• Filip85
    730
    Ja. Skautirat cu iskljucivo Juznu Ameriku u potrazi za 18 godisnjakinjama iz Kolumbije.rokikaciga

Haha, vidim da me pokušavaš navesti na tanak led :sweat:

Sad za ozbiljno, koliko zenskih liga su najavili ? Kod zena bi se moglo već nakon par sezona igrati iskljucivo sa regenima...
  • rokikaciga
    5.5k
    Mislim da je rijec o 35 tisuca igracica, 4000 klubova i vise desetaka liga. Nije nista sluzbeno, zenski nogomet je sljedeci na redu od objava SI-a. Ovo je izrudareno iz njihove baze podataka.
  • Paggini
    69k
    Btw, nisam igrao FM valjda 15 godina, ako ne i duže. Koliko je teško ući u to u ovom trenutku? Kao klinac, barem koliko se sjećam, bilo je ful jednostavno, ali sad kad čitam ofrlje o stvarima unutar igre, cini se kao ucenje jebenog kineskog jezika
  • rokikaciga
    5.5k
    Jezgra igre je ista od CM 01 ako cemo iskreno. Ove dodatne stvari mozes bacit svom asistentu, drugim clanovima u stozeru da se oni bakcaju s tim. Ako si ikad igrao FM nebi ti trebao biti problem vratiti se. Iako su FM26 promijenili UI pa ce i neni biti potrebno navikavanje ali u sustini je sve to tu negdje.
  • don
    15.8k
    nije teško, samo kreni sa najjačim i najbogatijim klubom u ligi i učit ćeš kroz igranje
  • Mr Blue
    4.2k
    Nemoj ni pokušavati, iskreno. Ja sam prije 7-8 godina odustao od novih verzija jer je postalo predetaljno i imaš 'tisuću i jednu stvar' za voditi brigu. To je super ako imaš vremena u životu baviti se time. Ali iz moje ili tvoje perspektive, čini mi se da je nemoguće završiti jednu sezonu u dan-dva-tri, kao ranije, već to traje i traje...

Doduše, vidio sam da postoji i taj neki FM Classic mod unutar igrice koja znatno pojednostavljuje igru, ali nisam probao pa ne bih ocjenjivao.
  • OsamŠest
    6.1k
    Fokus je na svemu, samo ne nogometnom. Barem po mom iskustvu. Zadnji da sam baš igrao, bio je 2012 i to je zadnji koji mi valja.

Nevjerojatne su mi stvari da u Dinamo možeš dovest bez problema igrača Hajduka, Zvezde ili Partizana. Na ps5 isto dosta lako odma na početku pobjeđuješ velikane, nema neke velike muke. Znali smo prije krenut bez angažmana, označili par liga i čekali ponudu drugoligaša. Sad kad kreneš bez kluba, doslovno te Man United ili Valencia zovu..

Samo neke od gluposti..
  • rokikaciga
    5.5k
    Sad kad kreneš bez kluba, doslovno te Man United ili Valencia zovu..OsamŠest

Ovisi ti o iskustvu i UEFA licencama koje si stisnes na pocetku. Ak stavis da imas 150 nastupa za Hrvatsku repku i UEFA PRO licencu onda naravno da ce te Valencija zvat.
  • Pacho
    5.1k

Mozes automatizirati sve cime se ne zelis zajebavati
  • jedan u nizu
    15.3k
    čini mi se da je nemoguće završiti jednu sezonu u dan-dva-tri, kao ranije, već to traje i traje...Mr Blue

Nije, ja ga igram svaku godinu kada izade, jer je to jedina igrica koju mogu igrati a ne moram biti 100% posvecen tome - mogu paralelno surfati webom, citati nesto, slusati nesto ili gledati nesto.

Sezonu mozes zavrsiti kao i prije, tu se promijenilo nista nije.
    Imas jos dosta stvari koje ti mogu oduziti ali to uglavnom prebacis asistentu ili ignoriras.

Nevjerojatne su mi stvari da u Dinamo možeš dovest bez problema igrača Hajduka, Zvezde ili Partizana.OsamŠest

Ne mozes samo tako. Nekada ce ti uprava blokirati posao, a nekada ce ti sam igrac reci da ne zeli preci u rivala. Isto sa staffom, ako ste rivali, tesko ces do toga.
    Mlade talente ces lakse dovoditi jer vjerovatno im klub nije pod favoritima, pa nece toliko gledati rivalstva,

Sad kad kreneš bez kluba, doslovno te Man United ili Valencia zovu..OsamŠest

Ovo u zivotu nisam vidio, ali doslovno.
    Uvijek ce te zvati neki znj klubovi, pa te kasnije zovu veci ako si dobar.
    Na pocetku si mozes sloziti rejting, tj prijasnje iskustvo, i da, cini razliku.
    Nije isto ako si stavis da nikad nisi igrao profesionalni nogomet, pa su i tvoje ocjene slabe, za razliku od toga da stavis da si bivsa internacionalna zvijezda sa hrpom nabrijanih ocjena.
    Ali bez iskustva te 'veci' klub nece zvati

Ono sto meni godinama ide na zivce, i to od vremena i prije 2012, je nesrazmjer sponzora i novaca od TV prava. Mozes dovesti HNL recimo da dode u top6 liga i novac ce ti ostati isti. Novac od Tv prava ce mizerno porasti, a tebi ce sponzori dolaziti na kapaljku, po par mil godisnje i dalje. Doslovno sa Dinamom mozes postati najveci klub, osvajati lige prvaka svake godine, imati najveci rejting, ali i dalje ce taj novac biti nikakav.
    Stavili su da je novac od TV prava - dynamic, ali to su mizerni pomaci, sto svakako treba popraviti. Ne ocekujes imati ista TV prava kao englezi - 100 milki godisnje, ali ocekujes da ce porasti sa 1,2mil na barem 5-10 mil godisnje. (kao i sa sponzorima)

FM je i dalje zabavan, imas svakakve dodatne opcije i mogucnosti. Dosta novih realizama je dodano, sto je dobro, ali dosta toga mozes zanemariti.

Sam nogometni dio je poboljsan, taktiziranje je puno bitnije, i bitnije su promjene konstante. Ne mozes vise sloziti omiljenu formaciju i gaziti njome godinama. Protivnici te brzo skuze i prilagode se tebi, pa se i ti moras prilagodavati njima. Doduse cim promijenis taktiku, mijenja ti se 'familiarity' igraca jer igraju drugacije pozicije, pa se uigravanjem treba doci do boljih rezultata. Ali isto tako, vecinu toga mozes preskociti sa nekakvim 'presetima' taktika i nacina igre (koji su svi dobro objasnjeni) pa samo odaberes kako zelis da ti ekipa igra.
    Bitno je i rotirati igrace, jer je ozljedivanje i spremnost vise povezana sa samom minutazom. Povratnike od ozljeda moras postepeni uvoditi u ekipu jer je skloniji ozljedama dok ne ude u ritam. Isto tako ako igrac igra svaku utakmicu, makar nije umoran previse, skloniji je ozljedivanju, iako to i dalje najvise ovisi od igraca do igraca.

Kao u stvarnom svijetu, transferi su zeznuti, ali brzo udes u foru. Sada pregovaras sa agentima koji predstavljaju igraca, a prvo raspravljate o obecanjima. Ako imas klub slabije reputacije, jaci igraci ti mogu doci ako im das odredena obecanja - od minutaze, kapetanske trake, izvodenja penala, do kojekakvih klauzula i bonusa.
    Ako vodis jaki klub, manje takvih obecanja ti treba.
    Sve to mozes prepustiti sportskom direktoru. Mozes mu prepustiti samo pregovore, mozes mu prepustiti pregovoranje sa klubom, a mozes i zaduziti odredenu osobu da trazi igrace i inicira ponude za mlade igrace (pa mu prepustiti sve, ili sam preuzeti dio o pregovaranju sa klubom i/ili igracem)

razvijanje igraca je po meni poboljsano. Nemozes vise samo tako slati igrace na posudbu i ocekivati da se razvije bilo gdje. Bitnije je malo odabrati klub koji ce pasati njegovom razvoju i njegovom mentalitetu. I bitno je da je sretan tamo gdje je na posudbi - kao u stvarnom zivotu. Ako tamo dobro igra, zabija golove - sretan je i bolje se razvija. Ako je nesretan - losije ce se i razvijati.
    Mozes mu staviti neki 'target', da li su to golovi, match rating ili nesto. Ako je na putu da ih ostvari, sretniji je, ako nije - obrnuto je. Ali isto tako moras mu ispostovati obecanje koje si mu dao a to je odredena minutaza po povratku.
    Sve to mozes prepustiti staffu - tocnije Loan manageru. Sto bolje ocjene on ima, bolje salje igrace na posudbe i brine o njima.

Na kraju, dodano dosta 'realisticnijih' stvari, sto je svakako car te igre, ali ako ti se neda, vecinu mozes prepustiti ili prebacii drugome.
    Sve zavisi sta zelis, ako zelis realizam, brojke, statistike i vodenje svakog aspekta kluba - igrat ces FM.
    Ako zelis samo igrati nogomet, kupovati i prodavati igrace - onda se prebaci na FIFA manager mode (ili kako se to danas vec zove)
  • Filip85
    730
    i imaš 'tisuću i jednu stvar' za voditi brigu.Mr Blue

Ima tu puno istine, ali bit menagerskih igara, neovisno dali pričamo o Pizza Tycoon ili FM-u, je da budu detaljne. A kao što je netko napisao, dosta toga se može staviti asistentima. Recimo ja nikada ne sudjelujem na onim "monthly staff meetings", nego samo zatražim report u inbox.
  • Jaro
    10.7k
    Pizza TycoonFilip85

:heart:

Kad skuzis da picerije nisu glavni dio igrice
  • Smotanihaker
    900
    Meni je najgora stvar u FM-u kada dođe ponuda za mladog igrača od 300k i 500k na rate od PSG i on se odmah naljuti kada odbiješ.
  • Jaro
    10.7k
    mislis da to nije realnost?
  • Filip85
    730
    To ima veze sa loyality od igrača ako se ne varam. Meni su se slične stvari isto događale, ali nekada po odbitku nije bilo nikakve reakcije.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.