• Frkk
    9
    U 1. kolu te je sezone Rijeka na Kantridi svladala Dinamo s 2:1, no Modri su još prije utakmice upozorili domaće da će se žaliti ako zaigra njihova prinova Edmond Tomić iz prizrenske Lirije. Tomić je, naime, vukao dva žuta kartona dobivena još u Liriji te je morao pauzirati, ali su Riječani mislili da se kartoni brišu pa je kosovski Hrvat zaigrao.
    Dinamo se žalio i nakon dva mjeseca natezanja u prvoj instanci dobio utakmicu s 3:0. Tada se žalila Rijeka, ali je njena žalba odbijena i Modri su kraj jeseni dočekali kao vodeći na ljestvici, s dva boda ispred Hajduka. Rijeka je uložila novu žalbu, koju joj je Nogometni savez Jugoslavije, suprotno vlastitim propisima, krajem ožujka 1979. usvojio.
    Uslijedilo je još nekoliko preokreta jer je 13. travnja 1979. Komisija za propise opet dala za pravo Dinamu i njegovoj tvrdnji da Tomić nije smio nastupiti. Slučaj je tada došao do zadnje instance, Izvršnog odbora NSJ, koji je 20. travnja te godine konačno, i nezakonito, presudio u korist Rijeke. Tako je na čelo ljestvice izbio Hajduk i na koncu osvojio naslov zbog bolje gol-razlike.
    Budući da bi s dva boda u Rijeci bio prvak, Dinamo je tužio NSJ srpskom Sudu udruženog rada, pod čijom je ingerencijom bila nogometna organizacija. Četiri godine kasnije, Sud je donio pravomoćnu presudu u korist Dinama, no NSJ se nije udostojio unijeti "ispravak pogrešnog navoda" u svoje papire.
    I nakon raspada Jugoslavije i njenog nogometnog saveza, Hajduk je ostao upisan kao prvak za 1979. iako je Dinamo po zakonu i propisima osvojio dva boda više.

    Je li moguće danas nakon raspada bivše države i saveza nekim pravnim putem doći do formalnog priznanja naslova?
  • Majki2111
    2.6k
    Nebi trebalo na to gubjt vrijeme. Ima i pametnijih stvari za obavit. Treba prema naprijed gledat...
  • masacusec
    3k
    Je li moguće danas nakon raspada bivše države i saveza nekim pravnim putem doći do formalnog priznanja naslova?Frkk

    SF
  • Paggini
    5.7k
    Bilo bi šteta kad bi netko ukrao taj trofej iz njihove prašnjave vitrine....
  • Mali Zeus
    9.3k
    Budući da bi s dva boda u Rijeci bio prvak, Dinamo je tužio NSJ srpskom Sudu udruženog rada,Frkk

    Nije bio srpski nego savezni. NSJ nikad nije postupio po toj presudi. Tovari nemaju problem zadržati taj naslov tj nositi ga kao i superkup kad istog nije bilo jer su bili prvaci i pobjednici kupa.
  • Eduardo
    17.2k
    Nebi trebalo na to gubjt vrijeme. Ima i pametnijih stvari za obavit. Treba prema naprijed gledat...Majki2111

    Majki, ta generacija predvođena Vlatkom Markovićem ima svako sportsko i zakonsko pravo na taj trofej, ali baš svako. Hajduk za prisvajanje tog naslova nema uporište u niti jednom jedinom propisu i samim time ne postoje temelji smatrati taj naslov kao njihov legitimni.

    Riječani su prije tekme od strane Dinama upozorena na nepravilnost u zapisniku i i zatraženo je od njih da maknu Tomića iz sastava u protivnom će se naši žaliti. Međutim, ovi su se oglušili na upozorenje i igrača bez prava nastupa poslali na teren. I, što se dogodi? Tomić kod 1-1 asistira za vodstvo Rijeke 2-1 što je na koncu bio i konačan rezultat. Shodno pravilima nogometne igre ukoliko se u jednoj ekipi nađe igrač bez prava nastupa, ta utakmica se automatski registrira službenim rezultatom! Šta nije jasno?

    To je potvrdila i Komisija za propise FSJ-a kao i Sud udruženog rada u čijoj je nadležnosti bila i nogometna organizacija.

    Zašto je IO FSJ odbacio zatraženo mišljenje vlastite Komisije i zašto sukladno sudskoj presudi nikad nije proveo Dinamo kao prvaka ostaje pitanje. U ovom slučaju matematika je toliko jasna i jednostavna - FSJ je samo trebao ispoštovati i primijeniti vlastita pravila i ništa od ove lakrdije ne bi bilo.

    Dinamo je prvak za 1979. godinu - sve ostalo je laž! Dinamo je po svim zakonima i propisima osvojio dva boda više.

    Ovo je velika sportska nepravda i ako je ikako moguće mora biti ispravljena kad tad pa makar i sto godina poslije.
  • Jurki
    8.4k
    sve je tocno kaj si napisal. Pravno gledano i jedino ispravno bi bilo da se Dinamo proglasi prvakom za 78/79tu.
    I da se sad izganja na neki nacin tu titulu i da se to pravno provede.. mogu si samo zamisliti kolicinu kmecanja i naricanja medija kak jadnom i ubogom ajduku bogati Dinamo krade naslov osvojen od prije 45 godina. Tad se sigurno nebi medijski realno i racionalno obrazlozilo vec bi to bilo pogonsko gorivo i njima i piskaralima kako im se uzimaju titule ne samo u Hrvatskoj vec i titule iz doba Sfrj.
  • Eduardo
    17.2k
    Pravno gledano i jedino ispravno bi bilo da se Dinamo proglasi prvakom za 78/79tu.Jurki

    I jedino pošteno prema toj generaciji. U tom trenutku se već 21 godinu čekalo na naslov što znači da bi se na povijest Dinama iz današnje perspektive gledalo znatno drugačijim očima. '82 ne bi značila što znači danas, Ćiro ne bi bio Ćiro kakvog znamo, a lovorike bi brali Želimir Stinčić, Drago Vabec, Vilson Džoni...

    Stinčić i Vabec su igrali u Dinamu više od 10 godina i ukradeno im je nešto što su u potpunosti zaslužili i povijest ih nikada neće pamtiti kao pobjedničku generaciju jer nisu okrunjeni priznanjem kojim su trebali biti okrunjeni. Ok, imaju kup, ali realno to je ništa usporedno sa značajem osvojenog prvenstva u to doba i nakon tolike suše.
  • miro
    3.1k
    sve stoji, mislim da je Majki samo mislio da na to ne treba trošit previše energije, već to usmjerit u buduće uspjehe, samo to
  • BluePhone67
    3.2k
    [url]http://20240411-162057.jpg 20240411-162101.jpg 20240411-162117.jpg 20240411-162122.jpg 20240411-162128.jpg 20240411-162133.jpg 20240411-162137.jpg 20240411-162227.jpg
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.