• Đuka
    91
    što je netočno, Dinamo je službeno nastao na temeljima Šparte i ZETa, a uz veliku pomoć Građanskog, Concordije i HAŠKa, bez kojih klub nebi mogao biti konkurentan, međutim guranjem samo jednog od 5 nabrojanih klubova radi se nepravda prema ostalim društvima, koji su omogucili igralište, sindikalnu pozadinu, kancelarije, sportsku infrastrukturu, prijevoz, fiktivne ugovore igračima, čime se zapravo stvarao prikriveni profesionalizam gdje ga nije smjelo biti. Dinamo nebi bio Dinamo i nebi bio konkurentan da nije bilo ZETa i Šparte, a da nike bilo Građanakog, HAŠKa i Concordie vjerojatno bi bio u rangu Slobode i Mladosti, odnosno nikad u najvisem razredu
  • Mlađi referent
    10.4k
    a da nike bilo GrađanakogĐuka

    Dinamo ne bi bio Dinamo da nije bilo Građanskog. Mislim, doslovno ti osnivači kažu da je napravljen na temeljima Građanskog.

    Boja i sveti grb, sve je zasluga Građanskog. Ono što Dinamo jest i ono što Dinamo treba biti je nasljeđe od Građanskog.
  • deda
    27.6k
    Ja neću duljiti o tim faktografijama jer ih sve vrlo dobro znam. I neću više na ovoj temi udarati jer se stvarno kao moderatora može reći da namećem svoje mišljenje i stav. Prepuštam drugima da raspravljaju. Za kraj ću reći samo jedno. Ja sigurno ne bi navijao za Dinamo nakon svih povijesnih spoznaja koje sam savladao, pročitao i proučio da ne mislim da Dinamo nije nasljednik Građanskog. Vjerojatno bi mi bio isti vrag navijati za Dinamo, Zagreb, Lokomotivu, Partizan ili za Spartak iz Subotice.
  • superhik
    10.2k
    koji su omogucili igralište, sindikalnu pozadinu, kancelarije, sportsku infrastrukturu, prijevoz, fiktivne ugovore igračima, čime se zapravo stvarao prikriveni profesionalizam gdje ga nije smjelo biti.Đuka

    Ovo sve je omogućio novi sustav tzv. Fiskulturnih društava čijim osnivanjem se zapravo radilo na zatiranju povijesti pro Hrvatskih klubova, a najviše Građanskog. Istu ideju smo vidjeli i od Franje i HAŠK-ove struje (koji su zapravo uvijek bili lijevo orijentirani akademici) kad je pokušao promjenom Dinama u Croatiu objediniti HAŠK, Građanski i Dinamo.
  • Đuka
    91
    jedan od osnivača, Dušan Franičević, se nebi složio s time... kao ni dio prve uprave koju su cinili bivsi djelatnici ZETa i Šparte, čak niti Ivica Medarić, strijelac prvog pogotka i po vecini izvora autor imena, s cijom obitelji sam imao čast razgovarati, također i Stjepan Hunjet, član prve postave u povijesti, Dragutin Lojen, branic iz 40ih itd. Nekako mi se cini da se iz nekog razloga sluša samo jedna struja, od njih 5
  • deda
    27.6k
    Đuka, na ovo zadnje se ipak moram osvrnuti jer je to iznimno bitan detalj. Upravo sad si naveo ljude kojima i je glavni smisao osnivanja Dinama bio zatiranje svakog traga Građanskog, a to je apsolutno boljševička struja prilikom osnivanja kluba. Na njihovu žalost to zatiranje kluba nije uspjelo. Građanski je i dalje živio u ljudima i igračima, stilu, načinu vođenja kluba, kulturi i ophođenju, a njihova čobanska boljševička je linija zamrla unutar samog kluba osim konstantnog teroriziranja istog kojeg su osnovali i konstantnog pokušavanje uspostavljanja kontrole kroz postavljanje udbaških elemenata u klub.
  • Đuka
    91
    Dušan Franičević je bio član boljševičke struje? Sad ću se javit njegovom unuku da to provjerim, znam da mi je rekao da je bio veliki domoljub, ali vjerojatno vi znate više. Inače upravo ste boljševikom nazvali čovjeka koji je jedan od najpredanijih sportskih radnika u povijesti Zagreba, čovjeka koji je redovito do smrti gledao Dinamo, jednog od najvecih djelatnika u povijesti ZETa itd. Također i čovjeka kojeg se prisilno odvuklo tokom 40ih kako bi igrao za vojne momčadi, iako s Građanskim nije imao veze i nikad nije Dinamo smatrao Građanskim.
  • Mlađi referent
    10.4k
    Može taj materijal gdje Franičević priča o tome pa da proučimo?
  • Đuka
    91
    odmah, vec sam ga i slao ovdje, u istom materijalu prica i cijela prva postava
  • deda
    27.6k
    Đuka, mislio sam prije svega na Medarića i njegovu liniju, ali ti bi to morao znati kad si pričao s njegovima. I ja sam pričao, ali ne s njegovima nego onima koji su ga znali. Nemaju mi baš lijepe riječi za njega.
  • Mlađi referent
    10.4k


    Svaka komunjara za sebe kaže da je domoljub, a pogotovo njegova rodbina. Pa čak i Belinićeva.
  • Đuka
    91
    o0705eyqpk914dv9.jpg
    qbtm3b7rscbs6ikk.jpg
    nh5j28kq9iua7dt1.jpg
    oxl44xzxl3st1xy8.jpg
    Preporučam da pogledate čak i igrače Građanskog
  • Đuka
    91
    ono što ja znam je da je čovjek spasio velik broj igrača uvrštavanjem istih u selekcije Zagreba, inače bi svi bili u opasnosti od streljanja, također znam da je aktivno sudjelovao u osnivanju društava 1945.
  • deda
    27.6k
    Naravno, jer je za to bio postavljen.
  • Đuka
    91
    bio je postavljen osnivati selekcije koje su igrale jednu utakmicu, a koje su sacinjavali igrači koji su 2 mjeseca ranije prije početka utakmice pozirali Ustaškim pozdravom, nečime za što su komunisti ubijali ljude toga doba? Meni se nekako čini da je Medarić tim potezom prije svega spasio desetke života, ali dobro
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.