• Mr Blue
    4.5k
    Frend mi kaže da je preko 18000 zahtjeva za refundnkdz

Ma joj, histerija na Zoni je ništa naspram histeričnosti većine gamera :grin:
  • nkdz
    1.1k

Haha to je definitivno istina
  • Dzoni
    2.5k
    Ima nešto iritantnih bugova sad kad sam malo više proigrao igru, ali ne sumnjam da će se to riješiti. Bitno je da za sad nije bilo crashanja igre i tako malo većih sranja
  • E46
    1.8k
    znači sve je isto Misic opet nezamjenjiv i u igrici? Haha, moram priznat da zadnje fm sto sam igrao prva stvar koja je bila da sam prodao misica, ristovskog i petkovica, iz neke svoje osobne frustracije, i onda napravim taktiku i sastav i grickam kokice i gledam ekipu kako razbija.
  • Smotanihaker
    938
    Ja ne znam zašto se toliko drame pravi oko toga svega. Da su ostavili slično kao FM2024 ti isti bi isto dramili kako je sve isto.
    Ja sam i mislio da će biti nekih problema pošto se prelazi na novi engine i imaju novih stvari ali sa vremenom ću se naviknuti.
    Meni se dosad najveći problem čini to kada pravim database ne mogu ukloniti ženske lige a da mi se ne uklone i muške lige od tih istih država.
  • Dzoni
    2.5k
    Mogu se maknuti ženski database bez micanja muških, samo treba kod ženskih liga staviti playable leagues none
  • Smotanihaker
    938
    Hvala. I jeli tko krenuo sa Dinamom? Kako ste zadovoljni sa mladim igračima?
  • jedan u nizu
    15.9k
    Po meni je UI uzasan, toliko los da sam stvarno refundirao igricu.
    Bez problem bi po punoj cijeni platio upgrade za FM24 baze podataka. Postoje DLCovi fanova za ovu sezonu ali nije mi to to kad nije sluzbeno i kad se kosi sa datumima u igri.

Nije stvar bugova, uvijek ih je bilo i Beta verzijama i prvih par mjeseci igre. Ocekivao sam i vise jer je totalno novi engine.
    Vidio sam screenove prije, cak sam i tu postavio videe i preporucao da se pogleda i upozna jer je potpuno drugacije. Ocekivao sam ogromne promjene i nije se problem prilagoditi, ali ovo me tako neugodno iznenadilo da me sve boli.
    Nabrojat cu samo neke od stvari koje smetaju mene i tisuce drugih.

Totalna nemogucnost prilagodbe tih famoznih 'plocica' (tiles). One su fiksne po velicini i po sadrzaju i ne mozes nista napraviti. Pokazuju uzasno malo podataka a zauzimaju toliko prostora, i prostor izmedu njih je neiskoristen.
    Primjer. Match report na kraju. Ima 5-6 plocica recimo i uzasno puno praznog prostora oko njih. U jedno je statistika, ali samo 5-6 kategorija. U jednoj su top rated igraci i samo dva igraca, jedan tvoj i jedan suparnicki sa pripadajucom ocjenom. U jednoj je ruzltat i strijelci, i ako igra ima vise golova, ne prikazu se svi vec moras scrollat. U jednoj je live table a vidis doslovno samo 3 kluba i trebas skrolati da vidis sve. U jednoj je formacija (sa ocjenama), i to samo tvoja.

Da mozes rastegnuti te plocice, povecati i odabrati sto ce biti u njima to bi vec bio posao. Iskoristio bi prostor i vidio sto te zanima.

Neke stvari ti trebaju imati 6-7 klikova, dok je prije bilo doslovno na jedan klik.
    Primjer, na prikazu svoje ekipe ti pise gore na kojoj si poziciji u prvenstvu. Klikanjem na HNL ili Premier league, igra bi te odvela na screen, home page te lige. Sada to ne mozes.

Home page lige ti je imao cijelu tablicu, svih 20 ekipa, sa statistikama, pobjedama, golovima, bodovima. Imao si dolje nekoliko sekcija, top strijecli, asistenti, rating, cleen shetovi i slicno. Klikom na top scorers si dosao na ukupnu listu strijelaca. Sada to ne mozes.
    Odes na stranicu lige, kao prvo iskoci ti tile sa ljestvicom ali prikaze samo 14 klubova, moras skrolati da vidis ostatak. Ostatak ekrana ti je neiskoristen, a velicina tog tile-a je zadana kakva je. Uz to, pozadina ti se zamuti i vidis samo taj tile. Kao upozorenje, kada izlazis iz igre i pita te jesi siguran da zelis izaci. Sada ti je to uvijek, uvijek, kada god kliknes na neki tile.
    Da dodes do spomenute ljestvice strijelaca moras napraviti nekih 7 klikova da uopce vidis tko je tamo.
    Na home pageu lige imas dosta tih plocica, ali svaka je toliko mala da ti ne pokazuje nista bitno, a ono sto mozda i zelis vidjeti, vidis samo 2-3 linije teksta.

Sve plocice i pozadina su slicne boje i istih tonova. to je toliko neugodno za gledati, nemas kontrasta, sve izgleda isto i bas je nekako lose.
    Skoro svako ime, igraca, kluba, bilo cega je stavljeno u nekakav mali box. Imas normalno redove igraca, i svako ime je ugradeno u neki box, i tako na cijeloj igrici, na svakom screenu. To samo pridodaje tome da se sve izgleda nabacano, nagruvano sa previse informacija koje ti zapravo ne daju nista

Kada si u utakmici, i vidis nekog igraca i oces kliknuti na njega, izbaci ti samo onaj pop-up sa ocjenama, Ako zelis vidjeti njegov profil ne mozes klikanjem na njega, nego moras u trazilicu ili klikat opet 6-7 puta da dodes do njega.

Info igraca je grozan, ako zelis vidjeti statistiku, moras ici na njegovu karijeru, pa tamo jos nesto da bi na kraju dosao do pop-up te plocice koja je opet premala i ne vidis cijelu statistiku i cijelu karijeru.

Kada odes na profil igraca nemas sve dostupne informacije. Imas opet hrpu tih plocica i tako malo informacija u njima. Ugovor njegov ti je sazet u 3 redka i opet moras posebno sve otvarati. Da ne spominjem opet da ti se ostatak ekrana zamuti i onda vidis samo taj info.

Odes na financije, i opet hrpa plocica sa tako malo informacija, a nijedna plocica ti nije da ti pise koliki ti je budget za transfere i place. Svaki info na drugim plocicama moras kliknuti i opet ti se otvori premalen prozor gdje trebas skrolati.
    Kada ocu pogledati financije i usporediti prihode ove i prosle godine treba mi tablica, excel spreadsheet i paralelno gledati, ovdje to ne mozes.

Postavis oglas za skauta recimo, i dode ti poruka da ti se javilo nekoliko njih, i nigdje ne vidis njihove ocjene, samo imena, pa trebas stisnuti ime da vidis ocjene.

Postavljas izvodace penala, nigdje ti ne pisu ocjene igraca, imas samo drop-down menu gdje odabares koji igrac, trebao bi valjda napamet znati sve njihove ocjene da znas koga staviti.

Treneri vise nemaju ocjene, nego opise tipa good, reasonable, strong. Pa se ti sad snadi, a totalno gubis bit FMa, da odabires onog koji ima najbolje ocjene. Kazu da je to tako jer inace treneri nemaju ocjene u stvarnom zivotu nego jednostavno su dobri, odlicni ili losi npr.
    Onda isto mozemo reci i za igrace, sta ce im ocjene, ajmo staviti da je dribling dobar, finishing jako dobar, a tehnika prosjecna.

Ides na posudene igrace. Prije si imao overview igraca na posudbi i pored njih njihove statistike, rating i sve. Kada bi kliknuo na igraca, desni dio ekrana je prikazao njega, stavke njegove posudbe, ugovor i slicno.
    Sada to nemas. Imas tile gdje ti pisu samo tri igraca i da vidis sve moras skrolati. Nemas odmah vidljivu njihovu statistiku, njihov ugovor i sve. Moras svakog igraca posebno.
    I opet, sve to dok ti se ostatak ekrana zamuti i ne mozes ga koristiti, nego samo taj jebeni pop up kojeg otvoris.

Odes na repku i ne mozes vidjeti njihove selekcije. Ja nisam uspio naci njihovu selekciju uopce, a navodno se moze, ali ne mozes vidjetu mlade uzraste.

Ima masa toga, vecih i manjih stvari, ali nadam se da shvacate generalno kakva je igra.

Lako za to gdje se sta nalazi, naviknuo bi se na to, da mi neki info nije tu nego tamo negdje. Ali nedostatak tih informacija, nepreglednost svih informacija i ne imanje nikakve koristi od tih manjkavih informacija radi to da to vise nije FM. To je oduvijek bila igra bazirana na brojkama, listama i statistikama. To je cijeli bit igre, to su tabovi i excel spreadsheetovi informacija, iskoristavanje tvog ekrana da uzmes sto vise informacija mozes, a ne neupotrebljivost 80% ekrana da bi vidio samo 20% informacija koje si prije imao dostupne.
    Igra je u neku ruku poglupljena, i napravljena je za konzole i mobitele, te za igrace koji ce ju igrati casual, par do par desetaka sati i to je to. I sami su rekli da je cilj napraviti UI isti za sve, PC, konzole i mobitele, a sve je otislo na tu stranu, klikanje plocica u beskonacnost.

Kada bi imao mogucnost personalizacije tih ekrana to bi bio ogroman napredak vec. Da ih mozes povecati, smanjiti, rastegnuti. Da ih mozes maknuti, sam odaberes oces 10 plocica na ekranu ili dvije. Da stavis info koji tebi treba, a ne koji ti je 'nametnut'. Da nemas vise neiskoristenog prostora nego da ga prilagodis sebi.
    Izbacili su mogucnost izrade skinova, i nitko vise ne moze modirati igru, nego si osuden sa ovime.

Mislim generalno je jako zahtjevno ista napraviti. i ja kuzim da treba vremena za prilagodbu, ali igra vise nije ono sto bi trebala biti, a to je biti zabavna.
    Vise se ne osjecas zabavljeno dok igras nego se mucis da ista napavis, da saznas neki info. Nije mi to to ako se tjeram da to igram. Moze mi na poslu biti tako, tamo mogu prisiljen da se naviknem na novi program, novi sustav, novo nesto. Ali za igru koju placam i koju igram da se zabavljam se nebi trebao siliti da ju igram.

Nekome je ova verzija ok, meni nije, a iznenadio sam se sa kojim brojem ljudi dijelim misljenje. Mislio sam da cu biti u manjini, ali po forumima i kolicina refundova vidim da je daleko od toga.
  • fatalerror
    65

Nadam se skinovima koji će pojednostaviti i poboljšati UI. Za sad plus samo taktički dio igre, skoro sve ostalo izgleda lošije kak si i opisao...
  • nkdz
    1.1k

Mislim da neće skinovi tako brzo bar je tako rekao Miles Jacobson.
  • jedan u nizu
    15.9k

Da, skinovi nisu moguci. Tko zna, mozda ih negativne recenzije natjeraju da ih omoguce ili nesto u buducnosti.

Koliko vidim takticki dio igre ima napredka, svida mi se in possesion i out of possesion taktika.. Svida mi se dio di vidis di ti igraci trebaju biti u razlicitim trecinama terena. A na to utjece IP i OOP taktike, te njihove uloge. I jasno mozes vidjeti kako promjena uloge igraca utjece na to gdje bi se trebao nalaziti u kojoj fazi igre.

Dobra je promjena i sami match engine, makar sam oduvijek bio 2D igrac, ali vidim da je tu napredak neki. Dok nazalost 2D je nazadovao.

Svida mi se instant rezultat dio gdje mozes tako 'prekosciti igru bez da ides na holiday, a mozes to uciniti i u bilo kojem trenutku igre.

Evo upravo vidjeh i post na njihovom forumu kako im developeri pisu kako su radili igru zapravo. Vise manje su kopirali stari FM sa novim interfaceom. Mediji, trening, match engine, sve isto. Audio koriste isti od 2008. godine.

Kako su preskocili 25, covjek bi rekao da su napravili cudesa u 2 godine, a zapravo sve kopirali i radili samo na UI/UX.
    Al na kraju nisu ni samo dvije godine, rade to vec 4 godine negdje. Od FM22 nisu radili nekakve promjene na 23 i 24 jer su vec prebacili resurse na rad nove igre, jer su vec tad dogovorili prelazak na Unity engine.
    Od 2020 su oformili tim za rad na novom izdanju, korona ih malo usporila, ali su godinu nakon sve vise i vise povecavali tim i resurse za novo izdanje.

Dakle, sigurno 4 godine rada, uz to zadnje 2 intezivnog rada, a nisu nista napredovali. Ove pozitivne stvari koje sam naveo, su toliko 'male' i bile su normalne promjene u svakoj verziji do sada.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.