• Droljo
    28.8k

A zašto ne bi vratio? Možda neki novi Ante meglajtica iz Arizone baš zbog dinama vidi reklamu pa kaže Bobu Smithu dok igraju golf i ovaj naruči 5 trafoa koji se ruskim antonovima tada transportiraju u SAD.
    Uvijek je dobro biti vidljiviji...
  • njurci10
    589
    i opet Rheinmetall je sponzor Borusiji...
  • Paggini
    87.8k
    Uvijek se miješa prodaja i marketing, jedno i drugo je povezano, ali marketing je vidljivost, branding, prestiž, što posljedično može i ne mora dovesti do prodaje. To dvoje je odvojeno i treba se tako gledati, ali se nikad tako ne gleda, jel.

Tako je meni, u mojoj marketinškoj glavi, logično da Končar vidi Dinamo kao al pari sebi, što je Končar u toj industriji, Dinamo je u svojoj, oba su vezani uz ovu zemlju, pa posljedično i Zagreb, a s marketinške strane, gledajući parametre koje sam gore naveo, to ima smisla itekako - da Končar pokazuje svoj prestiž i moć reklamirajući se na dresu simbola Hrvatske, Zagreba u Ligi Prvaka, a s druge strane, Dinamu je to itekako u interesu da se stvori dugovječno, stabilno partnerstvo s tako snažnom hrvatskom firmom (čiji logo bi fkt top izgledao na dresu).

E sad, marketinški odjel će svakako to predložiti ali će ti 99% board membera reći da neće davati 4-5 milijuna eura za slova na dresu, osim ako su ti board memberi navijači Dinama ili razumiju marketing malo bolje od prosjeka.
  • crophantom
    5k
    pa zato sam I uzeo njih kao primjer
  • Denle
    354

Sve to sto si naveo bi vrijedilo da Koncar djeluje na trzistu orijentiranom potrosacima, ili da oni imaju nekakve koristi od tog, jer bi tek onda imalo smisla marketinskom timu Koncara predloziti da sponzoriraju Dinamo.

A sad cisto sumnjam da bi njihov marketinski team uopce predlozio tako nesto samo na temelju sentimentalnosti i povezanoscu sa Zagrebom.

Ovakve stvari treba gledati s gledalista firme, a ne navijaca.
  • Paggini
    87.8k
    Sve to sto si naveo bi vrijedilo da Koncar djeluje na trzistu orijentiranom potrosacima, ili da oni imaju nekakve koristi od tog, jer bi tek onda imalo smisla marketinskom timu Koncara predloziti da sponzoriraju Dinamo.Denle

Pa kažem, gledati marketing kroz prizmu prodajne zarade ili koristi je krivo, jer marketing ne počiva na tim principima, barem ne klasična grana marketinga. Tu su postulati drugačiji, koje sam gore naveo, koji neće dovesti do prodaje ili koristi, ali će biti znak, na seljački, "imamo para".

Recimo kad Končarovci dođu u Englesku na pregovore oko prodaji transformatora, sjednu na sastanak s Englezima, pričaju naravno o nogometu i pričaju kako sponzoriraju Dinamo. I tu dolazi taj soft power, taj prestiž, pa Dinamo skine skalp nekom Chelseaju a klijent navija za Arsenal, pa ovo, pa ono. Takve stvari, kad već pričamo o primjerima.

Mislim, kum mi radi u Končaru, znam točno kako to ide s klijentima i da im takve pizdarije često znaju pogurati te projekte od par desetaka milijuna eura. Nije to mjerljivo, ali znači.
  • Denle
    354
    Sto je najbolje od svega, postoji pregrst velikih domacih kompanija koje bi lako mogle postati sponzori Dinamu

Telekomunikacijske (HT, A1, pa cak i Telemach i slicni), potrosacke (Fortenova Grupa-Konzum, Jamnica, Atlantic Grupa), energetske (INA, doduse ovo je malo tricky jer je djelom u izravnom drzavnom vlasnistvu), pa turisticke, transportne itd.
  • crophantom
    5k
    pa nije sav marketing samo u prodaji, firme troše milijune i milijune na employer branding, to također ide iz marketinških budgeta.
  • Dzoni
    6.3k

Mogu, ali onda gube hrpe korisnika među navijačima Hajduka. Trošenje novca da bi suzili tržište.
    Pogledaj bilo koji video ljudi u Splitu što žele, samo im je sjebavanje Dinama na pameti.
    Tako funkcionira retardirano tržište
  • rioda
    17k
    Sto je najbolje od svega, postoji pregrst velikih domacih kompanija koje bi lako mogle postati sponzori Dinamu

Telekomunikacijske (HT, A1, pa cak i Telemach i slicni), potrosacke (Fortenova Grupa-Konzum, Jamnica, Atlantic Grupa), energetske (INA, doduse ovo je malo tricky jer je djelom u izravnom drzavnom vlasnistvu), pa turisticke, transportne itd.
    Denle

Od telekomunikacijskih nam je A1 trenutno sponzor, Konzum je svojevremeno bio glavni sponzor s onim odurnim bijelim logom na dresu, pod transportne ne znam što točno misliš, ali BAN Tours je sponzor Dinamovoj školi nogometa, a Ralu logistika općenito klubu. Turističke baš i ne vidim kao sponzor Dinamu s obzirom na to kamo turizam u RH naginje, a i općenito ti većina navedenih ne želi biti sponzor s obzirom na trižište, kao što je kolega @Dzoni naveo
  • mali M
    10k
    Paginni je u pravu.. nije poanta jedno Končaru koliko će navijača kupiti transformator, nego stalna reklama prisutna i vidljiva u Europskim okvirima. I povezivanje sa najvećim na ovim prostorima.. Dva ogromna branda u zajedničkoj suradnji..

A između ostaloga, nije da nemamo ni sada takvih sponzora.. Kakve koristi ima Ralu Logistika od navijača Dinama? Na stotine mjesečno nas je počelo koristiti međunarodni transport i skladištenje?

To su suradnje koje su na obostranu korist i brandiranje, a ne da im se nešto vrati.. za to služe manji sponzori
  • Gemišt86
    490
    "Ivano Nevjestić (14.5.2008.) potpisao je ugovor s Dinamom.

Još jedan igrač koji nastupa na poziciji stopera, već je bio igrač Dinama, a svojim odličnim nastupima u drugoj sredini ponovno se izborio za plavi dres
    I on će u nadolazećoj sezoni igrati za naše juniore ⚽️

Ivano, čestitke! "

Moj mamurno umorni um nije mogao vjerovati da smo produzili ugovor sa nasim golmanom. Fino me štrecnulo. Sve je dobro.
  • Papastrumf
    23.3k

Denle

Da lako mogu postati sponzor, onda bi i bile sponzor.
    A1, HT i Jamnica vec jesu sponzori.
    Takodjer, kao sto je kolega gore naveo, sponzor su i Ban Tours i Ralu logistika.
  • Crni86
    22.3k
    energetskeDenle

Od energetskih cini mi se da sam vidio reklame MET-a na stadionu i stranici kluba.
  • Denle
    354

Doduse, pamcenje prosjecnog navijaca Hajduka je ravna pamcenju zlatne ribice. Al iskreno ne vjerujem da bi im se prodaja toliko smanjila ukoliko sponzoriraju nesto Dinamu. Recimo, Jamnica nam je vec jedan od sponzora, al u Splitu opet svi piju Senzaciju.

Aludiram na glavnog sponzora na dresu. A1 moze lako postati nas najveci sponzor, kao i HT i slicni.

Sto se tice Konzuma, sposobnost printanja nasih dresova je danas puno bolja i modernija nego prije, tako da ne vjerujem da ce se ikad ponoviti onaj bijeli nakaradni pravokutnik na dresu. Al vise sam ciljao na cijelu grupu, nego bas specificno na Konzum. Dakle, Fortenova Grupa.

Pod transportne sam mislio na neke koje su jako zastupljene kod nas, ioako nisu Hrvatske firme npr. Flix, Bolt, Uber i slicno, dok od nasih imamo Arriva.

Za turisticke se slazem, al postoje i neki koji ne bi utjecali toliko na trziste, npr. Adris Grupa, koja ima brutalan revenue.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.