• Dzoni
    6.3k
    Potaknut već višednevnom raspravom na temu sponzorstva kladionice u Dinamu(konkretno FAVBET), pokrećem novu temu zajedno s anketom u kojoj je cilj vidjeti kako diše Dinamov puk, ne samo oni koji su aktivni u raspravama.
    1. Treba li Dinamo odbiti suradnju s tvrtkama povezanih s kockanjem/klađenjem? (112 votes)
        Da, treba odbiti svaki vid sponzorstva
        38%
        Ne, ne treba
        54%
        Treba, ali samo kao glavne sponzore
        9%
  • rokikaciga
    14.9k
    Ono sto neki od nas zagovaramo da ih treba odbiti ako je financijska razlika za druge ponude minimalna ili neznatna na ukupni budzet. Inace to steti klubu, kao sto sam vec napisao. Bubam bezveze ali ako Koncar, A1 ili Hrvatska Posta ponude 600tis eura a Favbet ovih 750 koje nam trenutno daju...ja bih radije da se skartira Favbet za ove druge. Ali ako je Favbetob sljedeci ugovor 2-3-4+m eura, a drugi najveci ponudac 600tis onda jebiga, Favbet ce ostati svidali se oni meni ili ne.

Tako da trebalo bi.mozda i tu opciju staviti u anketu.
  • mali M
    10k
    Stisnul sam prvi da, jer zbilja mislim da kladionice nebi trebale biti sponzori niti jednom sportskom kolektivu kojeg imaju u svojoj ponudi (a imaju sve u ponudi), ali pitanje je malo preširoko..

suradnju s tvrtkama povezanih s kockanjem/klađenjeDzoni

ovo onda otpisuje i recimo sofascore koju možeš direktno povezat s kladionicama i to je recimo nešto što je @vjeko1701 govorio na što bi se nakačilo 99% medija... treba biti vrlo precizan sa riječima i ostaviti čim manje prostora za krivu interpretaciju..
  • Papastrumf
    23.3k

Kao sto rekoh, Favbet je trenutno dosta vise od tih 750k sto spominjes.

Ja u potpunosti shvacam clanove koji ne zele gledati ime kladionice na prsima dinamovog dresa, s druge strane je vodstvo kluba koje je odgovorno za financijsku sigurnost kluba.

Ako npr kladionica nudi 1.5m godisnje, a druga najveca ponuda je 750k, sto uciniti? Ili ako prvi nude 1.5, a ovi druge 1?

Klub nema sigurne prihode niti od Europe niti od transfera, a niti od ulaznica. Jedini sigurni prihod je onaj od sponzora.

Jesmo li se spremni odreci sigurnih 400, 500 ili 700k?

Ako clanovi tako odluce, ja osobno nemam nikakvih problema s time.
  • rokikaciga
    14.9k
    Kao sto rekoh, Favbet je trenutno dosta vise od tih 750k sto spominjes.Papastrumf

Vidio sam da je netko stavio dokument za tih 750tis pa se referiram na to, ako je veci iznos onda isprike.

Ako npr kladionica nudi 1.5m godisnje, a druga najveca ponuda je 750k, sto uciniti? Ili ako prvi nude 1.5, a ovi druge 1?Papastrumf

To je na Zvoni i ostalima da odluce gdje je granica i sa kojim financijskim oportunitetnim troskom klub moze ili ne moze zivjeti. Na nama, clanovima, je da svoje misljenje prezentiramo vodstvu kluba, a Zvone je odabran da radi najbolje za klub, clanove, navijace i zajednicu. Kao sto to pise u statutu.
  • deda
    46.5k
    Prema raspravi sam očekivao uvjerljivije postotke za micanje kladionice.
  • Dzoni
    6.3k

Nekako je uvijek pravilo da je tiša većina vs glasna manjina

Vjeruj mi, 5x sam formulirao i preformulirao pitanja i ankete prije nego sam objavio post. Nije uopće lagano naći prave riječi za obuhvatiti sve moguće interpretacije
  • Hnlovac
    6.4k
    ja bas suprotno, bar po lajkovima mi se cinilo da su ljudi za ostavljanje kladionice velika vecina
  • badjibadara
    9.8k
    Taman sam radio malo širu pripremu ankete. Nije lako pa bi trebalo zagrebati malo dublje.

Nogomet se često naziva “najvažnijom sporednom stvari na svijetu”, no u modernom dobu sve je teže ignorirati ulogu novca u njegovom funkcioniranju. Posebno kontroverzna tema je sve češće sponzoriranje klubova od strane kladionica. Dok jedni tvrde da bez takvih prihoda mnogi klubovi ne bi mogli opstati, drugi postavljaju pitanje: gdje je granica između financijske nužnosti i moralne odgovornosti?

Promovira li nogomet klađenje kao normalan dio navijačke kulture? Trebaju li klubovi, kao društveni uzori, preuzeti veću odgovornost za poruke koje šalju svojim navijačima — osobito mladima? Ili je riječ isključivo o legalnom poslovanju u kojem svatko snosi vlastite odluke?

Ova anketa nastoji ispitati vaše stavove o toj dilemi. Nema točnih ni netočnih odgovora — tek da vidimo gdje Zona povlači granicu.

Tu bi išla opća pitanja o sponzorstvu u nogometu:

Koliko su sponzori važni u funkcioniranju nogometnog kluba?

Odgovori bi išli u rasponu 1-5

Da li sponzori imaju utjecaj na identitet i odluke klubova?

Da, ne, ne znam

Koliko vam je važno tko sponzorira Dinamo:

Nimalo malo umjereno jako

Postoji li mogućnost manjeg podržavanja kluba zbog nekog sponzora?

Da, ne, ovisno o vrsti sponzora

Pa malo o samim kladionicama:

Smatrate li da je moralno prihvatljivo da se klub financira iz tih izvora?

Da, ne, nisam siguran

Mislite li da sponzorstvo kladare potiče samu ovisnost o kockanju?

Da, ne, nisam siguran

Treba li zabraniti reklame kladionica na dresovima

Da, ne, nisam siguran

Koje je mišljenje o nekim drugim ligama koje su ograničile kladionice da sponzoriraju?

Podržavam protiv nemam stav

E ono što me najviše zanima, postoji li taj financijko moralni dio

Da li bi klub trebao odbiti unosan ugovor sa kladionicom iz moralnih razloga?

Da ne ovisno o situaciji

Što je bitnije kod samog kluba?

Financijska stabilnost
    Moralni principi
    I jedno i drugo

Otpadoše mi prsti
  • Zoran
    647

Ja sam istog misljenja. Ako je mala razlika onda uzet neku drugu firmu, ali ako je velika onda uzet kladionicu.
    Ja neznam koliko vi imate godina, ali bez obzira tko sponzorilal Dinamo neka svoja nacela imam.
    Mogu svi sponzori kluba biti samo kladionice meni svejedno-ja niti u jednu nebudem išao.
    Isto tako oni koje privlači laka zarada netrebaju Dinamo da se otiđu kockat.
    Moja sestrična ima probleme s kockom a niti nezna u kojem je kvartu Dinamov stadion, a kamovi tko mu je sponzor. Jedan rođak također u zivotu nije bio na Dinamovoj tekmi pa zakockal kuću… da dalje ne nabrajam.
  • Nogo
    11.5k
    Ja bih jedino odbio kladionice i slične sponzore ako bi druge ponude bile iste ili, naravno, veće od onoga što kladionice nude.

Meni je isto ružno vidjeti kladionicu na dresu, ali ako je to daleko najveća ponuda, onda nemamo o čemu pričati.

Nismo u situaciji da odbijamo takve stvari jer o tome ovisimo. Trebamo doći do nekog europskog natjecanja, doći do većih prodaja igrača i napraviti iskorak.

Ja sam za to da se na sve načine pokuša pronaći što više sponzora. Mi smo ti koji promoviramo HNL u Europi. Od nas sve počinje.
  • Dinamosaur
    3.4k
    Nadam se da nam financijska sigurnost kluba ne ovisi o tih cca 1m€ razlike u sponzorstvu jer smo onda u rangu tovara kojima se masovno rugamo.
    Glasam protiv kladionica i casina na dresu

ps. @Dzoni samo opaska da je naslov kontradiktoran prvom pitanju u anketi, netko bi zbog naslova mogao stisnuti DA, a u biti je pitanje o odbijanju
  • Pacho
    18.4k
    Treba uzeti u obzir da po Zoni vjerojatno pisu najangaziraniji clanovi te da prosjecnom clanu trenutno (u offsezoni) ni sam Dinamo nije na pameti, a kamoli moralnost sponzorstava. Stoga bih se kladio ( :smile: ) da bi anketa medu svim clanovima bila znatno jace u korist suradnje s kladionicama nego ovdje na Zoni.
  • Jaro
    12.2k
    pa ovo (nazalost) vjerujem da je istina.
  • Mali dioničar
    20.3k
    Kladionice kao sponzori jesu na listi nepoželjnih pojava, ali navijači su ih stavili na 26. mjesto prioriteta.

https://football-observatory.com/Survey2026

65% ljudi smatra da kladionice ne bi trebale biti sponzori.
  • Jaro
    12.2k
    ali i razlozi 4 i 5 su povezani s kladama.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.