• NitkoBitan
    30.3k
    Hajduk ima oko 2 standardne devijacije više penala nego što bi očekivali na temelju bodova ili broja/prosjeka velikih prilika.

U statistici, odstup od ±2σ znači da se takav rezultat očekuje u otprilike 2.5% slučajeva ako je raspodjela normalna.

Drugim riječima, šansa da dobiju toliko penala slučajno je oko 1 prema 40 – i to u svakoj od tri različite metrike, što dodatno smanjuje vjerojatnost da je ovo čista slučajnost.
    Pacho

Sa ovim objasnjenjem na sud u Strasbourg jer ovdje pravde nema!
  • NORTE
    18.3k
    rekao sam samo da oznaci Dinamo i ajduk i ajduku je sam dodijelio petokraku :rofl:Pacho

:rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

Chat GPT nema na more!
  • Pacho
    3.7k

Sad su uz ispumpane balune i premalene svlacionice jos i matematika i statistika urotile protiv njih. Pa dokle vise.
  • Oluja
    5.5k
    Nakon produženog vikenda očekujemo inicijativu kojom će se tražiti zabrana matematike i statistike u svim obrazovnim ustanovama južno od Sv. Roka.
  • Tvrdica McTvrdi
    1.6k
    Raspravljat s njima je nemoguće. Uz sve ove pokazatelje oni će ti reć "pa da nas ne kradu bilo bi 100 penala". To je kao Mujo koji prska po selu protiv krokodila. Nema ih, ali sigurno bi bila najezda da on ne prska. Zato u debatama postoji burden of proof
  • Pacho
    3.7k
    Ne da mi se ici u neke dublje analize, jer ove brojke ionako govore same za sebe, ali evo sto chat gpt kaze kada ga pitas da procjeni koliki je odmak od ocekivanog broja penala koristeci kombinaciju tri statisticke metode i brojke svih ostalih klubova koje je Krizy povadio.

regresija-bodovi-penali.png

Kratak opis od strane chat gpt-a:

Koristio sam tri statističke metode:

1. Linearno regresiranje (OLS) – za svaku metriku (bodovi, broj velikih prilika, prosjek velikih prilika) izračunao sam očekivani broj penala prema trendu među svim klubovima.

2. Standardizirani residual (z-score) – usporedio sam stvarni i očekivani broj penala te izračunao koliko je to odstupanje veliko u standardnim devijacijama. Hajduk je bio oko +2σ u sva tri modela, što znači da je u ~2.5% najekstremnijih slučajeva.

3. Poissonova repna vjerojatnost – tretirao broj penala kao diskretan događaj i izračunao šansu da klub s očekivanom stopom λ dosegne ili premaši 60 penala. Rezultati: od 1 u 169 do 1 u 1,461 šanse, ovisno o metrikama.

Sve tri metode su pokazale isto – Hajduk je statistički značajan outlier po broju dosuđenih penala u odnosu na izvedbu i napadačku produkciju.
  • don
    15.2k
    Netko je postao ovo na sportnet nedugo nakon Krizyja, vidim sad već je izbrisano. Pozdrav moderatorima tamo, posebno onom koji se deklarira kao dinamovac. Jebeno smeće od forumaChempers

taj forum je nešto najgore šta se desilo na internetu. A one moderatore bi posla u 3 pm da ih vidin uživo.

stvarno bi volia kad bi mi netko objasnia pravila foruma, zašto na primjer ta statistika ne bi mogla bit na navijačkom forumu u prikladnoj temi?
  • San Lorenzo
    20.9k
    Od 2:25, još jedan penal za anale...
  • Ivan0302
    997
    Ja kako sam saznao od samog igrača Rijeke, da su njima rekli da je prodao Rijeku prije ove utakmice, ali da se čeka službeno.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet