• Kumerle
    1.9k
    Odlazak na Pierre-Mauroy stadion (ili Decathlon Arenu kako je sad zovu) jedno je od onih gostovanja gdje se ne ide uživati, nego se ide u rat. Lille je domaćinska ekipa koja taj svoj zatvoreni stadion pretvori u grotlo. To je moderna arena s krovom koja prima 50 000 gledatelja, akustika je strašna i pritisak s tribina se osjeti na terenu, ali ništa na što nismo naviknuli. Oni su tipična francuska "nagazna mina" za nas. Fizički su uvijek besprijekorni, brži su od nas i igraju direktan nogomet koji nama povijesno ne leži. Mi se volimo nadigravati, volimo kad nam daju vremena na lopti, a Lille to ne daje. Oni napadaju odmah, agresivno i traže pukotinu u obrani brzim okomitim loptama.
    Iako nismo briljirali u početku utakmice, nakon 20. minute protiv Varaždina smo odigrali vrlo dobru utakmicu i na valu tog optimizma nadamo se i dobrom rezultatu na teškom gostovanju u Francuskoj.
    Lille je ozbiljan i dobro organiziran protivnik koji živi od discipline bez lopte, tranzicije i širine po krilima, ali ima svoje pukotine iza bekova i u skoku koje možemo itekako iskoristiti ako izađemo hrabro, agresivno i pametno, a ne s kompleksom francuske lige.​

Lille je godinama stabilan francuski prvoligaš, klub koji se vrti oko Europe i redovno prodaje igrače u jače klubove iz Ligue 1 i inozemstva. U sezoni 2024/25 završili su peti u ligi, a za malo im je izmaknula Liga prvaka. U novom, ligaškom formatu Europske lige trenutno imaju dvije pobjede i dva poraza te su oko sredine poretka, iza nas, što lijepo zvuči i dodatno diže samopouzdanje.​
    U prvenstvu se nalaze na četvrtom mjestu sa 7 bodova zaostatka za vodećim PSG-om.
    Igraju otvoren nogomet i ako im se napadački "otvori" mogu zabiti i po 6-7 komada. U Europi im je učinak mješovit: doma već imaju i uvjerljive pobjede i vrlo bolne minimalne poraze poput 0:1 od Crvene Zvezde, što otkriva da znaju “zablokirati” kad ih pritisneš i publiku utišaš ranim golom.​ Nije na odmet prisjetiti se i dvomeča s Rijekom nedavno gdje su jedva prošli iako su bili puno bolji protivnik.

Kadar im je tipičan za Francuze, spoj iskusnih igrača s mladim i eksplozivnim klincima koji ciljaju u još veći klub. U napadu imaju nekoliko igrača koji mogu odlučiti utakmicu jednim potezom, kao što je nama poznati Giroud.

Najopasniji su kad im dopustiš da se komotno podignu s bekovima i krilima, pa ti rade višak po bokovima, centriraju i iskaču iz druge linije. U Ligue 1 su navikli da im protivnici često daju posjed, pa su razvili strpljenje u izgradnji napada, ali i dobru ideju što s loptom kad je osvoje u sredini. U europskim utakmicama znaju kazniti svaku izgubljenu loptu u međuprostoru, par kratkih dodavanja i punjenje šesnaesterca (ono što bismo mi voljeli vidjeti svakako u budućnosti).

Unatoč reputaciji francuske lige, Lille nije stroj koji melje sve pred sobom, i doma i u Europi pokazuju da im koncentracija pada, posebno kad stvari ne idu po planu i zato je važno prvi zabiti pogodak. U Europa ligi već imaju poraze, primaju gol praktički svaku utakmicu, a doma im se znaju dogoditi rupe iza visoko postavljenih bekova i može im se zaprijetiti kvalitetnim ubačajima. I statistike i analize naglašavaju da im nije strano da “puknu” psihički kad ih protivnik napadne.

Kao što sam već ranije napisao, u Europa ligi stojmo bolje na tablici, s bodom više i boljom gol razlikom, što znači da nema nikakvog razloga da u Francusku idemo spuštene glave. U posljednjih šest utakmica u svim natjecanjima imamo tri pobjede i tri poraza, s dosta golova u oba smjera. Ključ je tranzicija: kad se osvoji lopta, brzo i okomito na bokove i iza njihovih bekova te gurati centaršuteve i povratne lopte jer se Lille ne snalazi savršeno kad se vraća u vlastiti šesnaesterac.​

Ovo nije utakmica u kojoj se spašava čast, nego dvoboj direktnih konkurenata za što bolju poziciju u toj novoj ligi s 36 klubova gdje svaki bod znači potencijalno lakšeg protivnika u nokaut fazi. Lilleu gori pod petama jer im trebaju bodovi kod kuće, a mi možemo hladne glave odigrati na rezultat, znajući da nam čak i remi puno znači, ali da pobjeda širom otvara vrata proljeća. Očekujem pogotke na obje strane, ali i rat živaca.

U četvrtak ne igramo protiv nikakvog čuda nego protiv kluba koji po budžetu, ligi i imenu zvuči strašno, ali kad utakmica krene, griješi kao i svi drugi, posebno pod pritiskom pod koji ih moramo staviti. Dolazimo u Francusku s boljom startnom pozicijom, navikom igranja važnih europskih utakmica i s momčadi koja može pobjediti bilo koga kad je naš dan. Od igrača je dovoljno tražiti da od prve minute izgube strah, da dignu gard, da uđu u duele kao da je Maksimir i da shvate da je ovo utakmica u kojoj ne braniš ugled, nego ga gradiš.​

Dinamo ima što za izgubiti, ali ima puno više za dobiti, pobjedom u Lilleu šaljemo poruku da nismo turist u Europi, nego gost koji dolazi po tri boda, bez pardona i bez spuštene glave i da je vrijeme naših gubitničkih gostovanja u Europi s pognutom glavom na kraju tekme gotovo.
    Nema tu puno filozofije, treba stisnuti zube, potući se muški za svaku loptu i ne dati im da nas impresioniraju tempom.
    Sretno nam bilo u četvrtak, trebat će nam i pameti i sreće, a bome i hrabrosti.

Naprijed plavi lavovi!

Screenshot-2025-11-24-at-15-06-57.png
    1. Koji ishod utakmice očekujete? (114 votes)
        Pobjeda
        46%
        Remi
        37%
        Poraz
        18%
    2. Idete li na tekmu? (114 votes)
        Da
        30%
        Ne
        70%
    3. Koju postavku igre očekujete? (114 votes)
        Obrambeno i tranzicija
        83%
        Napadački i nadigravanje
        17%
  • Dzoni
    3k
    kao i zadnji puta s Milanom na Maksimiru.Kumerle

Ispravak, Giroud nije tad igrao za Milan, prošle sezone je bio u LA Galaxyu pa se ljetos vratio u Europu u Lille
  • ImotskiNKDZG
    1

Zato je igrao 2015. godine za Arsenal. Pobjeda Dinama 2:1 na Maksimiru,Olivier Giroud zaradio crveni karton (dva žuta).
  • Kumerle
    1.9k
    Pomiješalo mi se, hvala na ispravku.
  • NerminB
    347
    Kad su mogli beogradski cigani, mozemo i mi. Strpljivo, cekati svoje prilike. Vjerujem u dobar rezultat, a tu spada i remi s kojim bi nastavili pozitivan niz pred goricu koja je takodjer jako bitna utakmica. Sretno svima koji idu, naprijed plavi lavovi!

DZIS
  • Mr Anderson
    15.2k
    Zato je igrao 2015. godine za Arsenal. Pobjeda Dinama 2:1 na Maksimiru,Olivier Giroud zaradio crveni karton (dva žuta).ImotskiNKDZG

Igrao je i prije 3 godine za Milan kad smo dobili po lampi 4:0.
  • Nemrem igra Dinamo
    4.6k
    vrlo bolne minimalne poraze poput 0:1 od Crvene ZvezdeKumerle

Protiv cigana su igrali u gostima...
  • Kumerle
    1.9k

da, nespretno napisano.
  • Nemrem igra Dinamo
    4.6k
    Ma sve 5, svaka ti čast na trudu, tekma je brzo i imal si najbolju namjeru, tak da nemoj kaj zameriti :wink:
  • Thor
    1.5k
    bravo za najavu,svaka cast :strong:
  • Chempers
    1k
    Taj Lille igra stvarno promjenjivo ove godine. Dosta zabijaju i primaju, ne bi se čudio ni da nas nabiju ni da uspijemo izvući nešto.
  • prefontaine
    5.4k
    Jebena, baš jebena ekipa, a opet ne toliko atraktivna. PSG, Lyon, Marseille i Monaco su prosječnom gledatelju puno atraktivniji protivnik, a ovi su...baš ono, nagazna mina. Niti bi me čudilo 4-0, niti 0-2. A i odavno, baš odavno, mi neka europska utakmica nije toliko u sjeni HNL-a.

Noćas sam sanjao da smo Goricu napali, imali jalovu inicijativu, a onda u 20. i nekoj minuti njihov prvi dolazak pred naš gol i pogodak s ruba šesnaesterca... Jebemti život, o čemu ja razmišljam i što to ja sanjam.
  • Ijayi Atiemwen
    4.8k
    Ma to samo tvoj mozak ima još traume od Nevistića, ne brini bude Fila na golu tako će biti sve ok :wink:
  • NerminB
    347
    ta neugodna gorica.. manje me strah lilla
  • Masto
    445
    Prilika treneru i ekipi da pokažu ono u čemu su ajmo reći najbolji a to je protiv na papiru jačih momčadi izvući pozitivan rezultat, utakmica protiv gorice prioritet
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.