• Mali Zeus
    9.3k
    Ma nitko nikada..eto :)darko-ivk

    To nije bilo moje pitanje.
  • NitkoBitan
    11.7k
    https://www.index.hr/vijesti/clanak/rezultati-premijera-milanovica-bili-su-katastrofalni/2548465.aspx

    Procitajte clanak vi koji mislite da nas pod novom Zokijevom vladom ceka neki vid renesanse, odnosno trece republike.

    Dzabe i da si transparentniji od Manhatme Gandhija (a nisi) kad si nesposoban do bola i to se vidi na ekonomskim rezultatima koji su gori od korumpiranije (ali sposobnije) vlade.

    Na kraju krajeva ekonomske rezultate najvise osjetimo na svojoj kozi, a ne koliko tko "ubire vrhnja".
  • Ludovic IX
    5.1k
    moja nada je ta da će uistinu u toj vladi biti i lijevi i desni pa da će ideologija bit postrani jer se složit neće pa ono bitno tj ekonomija da će bit glavni predmet rasprava te vlade.

    samo da se makne HDZ jer našom lovom kupuju glasove a ja im tu lovu ne želim dat za to. iskreno, boli me kurac za suce koji imaju veliku plaću i 1000 predmeta u ladicama. nedam im moju lovu da i dalje oslobadjaju kriminalce i puštaju lopove u BiH.

    povišice policiji, vatrgascima, doktorima, sestrama, učiteljima i profesorima.. to da. ali uhljebima u uredima koji provedu 1 sat efektivnog rada, e nedam svoju lovu za te povišice. a plenki našu lovu dijeli šakom i kapom kao da je to HDZ doneso u blagajnu a ne ti i ja.

    dere me na porezu, a onda tu lovu dijeli mali dio onima kojima treba a veći svom biračkom tijelu.
  • Bosskovitz
    7.3k
    Eto koliko je ta stranka unazadila Poljake. Ovo je samo jedan od pokazatelja ali poprilicno relevantan i jednostavan za shvacanje.NitkoBitan

    Dobro si rekao: ovo je samo jedan pokazatelj cherrypickan izvan konteksta kako bi išao u prilog narativu. Poljska je velika zemlja s velikim industrijskim i poljoprivrednim potencijalima, naslonjena na Njemačku i neke stvari dolaze po inerciji, samo ih ne smiješ stopirati. Prosječna plaća u Poljskoj je od 2015. do 2023. porasla 75%, ali je i od 2007. do 2015. porasla 50% - a računaj da je to period u kojem je bila globalna financijska kriza. Medijalna plaća u Hrvatskoj je i dalje viša ili je tu negdje s medijalnom plaćom u Poljskoj, što je uvelike i odraz toga da smo mi mala zemlja u široj regiji, a oni s deset puta više stanovnika od nas imaju potencijal zaista bili sila. Gledaj to ovako: multinacionalne kompanije nas najčešće stavljaju u SEE i CEE regije. Ove koje nas stavljaju u SEE još nekako, ali koliko kompanija koje Hrvatsku imaju u regiji Central & Eastern Europe imaju CEE sjedište u Hrvatskoj, a koliko u Poljskoj?

    Ne bismo se uopće trebali puno uspoređivati s njima, mi smo dvije potpuno različito strukturirane ekonomije. Mene uopće ne pogađa puno činjenica da je Poljska nas dostigla i prestigla po nekim ekonomskim parametrima, meni je žao vidjeti da su nas daleko iza sebe ostavile zemlje koje nemaju objektivno velike potencijale ali su ih svojim znanjem i željom za napretkom stvorile. Naš poraz je kaj smo 1996., nakon Domovinskog rata i svega kaj se onda događalo, imali BDP per capita gotovo 60% veći od BDP-a Estonije, a danas Estonija ima 50% veći od nas nas iako nit imaju bolje susjedstvo od nas, nit imaju neku tradiciju industrije, nit imaju neku prometnu važnost, nit su bogati energijom...

    To je poraz. Ne smeta me ovaj graf, nije to strašno:

    temp-Imagetw-WFc-X.avif

    Smeta me ovaj, to što mi Hrvati očito nismo politički pametni i pronicljivi kao Estonci ili Litavci koji su "prešli igricu", donekle i Slovaci mada su i oni već u drugačijoj situaciji:

    temp-Imagett7-Ys-Z.avif

    Slovačka nas je prestigla 1999., Estonija 2006., Litva 2012., ali kad pogledate trendove više-manje smo svi u isto vrijeme rasli i padali, samo je razlika bila u tome koliko smo rasli i padali... do dvije najgore vlade, Kosoričine i Milanovićeve, kad se trend mijenja i dok svi stagniraju mi padamo, dok svi rastu mi stagniramo, a bilo je i godina u kojima smo padali dok su drugi rasli.
  • Mali dioničar
    14k


    Razlika je u tome da je Hrvatska jedina država koja je 2016. bila na nižem nivou nego 2011.

    Kad je mag bio premijer.
  • Mališan
    1.7k
    Osipa se lijeva koalicija, nakon IDS-a i radničke fronte izašo i Fokus.
  • NitkoBitan
    11.7k
    FOKUS - Stranka koja radi dobar posao u zagrebackoj okolici i koja je djelovala da vise naginje od centra na desno, pogotovo zbog radikalnih stavova ljevice tijekom pandemije kojima su se protivili.NitkoBitan

    Kao sto sam rekao, jedina stranka koja je icemu valjala u toj koaliciji.

    Nek ubace Mozemo u koaliciju i problem rijesen :halo:
    To im je dodatna vrijednost koja im treba i koja im fali.
  • Mališan
    1.7k
    Sjebali su se s ljevičarenjem zadnjih par mjeseci, šatro neki liberali s potencijalom da postanu treci put i treca stranka su se gurali tam medu socke. Sad kad im je rejting strmoglavo pao šatro izlaze. I ak su bili na 5 % ili blizu sad su ispod 1 % opet, posle karanja nema kajanja.
  • DrawTube
    2.8k
    jesu ovo objavili negdje?
  • Mališan
    1.7k
    Nađi na fejsu
  • Bosskovitz
    7.3k
    Razlika je u tome da je Hrvatska jedina država koja je 2016. bila na nižem nivou nego 2011.Mali dioničar

    To nije baš u potpunosti istina, čisto činjenica radi: na nižem nivou bilo je mnogo država, nismo čak bili niti najgori - mi smo pali oko 14%, Slovačka 11%, Mađarska 8%, Češka 15%, Slovenija 14%, Poljska 10%...

    Ovo nije argument kako SDP ne zna, a HDZ zna. Jednako su nesposobni i jedni i drugi.
  • Bosskovitz
    7.3k
    Kakva povijesna prilika za liberalne stranke - Fokus, HSLS, IDS, eventualno i Centar - da sjednu za stol i nabrzinu naprave zdravorazumsku koalicijsku alternativu ovom suludo opasnom cirkusu u režiji dva egomanijaka koji su u stanju uništiti državu samo da bi napakostili jedan drugome, i da ponude racionalnu, trezvenu, liberalnu alternativu s kojom bi se moralo koalirati za vlast i koja bi držala pod kontrolom novu Vladu od svih mogućih idiotarija. Ogroman potencijal imaju.

    Ali liberali su to, usrat će priliku 100%. Hrebak bi HDZ izabrao prije vlastite majke, Fokus toliko živi u oblacima da im se koalicije raspadaju i prije nego što ih dogovore, a tim Puljak staljinovski ne trpi nikoga tko razmišlja iole drugačije od njih.
  • Mališan
    1.7k
    Mimo Fokusa i donekle HSLS-a nema tu puno liberalizma. Fokus se pogubio zadnjih par mjeseci, HSLS šuruje već godinama s HDZ-om na nacionalnoj razini, IDS je Istarska lokalna verzija HDZ-a, "Centar" nije ni vrijedan komentiranja
  • NitkoBitan
    11.7k
    Jedini liberali u Hrvatskoj su ovi iz Fokusa. Kakav HSLD, IDS, Centar... Strancice koje se pokusavaju prodat pod centar da uberu koji glas vise, mindset im je socijalisticki nastrojen i misle da su veliki liberali i slobodnjaci ukoliko se zalazu za smanjenje nekoliko poreza i nameta. Vidjeli smo sve tijekom pandemije, i nevezano za bocke. Ta ekipa je svrsavala na potpore pa se zatim cudila inflaciji i krivila HDZ.
  • Mali dioničar
    14k
    Razlika je u tome da je Hrvatska jedina država koja je 2016. bila na nižem nivou nego 2011.
    — Mali dioničar

    To nije baš u potpunosti istina, čisto činjenica radi: na nižem nivou bilo je mnogo država
    Bosskovitz

    Citirao sam tvoj graf i države koje su bile uspoređene u tom grafu i ništa drugo nisam spominjao.
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.