• LA BOMBA
    259
    uspješno si preskočio najbitniji dio - nije sve što je novo ujedno i dobro, nije svaka promjena napredak. pristup u kojem će 40ak svjetskih klubova raspolagati sa 99% novca dok ostalih 4500 klubova razmišlja o gašenju je put u propast.Sajla

Na svjetskom klubskom prvenstvu igrat će i manji klubovi, mogu se kvalificirati čak i klubovi iz manjih evropskih liga jer je limit max. 2 kluba na državu. Tako da to nije sustav gdje bi privilegij imali određeni veliki klubovi nego suprotno. Barcelona i Liverpool se npr. nisu kvalificirali.

Ako se ne stvara ovakvih internacionalnih natjecanja onda će jednostavno dominirati klubovi najbolje gledane državne lige i to je engleska Premier League. Taj sistem državnih liga vodio je do dominacije velikih država. Prvo si imao lige petice, onda propadanje tih liga i sada imaš EPL koja ima mnogo više novca od ostalih.

Tako da ako želiš više ravnopravan klubski nogomet u Evropi onda treba razbiti državne lige i povečati broj evropskih natjecanja i utakmica. Ako se ne promjeni ništa onda ćeš doći do situacije da će druga engleske liga biti druga najjaća liga u Evropi, i elitni nogomet će se igrati samo u jednoj državi.
  • Sajla
    9.1k
    razumijem da postoji jezična barijera, ali mislim da si već mogao razumjeti da me uopće ne zanima tko će igrati na tom prvenstvu, hoće li to biti Barcelona ili RBS, Al-qurac ili Al-palac, pa bih te molio da mi prestaneš odgovarati na taj način i prodavati argumente za SP klubova. ponavljam - ja nisam protiv tog turnira i prestani mi ga prodavati.
    ja sam protiv tvoje sulude ideje da se prekidaju stoljetne tradicije i da se bogatim zvjezdicama (tj. gazdama njihovih klubova) skine s leđa taj pregolemi teret igranja utakmica s "tamo nekim Gironama i Alavesima". koga to zanima? svakoga tko razumije štetu koju elitizam i konzumerizam povlače za sobom.

Tako da ako želiš više ravnopravan klubski nogomet u Evropi onda treba razbiti državne lige i povečati broj evropskih natjecanja i utakmica.LA BOMBA

a možemo organizirati i ravnopravnu utrku do kraja moje ulice. ja krećem sa svog praga, a ti sa svoga tamo u Sloveniji. ne znam uopće kako napisati komentar ideje o ukidanju državnih liga na način da to ne bude razlog za ban. povlačim se...
  • Hnlovac
    2.2k
    Football - created by the poor, stolen by the rich
  • LA BOMBA
    259
    ja sam protiv tvoje sulude ideje da se prekidaju stoljetne tradicije i da se bogatim zvjezdicama (tj. gazdama njihovih klubova) skine s leđa taj pregolemi teret igranja utakmica s "tamo nekim Gironama i Alavesima"Sajla

Prije 100 godina nisi imao La Lige nego si imao samo Copa del Rey. Pa ako želiš tradiciju izpred 100 godina onda trebaš podržavati moju ideju o razbijanju nacionalnih liga, koje tad nisu postojale. Nacionalne ligu su modern football.
  • LA BOMBA
    259
    Serie A je u zlatnim godinama u devedesetima imala 18 klubova, 4 su ispala. Tako je bilo sve do 2004.

Mnogo bolji sistem gdje se igra malo manje utakmica i imaš više rotacija između prve i druge lige.

Ovo bi ja opet uveo u najboljim evropskim ligama. Pa onda ako neki Leganes ili Getafe opstanu svake godine između 14 najboljih klubova, onda neka jesu u prvoj ligi jer su zaslužili.

Ali taj moderni sistem gdje imaš 20 klubova i top 17 opstane je dosadan jer samo ostvari neku grupu klubova koji nemaju nikakvih ambicija nego švercati se u prvoj ligi svake godine. Meni je npr. Verona sasvim ok klub sa tradicijom i navijačima, ali kako se to već više godina zaredom švercaju u prvoj ligi, uvijek nekih 3 bodova nad zonom za opstanak.. I nikakvih ambicija za korak dalje, svake godine samo borba za opstanak. To je bezveze. U ligi gdje opstane samo 14 klubova nemaš toga jer ako si redovito između top 14 nisi toliko daleko od Evrope i možeš nešto napraviti.
  • Sajla
    9.1k
    Prije 100 godina nisi imao La Lige nego si imao samo Copa del ReyLA BOMBA

ti si glup ako kad se govori o tradiciji ne razumiješ razliku između nečega što je bilo prije 100 godina i nečega što traje sto godina. ako nisi glup, onda trolaš i flejmaš. i jedno i drugo je razlog da s tobom ne komuniciram, a samo jedno je razlog da te se (opet) banira s foruma. pa ti biraj.
  • Mali dioničar
    17.5k
    Ali taj moderni sistem gdje imaš 20 klubova i top 17 opstane je dosadan jer samo ostvari neku grupu klubova koji nemaju nikakvih ambicija nego švercati se u prvoj ligi svake godine. Meni je npr. Verona sasvim ok klub sa tradicijom i navijačima, ali kako se to već više godina zaredom švercaju u prvoj ligi, uvijek nekih 3 bodova nad zonom za opstanak.. I nikakvih ambicija za korak dalje, svake godine samo borba za opstanak.LA BOMBA

Slažem se da je 20 klubova u Ligi puno i nije mi jasno da se neki bune na opterećenje igrača i zagovaraju ovakve lige pa sami dižu broj utakmica kluba sa 34 koliko ima Liga 18 na 38 koliko ima Liga 20.

Ali to opterećenje igrača je amortizirano dopuštenjem većeg broja zamjenskih igrača od 2020. na dalje.

Ovo s Veronom i sličnim klubovima "bez ambicija" mi nije nimalo jasno. Osim činjenično pogrešne teze jer Verona je i bila prvak Italije 1984, a nakon toga je igrala i Serie B i Serie C, nije mi jasno tko bi normalan osudjivao takav klub "jer je u sredini ljestvice" čitaj po tvome nema ambicija.

Više je za ismijavanje teza koja se ovdje provukla da Istra ide na naslov uz angažman Livaje za 2 milje eura godišnje plaće nego bi bila da netko napiše da Istra želi biti četvrta, ali ima je i sedmo mjesto sasvim ok.

A primjera fluktuacije klubova ima u svakoj ligi (koje bi ti ukinuo) jer je u svakoj državi jako malo klubova koji nisu ispadali iz lige.

Evo Leicester prvak prije manje od 10 godina ispada, Tottenham bi ispao uz osvajanje europskog trofeja da im liga nema 20 klubova, Sampdoria bivši prvak Italije, finalist Lige prvaka i osvajač Kupa kupova ispala u Serie C.

I zašto bismo sad trebali osudjivati recimo Como da su ušli u Serie A i da su zadovoljni desetim mjestom i kome to smeta, zbilja mi je enigma.
  • LA BOMBA
    259
    Ali to opterećenje igrača je amortizirano doouštenjem većeg broja zamjenskih igrača od 2020. na dalje.Mali dioničar

Sa time se uopće ne slažem. Ja mislim da veći broj zamjenskih igrača još više opterećuje igrače, jer možeš baciti više svježih igrača u igru, koji će dodatno umoriti one koji su u igri od početka.

Zamisli da igraš od početka do kraja utakmice, a protivnik ti ubaci 5 novih igrača negdje u drugo poluvrijeme, koji trče kao ludi oko tebe. To je mnogo gore nego da igraš samo protiv 3 svježa igrača.

Kod tih zamjena nitko nije pomislio na igrače koji ostanu na terenu cijelu utakmicu, jer ne možeš mjenjati svih. Ja mislim da se treba vratiti na 3 zamjene.

Ovo s Veronom i sličnim klubovima "bez ambicija" mi nine ninalo jasno. Osim činjenično pogrešne teze jer Verona je i bila prvak Italije 1984, a nakon toga je igrala i Serie B i Serie C, nije mi jasno tko bi normalan osudjivao takav klub "jer je u sredini ljestvice" čitaj po tvome nema ambicija.Mali dioničar

Ali oni nisu u sredini lestvice i to je point. Oni su uvijek negdje oko 15-17, i daleko su od klubova koji su u gornjem dijelu tablice.

Ako imaš sistem kao što je nekada bio u Serie A gdje opstane samo 14 klubova, to su svi klubovi sredine ljestvice u nekom smislu. Ali za 17. klub ovo ne možeš više riječi.

Klub sa sredine je npr. Torino. Oni su već godinama tu negdje oko 10. mjesta, i svake godine imaju neku odličnu seriju rezultata. I kao navijaču ti je to sasvim ok, jer znaš da će klub napraviti neke rezultate barem u nekoj fazi sezone, i neće se brukati svaki tjedan.

U situaciji u kojoj je Verona jednostavno ne možeš imati ambicija jer nemaš novca da bi napao mjesta za Evropu, i svake godine je borba za opstanak. I kao navijač tog kluba stalno gledaš poraze. Za takav klub bi bilo bolje da provodi nekoliko godina u drugoj ligi, radi pod manje pritiska, razvija mlade igrače i napadački stil igre, i kad se sve poklopi ide u prvu ligu napravit rezultat, kao Como ove godine.
  • GOAT
    2.7k
    Sucic ce se bas razveseliti. Bezbroj trenerskih promjena za njega ove sezone
  • dzis
    1.1k
    Nije bilo sigurno planirano prije finala. Koliko god da im je bio dobar nakon poraza 5:0 u finalu rastanak se mora dogodit.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.