• Pop corn
    4.4k
    Vrlo jednostavno- zeli pokazati Dalicu da vrijedi vise od pretpoziva i sada grize ko lud. Odlicno da je u formi vec sad kad su kvalifikacije za Ligu prvaka i da tu radi razliku. Brine me samo do kada ce biti obzirom da Dinamo ceka i Europa (skupine) i HNL.
  • Krizy
    33.6k
    U 7 utakmica 5 golova i 4 asistencije, prošle sezone u 49 utakmica 11 golova i 14 asistencija.
    Već je na 36% učinka iz prošle sezone :clap:
  • LovroZG
    1.3k
    Dobar dio prošlosezonskog učinka je ostvario u zadnja dva mjeseca sezone. Krenuo je, uz sve asistencije, i jako puno zabijat te stvarno izrasta u svjetsku klasu.
  • miro
    2.9k
    ovaj dečko je zadnji primjerak igrača zbog kakvih sam zavolio nogomet, samo neka ga zdravlje posluži i nek ostane kod nas čim duže
  • Majki2111
    2.5k
    Je li Majer spreman za iskorak?

    Nakon blijedog izdanja u prvih 45 minuta subotnjeg susreta protiv Lokomotive i rezultatske poravnatosti bez pogodaka na poluvremenu, Dinamov trener Damir Krznar morao je posegnuti za rješenjima s klupe. Točnije, u igru su počeli redom ulaziti standardni prvotimci koji su šesto kolo domaćeg prvenstva trebali provesti u nešto lakšem tempu, ako bi uopće ušli u igru, sve da bi što spremniji dočekali srijedu i pokušaj preokreta u doigravanju za ulazak u Ligu prvaka protiv moldavskog Sheriffa.

    Odmah na početku drugog poluvremena u igru su ušli Mislav Oršić — kako se pokazalo, strijelac pobjedničkog pogotka — i Lovro Majer, Dinamova ‘desetka’ koja prema svemu sudeći broji svoje posljednje minute igrajući u plavom dresu. Stade Rennais navodno je zadovoljio Dinamova potraživanja za mladog playmakera te bi Majer uskoro trebao krenuti prema sjeveroistoku Francuske.

    Nema sumnje da je Majer jedan od najboljih igrača lige. No, je li spreman za daljnji iskorak i čini li se da je Rennes dobra sredina za njega?

    Krenimo s s analizom od njegova prelaska iz Lokomotive u Dinamo. U svojoj prvoj sezoni u Maksimiru nije se previše naigrao. Upisao je tek 10 nastupa gledajući sva natjecanja te sezone, provevši na terenu ukupno manje od 700 minuta. Cijele je sezone vodio je borbe s raznim ozljedama koje mu nimalo nisu olakšale ulazak u prvu momčad, ali postojale su i druge okolnosti. Dobar dio razloga za tako skroman početak bio je i Dani Olmo, jer on je igrao na poziciji koja bi najviše odgovarala Majeru.

    Osim toga, iz Lokomotive je stigao kao čovjek oko kojeg se vrtjela igra i netko kome se opraštalo neizvršavanje većne defenzivnih zadataka, što na ‘europskoj’ razini kakvu zahtijeva Dinamo nikako nije moglo proći. Starih navika se sigurno teško riješiti, pa su se uslijed takve igre povremeno javljali problemi kada ne bi na vrijeme pomogao obrani ili kada bi olako propuštao svog igrača. Mladom igraču je još uvijek trebalo malo vremena da u potpunosti sazrije i poboljša igru u svim nogometnim aspektima.

    U protekle dvije godine je, međutim, uvelike poboljšao svoju igru u obrani, segmentu u kojem je bio najtanji.

    Uzeli smo razdoblje od početka sezone 2019./20. do danas da bismo provjerili koliko je kroz vrijeme bio aktivan u obrambenim akcijama na utakmicama HNL-a. Količina uspješnih startova i presječenih lopti na utakmici ne može se uzeti kao indikator kvalitete obrambene igre nekog igrača, jer u jednaždbu ulazi puno dodatnih elemenata koji se ne vrednuju standardnom statistikom kakvu pruža InStat, ali nam daje određeni dojam o tome je li se njegovo sudjelovanje u obrani povećalo.

    Da bismo vidjeli trend u kretanju brojki, a ne samo amplitude iz utakmice u utakmicu, koristili smo se metodom pomičnih prosjeka, odnosno za svako kolo koje je odigrao smo gledali kakav je prosjek u posljednjih pet utakmica. Rezultati su na grafu ispod.

    majer1.jpg

    Korelacija između broja obrambenih akcija i minuta provedenih na terenu očekivano postoji (r=0.56), ali jasan je i obrambeni skok koji je Majer napravio tijekom prošle sezone, naznačen plavom linijom. Dosegnuo je razinu defenzivne aktivnosti koju dotad nikad nije pokazivao i zadržao se na njoj, u skoku koji je značajniji od pukog porasta broja minuta koje je dobivao na terenu. Ne znači nužno da je dosegnuo razinu dobrog obrambenog igrača, ali počeo je češće pomagati u defenzivnim zadacima.

    S druge strane, njegove najveće napadačke kvalitete već su prilično poznate. U posljednje dvije sezone jedan je od najboljih asistenata i najopasnijih kreatora u završnoj trećini terena, a brojke potvrđuju dojam koji se stekne gledajući ga na djelu.

    Na grafu ispod smo u razdoblju od početka sezone 2019./20. do danas uključili broj asistencija na 90 odigranih minuta te broj ključnih dodavanja koji se prema InStatu ne vode kao dodavanja koja su prethodila udarcu (kao što je slučaj s Optinim ili StatsBombovim podacima), već se tako broje sva dodavanja kojima je igrač pokušao dati završni ubojiti pas i dovesti suigrača u bitno bolju situaciju za postizanje gola.

    majer2.jpg

    Samo su Bruno Petković, Marko Livaja i Mirko Marić na 90 odigranih minuta pokušavali više ključnih dodavanja od Majera, s tim da su ih uspješnije u asistencije pretvarali suigrači Roberta Murića, koji je na toj grupi zamijenio Marića. Time se samo potvrđuje koliko je Majer dobar u svom najboljem segmentu igre, ali isto tako se mora priznati kako možda malo iznenađuje da nije na samom vrhu.

    Uoči njegova odlaska zanimljivo je vidjeti koliko je trenutnih igrača Dinama u vrhu prema nekoj od dvije kategorije naznačene na grafu. Među najboljih 15 u barem jednoj od njih, uz Majera se našlo još šest drugih dinamovaca, što pokazuje kakvu individualnu razigravačku kvalitetu ispred suparničkog gola u svom kadru posjeduje Krznar. Naposljetku, i najbolji razigravač lige je Majerov klupski suigrač Bruno Petković. Pa, iako odlazak igrača Majerove razine sigurno ostavlja rupu u momčadi, Dinamo ima dobre kreatore koji bi, iako nisu na njegovoj razini, sasvim sigurno morali moći pomoći da se to manje osjeti.

    No, nije ni Majer jednodimenzionalan igrač, pogotovo otkako je u napadačkom dijelu igre dodao nove elemente. Ubrzao je proces donošenja odluka, poboljšao je kretanje bez lopte i utrčavanja iz drugog plana u završnicu napada, te je sve to dovelo i do povećanog broja postignutih golova. Posljednjih 10 golova u Dinamovu dresu zabio je u prethodne 22 utakmice, dok je u prve 74 utakmice mrežu uspio zatresti tek devet puta. Naravno, ogroman dio toga ide na očekivano nogometno odrastanje iz klinca u ozbiljnog igrača, ali bez obzira na to pokazuje kako je sposoban dodavati nove elemente svojoj igri i postajati sve bolji nogometaš.

    majer3.jpg

    To na umu imaju i ljudi iz Rennesa. Klub se u posljednjih nekoliko sezona vratio na poziciju jednog od najboljih francuskih momčadi, koju je držao drugom polovicom 2000-tih. Napravio je to pogonjen hrpom mladih igrača, igrajući privlačan nogomet okrenut posjedu lopte s čvrstom i pouzdanom obranom.

    Prošle sezone je Rennes skoro probio granicu od prosječno 60 posto lopte u svojim nogama, što je bio značajan skok s oko 50 posto, koliko je imao tijekom prethodnih triju sezona. Donijelo je to momčadi više vremena na suparničkoj polovici, te u opasnim zonama u i oko kaznenog prostora, bolju kontrolu napada, ali nije donijelo skok u postignutim golovima ili napredak na ligaškoj ljestvici. Rješenje za te povremene jalove napade bi im se moglo ponuditi upravo preko Majera — bilo da se radi o njegovim razigravačkim kvalitetama ili o ulascima iz drugog plana.

    On bi trebao bi postati već četvrti igrač ovog prijelaznog roka za kojeg će Rennes dati preko 10 milijuna eura, a osmi u posljednje dvije sezone, što dodatno pokazuje ozbiljnost s kojom je Rennes krenuo u borbu s vrhom Ligue 1. Sredina je to koja će Majeru dati mogućnost igranja u snažnijoj ligi i protiv kvalitetnijih suparnika, igrajući načinom igre koji odgovara svemu onome što Majera čini dobrim, dajući mu platformu da brže dosegne razinu iznad proširenog popisa izbornika Zlatka Dalića.

    Suludo bi bilo uopće propitivati je li Majer bio važan igrač za Dinamo i hoće li mu nedostajati, jer se ipak radi o jednom o najboljih igrača lige i veznjaku koji je već nekoliko puta bio na rubu poziva u reprezentaciju.

    Rennes se možda ne doima kao glamurozan i velik klub, ali je u ovom trenutku dobro posložen, profilno odgovara Majeru i dokazano daje prilike mladim igračima. Takva sredina u kombinaciji s igračevoj sposobnosti da mijenja i nadograđuje svoju igru, što je pokazao od dolaska u Dinamo, čini se kao odličan scenarij za uspjeh i novi iskorak u njegovoj karijeri.

    Hoće li u tome uspjeti, sada će ovisiti najviše o njemu samom.

    https://telesport.telegram.hr/kolumne/laboratorij/je-li-majer-spreman-za-iskorak/
  • Eduardo
    16.8k
    y0gccxeg5e2ee09r.jpg


    HNL | nastupi - 67 | golovi 13
    KUP | nastupi - 5 | golovi 2
    SUPERKUP | nastupi - 1 | golovi 0
    EUROPA | nastupi - 27 | golovi 4

    TROFEJI | prvenstvo - x3 | kup - x1 | superkup - x1
  • Nino Bule
    10.7k

    Sad je i sluzbeno.
  • IstinaZaDinamo
    1.2k
    Ma je li to osmijeh na njegovom licu ili mi se cini :grin:
156789Next
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.