• agramZ
    2.3k
    zelio sam reci da je taj imidz ultrabogatog kluba, ali i stvarno to ekstremno bogatstvo reala nastalo 2000ih. tko zna kako tocno, ali normalno da su i prije toga bili sila.

    financial fair play je zakazao samo tako. psg, city, red bull ili jedan gnk su najbolji primjeri bolesnog trosenja novaca kojeg zapravo nema.

    ko nam je kriv sto smo mi "obicni" navijaci poceli razmisljati tako ekonomski i statisticki? nogometni klub sam moze odluciti od cega tj. kako ce zivjeti(ne bas svaki, kao npr. rb). nisu ta prokleta tv prava sve. rapid trenutno tesko posluje zbog corone. 80% ovise o navijacima(ulaznice, merchandise etc.). sami su se tako namijestili kao klub. kao sto je najveci bivsi casnik za navijace u rapidu rekao, oni se bave "iskrenom komercijalom". ili da ga citiram direktno:

    "Borimo se protiv komercijale sa komercijalom. Ne mozemo se sakriti od ekonomske stvarnosti u nogometu. Novac, koji jedan investitor/vlasnik moze uloziti u svoj klub mi moramo nabaviti negdje drugdje. Ipak, uvijek cemo ostati vjerni svojoj tradiciji i ne prodati se za novac. Ako hocete, vodimo iskrenu/posteniju komercijalu."
  • agramZ
    2.3k
    Nisam baš razumio pitanje.Zambatine škude

    nije ni bilo bas pitanje. ovo s zupanijskom ligom se misli i na novi financijski pocetak. izjednacenje budzeta, u tom slucaju bi bilo s ostalim klubovima zupanijske lige, koji bi organski rastao uz ulazenje u vise rangove. smatra se da sadasnji budzet gnk-a nije stecen normalnim, zdravim iliti "organskim" putem i to je jedina ispravna stvar.

    a sta je pravednije ili nije, ne znam, jer se u svom prvom postu uopce nisam referirao na "umjetnost" tj. novac. da ne provociram vise bezveze, mislio sam na udruga vs. privatni klub.
  • The Undertaker
    4.4k
    Otkud vam ovi podaci o dugu Reala i Barcelone? Specijalno Reala i to državi. Može izvor?
    Inače, FFP u osnovi nije namijenjen ograničenju budžeta već ograničenju neracionalnog trošenja bez realnih prihoda. U tome je i relativno uspješan.
  • Bosna86
    11.6k
    Svrha FFP je da bogati ostanu i dalje bogati i tjt
  • The Undertaker
    4.4k
    Kolega, izreka da je najvažnije zaraditi prvi milijun a poslije je lako datira davno prije FFP-a. Dubioze klubova su bitno smanjene a uvijek će biti onih za koje pravila ne vrijede ili nađu način da ih zaobiđu.
    Mada je i tu teško biti pametan. Prihodi od gledalaca i TV prava svugdje su se vodila kao "zdravi" i kontinuirani prihodi a vidi sad situaciju sa coronom.
  • xavier
    11.3k
    Svrha FFP je da bogati ostanu i dalje bogati i tjtBosna86

    Upravo to. Najbolje mi je kad netko kaže kako je FFP uveden kao neka vrsta salary capa po uzoru na američke sportove što je smiješno. Salary cap određuje kako svaka momčad na plaće smije iskoristiti isti iznos kao i ostale momčadi.

    Naravno da je uvođenje salary capa u Europi nemoguće, ali bitno je drugačije i samo gledanje na sport. Ameri smatraju da bi sve momčadi, barem načelno, trebale imati iste startne uvjete. U Europi nitko ne misli da bi Real i Barca trebale na plaće trošiti isto kao Levante i Leganes.
  • The Undertaker
    4.4k
    Pa nije salary cap. Možeš trošiti onoliko koliko zaradiš. Ako zarađuješ puno, i trošiš puno.
  • xavier
    11.3k


    Istina. Samo što je sustav takav da moraš potrošiti da bi došao u priliku zaraditi, a FFP ti to ne dozvoljava.
  • Mali dioničar
    15k
    Kad bi se ljudi ravnali po FFP-u svi bismo morali živjeti u najmu.

    Obično stan kupiš na kredit čitaj pretpostavljaš da će ti budući prihodi biti dovoljni za otplatu duga.
  • The Undertaker
    4.4k
    Samo djelomično točno. Zar se ne gledaju tri uzastopne godine? Dakle, u tri godine bi se ulaganje već trebalo vratiti. Osim toga, dobro je da još uvijek pametan i stručan rad može nadoknaditi novčanu prednost.
  • The Undertaker
    4.4k
    Krivi primjer. Digneš kredit i kupiš mješalicu za beton. Ako za tri godine ne povratiš investiciju ili se još zadužiš, motaj kabele, prodaji mješalicu i postavljaj laminat.
  • xavier
    11.3k


    Poanta je da imaš skupinu propisa koji otežavaju život ambicioznim "manjim" klubovima, a za to vrijeme ne rade pretjerane probleme jednom Cityju ili PSG-u. "Prodaš" prava na ime stadiona nekom tko ti je indirektno vlasnik i sve pet. Sagradiš nogometne akademije i to je odbitak. Igrač ode u MLS i onda ti od tamo dovedeš na posudbu...

    Kod Amera nema zaobilaženja. Oni slože pravila koja su jasna i sveobuhvatna, a ne da ih zaobiđeš kako se sjetiš.
  • The Undertaker
    4.4k
    Ma ja se u tome slažem sa tobom. Ali to je neželjena posljedica FFP a ne njegova namjera. Objektivno, financijska situacija klubova se, ukupno, bitno poboljšala. Ovih 10 top klubova će uvijek naći način, makar osnovali svoju ligu. Amerikancima je nešto lakše jer su to, manje više, franšize i pod ingerencijom su jednog tijela i jedne države (isti porezni sustav, ista zakonsla regulativa, itd...)
  • xavier
    11.3k


    Ja i govorim da je izvedba FFP-a jako, jako loša, ali nisam baš skroz oduševljen ni onim što žele postići.
  • nkdz
    829
    jel ima netko neki dobar stream za barcu i bayern?
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment