• Deleted User
    0
    možda misli na mlade partijanere koji se vrate na Ultru ili Zrče . jbg nije precizirao
  • Noel
    4k
    Glas najrađe nebi dao nikome. Ali ako izađem dat ću jednoj od "desnih" opcija Most ili DP. Znam da će i jedni i drugi vrlo vjerojatno bit oporba a HDZ uz pirovu pobjedu će složit vladu sa Četnikom i ostalim manjincima i sa nekim ko dobi gore u Međimurju Čakovcu vjerojatno onaj Posavec HNS il takvi likovi koji dobe u toj izbornoj jedinici jedan il dva mandata. Ako će bit potrebno koja ruka još dat će dva tri žetončića još. Uglavnom odvratni izbori koji će stvorit još jednu antihrvatsku vladu.
  • db-izbjeglica
    12.7k
    Koliko vidim po ovoj anketi hrt-a po svim izbornim jedinicama, rezultati izbora bi trebali biti cca isti kao i na prošlim izborima, plus minus par mandata.

    Što u prijevodu znači da bi hdz sa manjincima i eventualno još par mandata sa strane trebao formirati vladu. Ovi ostali bi se svi zajedno trebali spojiti da naprave nešto, a svi se međusobno isključuju.

    Možemo sigurno neće s desničarima, otpadaju most i DP.
    Most i DP neće s manjincima, a niti s možemo.

    Kako god se okrene, prekratki su...
  • Noel
    4k

    Fokus, Posavec, IDS i 8 manjinaca i HDZ ima opet vladu. Odvratni izbori gdje svi već sve znaju unaprijed. Ali ni ne može bit drugačije kad je HDZ našao dobitnu formulu i raspoređene karte. Ekstremno lijevo (Možemo, SDP, Radnička fronta) Lijevo (HDZ,Fokus,IDS) i razjedinjenu desnicu ( Most,DP, Vidović Krišto,Skejo i HSP)..

    Da se desnica ujedini vjerojatno bi dobili 20ak mandata što bi uzelo dosta mandata HDZ i doveli bi ekstremnu ljevicu na vlast. SDP bi tad bio relativni pobjednik izbora i sastavio bi vladu sa Možemo i Manjinama.

    Na kraju krajeva razjedinjena desnica najviše štete radi ljevici i drži HDZ na vlasti.
  • db-izbjeglica
    12.7k
    Hrvatska desnica je smiješna.
    Imaš HDZ-ov kadar koji je samo nezadovoljan plenkovićevom blagom retorikom, koaliranjem sa SDSS-om i slično. Sebe nazivaju DP.

    Imaš smiješne populiste iz mosta

    I ove freelancere kojima su jedino područje utjecaja poklič "za dom-spremni", partizani vs ustaše, protupederstvo i slično.

    Također, HDZ ima i asa u rukavu, ukoliko bude gusto, lako će se oni odreći Plenkovića, poslat ga u bruxelles i za premijera staviti nekog tvrđih stavova, tipa Anušić... i automatski DP ide s njima. Vuk sit, ovce na broju.
  • Neki tip
    19.1k
    Možemo sigurno neće s desničarima, otpadaju most i DP.db-izbjeglica

    Možemo je tu bio dosta precizan.. Kod političkih izjava pazi se na detalje. Naime, Možemo je jasno poručio da ne ide u vladu s desnicom, a to nipošto ne znači da neće podržati vladu u koju oni doista i ne bi ušli, ali bi je podržali u parlamentu s "višim ciljem svrgavanja HDZ-a i oba budna oka da vlada ne provodi politike diskriminacije, uskraćivanja ili smanjivanja ljudskih prava, ... bla bla".

    Isto mi je zamislivo i u slučaju Mosta, samo u drugom smjeru. Možemo, SDP i manjinci formiraju vladu (ne velim da će imati dosta, izvjesno je da neće, govorim o kombinacijama i kalkulacijama na koje se računa ovisno o ishodu izbora..), a Most ih podrži samo u parlamentu + možda i nešto DP-a, jer ih dio podržava Milanovića (koji je, realno, retorički desniji od HDZ-a odnosno Plenkovića pa je zapravo iznimno zabavno gledati kako se SDP kupa u tome, a Možemo na njega računa kao mandatara kojeg bi podržali), dok nominalno desni HDZ zapravo uopće ne vodi konzervativne politike što je upravo i otvorilo veliki prostor Most-u i DP-u.

    I u onom gornjem vjerojatno, a u doljnjem slučaju sigurno - imali bismo prijevremene izbore, takve vlade bi pale 1/1.

    Koalicijski potencijal, međutim, problem je (i to nemali) i HDZ-u. Imat će relativnu većinu, ali nekoliko mandata manje nego na prošlim izborima. Vjerojatno će moći privući dio DP-a, ali u tom slučaju teško ide s manjinama.. Manjine same, s druge strane, neće mu biti dovoljne. Most mu je valjda najprirodniji mogući saveznik, ali tu su personalni odnosi narušeni do te mjere da sam zaista siguran da Most ne ide s HDZ-om nakon ovih izbora (barem na Plenkovićevim HDZ-om).

    Zamisliv mi je scenarij u kojem cijeli DP želi u vladu s HDZ-om, ali pod cijenu svrgavanja Plenkovića, a isti zahtjev bi se mogao očekivati i sa strane Mosta u jednom od scenarija. Kako bi tu reagirao HDZ nisam siguran, no pristanak bi bio greška (politička greška - ne govorim iz osobne, nego analitičke perspektive).

    Strašno zanimljivi izbori.. u kojima je desnica (DP - nazovimo je "nacionalna desnica" i Most - konzervativna desnica) apsolutni ključ sastavljanja vlade, ali istovremeno osobno antagonizirana spram dobrog dijela sadašnjeg vrha HDZ-a kao (barem na papiru) ideološki najbližeg saveznika iz centra-desnog centra.

    Nominalna ljevica bi rušila HDZ, ali mora u debele kompromise s desnicom, i to ne samo nominalnom desnicom, nego desnicom u smislu ideja, retorike.. pri čemu je Možemo puno, puno dosljedniji i pošteniji politički natjecatelj od SDP-a (koji ne nudi doslovno ništa, baš ništa, ni ekonomski ni idejno ni svjetonazorski ni kadrovski.. ali dobro, čudni su putevi birački, zato me tako i zabavljaju ovi izbori).

    Desnica bi isto "rušila HDZ" i od njih se čak i ne traže preveliki idejni kompromisi, jer se SDP s Milanovićem kao "skivenim" nositeljem pozicionirao desnije od aktualne vlasti, ali ulazak u vladu s SDP-om kao glavnom strankom bi im na idućim izborima prepolovio (u najmanju ruku) podršku. Misle li i oni tako, to je već drugi par rukava. Ja sam u to siguran, ali eto bumo vidli hoćemo li imati priliku provjeriti tu hipotezu.

    Naravno, padaju mi na pamet neke političke strategije koje bi taj problem amortizirale, a valjda padaju i njima, ima tamo dobrih stratega.

    Uglavnom, sve ankete i na njima utemeljene pretpostavke lako padaju u vodu na dan izbora, jer izbori su ipak nešto drugo i prilično su volatilni (a ko deda bilješke s brojem ulaznica, ja vodim evidenciju o anketama i potom ishodima po jedinicima još od prošlih izbora pa su mi bjelodane razlike i pogreške; objavljen je i jedan korektan stručni rad (nije moj) na tu temu koga zanima - https://hrcak.srce.hr/261441).

    Scenarija je bezbroj (uključujući neke o kojima se baš i ne priča..) i svaki mandat je ovdje bitan, a ja samo znam da me čeka sjajan dan uz roštilj (ili pizze ak bu kiša), pivo, nekoliko prijatelja bistre glave, dobrih analitičkih sposobnosti i različitih struka i guštanje u pretpostavkama pa potom analizi rezultata (nakon Dinamove tekme, selbsverstandlich). :cool:
  • Neki tip
    19.1k
    HDZ ima i asa u rukavu, ukoliko bude gusto, lako će se oni odreći Plenkovića, poslat ga u bruxelles i za premijera staviti nekog tvrđih stavova, tipa Anušić... i automatski DP ide s njima. Vuk sit, ovce na broju.db-izbjeglica

    Dok sam pisao ovo gore, vidim da si dodao i jedan scenarij koji također uključih u ovaj tekst maloprije. Da, to je svakako jedna od mogućih opcija.
  • Bruh
    888
    Anušića čisto sumnjam da će stavit na čelo HDZa prije će Karamarka il nekog izvadit iz ropotarnice. Nekako imam osjećaj da je on pre dugo bio u vojsci da bi dopuštao razmahalu korupciju a ovome sin uvozi ove radnike pa mu je u interesu da HDZ ostane na vlasti...
  • Neki tip
    19.1k
    Anušića čisto sumnjam da će stavit na čelo HDZaBruh

    A ja se kladim da je Anušić idući predsjednik HDZ-a (kad god to bilo, ali prvi sljedeći).
  • Bruh
    888
    a ne znam baš pa kad su bili oni unutarstranački druga struja onog Mire Kovača je dobila mizeran broj glasova a on je na toj liniji... mislim da on je oporba Plenkoviću al da nema tolko snage da preuzme.
  • Noel
    4k
    Domovinski pokret je nekadašnji Glavašev HDSSB. Slavonski ogranak HDZa.
  • Neki tip
    19.1k


    Tko je u čijoj struji bio nema puno veze, ne bira se predsjednik u HDZ-u po tome. ;)

    Miro Kovač je imao slabe šanse za osvojiti vlast u državi, a vjeruj mi da HDZ-ovci to znaju bolje procijeniti i od tebe i od mene, i te procjene se donose neovisno o tome čije im se ideje i smjer više sviđaju.

    Anušić je tu napravio kratkoročno pogrešan izbor za sebe, ali je dugoročno čak i stekao nešto političkog kapitala.

    Dajem ruku u vatru da se Karamarko neće vratiti na čelo HDZ-a. HDZ-ovci mogu biti svakakvi, ali su politički vrlo, vrlo "pismeni" i znaju da se s Karamarkom ne osvaja vlast ponovno.
  • rioda
    2.2k
    Po prvi put da nemam nikakvog favorita na izborima. Za lijeve nikad nisam ni neću, prihvatljivo mi je sve od centra prema desno. Ovaj put nema nikakve treće opcije koja bi mogla biti ozbiljan faktor, sve se svodi na HDZ i SDP, a glas za bilo kog trećeg jednostavno ne donosi ništa.
  • Deleted User
    0
    "znaju da se s Karamarkom ne osvaja vlast ponovno"....podsjećam da je hdz iz rupčage izašao s karamarkom kao predsjednikom, nakon kosorice, te dobio pet izbora zaredom. nekidan sam čuo izjavu onog neradnika milanovića da je karamarko uvjerljivo najgori predsjednik hdza ikad, a taj isti ga potukao pet izbora zaredom :rofl:
  • Neki tip
    19.1k
    nekidan sam čuo izjavu onog neradnika milanovića da je karamarko uvjerljivo najgori predsjednik hdza ikad, a taj isti ga potukao pet izbora zaredom :rofl:andrija91

    Ne moraš podsjećati, hrvatski politički sustav, izborne procese i ishode poznajem.. pa, dost' dobro. ;)

    Međutim, nije Karamarko potukao Milanovića "pet puta zaredom", nego HDZ (a mislim da će i šesti ako smo dobro brojali). Karamarko je na čelu HDZ-a pobijedio na jednim izborima, nakon 6 godina recesije, od toga 4 godine pod tragikomično nesposobnom vlasti SDP-ove koalicije 2011.-2015.

    Hrvatsko biračko tijelo je nagnuto blago udesno, o tome je dovoljno toga istraženo, napisano. Nakon lijeve vlasti i to neuspješne i nesposobne lijeve vlasti (kakva je bila SDP-ova pod Milanovićem), slijedi HDZ-ovo naginjanje udesno te potom ubrzo centraliziranje pozicije kad su na vlasti.

    Karamarko nije uspio održati HDZ na vlasti, nego je izdržao manje od dvije godine na mjestu "prvog potpredsjednika vlade" (dakle nije bio premijer) nakon čega je odstupio zbog sumnji u korupciju, tj. sukob interesa.

    Posve je svejedno i nebitno za ovaj odgovor je li optužba bila utemeljena, poanta je u tome da nije Karamarko nositelj HDZ-ove političke moći već 8 godina, nego čovjek od jednokratnog zadatka u pravo vrijeme na pravom mjestu.

    Ponavljam, HDZ lijevu vlast ruši desnijim pozicioniranjem, ali vlast održava centalnijom pozicijom i to u HDZ-u dobro znaju.

    Drugim riječima, sve je u kontekstu.. da, Karamarko je bio dobar izbor iz HDZ-ove perspektive 2015., ali nema teorije da bi on dobio ove kasnije izbore.

    Karamarko može politički oživjeti samo ako se dogodi na ovim izborima ono što se neće dogoditi.. da Možemo i SDP sastave lijevu vladu. U takvom je scenariju Plenković naravno gotov, a HDZ skreće udesno i eventualno oživljava Karamarka (premda ni tu Karamarko ne bi, po meni, imao centralnu ulogu, ali ponovno bi dobio na vidljivosti i vjerojatno imao neku ulogu) te se priprema za iduće izbore. To se, međutim, neće dogoditi.
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.