• Filip B
    136
    Krenut cu ti od zadnje. Ne znam jesi li cuo za "The Numbers Game" knjigu iz 2013 (prije nego kaj je statistika postala toliko bitna u nogometu). Knjiga izmedu ostalih povlaci zakljucak temeljem dugogodisnje analize utakmica (vecinom PL) da je 50% vjestina 50% sreca. https://www.theguardian.com/books/2013/may/24/numbers-game-everything-football-wrong - baci pogled na kritiku knjige, ima i drugih - vecina prihvaca tezu. Evo, velis da se ja ne kuzim u sport, valjda se doktori znanosti koji su znastveno i statisticki bavili nogometom kuze.

"Ha vidis kad bi kuzio sport, razumio bi da to nema veze s motivacijom vec da su bili ograniceni kvalitetom. Tako da mi je totalno ne jasno zasto si naveo ove primjere."

U momcadi Dinama protiv Dinama iz Kijeva taj dan su igrali: Vrsaljko, Brozovic, Kovacic, Vida. Ova 4 su osvojila jednu ili dvije medalje na svjetskim prvenstvima. Trebam li jos pobrojati gdje su igrali ili jos uvijek igraju poslije? Pored njih, u momcadi je igrala jedna od najboljih Dinamovih 10tki (kad mu se dalo) Dammir. Na golu je bio covjek kojeg smo nekidan dozivali da stane opet na gol u Malmö. Tu je jos i bivsi hrvatski reprezentativac Joe Simunic. Ima tu i Beqiraja i Copova (koji sasvim ok igra u HNLu i osvojio je prvenstvo prosle sezone). Jesu li ovo igraci kojima je nedostajalo kvalitete?

Mogu se vratiti i godinu ranije - u ekipi imamo Mandzukica, Lovrena (uz Biscana i Kovaca u obrani) Kramarica i Badelja, tu je i Vrsaljko. Opet - osvajaci medalja sa svjetskog prvenstva. Izgubili u istim tim Vinkovcima od tada Cibalije. Na kraju sezone imali 62 boda u 30 utakmica. Jel im nedostajalo kvalitete? Btw to su 2.06 bodova po utakmici. Sada nam je skor 2. Cirkus i sramota.

"Da je baba musko, zvala bi se dusko. Ovo ti se zove natezanje. Sta bi bilo kad bi bilo."
    Ja nisam spekulirao sta bi bilo da je lopta otisla 10cm lijevo ili desno, ja sam ti tocno rekao kako bi isti defetisti pisali ode. Jer se dogodilo vec vise puta da je manjak realnosti u kritikama igre.

"Ajde sad zamisli forum gdje svatko napise samo igra nam ne valja." - karikirao sam kad sam rekao "igra nam ne valja". Nisam ciljao na to da ne treba konkretno kritizirati. Pogledaj moje upise - doslovno sam konkretno kritizirao Nevistica i recimo Godu koji je ama bas svaku loptu u Malmö poslao natrag. To je konstruktivna kritika (iako kad ju pisem tu na forumu vise je lajanje na mjesec ali ajde). Nisam rekao da je Goda placipicka i klaun kojeg se treba rijesit i da je Boban majmum i da Kovacevic nema blage veze jer ga drzi u igri.

ali da ne bude samo metakritika foruma - evo moje misljenje. Dinamo stoji izvrsno uzevsi u obzir sve realne i objektivne parametre. Lokomotiva je bila los dan koji se svakoj ekipi moze dogoditi, ali je cinjenica da smo si golove zabili sami (penal Nevistica je neprisiljena greska, prvi gol odbijanac se pretvara u gol sansu jer Goda ne prati liniju obrane). Gorica je bila splet nesretnih okolnosti i losijeg pristupa uz dozu losih odluka nekih igraca (Stojkovica prvenstveno - za koju je kaznjen hladenjem). Isti taj Stojkovic na kojeg smo se ljutili zbog pristupa je grizao na onom sugavom terenu u Vinkovcima pa je skoro slomio glezanj (koliki faktor je teren se vidjelo par dana kasnije kad Hajduk na jedvite jade uz lagani sudacki poguranac prolazi Cibaliju na istoj oranici). Vukovar je svoju porciju dobio na normalnom terenu nakon kaj smo popravili pristup (prvo poluvrijeme je bilo nonsalancije).

Igramo na 3 fronta s potpuno novom ekipom od koje neki prvi put u zivotu igraju u ovom ritmu. Trener se trazi, igraci se traze.Jel itko od vas ikad krenuo na neki novi posao u novoj firmi i da se odmah od njega trazio maksimalan ucinak? Ne, svi smo imali probne rokove i vrijeme prilagodbe. Naravno, sto visa pozicija i veca placa to veca startna ocekivanja.

Necu ulaziti u dublju analizu svake utakmice ovdje, a ti mi mozes ili ne moras vjerovat da znam nekaj o nogometu.
  • Probirštift
    1.1k
    Picsart-25-10-31-12-07-58-082.jpg
    Anketa mi daje samo jedan izbor
  • jakov1
    1.1k
    Pa kad je izbor ocit.
  • don
    16.5k
    Ne znam jesi li cuo za "The Numbers Game" knjigu iz 2013 (prije nego kaj je statistika postala toliko bitna u nogometu). Knjiga izmedu ostalih povlaci zakljucak temeljem dugogodisnje analize utakmica (vecinom PL) da je 50% vjestina 50% sreca.Filip B

blago nama kad mi već 20 godina imamo tu sreću. Kako je hajduk nikad nije ima? Ako je 50-50, pa da ga hebes upala bi jedna od 20.

Da li su ti takvi upisi bili toksicni prije 2,3,4 godine kada je druga struja vodila klub? Prije smo razmisljali samo o dobrobiti kluba jer nas je za vodstvo bolilo k jer smo bili skroz protiv njih. Sad kad je vodstvo iz nasih redova cini mi se kako odmah trazimo da svi budu blazi, njezniji i sl.Crni86

kolega je tu sve reka. Da je staro vodstvo kluba od ovakvih bi bila pljuvačina samo takva.
  • Mathiasovi Chageri
    6.7k
    Dinamo stoji izvrsno uzevsi u obzir sve realne i objektivne parametre. Lokomotiva je bila los dan koji se svakoj ekipi moze dogoditi, ali je cinjenica da smo si golove zabili sami (penal Nevistica je neprisiljena greska, prvi gol odbijanac se pretvara u gol sansu jer Goda ne prati liniju obrane). Gorica je bila splet nesretnih okolnosti i losijeg pristupa uz dozu losih odluka nekih igraca (Stojkovica prvenstveno - za koju je kaznjen hladenjem). Isti taj Stojkovic na kojeg smo se ljutili zbog pristupa je grizao na onom sugavom terenu u Vinkovcima pa je skoro slomio glezanj (koliki faktor je teren se vidjelo par dana kasnije kad Hajduk na jedvite jade uz lagani sudacki poguranac prolazi Cibaliju na istoj oranici).Filip B

Razumijem ja tebe što ti hoćeš reći, no isti argumenti se vrlo lako mogu okrenuti na potpuno drugu stranu:

1. kolo Osijek - slamamo ih tek nakon što su oni ubacili Farkaša i Barića, dojučerašnje juniore, nakon toga ih dobivamo na širinu klupe, dotad smo mogli zabiti mi, ali bome i Omerović i Maktović. Tad se govorilo kako je Osijek dobar i da je pobjeda bila s mudima i mišićima. Tri mjeseca kasnije, pokazalo se da smo se zavaravali, da je Osijek krš od ekipe.

2. kolo Vukovar - teška nonšalancija prvo poluvrijeme, Vukovar s prečkom i par opasnih prodora kroz našu obranu. Zabijamo na kraju prvog poluvremena i u tom trenu je bilo sve gotovo.

3. kolo Rijeka - prvo poluvrijeme najbolja naša igra ove sezone, drugo poluvrijeme teška sramota, okviri gola nas sačuvali potencijalnog debakla i spašavanja čiste pobjede

4. kolo Istra - do idiotnog Kolićevog poteza igra je bila identična ovome što gledamo zadnjih par utakmica, Istra si sama zabija prvi gol i usmjerava utakmicu na naš mlin jer se moraju otvarati

5. kolo Varaždin - loše

6. kolo Gorica - loše

7. kolo Hajduk - solidno drugo poluvrijeme, naša brutalna konverzija - tri šuta u okvir, dva gola

8. kolo Belupo - dobro

Ako je Gorica splet okolnosti i ako je Lokomotiva eto isto tako jer smo si sami zabili golove, što onda reći o Istri doma u drugom kolu gdje Kolić sam ruši Belju za penal, prvom kolu gdje lomimo grozni Osijek nakon što im ulaze juniori i nakon što oni promašuju zicere?

Suma summarum je da je igra bila veliku većinu sezone neuvjerljiva, slaba i bezidejna, a da smo u utakmicama kojima smo pobjeđivali (govorim o HNL) jednako prikazivali lošiju igru koja se zbog rezultata bacala pod tepih.

Ja ću se složiti s tobom da Dinamo izvrsno stoji, ali ne zato što je bilo mrvu nesreće, nego zato što smo po meni lošiji nego što nam je bodovni konto. Ekipa u koju se uložilo 20 milijuna eura i u kojoj igraju internacionalci iz Primere, Bundeslige i Serije A, igrači sa iskustvom igranja Europe i prvaci Hrvatske ne mogu dopustiti da nakon utakmica govorimo o sreći, nesreći ili napadačkoj igri protiv davljenika ili prosječnih HNL momčadi.
  • Pacho
    9.1k
    Pa najbolji pokazatelj toga koliko su nam se srozala ocekivanja su upisi kao ovaj gore. Nama se utakmice protiv HNL davljenika svode na 1-2 poteza pa je onda - joj da nije pala kisa, da je umjesto stative bio gol, da nije bio crveni... Mi bi te utakmice trebali mljeti na nacin da ovi budu sretni sto nisu primili 4-5 golova pa bi nam se jebalo za stative.

Pokusavam zamisliti situaciju u kojoj navijaci Bayerna nakon 2 udarca na gol protiv Heidenheima pisu da bi sad bila drugacija prica da je usao jedan od ta dva udarca. O cemu mi pricamo?
  • Filip B
    136
    Ali upravo to i je moja poanta - ovi kaj sad sipaju drvlje i kamenje i sire negativu bi, da je samo malo drugacije bilo u danim utakmicama, pisali suprotno. nisu racionalni niti konstruktivni.

Teza smanjena ocekivanja je deplasirana. Pa normalno da su trenutno niza ocekivanja kad imamo neposlozenu ekipu, ponovit cu jos jednom pitanje - koliko vi svi mislite da treba vremena za posloziti jedan potpuno novi kolektiv u potpuno novim okolnostima? I moze li se taj kolektiv posloziti ako se pri neznatnim, pocetnim kriviim koracima odmah mijenja glava kolektiva? Ja bih volio da mi gazimo sve u hendikepu i da nam nitko ne prilazi golu, ali jel to realno u ovom trenutku? To nisu smanjena ocekivanja, to su ocekivanja prilagodena situaciji.
  • Chempers
    940
    Ko da se kineski govori. Pa koliko tebi treba vremena da poslozis ekipu koja vrijedi 10 puta više od svojih konkurenata? Dvije sezone? Svaki kiks je slučajan i jadni mi nemamo sreće.

Upravo na takav stav se ukazuje, još ubaci i suce i tovare i evo bit ćemo prvaci ako nam dopuste.
  • Ritam Ulice
    2.2k
    Kaze Kova nije dobro, znamo da nije dobro. Majmune jedan a zasto nije dobro? Zasto igraci izgledaju ko hrpa balege na livadi? Koji ste kurac radili do sad? Tko vodi tu momcad?
  • Pacho
    9.1k

Koliko igraca koji prosle sezone nisu bili u ekipi starta orjuni? Gorici? Vukovaru? Cabraja ih preuzme pa nas par tjedana kasnije ugasi. A onda jos i usporedi pedigre i trosak nasih i njihovih pojacanja? A dobri covjek kova je imao ZNATNO VISE vremena za posloziti igru nego konkurencija.

Kao da na utrku dodem u novom Ferrariu, a konkurent sa Golf dvojkom koju je sklepao doma u garazi pa onda laprdam da se jos nisam priviknuo na svoj novi Ferrari.
  • Filip B
    136
    Pa ja koliko citam ovdje i vecina nasih pobjeda (kojih je jos uvijek vise) je isto slucajno ili su momcadi krs.

Polusezona je minimum za ocjenu. Koliko ti treba pitaj npr Bennacera koji je dosao prije mjesec i 25 dana. Lik je bio jedan od najboljih veznjaka Milana pa mu tu suigraci ne isprate pola dubinskih lopti koje salje jer ga ne kuze jos.

Ta nasa megamilijunska ekipa vrijedi manje od vecina ekipi u Europa ligi istovremeno pa tu ocekujemo dobar rezultat? Zakaj mijenjamo kriterije ovisno o natjecanju onda?
  • Goncalo Santos
    1.9k
    zasto to nije realno? Jel Dinamo u zadnjih 7 8 godina nakon vrhunskih rezultata u europi stekao dobru reputaciju u nogometnom vrhu? Je. Jel klub zbog svega toga financijski stabilan? Je. Jel pobijedila struja na celu s Bobanom kojeg su ljudi htjeli? Je. Vlada dinamovstina. Hnl je iz sezone u sezonu sve gori, tome idu u prilog rezultati ostalih klubova u europi, sve losija kvaliteta kadrova, sve manji izlazni transferi.

I onda bi trebalo bit normalno to da Dinamo koji ima apsolutno sve preduvjete za vrhunsku i opustenu sezonu, ne moze pobijediti DOMA lokomotivu, goricu i u gostima dojucerasnjeg drugoligasa i buduceg drugoligasa?

Treneru su malo 4 mjeseca za uigrati posteno ekipu. Nas je vadila realizacija brutalna, ali na oko mi ne licimo ni na sta vec 6 7 utakmica.

Isto tako, za 4 mjeseca je uspio raskopat svlacionicu i ucinit svakog igraca nezadovoljnim.

Ne moze covjek sa 50 godina nauciti taj mentalitet da Dinamo mora biti najbolji, kad nikad nije radio u ozbiljnijem klubu od varazdina. Njemu je doslovno premija sta ima dovoljno lopti za treninge i tuseve sa toplom vodom. Takav trener svojim niskim ambicijama sputava Dinamo. Dinamo koji bi po svim faktorima trebao biti svemirski brod za ostatak lige, mi smo iza kluba kojem se iz godine u godinu najavljuje bankrot.
  • wolfgang14
    3.1k
    meni je najžalije što smo imali cijelo ljeto slobodno i početak prvenstva bez europe zbog direktnog ulaska u grupnu fazu. Doveli smo trenera na vrijeme (pogrešnog doduše) koji će po svemu sudeći najvjerojatnije biti bivši.

Baš mi je žao što smo propustili tu priliku da s novom momčadi dovedemo i novog trenera koji će ostati jer ovako smo bacili taj period (ljeto i početak prvenstva) kroz prozor, a mogao se brutalno iskoristit....
  • Filip B
    136
    Trenutno. Trenutno smo 3 boda iza tog kluba.

Izgradili smo reputaciju u Europi ok.

Ajmo se prisjetiti 2-3 tjedna oko jedne od najvecih pobjeda Dinama, 4:0 18.9.2019. protiv Atalante u ligi prvaka.
    31.8. Hajduk 1:0 Dinamo
    13.9. Dinamo 1:0 Istra (ne sjecam se utakmice ali ovo izgleda jedva :D)
    18.9. Dinamo 4:0 Atalanta
    21.9 Varazdin 1:0 Dinamo

Kad smo maznuli Chelsea 2022. smo se malo boljim pokazali u HNLu s tim da smo odgadali utakmice tu. Malo kasnije serija 2x s Rijekom i Istrom da bi izgubili od Lokomotive i remizirali s Osijekom.
    Ovo je vec veoma poslozena momcad, dugo su zajedno igraci. Jos nas Hajduk doma spici 2:0 5.12.2022. Znaci do 12 mjeseca kiksali 3 puta s x i 2 puta izgubili

Ja ovo izvlacim ovako iz sjecanja da smo uvijek tijekom jeseni i Europe znali kiksat u utakmicama i da su najcesce svi bili potpuno defetisticki nastrojeni i samo srali po igracima. Niste fer, niste racionalni i veoma ste zaboravljivi. Bit ce uspona i padova, vecina nas se za par mjeseci max ne sjeca vise svake utakmice kako se igrala i pisu se pobjede. To nije smanjena ocekivanja, to nije proteziranje trenutne vlasti u Dinamu, to je realnost. U subotu pobjedujemo Rijeku, Celta isto pada. Dosta od mene, ionako vam necu promijenit misljenja.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet