• Fatos Beqiraj
    494
    ne mozemo ni sa ozbiljnim igracima se odljepit a di cemo tek sa djecom iz skole, nismo mi lokomotiva pa da nam je bitno samo proizvest igraca. Treba i osvojit nesto i odigrat u europi
  • Jurki
    20.7k
    naravno da to trenutacno nije bas izvedivo.. ali u buducnosti zakaj nebi bilo?
    Laz je da dva-tri klinca ne mogu dobiti bar nekaj minuta u prvom sastavu.
    Jbg treba dobro balansirati između jurnjave za rezultatom i proizvodnje igraca. Za to moras imati trenera koji ima muda napraviti takve poteze.
    Isto tak, naravno da se ne smijemo pretvoriti u Loksu.. zato nam bu posluzila "dvojka".
  • Soudani
    1
    Moze neko kopirat cijeli clanak s Mikicem s 24 sata?
  • nwankwo646
    941
    Još nedavno sam igrao protiv juniora Ždralova, a prošli tjedan čuvao Oliviera Girouda. Kao klinac sam sanjao seniorske derbije s Hajdukom, a svi ćemo 'poginuti' za pobjedu, kaže mlada nada Dinama

Osjećam se odlično. Zahvalan sam treneru i svima u klubu što mi vjeruju. Znam da u ovoj situaciji nije bilo lako dati priliku i toliko minuta nekom klincu bez dvije ozbiljne seniorske utakmice, ali dugo sam čekao, radio, trenirao i vjerovao u sebe. Znao sam da će kad-tad doći i mojih pet minuta, ali i da ih moram dočekati spreman, kaže nam Noa Mikić (18), nova zvijezda Dinama.

Unmute VideoClose

Slavlje Dinama u Velikoj Gorici | Video: Hrvoje Tironi/24sata
    Doista, mladom dečku život se potpuno preokrenuo u proteklih mjesec dana. Jedan od najvećih talenata hrvatskog nogometa brzo se uklopio u seniorsku momčad Dinama, iza njega su tri utakmice s maksimalnom minutažom.

- Sve je još i meni nekako čudno. Pa ja sam donedavno igrao protiv juniora Ždralova, a prošli tjedan protiv Oliviera Girouda i velikih igrača koji iza sebe imaju nevjerojatne karijere. Sve mi je i dalje čudno, ali razumijem da se jedanput to moralo dogoditi. Pa još sam prije dva tjedna igrao juniorski nogomet, sad je sve nekako drukčije - ističe Mikić pa nastavlja:

PRIČA O TAJNOM JUNAKU
    Soldo mora biti primjer svima: Neki minute ne cijene dovoljno, dok drugima Dinamo znači sve!
    Soldo mora biti primjer svima: Neki minute ne cijene dovoljno, dok drugima Dinamo znači sve!
    - Vjerujte, velika je razlika igrati juniorski i seniorski nogomet. Nebo i zemlja. U tempu, dodavanjima, presingu, linijama kretanja... Ništa više nije isto. I tu sad morate paziti na svaki klizeći start da ne biste nekog slučajno zakvačili pa da se ne uključi VAR. Tempo je mnogo jači, pogotovo kad igrate protiv Lillea.

Desni bek Dinama svoju je drugu utakmicu (s punom minutažom) morao igrati protiv jedne od najboljih momčadi Francuske. I kako je bilo?

- To je nešto potpuno novo, nešto na što se niste naviknuli. Igrači Lillea igraju iz jednog ili dva dodira, takvom brzinom... Ma nemoguće je uopće na vrijeme doći blizu igrača kojeg čuvate. Čovjek primi pas, da loptu dalje i otvori prostor, stalno u sprintu. Sve je to velika razlika, ali se s vremenom nekako naviknete i na tu razinu nogometa.

Dinamo i Gorica sastali se u 4. kolu SuperSport HNL-a
    Dinamo i Gorica sastali se u 4. kolu SuperSport HNL-a | Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
    Vratimo se na vaše početke. U siječnju 2024. bili ste sa 16 godina jedan od najboljih pojedinaca na zimskim pripremama u Rovinju, šest mjeseci kasnije briljirali ste na ljetnim pripremama u austrijskom Bad Radkersburgu. Ali seniorske minute i dalje niste dobili...

- Bio sam zadovoljan onime što sam tad pokazao, ali znao sam da postoji još mnogo toga, mnogo detalja koje moram popraviti u svojoj igri. Nitko nije savršen, a ja sam tad bio vrlo mlad, morao sam popraviti štošta. I radio sam na tome. Priznajem, možda sam nekad bio i nestrpljiv, možda sam pomislio: 'E, sad bih mogao dobiti minute u drugom poluvremenu ili zaigrati posljednjih 10-ak minuta', ali poslije tog i dalje ste koncentrirani samo na sljedeći trening. Vjerujem da je to jedino ispravno.

'Osjećao sam se mali naspram drugih'
    Je li vas ipak malo pogodilo što nikako niste uspijevali dobiti priliku, bez obzira na sjajno odrađene pripreme?

- Ne, nije me to nimalo pogodilo. Zašto bi? Uvijek sam razmišljao da, ako igram dobro, ljudi iz kluba na to neće zažmiriti. Zašto netko tko igra na dobroj razini u omladinskom pogonu ne bi dobio priliku?! Bio sam siguran da će doći mojih pet minuta, vjerujem da će ih uskoro dobiti još netko ih Dinamova pogona.

DOBIO PODRŠKU KLUBA
    Stojkovića zvali na sastanak u Dinamu nakon crvenog kartona. Zadovoljni njegovim pristupom
    Stojkovića zvali na sastanak u Dinamu nakon crvenog kartona. Zadovoljni njegovim pristupom
    Kako ste se osjećali prije utakmice protiv Varaždina kad ste znali da krećete od prve minute?

- Skroz opušteno! OK, na početku tog dvoboja sve mi je nekako bilo čudno, sve mi je djelovalo veliko. Osjećao sam se nekako mali naspram svih drugih na terenu, ali brzo sam se opustio. I već mi je protiv Lillea ili Gorice sve bilo lakše. Probilo me. Najteže mi je bilo u Lilleu. Nisam imao straha ili treme, ali cijela ta okolina... Kad izađete na onakav stadion, igrate pred 30.000 ljudi, sve je nekako drukčije. Prvi put sam bio u takvoj situaciji, nije jednostavno odmah se opustiti.

Zagreb: Utkamica u-19 Hrvatska-Srbija
    Zagreb: Utkamica u-19 Hrvatska-Srbija | Foto: Matija Habljak/PIXSELL
    Prošle godine bili ste blizu odlaska na posudbu u Istru, do toga ipak nije došlo. Što se dogodilo?

- Bilo je puno priča, ja sam želio ići na posudbu, svi smo razmišljali kao da je to najbolja solucija, ali je onda sve nekako zapelo. Ni ne sjećam se više što se događalo tih dana, zašto se sve nije realiziralo, na kraju sam ostao u juniorima i nisam pogriješio. Razvijao sam se, čekao svoju priliku, ona je konačno došla...

'Sanjao sam derbije s Hajdukom'
    U subotu vas čeka derbi protiv Hajduka...

- Baš dobar osjećaj. Nemam nikakvu tremu, znam kakva smo momčadi, da ćemo se svi baciti na glavu, dati sve od sebe. Iskreno, mislim da ne postoji način da izgubimo taj derbi, među nama vlada preveliko zajedništvo. To je derbi, nema ljepšeg trenutka za dokazivanje, za uveseljavanje naših navijača. Pa ja sam sanjao taj derbi protiv Hajduka.

Kako to mislite?

- Vjerujte mi, sjećam se toga. Kao klinac sam zamišljao kako na prepunome Maksimiru igram protiv Hajduka, zamišljao sam te derbije, nadmetanja sa Splićanima. Vjerujem da će mi se ove subote konačno ispuniti snovi, da ću konačno dobiti priliku za dokazivanje na toj razini. I osjetiti slast derbija s Hajdukom. Ali sve je na treneru.

AKTIVIRAO KLAUZULU
    Noa Mikić produžio ugovor s Dinamom nakon tri utakmice!
    Noa Mikić produžio ugovor s Dinamom nakon tri utakmice!
    I Hajduk ima u kadru mnogo mladih igrača, tu su Branimir Mlačić, Luka Hodak, Bruno Durdov…

- Dobro poznajem te dečke, puno smo u mlađim kategorijama igrali jedni protiv drugih, ali i zajedno branili boje naših reprezentacija. Evo, sad sam s Durdovom bio cimer na posljednjoj akciji U-19 reprezentacije. Sve su to dobri dečki, kvalitetni igrači, ali ovih dana nismo u kontaktu. Možda bismo bili da je iza nas 10-15 velikih derbija, za sve nas ovo je nešto novo. O svima njima imam vrlo dobro mišljenje, vjerujem da će svi ostvariti veliku karijeru.

Zagreb: GNK Dinamo i NK Varaždin u utakmici 14. kola Prve HNL
    Zagreb: GNK Dinamo i NK Varaždin u utakmici 14. kola Prve HNL | Foto: Matija Habljak/PIXSELL
    U Velikoj Gorici možda ste odigrali i najbolju utakmicu za Dinamo, ali u jednoj situaciji i podignuli Bad Blue Boyse na noge...

- Ha, ha, to je bilo jače od mene. Vidio sam da će Gorica krenuti u kontranapad, kako će Čabraja odigrati dodavanje za Pršira, uklizao sam i jednostavno morao tako reagirati. Bad Blue Boysi su bili blizu mene, emocija je prevladala. Samo sam želio da dobijemo tu utakmicu, to je bilo najvažnije.

'Moram sam najglasnije pjevati, ha, ha'
    Mladi branič je nastavio...

- Baš sam poslije te Gorice bio nekako najsretniji, najzadovoljniji. Pobijedili smo važnu utakmicu, vratili se na poziciju na kojoj želimo i zaslužujemo biti. Uvijek gledam i na sebe kao pojedinca, mislim kako sam u Velikoj Gorici odigrao nekako najbolju utakmicu. Protiv Varaždina i Lillea imao sam te neke dječačke, rekao bih juniorske pogreške, ali sad ih je bilo mnogo manje.

Vidjeli smo, čak ste i u svlačionici poslije utakmice bili jedan od najglasnijih dok ste pjevali "Volim te, Dinamo..."

- Ha, ha, bio sam presretan. Zadnji sam ušao u svlačionicu, a kad sam vidio da svi pjevaju, morao sam biti najglasniji što mogu. I pjevao sam iz sve snage, iz sveg srca. Da, ponijelo me, ha, ha. Ali kad vidim sve kako pjevaju, kad osjetim to zajedništvo u svlačionici, morao sam i ja pustiti glas.

DINAMO OBJAVIO
    Mateo Lisica ima mononukleozu i neće igrati do kraja ove godine
    Mateo Lisica ima mononukleozu i neće igrati do kraja ove godine
    Poslije utakmice otišli ste u svlačionicu pa se vratili na teren i darovali dres jednom dječaku, sakupljaču lopti.

- I ja sam nekad bio taj dječak, sjećam se tih dana. Sakupljao sam lopte na Maksimiru, bio sam vrlo sramežljiv, čak me bilo strah tadašnje igrače Dinama pitati za dres. I znam kako sam se tad osjećao, vjerojatno kao taj dječak u Velikoj Gorici. Znam koliko bi mene kao klinca ispunio nečiji dres, vjerujem da i sad tom klincu moj dres mnogo znači.

Dinamo i Lokomotiva sastali se u 26. kolu SuperSport HNL-a
    Dinamo i Lokomotiva sastali se u 26. kolu SuperSport HNL-a | Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
    Čuvate li uopće svoje dresove?

- Čuvam jedan, sa seniorskog debija za Dinamo. Bilo je to protiv Gorice u kolovozu 2024. Ove sa zadnjih utakmica sam podijelio obitelji i prijateljima. Bit će vremena za moje dresove, to je najmanji problem. Ali onaj s debija za Dinamo ne dam nikome, ha, ha.

'Ako zabijem, trčat ću prema sjeveru'
    Kako vam je na treninzima s prvom momčadi? Osjećate li strah ili respekt prema nekome? Povučete li zbog toga i nogu u nekom duelu?

- Imam, prema svima! I svaki put kad je neka lopta 50-50, povučem nogu, samo da ne dođe do neke slučajne ozljede. Mlad sam, moram respektirati suigrače.

BIO JE "BILI" I "MODRI"
    'I Garcia i Kovačević su pod upitnikom, nezadovoljnih je dosta. Nema tu tko napasti...'
    'I Garcia i Kovačević su pod upitnikom, nezadovoljnih je dosta. Nema tu tko napasti...'
    Očekivanja od subotnjeg derbija s Hajdukom?

- Mi imamo brutalnu momčad, veliko zajedništvo, dobru atmosferu. Najvažnije je da svi ostavimo srce na terenu, rezultat će onda jednostavno doći. Najvažnije je dati sve od sebe, 'poginuti' jedni za druge. Nemam nikakvu tremu, prije svake utakmice do sada normalno sam zaspao. Niti jedanput nisam ostao budan do 1-2 ujutro ili se mučio sa snom, a uvijek bih se probudio sretan.

I za kraj, ako u subotu zabijete za pobjedu u 90. minuti, kako ćete proslaviti gol?

- Uh, daj Bože. Trčat ću prema sjeveru, nema nikakve dvojbe - završio je Mikić.
  • Crni86
    17.8k
    Bravo mali.

Iskreno ovo sve sta on prica u intervju je i potkrepljeno njegovim stavom na terenu u zadnjim tekmama i bas se vidi da je iskren. Od truda na samom terenu do odnosa prema ekipi i suigracima.

Iskreno mi je nevjerojatno sad se vratit i citat neke komentare koji su upucivali na problematican karakter i ponasanje. Ne kazem da ih nije bilo, da vec i ako ih je bilo je ovo ozbiljan preokret u jako kratkom vremenu i pokazuje ozbiljnu zrelost kod igraca.

Ne mogu sakrit odusevljenje njime.
  • rokikaciga
    7.8k
    Sad cak mislim da nije bio Noa problem vec njegov menader Skegro. Jer je mali pred koju godinu imao dvosteuki lom ruke i sljedeci dan je bio na treningu sa zagipsanom rukom i tad se vidjelo da je karakteran, srcan decko koji voli Dinamo. Ovo izmedu je tak...medijska hajka.

Super mi je bilo kad ga se pljuvalo jer je s mamom kao klinac od 17 godina snimljen u McDonaldsu. Ja sam u njegovim godinama (daleko niza razina..) trenirao kao konj, imao najbolje kondicijske rezultate u generaciji kao golman (ukljucujuci i igrace) a nije mi bio stran burek od sira ili nesto slicno. I to je normalno. Mlad je, tijelo to moze podnijet. Sa godinama bi morao to smanjiti ali sad sa 17-18 moze to napraviti bez posljedica nekakvih
  • kajsitilud
    1.3k
    Iskreno, mislim da ne postoji način da izgubimo taj derbi, među nama vlada preveliko zajedništvo.nwankwo646

To ocu cut, svaka cast mali. Jebes one prazne floskule a la hajduk je dobra ekipa, derbi uvijek moze otic na obje strane i slicne gluposti koje gotovo uvijek slusamo.
  • striko
    2.8k
    Morale su otpast sve opcije na desnom beku a i šire da bi Noa dobio priliku. Sretno dalje mali.
  • Mr Anderson
    15.4k
    Ovo me malo i brine. Prije je Valinčić igrao sve minute jer nije bilo druge opcije. Sad silom prilika isto tako i Mikić mora igrat sve minute jer nemamo zamjenu. Opet se ne zna što je s RPG-om. Mikić će igrat sad 2 teške utakmice u 5 dana. Bilo bi dobro da ga barem protiv Slavena netko odmori.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet