• jedan u nizu
    14.6k
    Vec dvije godine, a naročito zadnju godinu, raspravljamo o tzv ''brojačima'' na Maksimiru, i potežemo pitanja koliko nas je bilo, i što je ispravno prikazati kao službenu brojku.

Prošle godine se počelo sa prikazivanjem očitanih karata, da bi se kasnije uvela praksa sa prikazivanjem broja izdanih karata, da bi opet na kraju sezone vratili praksu prikaza očitanih karata.

Cijelo vrijeme se raspravljalo što treba prikazivati, jer realno, niti jedna od dvije opcije nije precizna, a istina je negdje između. Da li je bliže jednoj ili drugoj strani to nećemo nikada saznati.

Jučer, na otvaranju sezone na Maksimiru, protiv novog prvoligaša Vukovara, tribine su bile iznimno dobro popunjene, a dvije tribine su bile i službeno rasprodane.
    Zapad dolje i zapad gore su službeno rasprodani (6371 + 4333), a po riječima naših vjernih pratioca stanja karatane, sjevera je ostalo 200-300 karata nešto prije utakmice, a moguće da je i većina toga prodana (4950).
    Ukupni kapacitet te tri tribine je 15 654, a naš doajen je 5 sati prije utakmice rekao da je izdano 14 700 karata, pa je za pretpostaviti da je do početka utakmice prodano preko 15 000 karata. (dodatno pitanje je da li se lože računaju u kapacitet tribine zapad dolje, a ima ih preko 700 mjesta).

Službena brojka jučer je bila 12 721

Pošto su svi manje više složni da to nije ispravna brojka, postavit ću anketu, da vidimo kako članovi zone dišu, i što smatraju da je ispravnije prikazati. I jedan i drugi prikaz imaju svoje mane i prednosti.

Broj očitanih karata (kojih je uvijek manje od stvarnog broja)
    Broj izdanih (koji je uvijek viši nego stvarni broj)
    1. Ispravan prikaz broja gledatelja je: (154 votes)
        Broj očitanih karata
        61%
        Broj izdanih karata
        39%
  • Kumerle
    1.1k
    Po meni broj očitanih jer se ne moramo zamarat i natjecat s drugim klubovima koji se samo time mogu dičiti, ali svakako mi je zanimljivo gdje je nestalo tih oko 2000 karata? Ekipa ulazi besplatno?
  • Zoran
    320
    Po mojem jucer premalo ocitanih, ili ne rade dobro brojaci ili ljudi ulaze mimo njih. Pa sve tribine su bile pune a kao 12 i nesto tisuca ljudi na stadionu.
  • marcio amoroso
    44.6k
    ali svakako mi je zanimljivo gdje je nestalo tih oko 2000 karata? Ekipa ulazi besplatno?Kumerle

Nije ništa nestalo. Jednostavno dosta godišnjaka nije došlo. Na našem sektoru (ZD5) je bilo baš dosta praznih mjesta.
  • Ludovic IX
    9.5k
    Zapad dolje, dosta roditelja sa klincima udje na vrata sa strane i nisam vidio da im skeniranju karte. Prošli su pr u onu kontrolu i ovi ih samo puste
  • Kumerle
    1.1k
    Šteta, nadam se da netko u klubu vodi brigu o dolascima i nedolascima jer sigurno ima ekipe koja ima godišnje za par tekmi samo i koja će na temelju toga htjeti na Kranjču.
    Znam da je tako bilo rečeno da će biti evidencija, ali mislim da do sada nije bilo, možda je vrijeme.

Evo ako tak puno godišnjaka nije došlo, a nisu javili da ne dolaze vjerojatno je netko ostao bez mogućnosti uživo pogledati i to svakako nije fer, a kamoli još da imaju pravo na godišnju na Kranjči gdje će pritisak biti još veći za nabaviti kartu na novom stadionu manjeg kapaciteta.
  • ksapi
    5.6k
    Istina je negdje izmedju izdanih i ocitanih karata, jer dosta godisnjaka ne dodje na HNL.
  • jedan u nizu
    14.6k
    Na našem sektoru (ZD5) je bilo baš dosta praznih mjesta.marcio amoroso

Sa sjevera je poprilicno vidljivo da na stengama ima jako puno ljudi, i na ZD i na ZG.
    Ljudima se neda probijati do praznih mjesta, pogotovo na gornjoj tribini, gdje niti ne vidis jel tamo negdje usred reda ima koja stolica prazna.

Takoder, uvodenjem povrata karata se broj godisnjaka koji ne dolaze 'smanjio'.
    Mozda nam papa moze reci tocnu brojku prepustenih mjesta, i onih koji nisu prepustili, a na kraju nisu niti dosli.

Nije neko prebitno pitanje, nije krucijalna stvar, ali vec smo par puta po raznima temama raspravljali o toj temi, pa eto, da vidimo sto kaze vox populi :grin:
  • barbax
    463
    Na 20-tak domaćih utakmica, ako si na svakoj izbijemo između 1000 i 2000 broja gledatelja to godišnje ispada između 20 000 i 40 000 gledatelja manje.

Nije stvar da se nekome moramo dičiti nego mi je čisto nejasno zašto ljudi u klubu dopušaju tako manje brojke prikazivati, ako sve te brojke utječu i na marketinški potencijal, privlačenje sponzora itd...Po meni neodgovorno od ljudi u klubu da se pušta mimo brojača i toliko umanjuje broj.
  • Kumerle
    1.1k
    zato jer je jedino ta brojka dokazana, sve ostalo su špekulacije.
    A broj prodanih nije točan jer ljudi se predomisle, nešto iskrsne pa ne dođu ili imaju godišnje i ne jave da neće doći jer nema posljedica.
  • The Undertaker
    8.5k
    Ja ne odjavljujem nikad jer ne želim među ekipu uvaliti neke tko zna kakve indijance. Nema ni smisla ako tribina nije rasprodana.
  • Tvrdica McTvrdi
    1.5k
    Klubu je primarno koliko se izda (proda), a u našim nekim kalkulacijama je važnije koliko dođe. U konačnici je važno da se drži konstanta
  • Medvedgrad
    666
    Ne bih zazirao ni od vizualne inspekcije broja gledatelja ako bismo tako bili bliže istinitom broju.

Broj skeniranih ulaznica je minimalan broj.
    Broj izdanih ulaznica je maksimalan broj.

Ako bi se ova dva broja drastično razlikovala pristupio bih vizualnoj procjeni, rezultat koje bih zatim, ako bi on bio između gore navedenog minimalnog i maksimalnog broja, bez ikakve grižnje savjesti predstavio javnosti kao službeni broj gledatelja.

Ovu procjenu bi čak moglo obavljati više ljudi, te bi se kao službeni broj gledatelja mogao uzimati prosjek njihovih procjena, poradi veće točnosti.
  • Sajla
    12k
    Sa sjevera je poprilicno vidljivo da na stengama ima jako puno ljudijedan u nizu

to isto treba nekako riješiti, uputiti zaštitare da pomognu ljudima naći mjesto jer praznih sjedalica ima. jučer je bilo nervoznih reakcija i od ekipe koja sjedi na štengama i onih koji su ih preskakali, a i od nekih zaštitara. a to nikome ne treba.
  • ZrnTSCHeZ
    1.3k
    Nije ništa nestalo. Jednostavno dosta godišnjaka nije došlo. Na našem sektoru (ZD5) je bilo baš dosta praznih mjesta.marcio amoroso

Napisal sam već sinoć i na drugoj temi:
    ZD7, redovi 14.-17., 20-30 mjesta praznih i to onak po barem 5+ sjedala u nizu

Od kada su uvedeni kentauri i čitači karata (bilo fixni bilo ručni), apsolutno mi se nikada niti na jednoj tribini i ulazima na iste (SD, SG, ZD, ZG, istok) nije desilo da mi karta ne bi bila očitana...dođeš na vrijeme, staneš u red, ne forsiraš u gužvi i uvijek bude "biiip" na ulazu.

Kada bi zaživjela kontrola broja dolaska kao uvjet za svaku narednu sezonu, ljudi bi bili motiviraniji da im se karta očita, a ne tražiti prečace i izbjegavanje kontrole iz ovog ili onog razloga.

Postavio sam pitanje ovdje (tagirajući kolegu koji inače takvim podacima barata) pred cca 2mj koliki je broj lanjskih godišnjaka koji bi izgubili pravo na prvokup da su se iz kluba držali pravila koje su sami uveli i glasno najavljivali, ali nije bilo odgovoreno.

Netko je ovih dana postavio i pitanje dal će se ove sezone pratiti dolasci i uvjetovati postotkom pa također nije bilo odgovora.

Mislim da bi se sigurno na taj način uvijek oslobodilo nekoliko stotina godišnjih karata kao što je recimo BVB otkazao njih čini mi se tristotinjak svojima zbog nedovoljne aktivnosti.
  • Keyser Soze
    15.4k
    Ja bi radije da prikazujemo broj izdanih karata. Treba iskoristiti ovu pozitivnu priču koja traje već neko vrijeme, broj izdanih ulaznica je po meni bliži stvarnom broju od broja očitanih ulaznica. Nije isto kad je na stadionu lupam 14.247 ljudi pa broj očitanih ulaznica bude 12.792 ili kad se pokaže broj izdanih s 15.173
    U svakom slučaju jučer odlična brojka ljudi.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.