• superhik
    10.2k
    Evo i sud legendarnog Koke radi kojeg se rasprava i intenzivirala.Mlađi referent

    Ovdje onda možeš izvući i njegovu izjavu "Igrali smo na našem igralištu, Građanskog"

    On kao kapetan Dinama nije rekao da je igrao na svom nekadašnjem igralištu nekadašnjeg Građanskog, nego na našem igralištu Građanskog.
  • BluePhone67
    3.2k
    Sva sreća za nas, da je Ico Hitrec riknuo već 46 godine pa smo polako krenuli uređivati svoju kuću u svoj dom i gostima se zahvalili da se vrate svojim kućama. Odmah smo maknuli i zvijezdu petokraku nakon toga i nastavili svojim putem biti Hrvatski klub, biti pokret Hrvata, biti Purgeri sve ono što je Gradjanski bio i sve ono što ZET, Šparta, HASK nisu bili. Lp
  • Draž
    1.1k
    Predobro i jednostavno objašnjenje poveznice Gradjanski/Dinamo za svu djecu ispod sedam godina. A valjda će i ona starija djeca shvatiti...
  • Boogieman
    307
    Kad bi netko čitao kaj se sve ovdje imputira ispalo bi da je Dinamo nastao i od HAŠK-a, iako je HAŠK sasvim uredno nastavio egzistenciju kao Akademičar. To kaj je netko bio član HAŠK-a pa završio u Dinamu, ne znači da je Dinamo apsorbirao HAŠK.

    Odlukom o raspuštanju uprava zabranjeno je članovima bivše uprave govoriti u ime kluba ili sazivati sastanke, te izdavati naloge u pogledu upotrebe imovine, jer je imovina klubova stavljena na čuvanje i raspolaganje Zemaljskom fizkulturnom odboru Hrvatske.
    Argument da je netko trebao sazvati skupštinu Gradjanskog i reći obnavljamo Gradjanski nema veze s realnošću. Podsjeća me na Klasića koji govori da Crkva nije "dovoljno glasno" osuđivala genocid u NDH, pa je zato kao supočinitelj. Tako i argumenti Dinamovih monografija ne stoje, jer su ih odobravali partijski poslušnici, pa se u njima kad se govori o predratnom Zagrebu nađe svakakvih gluposti, a Gradjanski redovno prešuti ili sramežljivo spomene (u jednoj koju imam čak piše da su HAŠK i Gradjanski aktivno sudjelovali u borbi protiv okupatora, te da se nijedan njihov član nije kompromitirao što je na posebnu čast herojskom Zagrebu- dakle čisti partijski PR). Svaka poveznica s fabriciranjem hrvatske povijesti u doba Jugo režima je slučajna.
    Raspustanje-uprava-4.6.1945.jpg

    Evo paralela s HAŠK-om.
    Dakle raspuštena je uprava, prema nekima crno na bijelo znači da je klub ugašen, ali kako je onda održana izvanredna sjednica skupštine HAŠK-a? I na toj sjednici je odlučeno o sjedinjenju HAŠK-a s FDS Akademičar, kojem se prenosi sva imovina HAŠK-a (preoblikovanje). I još k tome partija odobrava taj zaključak sjednice i u rješenju potvrđuje sjedinjenje ("fuziju") i unos imovine HAŠK-a u FDS Akademičar. Kako su mogli potvrditi sjedinjenje, ako je klub ugašen? Je li moguće da onda "raspuštanje uprava" znači nekaj drugo? I kakve onda veze imaju HAŠK ili Akademičar s Dinamom kad su očito različiti klubovi?
    HASK-sjedinjenje-zapisnik-1946.jpg
    HASK-sjedinjenje-rjesenje-1946.jpg
    Attachments
    Raspuštanje uprava 4.6.1945 (286K)
    HAŠK sjedinjenje zapisnik 1946. (235K)
    HAŠK sjedinjenje rješenje 1946 (187K)
  • Boogieman
    307
    Možda je ovo sve fikcija, ne znam, ali eto nek se javi/citira nekog drugog tko je bio svjedok skupštine kako je otprilike tekao razgovor.
    20230418_162759.jpg
  • BluePhone67
    3.2k
    tbq4measmkp6iicx.jpg
    iiu4jtjrp7wbgvi6.jpg
    csjlgtwdv9s1f6eg.jpg


    Evo i statut Haska neka bude ovdje..
  • deda
    27.7k
    Sad kad bi se zajebavao rekao bi, evo na i Ivica Medarić je rekao da se zapisničar 26.4.1911. zabunio i umjesto Dinamo napisao Građanski.
  • BluePhone67
    3.2k
    Ako izuzmemo Gradjanski iz ove priče, Dinamo je nastao od svih onih koji su imali priliku obnoviti svoj klub što vidimo na primjeru Akademicara=HASK ili su kasnije nastavili radom niti pet godina kasnije na primjeru ZET i Šparta kao i ostali klubovi. Apsurd je da danas i sada mi tu vodimo priču da su oni Dinamo, a Gradjanski je na margini.
  • Boogieman
    307
    Točno to. Da su od stare kuće samo ostale tri cigle i da ih je netko pokupio i počeo izgradnju nove kuće s istom idejom purgerske kuće, to bi bilo to. Ali ne, ljudima je valjda obrisano pamćenje i živjeli su u vakumu, pa se onda najednom netko sjetio grba Gradjanskog i sve obmanuo. Novi klub nema veze sa starim, ali ajmo čisto iz fore nakon 25 godina mijenjati grb, kao da je to nekaj bitno. (Pojedinačni zahtjevi za starim imenom isto kao da nisu postojali.)
  • deda
    27.7k
    Meni je najjača stvar što HAŠKovci koji su obnovili svoj klub pljuju Dinamo kako im je pokušao oteti baštinu i nasljeđe. Concordia je također obnovljena.

    Jebal te vrag kak baš najjači klub prije rata koji je podržavalo više od pola grada nitko se nije sjetio obnovit. Wait, možda ipak je.
  • Imamo Dinamo
    3.2k

    Iz koje je ovo knjige?
  • Sljeme
    1.8k
    Iz monografije o Cici.

    aul7g5yxeh2etbji.jpg
    spoh553376eis6s9.jpg

    xkv77k0qzj85jlic.jpg
  • BluePhone67
    3.2k
    Najbliže istini gdje je Gradjanski obnovljen odmah u startu je da su na prvo okupljanje Komunalaca pozvane i Klaonice, pa je tamo možda bio još pokoji Maksov mesar kao bivši dioničar. Izgleda da je to bilo i presudno pa su ZET i ostali borci Partizana pokupili pet godina kasnije kada su vidjeli da smo opet u većini i da nastavljamo koracima Gradjanskog.
  • Sljeme
    1.8k
    Daj im zakelji i ono o povijesti hajduka iz te knjige. Imam knjigu ali nemrem sad do nje.
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.