• rioda
    15.3k
    Inace slazem se s tobom, zero mi je odvratna i sva pica koja su zasladena umjetnim zasladivacima mi jednostavno nemaju dobar okus.jedan u nizu

Meni više ni ova pića s 'pravim' zaslađivačima nisu dobra. Cola još nekako, Fanta je loša, a Sprite nikakav.

Barem kod nas, u nekim drugim državama sam naletio na originalan okus :grin:
  • DerHerrKool
    519
    Kako odvesti raspravu off topic sa jednom slikom - 101
    :rofl:
  • prefontaine
    8.2k
    Ja se ispričavam jer sam ja taj koji je krenuo s offom, nisam ni skužio da je ovo Livijeva tema.

Da ti ne napisa, bio bih uvjeren da samo za šankom.
  • Sajla
    19.6k
    cola i zaslađivači prebačeni na Šank :)

btw. ima i ona teorija o zaslađivačima - pojedeš/popiješ nešto sa zaslađivačem, mozak dobije signal da si unio šećer. nazove gušteraču i naredi joj da pusti inzulin koji će pokupiti šećer po krvi i spremiti ga u stanice. inzulin ode, traži šećer, ne nađe ga. gušterača gleda kak se inzulin besposleno šeće po krvotoku. pa tak jednom, dva put, sto puta. i svaki put kad mozak nazove gušteraču da pusti inzulin, a nema šećera u krvi, gušterača si misli - kaj me ovaj mozak zajebava? pa pušta sve manje i manje inzulina dok ne ode skroz u štrajk. i eto dijabetesa...
    tak da, može jedna cola zero i kremšnita? :cool:
  • Dino
    5.3k

Sad me ova teorija sjetila na nedavni razgovor s frendom.

Znate kako nam većini nakon konkretnog obroka paše pojesti desert odnosno šećer na kraju. Prijatelj se drži ko pijan plota teorije koju je jedan profesor na faksu predstavio, a to je da inzulin koji se luči zbog glavnog jela povuče sav šećer iz krvi na što mozak traži slatko. Međutim, koncentracija šećera u krvi je visoka unatoč želji za slatkim odmah nakon obroka pa je moja teorija više psihološke prirode i navike.

E sad, ovo kaj veliš za umjetne zaslađivače mi daje ideju. Ako uz obrok bogat ugljikohidratima i proteinima popiješ ili pojedeš nešto slatkog okusa, potakneš gušteraču na malo jaču dozu inzulina, pospremiš sve ono kaj je ostalo od obroka da se što kraće zadržava u krvi i još uz to dobiješ osjećaj da si pojeo nekaj slatko. Mislim da je to win za sve strane, osim jadnu gušteraču koja mora raditi malo više. :grin:
  • Tvrdica McTvrdi
    5k
    Realno taj mozak nas više zajebava nego kaj koristi
  • Droljo
    26.7k
    Jel nije taj Aspartam (E951) otrovan ili nešto?
  • Petar86
    1.3k
    ako se ne varam iznimno je otrovan ali ga tijelo ne moze razgraditi, kako ude u tijelo tako i izade

Inace ogroman protivnik cole zero cisto iz principa, ako hoces zdravo bez secera pij vodu

Edit: u krivu sam ocito
  • Sajla
    19.6k
    niš posebno. prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije je aspartam manje toksičan (odnosno kancerogen, da budem precizan) od crvenog mesa, a još manje od procesiranog mesa, a mislim da hrenovke, posebnu, krmenadle, kobase, steakove i slično zbog toga malotko miče s menija. :wink:

Išao sam potražiti LD50 za aspartam (smrtonosna doza za 50% štakora) i veća je od 5 grama po kg. Kad bi bila ista za čovjeka (a ovo je dobra aproksimacija), muž od 100 kila bi trebao pojesti pola kile aspartama i imao bi 50/50 izglede za preživljavanje. Da pojedeš pol kile soli odjednom isto ti ne bi bilo baš dobro pa nitko ne veli da je sol otrovna.
  • prefontaine
    8.2k
    Pozdrav s Kantride
    IMG-20260411-WA0013.jpg
  • Kepec
    9.4k
    Kako si gospodski i purgerski zaljepio sa strane, a ne preko svih njihovih naljepnica. Svaka čast.
  • Kujtim Shalla
    9.1k
    Colu zero možete stavljati ali mi slučajno bezalkoholno pivo , takvim nije mjesto za šankom , btw bio sam u ribi na moru. Prvi put u životu dvije morske pastrmke da upecam u jednom danu:strong: a sad Tyson Fury i dobra viljamovka
  • Ritam Ulice
    2.8k
    blasfemija prijatelju moj. Hladna kola u limenci over anything
  • rokikaciga
    13k
    Ne znam, meni je zero u limenci bolja od obicne u limenci. Ali 0.5l i vise mi je bolja obicna od zero. Ne razumijem ni ja sebe nekad :lol:
  • Ritam Ulice
    2.8k
    ta mala limenka mi je bas bombica za žeð i jos kad je hladna, zlo! Kako god treba ih izbjegavat :grin:
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.