• Neki tip
    19.6k
    aerodrom je jeben. Najprazniji aerodrom u svemiru valjdaJaro

    Pa to nije do graditelja/koncesionara. Gradili su ono što se tražilo i dogovorilo.

    U pravu si da im se garantira isplata i ako nema dovoljno putnika, kako je slučaj bio u koroni. Možda taj ugovor o koncesiji i nije najbolje sastavljen, moguće.

    No osim u vrijeme pandemije, broj putnika raste i aerodrom se isplaćuje i njima i nama koji se njime služimo. Pa naravno da zarađuju na njemu, svatko tko ulaže, a pogotovo ogroman novac, želi valjda zaraditi, a ne izgubiti. Nije mi poznata drugačija poslovna logika.

    Napravljen je za 5 milijuna putnika, a trenutno se vrtimo na nešto preko 3 milijuna (rekordne 2019. je bilo malo manje od 3.5 milijuna i ove godine ćemo to vjerojatno dosegnuti pa i prebaciti - sad smo na cca 2.8, ne računajući listopad, studeni i prosinac, a u ta tri mjeseca će se skupiti 750-800 000 putnika sudeći po ranijim prosjecima).

    Ne radiš zračnu luku prema onome što imaš, nego onome što realno možeš dosegnuti. Da su ga radili prema tadašnjim brojkama, bio bi za 2 milijuna ljudi. Međutim, jedan od ciljeva i ugovornih obveza i jest podići broj putnika što je i napravljeno za 75% u 10 godina! Ako ili kad dosegne i počne prebacivati 5, gradit će se dodatan terminal po potrebi.

    Da se vratimo Dinamu i Maksimiru, kad bismo stadion gradili prema sadašnjim pokazateljima, napravili bi Dinamu Rujevicu, Opus Arenu u boljem slučaju.

    Da ne ulazimo sad po milijunti put u to koliki je stadion Dinamu potreban, mislim da nema Dinamovog navijača koji bi ga radio prema sadašnjim prosjecima. A da naprave i neki manji, od recimo 20 000 (osobno sam za 25-30k, ako je bitno), a mi bitno podignemo posjećenost u HNL-u na manjim tekmama, opet teško da ćemo imati HNL prosjek od, primjerice, 18 000, a na Belupu, Istri, Loksi i dalje će stadion izgledati poluprazan, čak i da je respektabilnih 10ak tisuća na njemu.

    Da rezimiram, aerodrom je odličan, funkcionalan, lijep i nije megalomanski te ne bih imao ništa protiv sličnih "osobina" novog stadiona (ne ulazeći u to koliko istine ima u cijeloj priči).
  • scooniepenn
    2k


    Cijenu karata određuje onaj koji organizira sportsko ili drugo događanje. Dakle, ako Dinamo plaća najam stadiona za svoje utakmice jedini je Dinamo taj koji će odrediti cijenu ulaznica. Što se tiče parkinga tu je moguće da će biti isključivo u njihovoj domeni, ali ne bih povlačio paralelu sa zračnom lukom. Naime, ako nabiju cijene ljudi im se neće parkirati, imaju drugih opcija. Taj parking/garaža mora biti živi entitet koji će se stalno puniti, ne samo za utakmice Dinama. Na zračnoj luci se nemaš gdje stati, ruke su ti vezane.
  • Neki tip
    19.6k
    Na zračnoj luci se nemaš gdje stati, ruke su ti vezane.scooniepenn

    Kad smo kod toga, savjet za one koji ne znaju za te opcije..

    Oko zračne luke ima podosta malih privatnih parkinga, na nekoliko minuta vožnje od aerodroma. U bilo koje doba dana i noći vas dočekaju, ostavite svoj automobil, oni vas odvezu do zračne luke i isto tako dočekaju nazad. Imate i pregledne web stranice preko kojih sve možete dogovoriti.

    Jednodnevni parking tamo gdje ja idem je 8 eura, 2 dana 16, 3 dana 22 eura.. Po meni fer cijena, isplativije i dalje nego taksi, pogotovo ako ideš na kraća putovanja. Osobno, letim najmanje jednom u 2 mjeseca poslovno i najčešće su to putovanja od 2 do 4 dana te je u takvim slučajevima to stvarno dobro rješenje, a pogotovo za sve one (kojih je na tim parkinzima i najviše) koji nisu iz Zagreba.
  • Georg Koch
    3.8k
    zanimljivo je da se bar nesto "kuha" oko toga, valjda...
    Zanima me kakav bi bio odnos dinama te francuskog diva kako pise, tko bi imao na sto prava, obveze, koristi i sl.? Po kojem modelu bi islo sve.
  • Neki tip
    19.6k
    Inače, od cijelog teksta o Maksimiru kojeg gradi koncesionar, meni više zapinje za oko rečenica o Kranjčevićevoj (koja bi trebala prethoditi Maksimiru) za koju se navodi da je stvar u zastoju zbog neriješenih vlasničkih odnosa.

    Što je spin, a što istina, znaju bolje oni koji znaju tko je čiji novinar.
  • The Undertaker
    4.2k
    Dakle, od Dinama kao vlasnika koncesije utiho smo došli do Dinama kao zaštićenog najmoprimca. Navodno (za sada) da je sam Dinamo odustao od modela da bude koncesionar. U priopćenju se ništa ne govori o tome.
  • pencilneck
    652
    Prema ovome što piše u članku, Kranjčevićeva je daleko od bilo kakve realizacije.
  • Mali Zeus
    10.2k
    Inače, od cijelog teksta o Maksimiru kojeg gradi koncesionar, meni više zapinje za oko rečenica o Kranjčevićevoj (koja bi trebala prethoditi Maksimiru) za koju se navodi da je stvar u zastoju zbog neriješenih vlasničkih odnosa.Neki tip

    To oko vlasničkih odnosa je netko ovod već spominjao. Nemrem se sjetiti tko. Taman kad smo mislili da će sve glatko. :grin:
  • i more je plavo
    891
    Vjerovatno ovi u upravi znaju sve o Kranjci i Maksimiru pa su zato odigrali ovakav prelazni rok, jer kaj ce nam prvenstvo ak na stadionu nebumo mogli igrati LP

    S ovom momcadi mozemo i slijedecu KL igrati u Gorici :joke:
  • Nolifer
    6.8k
    Upravo na Radio Sljemenu razgovaraju o ovoj temi
  • puxigadjurdja
    1.4k
    Tko, u slučaju da ovi francuzi dobiju pravo građenja, bira "izgled" stadiona, kapacitet i slično? Oni ili klub? I koja bi, u slučaju "zaštićenog najmoprimca" bila najveća prihvatljiva "renta" za klub?
  • Nevo7
    627
    Svakoga tko navija i to gura ovo "rješenje" problema izgradnje Maksimirskog stadiona kroz koncesiju i slične debilane bi trebalo nabiti na ...
    Da ne pametujem, ne idem u širinu i slično, jebeni West gate, koji je usred ničega, i do kojeg jedino možeš doći automobilom ili autobusom jer je izvan Zagreba i Zaprešića, ima godišnji prihod preko 7.5 milijuna eura. Troškovi su duplo veći, gubitak je isto 7.5 milijuna, no to je u ovoj priči nebitno.
    Ako bi stadion koštao, prema lopovskoj francuskoj-hrvatskoj-zagrebačkoj računici, 120 milijuna eura, sa tom vestgejtovskom minimalnom zaradom stadion bi se isplatio za 16 godina. A oni traže koncesiju na 40. Dajte nas nemojte jebat i mazati nam oči!
    Pričamo o stadionu u širem centru grada, u tramvaj zoni, željezničkoj zoni!, do kojeg se pješke može doći i do kojeg se čak nije problem prošetati od Trga bana Jelačića. Stadionu oko kojeg postoji sva infranstruktura, ceste, tramvajska i željeznička pruga, zoološki vrt, bolnicE!, stambene zgrade, obiteljske kuće, oko kojeg žive deseci tisuća ljudi, možda čak i stotinjak i kojem gravitira barem sto, dvjesto tisuća ljudi. Zemljište je naše (gradsko + državno + crkveno) i to je najmanji problem, da su zdrave glave u pitanju.
    Mislim, ne da mislim, nego sam uvjeren, da bi se sa šoping centrom veličine onog kakav je na Cvjetnom, znači neki mali, stadion isplatio u desetak godina. Samo kroz iznajmljivanje najma ženskim zarama, haundemovima i sličnim glupostima. A gdje su restorani, konferencijske dvorane, famozni hoteli itd. Pa jedini konkuretski šoping centar na brisanom prostoru od Trga prema istoku je CCO East na Žitnjaku ili Garden mall na Miroševcu. PA JE LI TO IKAKVA KONKURENCIJA MAKSIMIRU?!
    Nadam se da će Crkva ovo blokirati. Ona nam je jedina nada. Država i Grad bi rado dali guzice za malo sinekure, neka lova kapa, boli ih briga, svejedno će u ugovoru napisati da mi, građani i porezni obveznici, platimo sve ostale troškove.

    I još da nadodam, ako prljavi francuzi dođu do stadiona, ne bi me čudilo da karte odu u nebo i to više nego kaj je zasluženo, i da parking i sadržaj bude stostruko skuplji, s namjerom, da mi plaćamo razliku između plaćene dobiti kao što već plaćamo famozne razlike na Aerodromu, autocestama, tunelima...
  • NitkoBitan
    12.9k
    Tko, u slučaju da ovi francuzi dobiju pravo građenja, bira "izgled" stadiona, kapacitet i slično? Oni ili klub?puxigadjurdja

    To i mene brine. Nakon jednog kakav nam nije odgovarao ne zelimo i drugi kakav nam ne odgovara. Natkriven stadion nije argument sam po sebi.
  • Bruh
    901
    Nikad ništa ne valja... briga me ako je u koncesiji ili ako je dinamo zaštićen u njemu neka nam više naprave stadion da se ne sramotimo pred svijetom. Sa tim novim stadionom bi i platio godišnju 200 eura...
  • Mali Zeus
    10.2k
    Možda da pitamo Crkvu da nam izgradi stadion?
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.