• deda
    28.1k
    Hrvatska ima najmanji broj umrlih na milijun stanovnika od cijelog okruženja. Čak i po broju slučajeva stojimo dosta dobro.
  • Kwedi
    3.8k
    Na svjetskom nivou smo među najboljima.

    Sretan Uskrs svima!
  • marcio amoroso
    32.5k
    Ja mislim da sam čuo na njemačkom radiju prije par dana da su Hrvatska i Japan vodeći. U pozitivnom smislu, naravno.
  • Baneki
    731


    Napisao sam da je ukupan broj zaraženih najvažniji jer direktno utjeće na raspoloživost bolnica, jedinica za intezivnu njegu i broj respiratora, i na kraju smrtnosti koju ćemo saznati na kraju. A tu smo lošiji od svih osim Srbije.

    Osim dnevnog broja novozaraženih koju stožer objavljuje, važniji je podatak o postotnom dnevnom rastu koji stožer ne objavljuje, a s obzirom da nam je bio danima lošiji od npr. Slovenije prestigli smo ih po broju zaraženih.

    Cijelo vrijeme govore o linearnom rastu i nekakvom vrhuncu a da nikada nisu objasnili o čemu misle. Mi smo imali eksponencijalni rast oko 15.3 koji je prešao u linearni. Dobro bi im došao netko tko kuži te stvari, npr. Gordan Lauc.

    Dalje, istarski stožer im je govorio da pokrenu neke mjere prije, pa su sami zatvorili škole tjedan dana prije drugih. Sad imaju danima nulu zaraženih a najbliže su Italiji.

    Broj testiranja mislim da je OK, i još neki potezi, ali ništa posebno u odnosu na susjede.
  • nkdz
    829
    Sretan Uskrs plavoj braći :) provedite ga uz svoje bližnje
  • Baneki
    731


    Mrtvi se broje na kraju, zbog duge inkubacije i dugog liječenja, tako da trenutno to nije neki pokazatelj.
  • deda
    28.1k
    Nisu ni apsolutni pokazatelji koje ti pokušavaš prezentirati. Bitniji su relativni. Postotak iskorištenih respiratora, postotak angažiranih kreveta, a najvazniji je broj trenutno zazaženih. On je kod nas stabilan zadnja tri dana.
  • Baneki
    731
    Pa slažem se da je relativni porast važnija informacija. Ne znam jesi li vidio ovu dolje sliku "flattening the curve". Od nje sve kreće, a prikazuje krivulju dnevnog broja novozaraženih, to je normalna razdioba. A prikazuje da ako je strmija, tj. ako je je relativni dnevni porast novozaraženih relativno visok (iskazan u postocima) onda bi moglo doći do preopterećenja zdravstvenog sustava, i posljedično visoke smrtnosti. Ako se zbrajaju dnevni brojevi dobiju se taj ukupni broj zaraženih, on je samo posljedica relativnog dnevnog rasta.

    I mi smo u situaciji da nismo preopteretiti naš sustav što je dobro, ali kad se pogleda taj dnevni relativni porast, i posljedično tome ukupni onda su drugi bili bolji (svi osim Srbije), a u hrvatskim okvirima Istra koja je donosila brže i pravovremene odluke. A upravo taj relativni postotni porast stožer nikada ne objavljuje, nego samo dnevni broj novozaraženih.

    11SCI-VIRUS-TRACKER1-superJumbo.jpg
  • Neki tip
    19.4k
    Napisao sam da je ukupan broj zaraženih najvažniji jer direktno utjeće na raspoloživost bolnica, jedinica za intezivnu njegu i broj respiratora, i na kraju smrtnosti koju ćemo saznati na kraju. A tu smo lošiji od svih osim SrbijeBaneki

    Naprosto ne stoji. Po toj bi logici Njemačka bila na rubu raspada, općeg i masovnog umiranja i pri vrhu ljestvice najgorih. A nije tako. Imaju preko 130 000 zaraženih, ali nisku smrtnost. Imaju 86 puta vise zaraženih u apsolutnom broju od nas, a 20 puta više stanovnika od nas.
    Apsolutni brojevi nisu sve, ali ako ih se držiš eto ti usporedbe s Njemačkom.
  • Neki tip
    19.4k
    Nisu ni apsolutni pokazatelji koje ti pokušavaš prezentirati. Bitniji su relativni. Postotak iskorištenih respiratora, postotak angažiranih kreveta, a najvazniji je broj trenutno zazaženih. On je kod nas stabilan zadnja tri dana.deda

    Upravo to. Zemlji s 5 respiratora 150 oboljelih je puno, jer će ih 8 trebati respirator. Zemlji s 800 respiratora kao što smo mi, 32 respiratora u uporabi trenutno i nisu baš kaos i najgori u regiji..

    Stopa smrtnosti je kod nas izuzetno niska. Velis, vidjet cemo na kraju.. pa za sve cemo vidjeti na kraju. :chin:
  • marcio amoroso
    32.5k
    Meni su posebno zanimljivi brojevi testiranih osoba.
    Ovi bogati kao Norveška, Švicarska, UAE, Katar, Njemačka itd. puno više testiraju nego siromašnije države.
    Zanimljiva statistika.
  • marcio amoroso
    32.5k
    Imaju preko 130 000 zaraženihNeki tip sa Zapada

    Moraš pratiti i broj oporavljenih, on je već na 60 tisuća u Njemačkoj.
  • Neki tip
    19.4k
    sve jasno.. odgovaram banekiju na apsolutne brojeve zaraženih kojima dokazuje da sustav kod nas nije dobar, tj da je samo srbija gora u regiji..zato sam potegnuo apsolutni broj zarazenih u njemackoj, jer bi to analogno bio dokaz da je njemacka u raspadu.. a nije.
  • Baneki
    731


    Da ne miješano nekoliko stvari...
    Koliko je koja država dobro odradila pripremu i provedbu protuepidemijskih mjera, to možeš usporediti dnevnim postotnim porastom zaraženih, radi lakše usporedbe ukupnim brojem zaraženih. To su povezane stvari, dnevni broj se prikazuje normalnom razdiobom koja je derivacija ukupnog broja zaraženih koja se prikazuje logističkom funkcijom.
    Tu je samo Srbija u susjedstvu lošija.

    Kolika će na kraju biti smrtnost nije važno toliko koliko koja zemlja ima stanovnika nego koliko ima respiratora, kreveta i jedinica intenzivne njege. Zato ne štima ta usporedba RH i njemačke po broju stanovnika. Na to se odnosi taj Health care systems capacity. Ako se ne probije smrtnost će biti više manje ista u svim državama, a ako se probije onda će biti ogroman broj smrtnih slučajeva kao što je u Italiji, Španjolskoj i SADu.
    Mi smo daleko od tog scenarija što je dobro.

    Na stranici američkog instituta
    https://covid19.healthdata.org/croatia
    možeš vidjeti i procjenu broja smrtnih slučajeva u RH (oko 150) u odnosu na druge zemlje baš po tim parametrima (kreveti, kreveti u intenzivnoj i respiratori)
  • Nat Murdo
    29
    Sretan Uskrs svima :smile:
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.