• Pop corn
    4.8k
    Točno u 19 sati, sedam minuta i sedam sekunda Dražen Petrović zapalio je bakljom veliki plamen i Univerzijada 1987. godine je mogla početi.

    Državne vlasti su željela da Univerzijadu otvori vaterpolist Partizana, a ne naš najbolji košarkaš svih vremena. Oni su došli u Zagreb i rekli da će Partizanov igrač otvoriti igre. Mirko Novosel je samo klimnuo glavom i nasamario ih sve. Taj partizanovac će to jutro upaliti vatru na Trgu, a Dražen, koji je cijeli dan imao tremu i bojao se da krivo ne stane i padne, na stadionu u Maksimiru. (Dražen je odradio sve super, jedino je dres s olimpijskim bojama koji je nosio na otvaranju bio jako uzak. Jedva ga je obukao i stalno se meškoljio u njemu)

    Kasnije je Mirko u Beogradu krivio nepostojećeg šefa protokola da je krivo napisao raspored. I naravno, već prije toga mu dao pedalu.

    Inače, za dobiti Univerzijadu Mirko Novosel je morao pridobiti većini od 21 člana izvršnog komiteta Studentskih igara.

    Na čelu komiteta nalazio se Talijan Primo Nebiolo, predsjednik Svjetske atletske federacije koji je, bio iznimno bogat, a time i nepotkupljiv čovjek. No imao je jednu slabost. Bogati Talijan strašno je volio priznanja pa su Novosel i član predsjedništva SFRJ Josip Vrhovec predložili da Nebiolu dodijele počasni doktorat zagrebačkog sveučilišta.

    Doktorat je trebao predložiti Fakultet za fizičku kulturu, a koji će podržati Pravni i Ekonomski fakultet. Na početku nisu imali suglasnost ni jednog fakulteta, pa su ih sve pridobili i odjednom pričom kako samo oni fale.

    Tako su jednom Fincu omogućili dvotjedni boravak na ZOI u Sarajevu s luksuznim smještajem i svim tretmanima koje je za njega obavljao Novoselov tajnik.

    I ostalim članovima komiteta uspjeli su pronaći slabe točke, da bi u konačnici čak 14 članova glasalo da se Univerzijada održi u Zagrebu.

    Zagreb je od dobivenih sredstava, osim sportskih borilišta, uspio popraviti i svoju infrastrukturu, srediti fasade, asfaltirati ulice, popraviti tramvajske pruge te pod izlikom gradnje veslačke staze na Jarunu posve kultivirati tu zagrebačku pustopoljinu.

    I na kraju - Zagi. Kako je nastala mastoka?

    Mirko Novosel je htio originalnu maskotu, ali je nju morala potvrditi komisija MOO-a. Gurali su mu vuka, ali Cibona je tada imala vukove, pa to nije želio iskoristiti. U inspekciju je u Zagreb došao Roch Campana, generalni tajnik MOO koji je sve pregledavao. Sjedili su u Novoselovom uredu na Tuškancu kada je ovaj kroz prozor vidio malu vjevericu kako skače na drvetu. Tada je Novosel rekao da će maskota biti vjeverica, što je odmah i prihvaćeno.
  • Patak
    2.2k
    Univerzijada je Zagrebu omogućila ogroman razvoj sporta, tako da svima uključenima u to treba odati priznanje. Ima li negdje popis svih sportskih objekata izgrađenih za Univerzijada? Sad vidimo koliko traje izgradnja jednog stadiona, a tad se u kratkom vremenu izgradilo jako puno sportskih objekata.
  • Infinity
    15.2k


    S Wikipedije

    Sagrađeni su Košarkaški centar Dražen Petrović, a službeno je otvoren 30. lipnja 1987. godine.). Sagrađeni su i sportski centar na Jarunu, kompleks bazena Mladost i dvorana Cibona. Obnovljeni su sportski centar Šalata, stadion Dinamo, te niz sportskih objekata u Zagrebu i gradovima suorganizatorima: Bjelovaru, Čakovcu, Jastrebarskom, Karlovcu, Kumrovcu, Petrinji, Sisku, Varaždinu i Svetom Ivanu Zelini. Obnovljene su bile i brojne ostale građevine vezane uz smještaj i gradski promet kojim su se služili brojni gosti i sportaši: studentski domovi Stjepan Radić i Cvjetno naselje, novi autobusni kolodvor i željeznički kolodvor, uređen je niz pročelja u središtu grada, osobito na današnjem Trgu bana Jelačića, izgrađen Centar za automatsku obradu podataka, otvoren niz novih trgovina, obnovljeni i otvoreni novi hoteli. Otvoren je Omladinski kulturni centar u Teslinoj s obnovljenim Zagrebačkim kazalištem mladih i nizom novih sadržaja, zaživjela je Tkalčićeva ulica kao atraktivno mjesto večernjih izlazaka.
  • Patak
    2.2k
    Da, to su sve kapitalni projekti, samo kad pogledaš uređenje Jaruna, čudo. A znam da je i dvorana Martinovka izgrađena za Univerzijadu, vjerojatno i drugi manji sportski objekti.
  • Zagreb1992
    1.2k
    Zeleni bi mogli hvatati Mirotića ...Odbio je dolazak u Srbiju jer mu je kako pišu njihovi mediji prijetilo da ne smije doći u Partizan ..Nadam se iskreno da će Euroliga ozbiljno istražiti to i da će vučkove igračke kazniti
  • Stihl
    3k
    Malo mi je sramotno i žalosno da ovo niko nije prenio...ali zato smo mi smo tu, jer očito zona mora bit tu za sve hr sportove kad mediji neće.
    SP u savate boxu:
    ejxitnhsbl799dc1.jpg
    xowthji4ma9nfbyf.jpg
  • Džudžan86
    242
    Zna li netko dobar stream za F1?
  • Zagreb1992
    1.2k
    https://www.basket.gr/nat-teams/ethniki-andron-oi-kliseis-gia-tin-proet-2/

    @Pop corn

    eto tražio si roster Grčke za Mundobasket ...Što se tiče ostatka Jokić i Micić otkazali nastup na Mundobasketu i po meni glavni favoriti uz Amere naravno je Kanada...Sastav im je vrhunski ...Predvodi ih Jamal Murray koji je napokon zdrav...sa klupe bez pol beda ga može odmarati SGA ...Na visokim pozicija imaju Powela iz Mavsa koji će u reketu raditi probleme sigurno protivnicima
  • Pop corn
    4.8k
    Vidio sam ga neki dan. To je širi popis, otpast će još neki. :grin:
  • Navijač Dinama
    7.3k
    steta sto Wiggins ne igra, bili bi još bolja ekipa sa njime.
  • Zagreb1992
    1.2k


    definitivno da ....u obrani je sposoban switchati i čuvati beka ili krilnog igrača ..bekovska linija im je čudo
  • Navijač Dinama
    7.3k
    da da. Murray pokido playoff za Denver, bas na vrijeme, a SGA je toliko napredovao, postao lider OKC i toliko je dobar, da se vec od naredne sezone može smatrat nekim rubnin superstarom ako to vec i nije.
  • Zagreb1992
    1.2k


    Za potpuni naziv all star bi ipak pričekao još jednu sezonu...Naši imaju uskoro predkvalifikacijski turnir za OI ...Nadam se dobrom rezultatu
  • zgšd
    156
    Za novu sezonu Premijer lige došlo je do promjena u sustavu natjecanja. Premijer muška liga vraća se trokružnom dijelu natjecanja (33 kola) bez Lige za prvaka i Lige za ostanak i starta 30.rujna 2023. Pauza je između 20.prosinca 2023. i 10.siječnja 2024., a posljednje 33.kolo igra se 10.svibnja 2024.godine . U doigravanju će i dalje sudjelovati osam klubova.

    http://www.ksz-zagreb.hr
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.