• DrawTube
    5.2k
    Malo sam se poigrao sa statistikom na TradingEconomics te Hrvatskim i Srpskim zavodima za statistiku

Prve vrijednosti su kraj 2013(ili 2013 sveukupno)/početak 2014 a krajnje vrijednosti su kraj 2023/početak 2024. Postotci predstavljaju rast/pad u tom razdoblju

Bdp po Stanovniku

Hrvatska 11700$ > 16800$ +44%
    Srbija 5550$ -> 7600$ +37%

2013 Hrvatska 2,1 Srbije
    2023 Hrvatska 2,21 Srbije

Bdp PPP po stanovniku

Hrvatska 24200$ - 34800$ +44%
    Srbija 15400$ - 21300$ +38%

2013 Hrvatska 1,57 Srbije
    2023 Hrvatska 1,63 Srbije

Prosječna plaća

Hrvatska 747€ - 1208€ +62%
    Srbija 388€ - 767€ +97%

2013 Hrvatska 1,92 Srbije
    2023 Hrvatska 1,58 Srbije

Inflacija (2024/2013)
    Hrvatska 31%
    Srbija 60%

Stopa zaposlenosti

Hrvatska 52,3% - 65,8% +26%
    Srbija 40,2% - 50,7% + 26%

(Teže usporediti zbog sezonalnosti Hrvatske)

Stopa nezaposlenosti

Hrvatska 22,5% - 6,5%
    Srbija 21,5% - 9,6%

Dug kao % BDP
    Hrvatska 84% - 64,4% -30%
    Srbija 61,2% - 52,3% -17%

Iako isprva izgleda razočaravajuće, Srbija je imala pa i sad ima skoro duplo nižu bazu pa im je lakše rasti međutim rasli su ili isto ili sporije od nas

Budem se kasnije poigrao sa statistikom i usporedio nas i Slovence
  • Bosskovitz
    12.4k
    Kao liberal, kao neko ko se zalaže ta što manje regulativa, što misliš o ovome?

https://www.google.com/amp/s/english.elpais.com/lifestyle/2024-01-17/is-the-european-union-going-to-ban-repairing-old-vehicles-to-force-the-purchase-of-electric-ones.html%3foutputType=amp

Naime EU planira zabraniti popravak starijih automobila. Gdje je tu sloboda tržišta, gdje je tu liberalizam, ovo nisu obične regulacije, neko zabrana korištenja nečega što su ljudi platili i što je njihovo vlasništvo.
    GaijiZG

Ovo što si ti napisao u komentaru nije baš isto što piše i u toj vijesti, ali kad bi bilo - meni kao liberalu je svako zadiranje u privatno vlasništvo problematično i mora postojati itekako ozbiljan javni interes da bi se opravdalo. Ovdje ga ne vidim, ICE auti će po inerciji nestati čak i ako krajnja regulacija bude takva, a uvjeren sam da neće. ICE auti će postojati i dalje, ali će se s vremenom ograničiti na novelty, high performance modele rijetkih marki. I to je okej, jer u velikoj shemi stvari sportski automobili su potpuno nebitni pored osobnih automobila, dostavnih vozila, kamiona i autobusa.

Možemo ovu raspravu nastaviti na nekoj drugoj temi, auto industrija nema baš puno veze s vjerom i moralom :)

Kao prvo, do toga u normalnom svijetu ne bi smjelo ni doći, jer je nakaradno na preko nekoliko razina. Nitko ne može imati dvije mame! Ana ima mamu i tatu, ali iz nekog razloga tata ne živi s njima, a možda ni mama...db-izbjeglica

Eto. I zato postoji slikovnica - zbog roditelja poput tebe koji bi djetetu od 7 godina govorili za drugu djecu da su im obitelji nenormalne, pogrešne i nakaradne, da se drži podalje od njih i da se ne smije s tom djecom družiti van škole.

Sve ok, mi se ne slažemo i to je u redu. Ja želim odgajati djecu koja su tolerantna, dobra i ne mrze nešto samo zato što je drugačije, ti ih želiš odgajati na drugi način i to je tvoje pravo. Kao što je i pravo države da u školskom sustavu odgaja i obrazuje djecu na način koji je u javnom interesu, a inkluzivnost, tolerancija i poštivanje različitosti jesu javni interes, slagali se mi oko toga ili ne.

Stari, mene susramlje hvata kad ćitam kako recikliraš ovaj progresivno-ateistički šund star 20 godina i namijenjen urbanim američkim srednjoškolkama.FBOY Thot Leader Supreme

Mene hvata susramlje kad netko napiše "ćitam" i u nedostatku argumenata odgovara pokušajem vrijeđanja i omalovažavanja druge kao balkanska srednjoškolka. Jbg, različiti smo.

Bolje je djetetu s dvije tate nego u domu - nijePatak

Je. A brojna istraživanja provedena u liberalnim i inkluzivnim društvima pokazuju da nema niti nikakve razlike u mentalnom zdravlju između djece posvojene od strane istospolnih roditelja i djece posvojene od strane heteroseksualnih roditelja. Oko nekih stvari se sigurno nećemo složiti, ali neke druge stvari su naprosto činjenice.

Koliko djece bi ovako trebalo stradati dok shvatite da taj eksperiment ne valja?Patak

Ne pada mi na pamet ulaziti u raspravu o anegdotalnim dokazima. Znaš li koliko se djece seksualno zlostavlja unutar njihovih potpuno tradicionalnih obitelji u Hrvatskoj? Koliko se djece seksualno zlostavlja u vjerskim zajednicama u Hrvatskoj? Koliko ih se zlostavlja u sportskim klubovima, u umjetničkim školama?

To je iskrivljavanje stvarnosti da bi se gurao narativ. Kao da ja sad zalijepim tebi članak o onom svećeniku iz Rijeke koji je godinama seksualno zlostavljao 13 dječaka, ili o onom svećeniku iz Sotina koji je seksualno zlostavljao 9-godišnju djevojčicu ili o nekom od tisuća sličnih slučajeva; i kažem "Koliko djece treba ovako stradati dok shvatite da taj eksperiment ne valja?"

To nije argumentirana rasprava.

Doslovno si maloprije rekao da te vrijeđa da ti netko kaže da je Bog stvorio svijet u sedam dana.mali M

Ajmo ovako: nemoj lagati. Doslovno sam napisao "Čekaj, ako ja napišem da je Stari zavjet skup mitova - to vrijeđa tebe, ali kad ti kažeš da je Bog stvorio svijet u sedam dana - to ne vrijeđa mene?"

Zaista ti niti nakon dva komentara, čak ni kad sam ti objasnio, nije jasno da se radilo o karikiranju? Jer ja se nisam uvrijedio ni na jedan tvoj komentar. Ti si se uvrijedio što sam uopće spomenuo tvoju vjeru u kontekstu drugih vjera i nazvao to provokacijom.

Ti vrijeđaš nečiju vjeru, koji dio ti nije jasan. I to ju vrijeđaš jer se tebi ne sviđa... Tužan si Boss sada, baš tužan lik... Ti ne kažeš nešto što se meni kao vjerniku ne sviđa, jer to sad pokušavaš zakamuflirati kao da si rekao neki argument.mali M

Nemoj mi odgovarati više ako me misliš pokušavati uvrijediti i omalovažiti, zaista. Ovo je sramotno što radiš, ova razina rasprave u kojoj komentar za komentarom samo isprazno osuđuješ, vrijeđaš, pljuješ, izvrćeš i ne nudiš niti jedan jedini argument za svoje teze. Ništa ne znaš napisati osim mene nazivati provokatorom, woke ljevičarom, tužnim likom, malim sebičnim čovjekom... jel možeš išta napisati u svoju obranu osim infantilnog vrijeđanja mene?

ti samo kao i ostala woke lijevica vrijeđaš tuđu vjeru.mali M

Ajde reci mi kako ja to vrijeđam tvoju vjeru? Gdje sam ja to tvoju vjeru uvrijedio?

Baš da vidim kako ovaj odgovor neće biti varijanta "ti pričaš stvari koje se meni ne sviđaju jer ja vjerujem u nešto drugo i to mene vrijeđa". Već sam ti rekao, ako ne možeš voditi raspravu samnom - a ne možeš - nemoj mi više odgovarati. Ne postoji nikakva forumska obveza da na svaki moj komentar ti lupiš snowflake tugicu i protoklarnu uvredu.

To te samo čini malim sebičnim čovjekom koji ne da drugome pravo na njegovu vjersku slobodu.mali M

Eto, opet vrijeđanje, opet plakanje... Kako ja to tebi "ne dam pravo na vjersku slobodu"? Koji sam ja to tebi vjersku slobodu uskratio? Nemoj opet pobjeći i izvrnuti priču pa dodati pokoju uvredu nego jebeno odgovori.

Ja mislimmali M

Onda smisli neki racionalni argument ili prestani visiti na mojim komentarima.

Uspoređuješ situaciju u kojoj djetetu otac pogiba u ratu pa zato nema više tatu sa situacijom u kojoj dijete posvoje dvije lezbe pa onda ono također nema tatu.Maksim Maksimirski

Ne uspoređujem, da se razumijemo, potpuno su drugačije situacije i potpuno si pogrešno shvatio: ako uzmemo da je dijete+otac+majka standardna situacija, onda su dijete+majka ili dijete+majka+majka devijacije od standarda. Kako objašnjavamo djeci te devijacije je ključ:
    • inkluzivno - objasnimo im da postoje obitelji koje su drugačije od naše iz razloga koji već jesu, ali to što su te obitelji različite od naše ne znači da su i manje vrijedne od naše
    • eksluzivno - kao što je gore kolega naveo, objasnimo im da postoje obitelji koje su nenormalne, pogrešne i nakaradne, zato se trebamo držati podalje od njih i ne smijemo se s tom djecom družiti

Nije poanta u tome da u obje situacije dijete nema tatu nego da je u obje situacije njihova obitelj drugačija od standarda.

dijete bi trebalo imati mušku ruku u kući da nauči biti zaštitnik bližnjih i šire zajednice, da nauči biti fakin kada treba biti fakin, da nauči biti oslonac obitelji i netko na koga se svi mogu pouzdati kad je najteže ali dijete mora imati i majku da nauči što je to nježnost, topli majčinski zagrljaj, brižnost, osjećajnost. Ne može djetetu mušku ruku zamijeniti neka od dviju mama niti mu žensku ruku može zamijeniti Mirko koji je udan za Gojka.Maksim Maksimirski

Da ne ulazim koliko se u tvom komentaru zapravo radi o društvenom uvjetovanju i nametanju rodnih uloga, vrtimo se u kruh. Ja ću se složiti s tobom da je za dijete najbolje da ima oca i majku, iako sam svjestan da je to moj osobni i neznanstveni stav jer mnoga znanstvena istraživanja su pokazala da nema značajne razlike u mentalnom zdravlju između djece s roditeljima različitog i djece s roditeljima istog spola, no poanta je u tome da dijete koje bi posvojio istospolni par nije dijete koje je izuzeto iz jedne obitelji i stavljeno u drugu, nego je dijete koje je "izuzeto" iz državne institucije u kojoj odrasta bez obitelji i roditelja. Nemojmo govoriti o nepostojećim alternativama.

Svijet mjeriš po sebi, svojim čulima te sebe stavljaš u centar svijeta. To je razmišljanje u stilu ''ako ja i moja čula nešto ne možemo pojmiti onda to ne može ni postojati''Maksim Maksimirski

Ne mjerim svijet po sebi niti vjerujem samo u ono što mogu vidjeti ili osjetiti nego se vodim istim znanstvenim postulatima u svim segmentima svog života, za razliku od ljudi koji su klasični vjernici i koji taj racionalni pristup svjesno ne primjenjuju na pitanja vjere.

Ako postojanje nečega ne možeš dokazati ili znanstvenom metodom barem učiniti vrlo izvjesnim ili vjerojatnim, onda ja to ne mogu smatrati stvarnim. Sad će se Mali_M opet uvrijediti ali vidim da ti nisi takav lik i možeš voditi zdravu raspravu: ljudi su osmislili milijune bogova kroz svoju povijest. Samo hinduizam ima više od 300.000 bogova i božanstava koji su svakom hindusu jednako istiniti i stvarni kao što je pripadnicima abrahamskih religija Jahve. Niti za jednog jedinog boga, bio to Jahve, Ganesha, Budha, Odin, Zeus, Veliki duh, Flying Spaghetti Monster, Minerva, Ometotl ili pak razni duhovi, bića, duše i slično - ne postoji niti jedan jedini dokaz da postoje. Jasno mi je: vjerovanje pretpostavlja nepostojanje dokaza, kada bi postojao dokaz onda ne bi bilo vjerovanje - ne vjeruješ u sunce, matematiku ili odjeću, oni naprosto "jesu".

Da se vratim na početak - to je skroz okej. Iako neki ovdje to svom silom žele tako interpretirati, ja zaista nemam ništa ni protiv religije ni protiv vjernika općenito. Vjera je kroz povijest vrlo važna za ljudski razvitak, sama činjenica da smo krenuli izmišljati apstraktna sustave kako bismo objasnili ono što na drugi način nismo znali objasniti je jedan od ključnih evolucijskih koraka za čovjeka. Tko je čitao Yuval Noah Hararija jako dobro zna o čemu pričam. Ali mislim da isto tako kao što je bila bitna za ljudski razvitak, neminovno je i da će postati nebitna s vremenom i da ćemo ju nadići. Ne za 10 ili 100 godina, možda ne niti za 1.000 godina, ali uloga religije u razvijenim društvima naočigled je sve manja upravo zato što ljudi sve kvalitetnije i bolje žive, a znanost sve konkretnije i preciznije objašnjava svijet oko nas.
  • Patak
    2.9k
    Boss, naravno da ima zločina svakakvih, ali takve anegdotalne slučajeve potpune bestijalnosti nećeš pronaći u heteroseksualnim obiteljima koji su posvojili djecu. Govorimo o posvajanju, a ne o sportu, vjerskim zajednicama itd...Dakle, kad povjeriš dijete nekome u potpunosti, a ne kad ga roditelji odvedu na sport ili na vjeronauk na par sati jer se djeca u tom slučaju vrate roditeljima koji mogu puno brže posumnjati da se s njima ne postupa kako treba

A ovaj novi eksperiment je novijeg vijeka, dakle broj posvajanja u heteroseksualnim zajednicama povijesno gledajući je nekih 1000, 10000, milijun puta veći od broja u homoseksualnim. Pa mi pronađi neki anegdotalni slučaj gdje su heteroseksualni roditelji silovali posvojenu djecu, zapravo bebe, iznajmljivali ih pedofilima, snimali to sve videom i tako dalje. A ja sam ti dao dva.

A sad bi ti dao djeci slikovnicu sa šarenim lažima da su takve zajednice jednake a nisu jer po svim znanstvenim istraživanjima ta djeca prolaze lošije u životu. Istina o životnom stilu, broju partnera, promiskuitetu, bolestima, očekivanom životnom vijeku, i svemu ostalom se skrivala od početka te propagande koja je počela prije pedesetak godina.
  • mali M
    5.5k
    ovo je moj posljednji odgovor tebi na ovoj temi. Jednostavno si potvrdio sve što sam napisao. U svojoj si zabludi, doslovno ne čuješ ništa što se govori, ponavljaš ljevičarsku "im offended" mantru dok želiš drugima oduzeti njihove slobode, ovo je trenutak kada sam siguran da sam te dobro procijenio. Preduvijet dijaloga je da su obje strane spremne slušati, a ti se izruguješ nečijoj slobodi i tvrdiš da se nekako time tebe vrijeđa i odbijaš čuti druge. Daljnja komunikacija na ovoj temi sa tobom je na teški ignor.. slobodno odgovori ako tvoj mali woke ego mora, to mi je čak za očekivati i samo će potvrditi sve, ali odgovor nećeš dobiti. Molim za tebe da jednom uspiješ osjetiti suosjećanje za druge kako Bog osjeća za tebe. Pozdrav
  • jedan u nizu
    8.7k
    Pa ima toga i na drugoj strani, još gore, jer su posvojena....Nolifer

pa naravno da ima, ali kolega gore je tvrdio da se to dogada samo kod jednih, a da ne mozes naci da se to radi i kod drugih. Par sekundi guglanja je to opovrgnulo.
    Samo sam se na to osvrnuo, na nista drugo u ovoj temi, samo na dio koji sam citirao u prethodnom postu.
    Uzivajte
  • Nolifer
    8.3k

Ali mogao si biti fer i odmah dati primjer za drugu stranu, ne samo jednu. :smile:
  • jedan u nizu
    8.7k

pa on je vec dao primjer za drugu stranu. To nisam osporio. Niti sam rekao da je druga strana bezgresna ili ne znam sta :)
  • DrawTube
    5.2k
    Evo nastavak statistike, sada i za usporedbu sa Slovencima

Bdp po stanovniku (2013,2023)

Slovenija 19900$ > 25600$ + 29%
    Hrvatska 11700$ > 16800$ +44%

2013 Hrvatska 59% Slovenije
    2023 Hrvatska 66% Slovenije

Bdp po Stanovniku PPP(kupovna moć)

Slovenija 32300$ > 41400$ +28%
    Hrvatska 24200$ > 34800$ +44%

2013 Hrvatska 75% Slovenije
    2023 Hrvatska 84% Slovenije

Prosječna neto plaća (rujan)

Hrvatska 720€ > 1156€ + 60%
    Slovenija 983€ >1413 € +44%

2013 73% Slovenije
    2023 82% Slovenije

* Slovenci imaju neke čudne izračune plaće u studenom zbog čega im prosjek zna skočiti i za 150 eura iznenadno taj mjesec, ima veze s krajem godine

Ovim tempom za 10 godina ako ne bude krize tu smo negdje

Me znam gdje drugdje strpat statistiku ali s obzirom da se povela rasprava o dobrobiti EU za Hrvatsku trpam ovdje
  • Patak
    2.9k
    Ni jedan od ta tri slučaja nije ni približno sličan dva slučaja koja sam naveo, ni blizu. U jednom se radi o djeci iz domova, u drugom o zlostavljanju članova obitelji gdje je samo žena prijavila nekoliko silovanja u 20 godina, u trećem se ne zna tko je silovatelj, poočim ili netko drugi.

Predlažem da pročitaš detalje ova dva slučaja.
  • mali M
    5.5k
    ma nemora se uopće ići u detalje oko tih monstruma s koje god strane bili. Opet ponavljam ljudi su u nedostatku argumenata voljni cijelo vrijeme ići u krajnosti. Meni dok 8% vjernika od 80%-90% na papiru ide na nedjeljnu misu nemože nitko postaviti argument da vjernici rade neke devijacije. Siguran sam da postoji neki sićušni postotak ali uopće irelevantan. Druga stvar, dokazano je, dokumentirano istraživanjima na uzorku koliko se može dobiti jer to ne traje već stoljećima, da je postotak posvojene djece u homoseksualne zajednice nažalost dosta loše prošao u daljnjem životu. Od školskih uspjeha, do obiteljskih situacija, do poslovnih usmjerenja, do kaznenih progona. Zašto je to tako, neznam, neka svako procjeni, ali je žalosno da te netko u svijet pošalje sa tako lošim životnim postavkama da si statistički poprilično osuđen na propast... Sve okej, to je neki prosjek, naravno da se to ne tiče svih,ali zato i kažem da se ne smiju uzimati ekstremi za argumente.
  • Bosskovitz
    12.4k
    p U svojoj si zabludi, doslovno ne čuješ ništa što se govori, ponavljaš ljevičarsku "im offended" mantrumali M

Konstantno, opetovano isto: vrijeđaš, optužuješ i kmečiš.

Ne, nisam uvrijeđen. Jedini ovdje uvrijeđen si ti. Jedini koji do sada nije ponudio ni jedan argument si ti. Jedini koji vrijeđa i omalovažava sugovornika si ti. Jedini koji laže si ti. jedini koji ne zna odgovoriti na jednostavno pitanje si ti. Slobodno se povuci, hvala ti na tome. Nemam baš vremena ažurno odgovarati na sve, ali bit ću neumoran u odgovaranju na laži, podmetanja i prljavu retoriku jer ako nešto ne podnosim - to je licemjerje.

dok želiš drugima oduzeti njihove slobodemali M

Već si me proglasio "malim sebičnim čovjekom koji ne da drugome pravo na njegovu vjersku slobodu" pa sam te pitao "kako to ja tebi ne dajem pravo na vjersku slobodu" i nisi znao odgovoriti. Ne brini, mogu opet pitati i ovdje - kako ja tebi oduzimam tvoje vjerske slobode? Ajde čovječe, odgovori jednom barem smisleno, argumentirano i konkretno, bez vrijeđanja, podmetanja i kmečanja kako si ugrožen.

Preduvijet dijaloga je da su obje strane spremne slušatimali M

Pokušavam slušati cijelo vrijeme, ali jedino što čujem su uvrede, omalovažavanje i skretanje s teme. Ajmo, tabula rasa, zaboraviti sve što smo pričali i voditi raspravu s jasnim pitanjima i jasnim odgovorima - bez vrijeđanja, bez kmečanja, bez omalovažavanja, bez etiketa. Samo argumenti.

Ovo ti ja pružam ruku dijaloga.
  • Bosskovitz
    12.4k
    Boss, naravno da ima zločina svakakvih, ali takve anegdotalne slučajeve potpune bestijalnosti nećeš pronaći u heteroseksualnim obiteljima koji su posvojili djecu.Patak

Nema nikakvog smisla da se nabacujemo esktremnim slučajevima iz kojih je nezahvalno išta zaključivati. Reći da istospolni parovi ne smiju posvajati zato što su neka dva bolesnika u Georgiji zlostavljala posvojenu djecu nije ništa gluplji argument od toga da Crkve ne smiju biti unutar kilometra od škola i vrtića jer imamo nekoliko svećenika koji su seksualno zlostavljali djecu. Ni jedno ni drugo nema smisla i ne mislim kontrirati linkovima (već ti je gore kontrirano na taj način) i natjecati se dokazati tko može biti gnjusniji i luđi.

A sad bi ti dao djeci slikovnicu sa šarenim lažima da su takve zajednice jednake a nisu jer po svim znanstvenim istraživanjima ta djeca prolaze lošije u životu.Patak

Da, bih, zato što te zajednice jesu jednako vrijedne. I zato što se opet vraćam na ono što se nažalost u ovakvim raspravama posve zanemaruje, a to je interes djeteta koji treba biti iznad svih drugih interesa. A interes djeteta iz takve obitelji je da bude prihvaćeno i da nije diskriminirano od okoline.
  • Nolifer
    8.3k
    Iznajmite si sobu, topla preporuka :lol:
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.