• NerminB
    651
    njih ce 5 cenata snijega sjebat, isto ko da su u arabiji :lol:
  • Sajla
    16.4k
    na nedavnoj 80-godišnjici HZTM su dijelili knjižice s podacima o zavodu i njegovoj povijesti i tamo piše da se godišnje u Hrvatskoj prikupi oko 190 000 doza krvi. i većina bude prikupljena na akcijama izvan zavoda u Petrovoj 3 (u prosjeku se tamo uzme 118 doza radnim danom, 75 subotom, a na tvom primjeru s terena bude i 3x toliko).
    iz toga se izradi oko 250 000 krvnih pripravaka i to je dovoljno za naše potrebe, ali zalihe nisu kroz godinu stalno jednake, kao što nisu ni potrebe. događaju se vrhunci "ponude" kad ljudi više dolaze darivati i vrhunci "potražnje". i naravno, ne podudaraju se. pa onda kad se zalihe smanje, pojača se promidžba. to ne znači da krvi nedostaje, nego da se poziva darivatelje baš zato da se to ne bi dogodilo. ne znam koliko je ovaj snijeg i led utjecao na to, ali čitao sam da su u Traumatološkoj ovih dana operirali k'o na traci pa je to možda imalo utjecaja i na stanje zaliha krvi. a često zaboravljamo da se krv ne troši samo za operacije, tj. da se od nje rade pripravci za pacijente s malignim bolestima.

i zato kapa dolje i tebi i svima koji su ikad darovali krv! :up:
  • Mr Anderson
    16.4k
    Mi isto imamo u firmi organizirano davanje krvi dva puta godišnje i mislim da je to bolji način da se po više firmi tako organizira nego ovo pozivanje u Petrovu. Ljudi su po prirodi većinom takvi da im se ne da otići negdje, ali kad im dođeš pred vrata uglavnom se odazovu.
  • Droljo
    24k

Nas ima preko 1300 u firmi pa je lakše skupit ljude. Ovak po manjim ne znam koliko je isplativo..
  • Peškaman
    8.4k

Eh ta 2012., jedini kafić koji je radio bio na Aveniji Petko, posluživala se isključivo rakija :grin:
  • masacusec
    7k
    Ljudi su po prirodi većinom takvi da im se ne da otići negdje, ali kad im dođeš pred vrata uglavnom se odazovu.Mr Anderson

I još kada pritom ljudima ponudiš slobodne dane, to je krvoproliće!
  • Mr Anderson
    16.4k
    Mi dobijemo čašu crnog vina i sendvič.
  • Mr Anderson
    16.4k
    Nas ima preko 1300 u firmi pa je lakše skupit ljude. Ovak po manjim ne znam koliko je isplativo..Droljo

I mislio sam na veće, nas ima 800, od čega u Zagrebu oko 600
  • Sajla
    16.4k
    pa to se i radi, na terenskim akcijama se prikupi više doza nego u Petrovoj 3, a 5% darivatelja budu ljudi kojima je to prvi put - jer si im došao pod nos i kolega ih povuče sa sobom. tek nekih 20% darivanja bude u Petrovoj.
    primjerice, danas su akcije u Daruvaru, Sisku i Grubišnom Polju, te na 2 lokacije ZET-a u Zagrebu. postoje 4 terenske ekipe, a dvije su stacionarne u samom Zavodu.
    stvar je sinergije - kad čuješ u medijima "dođite svi u Petrovu 3", objavi se da su niske zalihe, a na porti te dočeka plakat da je sutra akcija u tvojoj firmi, veća je šansa da se odazoveš pozivu.
  • Droljo
    24k
    Meni je tak svejedno koliko ili dali se reklamiraju. Oni 4 puta godišnje dođu u firmu i tak dajemo. Više od toga ni nemreš dat. Zanimljivo da kod nas dođu dva dana za redom u svakoj akciji. Uvijek bude ponedjeljak i utorak.
  • Sajla
    16.4k
    Meni je tak svejedno koliko ili dali se reklamiraju.Droljo

to je slično kao s reklamom za učlanjenje u dinamo. meni nije potrebna, ali bez reklama, poziva i akcija na terenu, teško da bi prebacili 65 tisuća članova prošle godine. :)
  • prefontaine
    6k

I krv svoju za slobodan dan!
  • Time
    1.6k
    Na današnji dan prije 32 godine dogodio se pokolj u Buhinim Kućama kod Viteza kada su pripadnici Armije BiH ubili 27 Hrvata među kojima je bilo osmero djece.Ratni zločin počinili su pripadnici 7. muslimanske brigade, odreda El-mudžahid i specijalci MUP-a RBiH.

Tog dana je bio sveopći napad na hrvatsku enklavu Srednja Bosna.Sa svih strana istovremeno je počeo napad.Vitez koji je bio središte enklave se našao pred padom.Muslimanske snage su zauzele selo Buhine kuće i time odvojile Busovacu od Viteza.Sa druge strane Viteza muslimanske snage su došle svega nekoliko desetaka metara od centra Viteza i tvornice eksploziva.Na Vitez i Novi Travnik tog dana je palo nekoliko stotina granata,tenkovski napad je bio iz pravca Zenice na sela Jardol,Krcevine,Dubravica.U opcoj panici je izgubljena komunikacija između sela u dolini,ali i sa Zagrebom i Splitom.
    HVO se u zadnji trenutak uspijeva preorganizirati i krvavom kontraofenzivom odbaciva muslimanske snage.
    9.siječanj 1994 je bio najteži dan za Hrvate Lašvanske doline,ali i najponosniji.

Lašvanska dolina nikad nije pala ! Vječna i slava i hvala !

Zbog svega ovog,ali i činjenice da u Vitezu i Srednjoj Bosni ima mnogo nas koji smo Dinamovci...Vitez zaslužuje Plavu noć.
  • jedan u nizu
    16.9k

Da, rekli su da je ovih dana frkovito jer su imali vise problema zbog vremenskih neprilika, ali i da su imali dosta transplantacija pa su zalihe pale.

Mozda ima i veze sa tim da ljudi manje daju sada, kazu da je 200k hrvata na skijanju, ako ima darivatelja medu njima, onda cekaju da se vrate. Ostali isto, nekako dok si na GO, to odgodis za koji dan/tjedan dok se ne vratis u ritam na poslu.

Terenske akcije su super, makar sam ja uvijek darivao u Petrovoj. Nazalost u premaloj sam firmi da bi to bio slucaj kod mene.
    Mene je isto na pocetku godinama odbijalo to da idem sam, da mi je daleko, da mi treba netko da me vuce za rukav. Nakon godina sam prelomio i nisam cekao nikoga, i od tada si mislim da sam kreten jer to nisam prije napravio.
    Nesto kao sa odlascima na utakmice. I tu je dosta ljudi pisalo da su cekali druge da ne idu sami, a da kada su odlucili jednom otici sami, da im to vise nije problem, i da su pogrijesili jer nisu ranije isli.

Odlazak u Petrovu je tako benigna stvar, i to sto nije svima blizu je samo glupost, po meni.
    Jednom u 3 mjeseca potrositi 2 sata svog vremena da dodes iz nez kojeg dijela Zagreba, darujes krv i vratis se doma je NIŠTA, aposluno nista za to sto to darivanje moze pruziti. Vecini ljudi je to ionako pola sata - sat, a svima koji su dalje je bolje i naci neku drugu akciju.
    Posto sam zivim na zapdu grada, tek sam nedavno skuzio da mi je mozda bolje i jednostavnije otici u Samobor ili Svetu Nedelju nego u Petrovu, a tamo imaju redovite akcije, negdje svaki mjesec, negdje svaka 3 mjeseca.

Neka je akcija, neka je pozivanja, i da svako pozivanje nagna jednu osobu da daruje krv, isplati se.

Srecom, male zalihe nisu konstantan problem, vec sporadicne situacije, a i mi kao narod smo pokazali da ni tada nije problem i da se uvijek odazove pristojan broj ljudi :heart:
  • Droljo
    24k
    se uvijek odazove pristojan broj ljudijedan u nizu

Sranje je što se mi redovni nemremo odazvat na akcije kad dajemo maksimalno...
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.