka značenja.
  • LM1995
    2.2k
    ovaj grb ima bijelu kapu s 3 rogaveselko tenžera

IMG-5222.jpg

IMG-5223.jpg

IMG-5224.jpg

I tu imamo “tri roga”.
  • veselko tenžera
    7.4k
    pisao sam o tome, paralela s vjerom.

Dinamo je naša svetinja, Maksimir crkva, utakmica misa, dres svečano ruho, a grb naš križ. Prije nisam, al sad mi pada napamet - Boban papa, Kova svećenik :smile:

Odlično si povukao paralelu s ribom i lijepo primijetio da se često koristi kao naljepnica na autu. Čak štoviše, koristi se u crkvama, na vitrajima, oltarskim crtežima i mozaicima. Često se koristi u sporednim elementima, ali nikad ne mijenja križ u središnjim dijelovima službe. Upravo tako vidim malo d. Naljepnica na autima, na grafitima, na ovratniku, broš na sakou, na zidu stadiona, ali na prednjoj lijevoj strani dresa - samo i isključivo standardni grb.

na prvoj i zadnjoj vidim 5, na ove u sredini nemam komentar. Baš mi nekako ima logike da je 1952. grb Dinama napravljen prema povijesnim hrvatskim grbovima. Štoviše, to bi bila divna subverzija u to vrijeme. Volio bih znati kome je pošlo za rukom to podvaliti ondašnjem mainstreamu i riskirati Goli otok.
  • Praskaton
    5.7k
    Kova svećenikveselko tenžera

Jedino sigurno točno.Večernje mise u dubrovačkoj katedrali služi.Doduše ne Mario već njegov brat
  • NORTE
    23k
    Baš sam išao gledati klubove koji imaju grb u obliku štita i na 20ak koje mi prve google izbaci samo Sevilla ima ovaj s 3 roga što me navodi na zaključak da to nije neki heraldički standard.veselko tenžera

U nogometu apsolutno jest bio standard.

Chelsea 1952.
    411-4116178_cfc-monogram-clipart-chelsea-f-cfc-monogram-clipart-chelsea-f.png

Arsenal 1930.
    png-clipart-arsenal-f-c-emirates-stadium-premier-league-football-arsenal-museum-arsenal-f-c-text-label-thumbnail.png

Tottenham 1921
    images?q=tbn:ANd9GcT0LeWBBExWvC5OSeVno_a5i6Q_Ra9pIJfcT9t6_1tvfsrH6kpAIarxED0b&s=10

Lazio 1927.
    Stemma_SS_Lazio_1927.svg

Sevilla
    qcf9kBV.jpg

Atalanta 1907-
    qcKebt4.jpg

Malaga 1948
    248?cb=20250514085427
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.