• miro
    3.1k
    Ima jedna stvar koju sam ranije zaboravio dodat, baš me zanima kaj vi mislite. Koji klub/ime je veći simbol hrvatstva - Građanski ili Dinamo? Ja sam prilično siguran da je to Dinamo.
    Ne pričam sad o tome kako je do toga došlo, jer je naravno puno toga došlo i od nasljeđa Građanskog, ali moj dojam je kako Dinamo nama znači više po tom pitanju od Građanskog, a isto tako je veći trn u oku svima onima koji nas ne vole
  • Mali dioničar
    14k
    Iako mi je to teško za shvatiti jer Dinamo i Gradjanski nisu istovremeno postojali da bi mogli biti rivali, očigledno da ima navijača Dinama praktički mrzitelja i sprdatelja Gradjanskog iako je taj klub u Zagreb donio 5 naslova i iako je taj klub unio pojam Purgera u nogomet. Takvo razmišljanje neka je na čast takvim navijačima Dinama.

    U svakom slučaju poanta ove rasprave je rečenica koju je Blue Phone napisao.

    Nećete nam više nikada zabranjivati pisati o Gradjanskom.
  • LM1995
    1.7k
    Koji klub/ime je veći simbol hrvatstva - Građanski ili Dinamo?miro
    moj dojam je kako Dinamo nama znači više po tom pitanju od Građanskogmiro

    Obzirom nitko od nas nije živio u AU, Kraljevini SHS, Kraljevini Jugoslaviji i NDH (a neki ni u FNRJ/SFRJ), ne znam kako bi mogli odgovoriti na ovo pitanje. Kao da pitaš jel veći simbol hrvatstva predstavljalo ime Banovina Hrvatska ili Republika Hrvatska.
  • Neki tip
    19.1k
    Koji klub/ime je veći simbol hrvatstva - Građanski ili Dinamo? Ja sam prilično siguran da je to Dinamo.miro

    Miro, ne može se događaje, ljude, pojave pa ni značenje nekih nogometnih klubova tumačiti van konteksta vremena u kojem su proučavani subjekti djelovali/postojali, a pogotovo ne kroz prizmu aktualnih zbivanja i vrijednosti.

    Nama koji u identitetskom smislu (a to mi je za klub najvažnije) baš i ne vidimo neku bitnu razliku između Građanskog i Dinama, a o tome i pišemo ovdje, tvoje je pitanje zapravo izlišno.

    Ali kad si ga već postavio, odgovaram da si postavio pitanje na koje je praktički nemoguće dati suvisao odgovor koji bi te zadovoljio.

    Trebao bi prvo imati mjernu jedinicu hrvatstva. :) Karikiram, ali sam pojam hrvatstva nema isto značenje u vrijeme Kraljevine, SFRJ i RH.

    Ma hrvatstvo ne znači isto u RH 1991. i 2023., a kamoli 1928. npr.

    Evo ti jedan podatak.. istraživački utemeljen i dokazan.

    Hrvatska je 4. zemlja po redu u EU u kojoj se stanovnici najmanje poistovjećuju sa svojom nacijom.. manje od nas nacionalni identitet znači samo stanovnicima Luksemburga, Belgije i Švedske!

    I sad da raspravljamo o tome koliko je za "hrvatstvo" znacio Dinamo, a koliko Građanski..?

    Različite epohe, različito značenje hrvatstva i, ne najmanje važno - posve različito vrednovanje hrvatstva čak i ako bi se složili oko njegova značenja. ;)
  • BluePhone67
    3.2k
    Ukratko. Slažem se sa dečkima da se ne moze mjeriti nekim metrom tko je veći Hrvat u ta dva razdoblja.

    Ali sam siguran da nije bilo Gradjanskog da danas Dinamo, nebi bio mjerna jedinica kluba kojemu je prva asocijacija i indetitet Hrvatstvo kakvog svi poznajemo.

    Tema o kojoj bi se dalo i trebalo razgovarat sa dužom analizom za one skeptike koji u to ne vjeruju ali također tema gdje je čak teško izbjeći i tim skepticima da su Dinamo nazivali Ustaskim klubom, a "osnovali" su ga komunisti kojima je prva stavka bilo izbacivanje nacionalizma iz tog istog kluba i upravo zbog toga ugasili Gradjanski. Nespojivo zvuči samo onima koji ne vjeruju da je Dinamo=Gradjanski.

    sw8su3wb7ij3qp0v.jpg
  • superhik
    10.2k
    Koji klub/ime je veći simbol hrvatstva - Građanski ili Dinamo?miro

    Jako teško za odgovoriti kao što je već naveo kolega Neki tip.

    Građanski je u kibicima imao žrtve kod Prosinačkih žrtava, za vrijeme prvog i drugog svjetskog rata...
    Dinamo za vrijeme Domovinskog rata.

    Jedino su možda Dinamovi igrači i članovi uprave bili malo "pošteđeni" za vrijeme Domovinskog rata dok su igrači i članovi uprave Građanskog bili mobilizirani, članovi uprave raseljeni, neki i strijeljani, neki su stradali poput Brace Babića i Perške, dr. Fedora Čačića, predsjednik Građanskog 1911 kad se Građanski raskolio na dvije opcije, kojeg je vojni sud u Zagrebu osudio na smrt u kolovozu 1945.
  • serbus
    3.5k


    Koja je to knjiga ?
  • miro
    3.1k
    Nama koji u identitetskom smislu (a to mi je za klub najvažnije) baš i ne vidimo neku bitnu razliku između Građanskog i DinamaNeki tip

    samo sam htio dodati da se ubrajam u ove :smile:
  • Građanskink1911
    0

    Možeš nam samo otkriti svoje godište? Ne zanima me točno godina, nego samo vremenski period jesi živio u Jugoslaviji?
  • BluePhone67
    3.2k
    Imam nešto manje nego što ih je doživio Emila Perška dok ga nisu streljali Partizani, a opet puno više nego što ih je doživio Ico Hitrec sa čirom na želudcu dok je sjedio na dvije stolice.
  • Građanskink1911
    0

    Da, na žalost pretpostavka mi je bila dobra, da nisi toliko mlad koliko zatucan, da ne kažem nešto gore. Tvojim načinom pisanja i izražavanja sramotiš uspomenu i na Građanski i na Dinamo. Nemaš pojma ni što je Građanski značio ljudima prije WW2, nemaš pojma ni što je Dinamo ljudima predstavljao 1982. jer si imao 4 ili 5 godina. 13.05.1990. neću ni spominjati. Kao što u "Good Will Hunting" napuhanac Matt Damon dobije po svojoj aroganciji rečenicom "sve si to samo čuo, možda si i ševio koji put, ali nemaš pojma stvarno o ženama i ljubavi". Na tom si tragu. Šteta.
  • Dino
    2.2k
    Ovaj je zgleda stariji od Manolica i visi od Pede Grbina pa se postavlja ovak intelektualno nadmocno.
  • Patak
    2.2k
    Pa što si se registrirao samo da popljuješ @BluePhone67. Ajde onda barem napiši što je značio Građanski ljudima prije 2. svjetskog rata. Imao si tad sigurno više od 4-5 godina nego je Bluephone67 imao 1982 pa znaš iz prve ruke.
  • BluePhone67
    3.2k
    Ja se ispričavam starom Kibicu sa istočne tribine u Koturaškoj, što sam povrijedio njegove osjećaje jer nisam dovoljno star koliko bi njega zadovoljilo pa pišem po pretpostavkama što mi je netko rekao ili sam čuo. Tema je Dinamo kao Gradjanski, pa slobodno stavite koji novi materijal iz toga vremena, takve smo i tražili ovdje da nam pišu i podastru novi nikada viđeni pisani trag i sve to iz prve ruke.
  • superhik
    10.2k
    Ako je jedini razlog tvoje registracije na forum obračun s nekim članom, onda te moram razočarati. Za dug i dobar život na forumu predlažem neki argumentirani upis.
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.