• Ijayi Atiemwen
    4.5k
    Koji je po tebi glavni razlog za tako mali broj gledatelja na utakmicama slovenske lige?
  • ivanlivno
    106
    jugonostalgičarski slovenskiLA BOMBA

Slovenski mediji su duboko srbizirani, i vodeći su u promociji antihrvatske propagande.

zato što se za vrijeme komunizma sistematički rušio slovenski klupski nogometLA BOMBA

Mozes li dublje o ovome kada mogneš?
  • LA BOMBA
    501
    Koji je po tebi glavni razlog za tako mali broj gledatelja na utakmicama slovenske lige?Ijayi Atiemwen

Ima tu više razloga. Slovenija ima vrlo malo urbanog stanovništva, imaš samo dva grada koji imaju više od 50k stanovnika, Ljubljana (300k) i Maribor (100k). Ostali klubovi dolaze iz malih gradića veličine Koprivnice. Neki klubovi u prvoj ligi dolaze doslovno iz sela kao Radomlje (1800 stanovnika) i Aluminij iz Kidričevog (1100 stanovnika). Tako da tu nema nekog velikog potenciala za skupiti masu navijača.

U Sloveniji nemaš ekvivalent Dinama i Hajduka, nacionalnih klubova koji bi imali ogromno navijača po cijeloj državi. Olimpija i Maribor su više ograničeni na svoje gradove, za njih navijaju u ostalim dijelovima Slovenije jedino kad je neki hype zbog uspjeha u Evropi. Olimpija i Maribor su ti više kao Osijek i Rijeka u tom smislu. Inače taj hype oko uspjeha je opčenito mentalitet ljudi u Sloveniji i način kako prate sport, ujedine se oko sporta gdje su u danom momentu dobri slovenski sportaši, a ostalo ih ne zanima. Znam da je i u drugim zemljama tako ali Slovenija je baš ekstremni primjer toga. Ljudi će potrošiti masu para i ići u Dallas gledati Dončića a neće ići na stadion 500 metara od njih.

Na derbiju Olimpija-Maribor se još skupi ogromno ljudi jer to je veliki događaj oko kojeg ima hype, a na ostalim utakmicama ih neće biti mnogo. Pogotovo je razočarenje posjet u Ljubljani koja ima samo jedan ozbiljan klub i dosta stanovnika (sa okolinom ima negdje pola milijuna ljudi), a jednostavno nema te kulture praćenja lokalnog kluba. Možda je to i zato što je Olimpija vrlo loša u razdoblju samostalne Slovenije, čak je i propala 2005 i počela opet iz 5. lige, imali su niz 21 godina bez titule od 1995 do 2016, pa je u to vrijeme skroz pao interes.

Onda ima tu još stereotipa iz vrijemena bivše države, da je nogomet "balkanski sport" sa kojim se u Sloveniji većinom bave imigranti iz južnih republika Jugoslavije, i da se Slovenci trebaju baviti više elitnim sportovima kao skijanje, hokej, biciklizam itd. Jednostavno se nije razvila ta kultura praćenja lokalnog kluba. Iznimka su možda jedino Murska Sobota in Maribor.
  • Filip85
    1.1k
    sa kojim se u Sloveniji većinom bave imigranti iz južnih republika JugoslavijeLA BOMBA
    i da se Slovenci trebaju baviti više elitnim sportovima kao skijanje, hokej,LA BOMBA

U Medveščaku su igrali pravi "Slovenci", Murajica Pajić (1988/1989). i Sabahudin Kovačević (2016./2017.).
  • LA BOMBA
    501
    U Medveščaku su igrali pravi "Slovenci", Murajica Pajić (1988/1989). i Sabahudin Kovačević (2016./2017.).Filip85

Kao što sam rekao, to su bili stereotipi koji su postojali za vrijeme raspada Jugoslavije. Tada su se u Sloveniji isticali i promovirali sportovi koji su bili manje prisutni u drugim republikama Jugoslavije da bi se tako učvrstio identitet u odnosu na druge nacije u SFRJ. Nogomet je tada bio u drugom planu i sistematički se je ignorirao za vrijeme samostalne Slovenije i još danas prilično je ignoriran sa strane državnih medija i struktura. Zato se nije u Sloveniji razvila kultura praćenja lokalne lige i lokalnih klubova. Unatoč tome nogomet je uvijek bio sport #1 među ljudima, samo da ljudi više vole pratiti strane klubove.

Dosta ljudi iz bivše Jugoslavije podcenjuje slovenski nogomet a mislim da su slovenski klubovi prilično dobro vođeni sa obzirom na situaciju, jer su se navikli raditi sa malim i znaju da ih neće spašavati država i politika. Npr. u Sloveniji nitko nije spašavao najvećeg povijesnog kluba Olimpija kad je propao 2005. U Srbiji se nešto tako ne bi moglo dogoditi, da Zvezda skroz propadne i počinje sa nule iz 5. lige. Vučić ih spašava. Ali zato su i cirkus klub koji se neće nikad učiti iz svojih grešaka. Slično Hajduk koji ima veliki dug i neće promijeniti katastrofalnog vođenja kluba. Takav način vođenja kluba je ostanak propale bivše države koja je privilegirala određene klubove.
  • quizzy86
    192
    Kad je Zvone zajedno sa Maldinijem došao u Milan izabrali su Giampaola (koji je vodio Sampdoriu) za trenera, što je bila velika pogreška. I jako slična situacija našoj, što zbog nedoraslog trenera, što zbog kluba kojeg je vodio prije. Tako da nije Zvoni prvi put da promašuje s trenerom, ali kao što je pogodio sa Piolijem koji je naslijedio Giampaola, vjerujem da će pogoditi i sada, jer sigurno je i on svjestan pogreške!
  • Jos-Optimus
    7.7k
    možda i čeka da ovaj pobere otkaz u Fiorentini pa ga opet nagovori da dođe kod njega
  • Dinamovapriča
    594
    Stefano Pioli je pred otkazon u Fiorentini…

Njega je Boban zadržo prije par godina u Milanu, dok su svi ostali bili za otkaz.
  • nemapredaje
    6.4k
    Njega je Boban zadržo prije par godina u Milanu, dok su svi ostali bili za otkaz.Dinamovapriča

A možda ovdje leži odgovor na cijelu ovu situaciju. Ne kažem da sam ja za to da se Kovačević ostavi, ali mislim se nekako da Boban je.
  • hardek
    7.1k
    Stefano Pioli je pred otkazon u Fiorentini…Dinamovapriča

Gledao sam Fiorentinu jučer. Grozota od nogometa, ljudi nemaju pobjedu u ligi nakon 10 kola. Totalni raspad sistema
  • Facke
    6.9k

5,5 miljuna covek sluzi u Fiorentine godisnje. :sweat:
    Da je pameten sedel bu do 2028 doma dok mu ugovor traja.
  • Dinamovapriča
    594
    Imo je i Bennacer PREVELIKA primanja, pa je došao u Dinamo. Sve se može dogovorit, Boban i on imaju odličan odnos.
  • Sibirski plavac
    7.2k
    Ne znam, ne bih ja Talijana. Još imam traume od Mistera....

Španjolac/Portugalac bi mi bili prvi izbor. Nakon njih Nijemac.

Domaćih opcija koje su slobodne i valjaju baš i nema.
  • Zagi
    12.7k
    Meni su isto Talijani žešća tapija. Španjolci nam više pašu stilski.
    Posjed i dodavanja , nek protivnici trče.
  • Hebimir Strašni
    158
    Ja jedno zadnjih 20ak godina imam neku ideju u glavi da bi nama trebao trener tipa Otto Rehhagel (za one koji ga se sjećaju). Da se piša krv na treninzima i da se zna ko što kad i kako radi i to bez zahebancije. Pa mi smo nažalost u povijesti uvijek najbolje funkcionirali pod tom nekom "germanskom" čizmom/rukom. Al' hebi ga od ovih 100 trenera što smo promijenili nikad neki "švabo" da nam dođe pa da potvrdi moju teoriju :smile:
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.