• Bosskovitz
    7.2k
    Nisam posve siguran u koncept ove teme, ali mislim da je zanimljiva za malo istraživanje i pokušaj ostvarenja nekog standarda jer kad bi vas netko pitao "Koliko naslova prvaka Dinamo ima?" - koliko bi vas znalo odgovoriti?

    • Službene klupske stranice navode 33 i 34 naslova prvaka, no ovih 33 su navedeni u tekstu pa se vjerojatno radi o standardnom nemaru i neažuriranju teksta u zadnjih osam mjeseci: 24 naslova prvaka RH, 9 naslova prvaka Jugoslavije i 1 naslov prvaka tzv. "NDH"
    • Engleska verzija Wikipedije navodi 35 naslova prvaka: 24 naslova prvaka RH, 9 naslova prvaka Jugoslavije i 2 naslova prvaka tzv. "NDH"
    • Hrvatska verzija Wikipedije navodi čak 50 naslova prvaka: 24 naslova prvaka RH, 9 naslova prvaka Jugoslavije, 2 naslova prvaka tzv. "NDH", 11 naslova prvaka Zagreba ili Zagrebačkog podsaveza, 2 naslova prvaka Hrvatske i Slavonije i dva naslova prvaka Prednatjecanja za prvenstvo Jugoslavije

    Iz svega toga se da zaključiti kako 34 naslova s klupske stranice ni po čemu nisu sporna jer ih svi navode. Nekoliko je naslova upitno: ne u kontekstu toga da je upitno jesmo li ih osvojili jer očito jesmo, nego glede pitanja trebamo li ih brojati pod naslove prvaka ili ne.

    Prije nego što uđem u problematiku pojedinih godina, prije svega je pitanje treba li uopće naslove prvaka Zagreba ili Zagrebačkog podsaveza ubrajati u naslove prvaka s obzirom da se radi "samo" o Zagrebu? Klub službeno tih 11 naslova (1918, 1919, 1920, 1923, 1924, 1925, 1926, 1928, 1943, 1944, 1946) ne vodi kao naslove prvaka, oni su uvijek ili gotovo uvijek predstavljali oblik prednatjecanja za nacionalno prvenstvo i čisto osobno - ja ih ne doživljavam kao naslove prvaka jednako vrijedne naslovima prvaka Hrvatske i Jugoslavije i mislim da ih ne bismo trebali miješati, odnosno pribrajati "pravim" naslovima prvaka. Ipak, volio bih znati ima li nekoga tko misli da bi se oni trebali voditi jednako vrijedno? Nekoga mora biti jer se nije Wikipedia sama napisala, koliko god to bizarno bilo.

    Nadalje ću ići s pretpostavkom da te navedene naslove prvaka ne brojimo zajedno s ostalim naslovima prvaka, pa ajmo onda proći pojedine godine i naslove prvaka koji su više ili manje sporni:

    • Prvenstvo Hrvatske i Slavonije u nogometu 1912./13. - hrvatska Wikipedija ovo navodi kao naš prvi naslov prvaka, ali radi se o potpunoj neistini. Prvo Prvenstvo Hrvatske i Slavonije te godine nije dalo prvaka jer nije dovršeno, prekinuto je nakon što smo mi, HAŠK i HTŠK napustili prvenstvo zbog nešportskog ponašanja igrača, izgreda gledatelja i pogreške sudaca, a ni u trenutku prekida prvenstva ne da nismo bili prvi, nego nismo bili ni blizu - bili smo treći s 5 bodova, 5 manje od Concordije i 9 manje od HAŠK-a
    • Prvenstvo Grada Zagreba / Prvenstvo Hrvatske i Slavonije 1918./19. - ovo prvenstvo Zagreba smo apsolutno izdominirali i s 8 pobjeda uvjerljivo bili prvaci, a prema nekim izvorima hrvatski športski savez ga je proglasio i Prvenstvom Hrvatske i Slavonije zbog čega ga ovdje navodim, no ne znam o kojim se izvorima radi i koliko je to istinito
    • Prednatjecanja za prvenstvo Jugoslavije 1930./31. i 1935./36. i naslov prvaka Hrvatsko-slovenske lige 1939./40. - ovo su bila kvalifikacijska natjecanja za igranje nacionalnog prvenstva i mislim da kao takva nisu jednako vrijedna kao klasični naslovi prvaka, a ni klub ih službeno ne vodi kao naslove prvaka. S druge strane, čisto radi konteksta, za razliku od nas Hajduk neka od prednatjecanja broji u naslove prvaka, a neka ne, pa tako osvajanje prvenstva Banovine Hrvatske 1940./41. ubraja pod naslove prvaka iako se radi o prednatjecanju za Jugoslavensku ligu kao i u slučaju Hrvatsko-slovenskog prvenstva koje smo mi osvojili godinu ranije, ali ga ne ubrajamo.
    • Državni razred tzv. "NDH" 1941. - ovaj naslov jedina je razlika između klupskih stranica i engleske Wikipedije. To prvenstvo trebalo se igrati dvokružno, no prekinuto je na polovici zbog reorganizacije sustava natjecanja. U trenutku prekida bili smo prvi na ljestvici, ali nisam pronašao izvor koji bi potvrdio da smo zbog toga proglašeni prvacima - to je vjerojatno i razlog zašto klub ovo ne vodi kao naslov prvaka
    • Nogometno prvenstvo Jugoslavije 1978./79. - od strane nas nažalost gotovo zaboravljena najveća pljačka u povijesti hrvatskog nogometa kojom je Dinamu protupravno ukraden naslov prvaka Jugoslavije i dodijeljen Hajduku. O ovome je već toliko toga napisano ali treba ponavljati svakom prilikom da iako je i Komisija za propise FSJ zaključila, a naknadno i sud presudio da je Dinamo prvak, Hajduk i dalje ne samo da u svoje naslove prvaka ubraja ovaj ukradeni naslov nego trofej iz te sezone i dan danas njima na "čast" stoji na Poljudu. Nisam jednom čuo da bi Dinamo trebao brojati ovaj naslov prvaka koji je pošteno osvojen na terenu, a potencijalno i tražiti od Hajduka da nam vrati trofej i prestane navoditi da je te godine bio prvak.

    Evo, dugačak post na koji me potaknuo šok kad sam vidio pomalo suludih 5 zvjezdica za barem dijelom izmišljenih i pogrešnih 50 naslova prvaka na hrvatskoj Wikipediji. Zbog toga sam se malo dao u istraživanje i palo mi je na pamet kako bi bilo odlično da recimo HNS ili neko drugo, neutralno tijelo donese pravorijek što bi se sve iz povijesti trebalo smatrati "naslovima prvaka" jer trenutno imamo situaciju da osvajanje istih natjecanja neki klubovi smatraju naslovima prvaka dok drugi ne smatraju, da ne ulazimo dublje u Hajdukove dubioze "naslova prvaka" kada su bili jedini klub koji se natjecao i slično jer oni ovdje nisu tema. Možda se iz ovoga može izroditi neka kvalitetna rasprava s vrijednim zaključcima.


    MOLIM DA PRIJE SUDJELOVANJA U ANKETI PROČITATE TEKST!
    1. Mislite li da bismo naslove prvaka Zagreba trebali pribrojiti naslovima prvaka države? (57 votes)
        Da
          4%
        Ne
        91%
        Nema mišljenje
          5%
    2. Mislite li da bismo u naslove prvaka trebali pribrojati prvenstvo 1918./19.? (57 votes)
        Da
        25%
        Ne
        54%
        Nemam mišljenje
        21%
    3. Mislite li da bismo u naslove prvaka trebali pribrojati osvajanja Prednatjecanja/Hr-Slo lige? (57 votes)
        Da
          7%
        Ne
        82%
        Nemam mišljenje
        11%
    4. Mislite li da bismo u naslove prvaka trebali pribrojati prvenstvo 1941.? (57 votes)
        Da
        53%
        Ne
        37%
        Nemam mišljenje
        11%
    5. Mislite li da bismo trebali ubrojati prvenstvo 1978./79. i tražiti povrat trofeja od Hajduka? (57 votes)
        Da
        54%
        Ne
        11%
        Nemam mišljenje
        11%
        Mislim da prvo trebamo dobiti trofej natrag, a onda ubrojati i naslov
        25%
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.