• jedan u nizu
    19.4k
    Ja vec neko vrijeme tvrdim da je u nasoj situaciji najbolje da imamo koalicijske vlade.

Ovo nemam za koga glasati pa glasam za HDZ, ili glasam za HDZ jer necu komunjare na vlasti, ili glasam za SDP/Možemo jer ne zelim desnicare na vlasti su bas pizdarije koje nas sasmo dublje guraju tu di jesmo.

Siguran sam da bi svaka koalijiska vlada napravila puno vise boljega od vladaine HDZa ili SDPa.
    Neka svatko glasa za koga hoce, i ako to nece napraviti razliku.
    Pa neka HDZ ima 20 mandata, SDP 20 mandata, Mozemo 10, Most 10, HNS 5, IDS 2, HSLS 2 itd itd (karikiram samo brojke).

I neka ne bude moguc dogovor da zetoncici predu jedni drugima pa neka jedina opcija bude koalicijska vlada pa neka nadu zajednicki jezik.

Ta vlada nece potrajati, za godinu dana cemo opet na parlamentarne izbore, ali u tih godinu dana ce se ''sitne'' stvari ipak promijeniti. Oko velikih stvari se mozda nece dogovoriti, ali mislim da ce neki sustavi poput skolstva, zdravstva, sudstva konacno proraditi jer to nece biti samo stranacki kadar, nego je veca vjerovatnost da ce se birati ravnatelj bolnice koji je stvarno spsooban, a ne samo stranacki kadar.
    Kada se nece moci dogovoriti oko sudaca, doci ce netko tko nije pod utjecajem nikoga, jer nijedni nece prihvatiti kadar koji predlozi ona druga stranka (ili treca, ili cetvrta).
    Mozda i neki ministar dode koji ce odraditi svoj posao, koji nece biti stranacki kadar, pa mozda pocisti malo mito i korupciju u zdravtsvu, mozda se zaista smanje liste cekanja.

I onda kada jedan ministar bude imao veliku aferu ili ubije nekoga sa autom, ce odmah dobiti pedalu, a nece ga stiti cijela vlada.
    I USKOK ce slobodnije istrazivati sve jer ga nece blokirati vladajuca vecina.

Neka za velike stvari svaki put raspisu referendum, pa neka narod odlucuje da li zeli zatvoriti granice, da li zeli pristupiti/izaci iz neke medunarodne zajednice. Neka narod odluci takva pitanja jer se danas nrod ne pita za nista bitno.

Komunalna pitanja ce procvjetati. Imamo jako puno primjera da grad, opcina, zupanija, drzava najvise prosperira u prijelaznom razdoblju. Kada pada vlada, kada se cekaju noci izbori, kada se nitko ne moze dogovoriti.
    Komunalna pitanja idu dalje (i zdrastvo, i skolstvo i sudstvo) i to nikoga ne ceka, pa nece biti optereceni stranackim pitanjima i napredovanjem unutar stranke.

Na kraju, manje ce nas i zanimati i brinuti ideoloska pitanja ako nam te sitne, ali ipak osvnovne stvari budu sredenije.
    Pa cemo i manje glasati ideoloski, nego vise po onome tko zasluzuje voditi nasu drzavu.

Volio bih da imamo takvu vladu. Pa nek nakon godinu dana se raspadne i neka opet na izborima dobijemo novu vladu, sa malo drugacijim omjerima.
    Pa neka dode i treca koalicijska vlada.

Do tada se nadam da ce isplivati neke postenije opcije, upravo od tih nestranackih ljudi koji ce morati odrzavati sustav i voditi ga.
    Mozda bas bude neki minstar napravio cuda u svom resoru i mozda se pokaze da je politicki aktivan.
    Mozda se skupi nekoliko takvih ljudi, nekoliko takvih nacelnika i mozda se oformi neka nova stranka.
    Kao sto se nekada MOST tako okupiio na pocetku, pa sam bio odusevljen njima, da bi na kraju svi ti ljudi koji su radili dobre stvar u svojim opcinama izasli, a dosli su foteljasi.

Nekon 30 godina ovakvog politickog sustava, gdje ne vidim da narod bira bolje i razmislja vise svojom glavom, zaista mislim da je najbolje da naucimo zivjeti podijeljeni i sa koalcijiskim vladama.

Mozda i najvise mislim jer bi nakon tog razdoblja od nekoliko vlada i izvandrednih izbora, gradani poceli glasati i birati po principu tko je sta napravio u svom mandatu, umjesto da glasaju protiv druge strane.
    Volio bih da kada je vlada losa, da se sljedece izbore smijeni, a ne da govorimo u prazno ''a nemam za koga drugoga''.
    Neka to bude kao sto ce biti u dinamu. Boban je dobio mandat, ali neka svojim zaslugama dobije drugi.
    Ako dinamo stvarno propadne i krene sve u losem smjeru, bit ce izbori, pa neka dinamovci izbore nekog drugog. Konacno imamo sredstva da i ako dode neki novi Mamic, Plenkovic, Tomasevic ili Bandic, da ce se moci brzo smjeniti a ne da ce biti nedodirljiv.

Zelim da hrvatska demokracija pocne uciniti od dinamove, koliko god ona bila mlada.
  • Batigol
    206
    ovaj mit u turizmu mi ide na onu stvar....
    Koliko to generira turizam u BDPu? Ovdje se pise da ja to barem 30% ili 50%....
    Ali nije to tako....kladim se da nije vise od 11%(sto je isto previse)ali nije pola BDPa kao sto neki trube...
  • vjeko1701
    29.3k
    Ak se ne varam, direktno oko 12% ali kad se uračuna sve kaj turizam povlači za sobom, to se diže na nekih 20%.
  • Shimano9
    70
    Bez da spominjem sve priče i da se smijem nekome il takva arogantna sranja, postavio bi konkretno pitanje za sve koji glasaju, al stvarno sažeto i konkretno pa da takav i odgovor bude. Naravno, ako se stvarno ozbiljno razmišlja onda se može dati odgovor, a ako se samo igra moji tvoji, mijenjaj jer mi se ovi ne sviđaju itd... onda ne očekujem odgovor.

Pa evo, kako vi zamišljate da hrvatska traži/dobije veći suverenitet i bolji dio globalnog ekonomskog kolača? Po kojem ključu i na koji način se to konkretno, dakle bez floskula, konkretno može? Jer ono što se često zanemaruje nije politika, ona je produžena ruka ekonomskih interesa koji se samo naslanjaju na ekonomiju kroz posjede zbog resursa ili ekonomskih ruta i tržišta, znači pitanje je kako da hrvatska dobije veći dio kolača u globalu? I kao bonus pitanje za napredne, koliko i kako smo već sad dobili, iliti na koji način najviše igramo ulogu na globalnoj ekonomsko-političkoj sceni?

Nadam se da su pitanja jednostavno postavljena pa da takav i odgovor može biti. I ok ako se ne zna i nema odgovor, ali jasno tako će na kraju onda i na i nakon izbora biti, jer to je ključno znati.
  • The Undertaker
    10.1k
    Na globalnoj ne igramo nikakvu ulogu, na lokalnoj nismo tigar ali nismo ni boranija. Trenutno smo u najboljoj ekonomskoj i vanjskopolitičkoj situaciji od osamostaljenja, barem po meni.
  • Shimano9
    70
    Ok, nije baš konkretno zašto, kako, zbog čega itd..., ali jako dobar zaključak da smo trenutno u najboljoj situaciji. Postoje konkretni argumenti zašto je to tako, neke sam naveo u onom opširnom postu ranije, iako ima toga još i zašto nam daju da budemo u toj poziciji.
  • The Undertaker
    10.1k
    Ako tražiš baš ukratko zato što Plenković dobro naplati politiku veži konja gdje ti EU kaže. Europskoj ekonomiji je lova koju dobijamo statistička pogreška a nama je dovoljna da dobro živimo.
  • Shimano9
    70
    Zapravo, trenutno smo od velikog regionalnog interesa za SAD zbog ukapljenog plina na Krku koji je nedavno i jako povećao kapacitete (rat u Ukrajini je nama super došao). Također inicijativa tri mora koja je imala skup u Dubrovniku nas čini jednim novim blokom kojeg EU ne može više samostalno iskorištavati, a Plenković igra osjetljivu igru s obje strane dok se globalne karte pod novom USA administracijom preslaguju. Naše luke su također slobodne od Kine i stabilne i sigurne, pa protok robe, a tu mislim i na drogu i crno tržište kao bitan dio svake ekonomije, služi kao hub za cijelo područje i izlaz na mediteran. A i sigurnosno smo i dalje na granici blokade utjecaja Rus-Kin-Tur. Al kažem dosta sam već napisao prije a to je jako opširno, baš mi je drago da se razumije koliko smo sad ipak u najboljoj poziciji
  • Markelo
    3.9k
    Toliko smo jaki da imamo jedan vanjskopolitički interes a to je da promjene izborni zakon u Bih i ni to ne mogu učinit za nas suprkos našoj servilnosti zapadu. Jaka pozicija, baš
  • Shimano9
    70
    Krivo shvaćaš snagu, mi nismo po ničemu jaki zapravo i ne odlučujemo kako će se krojiti politika ni lokalno, a kamoli globalno, osim po tome koliko smo korisni. Kao mala zemlja koja je još u davno doba izgubila ratove i samostalnost, a nakon toga i u napolenskim ratovima bila li-la, pa ww1 i ww2 na poraženoj strani, ne možeš očekivati da si velesila. Uostalom, i veće sile i populacije koje su nekada harale poput Španjolske su danas pijuni globalno. Opet nismo ni baltički pojas + finska koji su direktno na granici sa najvećom imperijalnom prijetnjom stoljećima, pa moraju biti jake da ne padnu pod taj ruski utjecaj. Zato su ulaganja tamo veća, a mi to ne možemo tražiti, iako smo sad u boljoj poziciji za to. (Rimac kao primjer ulaganaja u tech koji on samostalno nikako e može razviti jer nema AI mozak, i svi to znaju a dali su ti lovu)

Postoje načini da se bolje organiziraš unutar države a da opet ne izađeš iz tračnica pa da te sruše, ali to onda podrazumijeva bolju edukaciju ljudi o ekonomiji i da je to zapravo politika.
    Evo samo jedan mali primjer, koliko vas je uložilo, i općenito svijest hrvata o ulaganju, u našu ekonomiju, startupe i sve ostalo što bi našu lokalno mikro ekonomiju podizalo? S tim se shvaća da imaš izravni prihod i povrat tog ulaganja + jaču nacionalnu ekonomiju. A da ne govorimo što nitko nema ništa osim državne sise i čekanja da ti daju mirovinu. Američki, i zapadno europski, ali USA prije svega umirovljenici, idu na krstarenja i na floridu u mirovinu, a to mogu od dividendi dionica u koje su ulagali. Ali na taj način su gurali i pomagali svojoj ekonomiji izravno, što kod nas malo ljudi radi. A to je samo mali primjer, no kod nas nije interes da to znamo jer smo još na razini korisnosti o kojoj pričamo i radne snage.

I nije istina da trebaš puno love, da stavljaš 50, 100, i koliko god možeš eura (5 kava umjesto 10. 3 piva mjesto 6, i bez gubljena love na kladarama jer tu se nećeš obogatiti, makar i tako puniš proračun al ne i svoj novčanik) u stabilne fondove kao norvežani itd..., ulažeš direktno u svoju ekonomiju i pomažeš zemlji, a ti sam izbjegavaš gubitak love iz čarape jer ti inflacija pojede. Evo koliko je samo zlato skočilo zadnjih godina itd... Ma kažem, to je sve preopširno za jedan forum, ono što veseli je da ljudi počnu shvačati kako ide igra i da smo u boljoj poziciji nego ikada. Možemo li bolje? Pa to ovisi samo o volji da se širi znanje i da se napravi više, a ne o igranju politike i ruši da bi rušio.

Dobar primjer je kako je kolega spomenuo da je glasao za možemo pa se razočarao (ujedno Vjeki odgovor tko su na staro pitanje), jer zapravo je to i logično, oni su dio propalih EU politika korumpiranih od kineskih lobija i to sad umire. A njihovo kopiranje Beča je magla koju teško prodaju ako znamo šta je Beč na političkoj sceni, pa onda turističkoj, i najvažnije kao ogromna mašina za pranje love, posebno nekretninsko, i globalni špijunski hub sa svim institucijama. A čak su i oni u banani jer se karta mijenja i ruska lova više ne ulazi kao prije u mašinu. Zagreb, koliko ga god volimo, nije ni sjena toga i uvijek je bio bečka podružnica pa tko i izgleda kao mala kopija.

Poanta, politika je ekonomija, a to nije za igranje i fantaziranje, realna politika je da znaš gdje si, tko si, koje poluge imaš, tko su ti saveznici i protivnici (srbi nisu oni su jad i bijeda koja se kida za EU jer im je Rusija oslabila utjecaj a Kini se zatvarju EU vrata). Znači realno, mi nismo sila, ali smo važniji nego ikada. Također, događaji i buđenje amerike nam idu na ruku i to se koristi. Sve drugo je pucanje sebi u stopalo.

Dodatak, mi kao branitelji smo dobili dionice, pouzdano znam da je večina ljudi iste prodala čim je dobila, da nisu, danas bi zaradili jako puno i mogli bi dalje ulagati, o tome pričamo eto. Da ne zaboravim, nije mi cilj docirati šta treba tko raditi, ako mogu pomoći svijesti oko ekonomije za bolje svih, ili barem sudjelovati u kvalitetnoj konstruktivnoj raspravi, mislim da je to građanska dužnost, pa i ako hoćete osobni interes svakoga.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet