• Thor
    752
    :victory:
  • Lighttt
    9
    Dobar dan nakon dugog citanja evo i jedan post o temi koja ce nakon svih uspješnih borbi najviše usmjeriti razvoj kluba. Gdje imamo priliku kao sto je se iz kluba komuniciralo da postanemo financijski neovisni i ne ovisimo toliko od prodaje i uefinih nagrada.

Po mojoj gruboj procjeni sa kvalitetnim projektom i rastom posjete koja je sigurna stadion godišnje moze donositi minimun 25 milijuna eura u klupsku blagajnu. Naravno to ne bi pokrivalo čitav budzet nego bi bila dodatna inekcija koja bi nas digla i zadrzala u nekom gornjem srednjem rangu Europskog nogometa.

Neki grubi plan unutarnjeg uređenja imamo i neke smjernice po kojima će se projekti ( sjever jedna etaža, potpuno natriven, ostale tribine dvoetažne itd )
    I to ne sumnjam da ce se dobro odraditi previse će biti iskusnih i stručnih ljudi svih struka uključeno u projekt tako da to bi trebalo biti uredu.

Al druga po meni jednako bitna stvar će biti kako odraditi komercijalni dio tog stadiona, tako da on živi 24/7 a ne samo kad je tekma i da postane doslovno DOM.

Po meni su uvjeti da se to ostvari prebacivanje svih nekomercijalnih sadržaja koje jedan tako moderan stadion mora imati ispod istočne i južne tribine ( znaci kotlovnice,ostave, svlačionice, klupski hotel, klupske prostorije, uredi itd )
    Zapad i Sjever ( koji ce nadam se moći biti pomjeren od Maksimirske bar 20 metara ) moraju biti puni komrcijalnog sadrzaja koji bi se širio na plato ispod zapadne i sjeverne tribine kojem bi se dodali i veliki travnjak izmedju pimpeka i outdoor teretane. Taj plato trg sta bi vec bio ako se vec ne moze zbog financija spojiti šumom direkt, odraditi sa nekim velikim pješačkim nadvoznjakom koji bi bio u simbiozi s stadionom estetski ne neki genercki ( Macola autocesta projekt). Nego nego dosta siroko moderno arhitektonsko rješenje koji bi spojilo stadion i šumu u jednu cjelinu.

Po nekim procjenama iskoristivi prostor ispod te dvije tribine bi trebao biti oko 5 6 tisuća kvadrata.
    Što je ogroman prostor u kojem je moguće smjestiti sadržaje koji će ciljano privući ogroman broj ljudi da svakodnevno posjećuju stadion. Koji će pomoći jačanju navijačke baze , povezanosti kluba s građanima i odgajanju jedne čitave nove generacije navijača sto bi se kumulativno dizalo s godinama.
    Također povezanost sa sponzorima koji bi u svemu tome vidjeli obostranu korist što bi se krajnje odrazilo na izdašnijim sponzorskim ugovorima.

Sadržaj koji stadion mora imati su
    -Dječija tematska igraona na bar 1200m2 ( benefiti su ogromni od svakodnevnih prihoda za klub, olakšanje roditeljima odlaska na utakmice, svaki dan bi privlačila velik broj obitelji , odgajale bi se nove generacije, završetak dječijih vrtičkih i ranoškolskih tura po stadionu koje bi po meni trebale biti maltene svakodnevne i što se tiče Zagrebačkih ustanova tako i onih iz cijele Hrvatske koje svakako posjećuju Zagreb na raznim izletima i eksurzijama)

-ogroman restoran na vrhu zapadne tribine koji se svakako mora raditi radi vip loža. Al to treba napraviti toliko dobro i kvalitetno da moze raditi 7 dana u tjednu i generirati visoke prihode u klub ( bar 500 sjedećih mjesta ) s jedne strane pogled na unutrašnjost stadiona s druge strane panoramski pogled prema šumi i gradu , mogućnost organiziranja raznih proslava i događaja . Pararelno s tim mogućnost iznajmljivanja Sky Boxeva koji ne bi bili dugurocno iznajmljeni za razne prigode (sastanci,privatna druženja, rođendani itd) sa full uslugom iz toga restorana.

U tom ugostiteljskom objektu bi završavale svakodnevne ture obilaska stadiona, bio bi sigurno i turistička atrakcija a samom lokacijom(atraktivnosti,parkingom i kvalitetom trebao bi biti i nezaobilazno mjesto za sve građane).

-ogroman fan shop kroz koji bi se ulazilo i izlazilo iz svih unutarnjih sadržaja (nesto kao duty free shopovi na aerodromima)

-ogroman parking koji bi se koristio na dnevnoj bazo koji može ogromne velike prihode donijeti

Ostali sadržaj koji bi tu trebao biti vezati za dugoročne sponzorske ugovore prema klubu.
    Neki primjeri
    -Rent a car ( garaža za 800 auta i jos ne znam točan broj vanjskih parking mjesta bi sigurno bile interesantne nekoj globalnoj rent a car kući koja može praktički u centru grada imati svoju podružnicu)

fast food ( Mcdonalds , Burger King, Kfc itd)
    -osiguranje
    -banka
    -pekarnica ( Mlinar, Pan Pek itd
    -auto kuća (nista preveliko al nešto kao BMW u centru što ima)
    -trgovina ( Lidl,Konzum itd)
    -uredski prostori
    I ostali prostori koji bi isli u dugoročni najam a gdje bi prednost imali oni koji dovlače što više ljudi u prostor stadiona koji mora postati žila kucavica tog dijela grada.

I klub Dinamo treba ostati vlasnik najatraktivnijih lokacija na stadionu koje mogu praviti najvece prihode a ostale prostore dati u najam.

Kad se to zbroji, to su ozbiljni prihodi – ne pričamo o parsto tisuća, nego deseci milijuna eura godišnje. U klubu napokon imamo zdravu klimu i stručne ljude iz svih područja i s nestrpljenjem očekujem da se sve krene realizirati i da svi zajedno uživamo u novom poglavlju našeg kluba.
  • mali M
    8.6k
    ja bi uz te tvoje prijedloge svakako naveo da mora u krugu stadiona biti neki pub/kafić u kojem bi se poticalo skupljanje i gledanje tekmi kad su gostovanja.
    Jednako tako ja bi uvijek neku teretanu/dvoranu za vježbanje jer pričamo o sportskom objektu. Nebi nikada pristao na neke mcdonaldse, banke, autokuće?!?!? ili konzume na stadionu to mi je bezveze.. Od trgovina možemo pričati o sportskim trgovinama.. Pričamo o jednom velikom sportskom kompleksu stoga je logika da se komercijalno iskoristi sa vezanim sadržajima..
  • Lighttt
    9
    Oprosti teretanu sam sam zaboravio to sigurno.
    Bit nije tipa autokuca kao autokuca naveo sam primjerjer Tomica BMW kraj HNK koji nema sve skupa preko 200m2.
    Bit je dugorocnog vezanje sponzorskim ugovorima sa jakim sponzorima koji mogu ozbiljne novce uložiti u klub , zasto npr ne bi jedna KIA,Hyundai ili tako neki prozivodjac bio jedan od glavnih spoznora kluba i sta se točno gubi s tim da se njima da u unutarnjem prostoru 200m2 u kojem mogu izloziti par svojih modela imati ured i raditi razne promotivne sadržaje.
    Dinamo je sto se tiče marketinškog potencijala uspavani div koji se pomalo budi a s novim stadionom i klubom koji funkcionira kako treba se potpuno budi.
    Netko je vec ranije pisao da se tvrtke trebaju separirati u odredjene skupine po djelatnosti i da cilj mora biti imati iz svake skupine jednu od top 10 tvrtki za sponzora. I to je jako realan cilj.
    Znaci ne kao neki ili kao što smo ranije mi,političkim vezama uslugama i tako dalje, nego na navijačkoj bazi od 2 milijuna ljudi sto u RH sto u dijaspori, zdravom poslovanju i općenito zdravoj priči oko kluba praćenoj sportskim uspjesima al taj odnos treba biti obostran i treba nesto dati za uzvrat nece nitko na lijepe oči davati.
  • rioda
    10.3k
    Ministar Bačić u Dnevniku HRT-a rekao da trenutno s Gradom provode natječaj za odabir projektanta za uklanjanje stadiona Maksimir, a da s udruženjem arhitekata provode pripremu javne nabave za arhitektonsko-urbanistički projekt, što je preduvjet za lokacijsku dozvolu te da vjeruje da će krajem 2028. godine stadion biti gotov. Zvuči malo preoptimistično na prvu, ali dobro...
  • SAS1987
    18.6k
    Po mojoj gruboj procjeni sa kvalitetnim projektom i rastom posjete koja je sigurna stadion godišnje moze donositi minimun 25 milijuna eura u klupsku blagajnuLighttt

Nije provokativno, zanima me kako si došao do te cifre. Neka gruba analiza? :smile:
  • vjeko1701
    18.5k
    da će krajem 2028. godine stadion biti gotovrioda

Mislim da su za to ekstremno male šanse.
  • rioda
    10.3k

I ja mislim, općenito kad sam čuo tu njegovu izjavu danas nisam baš u ništa siguran od toga što je izjavio. Čovjek je apsolutno nekompetentan, jedva izgovori 'arhitektonsko-urbanistički projekt'...
  • vjeko1701
    18.5k
    Da bi bilo gotovo do 12.28., trebalo bi se početi graditi već krajem iduće godine. Niti će do onda biti gotov kamp a možda niti Kranjčevićeva.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet