• Jaro
    5.6k
    zaradio i kaznenu prijavu :rofl: ugl, krkan vulgaris
  • Mališan
    1.7k
    Odakle se informirat o azovstalu? Procito sam i u medijima i od analitičara i opskurnih grupa i stranica xy scenarija za događaje tam u zadnjih dan-dva i više mi uopće nije jasno kaj se tam konkretno dogodilo/događa s razmjenom.
  • BBB Sibenik
    4k
    https://t.me/polkazov evo ti njihov službeni kanal na telegramu. Tu su bar do sad stavljali sve informacije šta se dešava tamo
  • Neki tip
    19.3k
    Karatana već pomalo živi svoj život. Premda ima nekoliko mana u koje nećemo ulaziti, puštena je u eter i preživjet će ili neće, kao i svaka druga riječ.

    Nego, drugo nešto mi fali puno više od zamjene za ticket point..

    Anglizmi me, naime, živciraju, ali svuda su oko nas i premda teškom mukom, navikavam se na to. Nećak od 18 godina u svakodnevnom govoru valjda 25% riječi koristi tako da englesku riječ, uglavnom neki glagol, pretvori u hrvatski infinitiv.

    Danas će "klajmbati" Žumberak. :roll:

    Uglavnom, nervira me to, ali pripisat ću svojoj "starosti", konzervativnosti pa i osjećaju pripadnosti jednoj naciji i njezinoj kulturi - jeziku.

    Ono što ne mogu pripisati ničemu je iritacija izrazom "El Croatico" za najveći hrvatski derbi (eto, jedan općeprihvaćeni anglizam koji me ne živcira).

    Kako odrasla osoba može zaozbiljno koristiti nazive El Croatico ili, jednako užasno, Zagrebello!? Baš gadno kompleksaški nazivi. S obzirom na to da El Croatico najčešće koristi Olivari (a nažalost nije jedini), nije ni čudno.

    Da ne duljim dodatno, šank (makar i ovaj naš virtualni) je idealno mjesto za bljezgarije.. kakve umotvorine vam padaju na pamet za tekmu Dinama i Hajduka, a da imaju potencijal zamijeniti "El Croatico"? Po mogućnosti jedna ili maksimalno dvije riječi, jer mora biti efektno, kratko, pamtljivo, ali i jedinstveno.. "Vječiti derbi" ovo zadnje sigurno nije. :roll:

    Eto, otvaram baljezganje i nabadanje pa bacimo u anketu nekoliko najboljih. :wink:

    edit: primjer korištenja El Croatica
  • Mali Zeus
    9.7k
    Lijepi naš derbi. :grin:





    Napuštam temu.
  • Infinity
    15.2k
    Mozda imas tu nesrecu ili ja imam tu srecu da bas i ne primijetim neko sire koristenje izraza El Croatico.

    Par puta vidio neki clanak i svaki put sam mislio da se netko sprda s derbijem.

    Derbi kao derbi ne mora ni imati neki naziv, jer bi nakon sto godina medjusobnog igranja izmisljanje nekog naziva danas bilo kao prisilno nametanje.

    Isto tako mi El Croatico ne zvuci bas kao anglizam :joke:
  • Dino
    2.2k
    Rivaler
  • Neki tip
    19.3k
    Isto tako mi El Croatico ne zvuci bas kao anglizam :joke:Infinity

    A tko je rekao da je anglizam? :)

    Pozornije pročitat što sam napisao.. :joke:

    Derbi kao derbi ne mora ni imati neki naziv, jer bi nakon sto godina medjusobnog igranja izmisljanje nekog naziva danas bilo kao prisilno nametanje.Infinity

    Nijedna riječ se ne može nametnut. Bude prihvaćena ili ne. Zrakoplov je netko smislio i zrakomlat je netko smislio. Zrakoplovi lete, a zrakomlatu se smijemo. ;)

    Ali ama baš svaku riječ ili izraz netko je nekad smislio. Nisu na drvetu, prirodno izrasle, nego je nekome pala na pamet riječ ili izraz za neku pojavu, predmet, što god. Riječ je potom prihvaćena ili nije.. Jedino u tom kontekstu i mislim na "naziv za derbi Dinama i Hajduka", a da nije šugavi El Croatico.
  • Infinity
    15.2k
    Ma zelim reci da mora doci spontano. To da mi sad nesto smisljamo bi mi bilo nametanje na silu.


    A tko je rekao da je anglizam? :)Neki tip sa Zapada

    Ono što ne mogu pripisati ničemu je iritacija izrazom "El Croatico" za najveći hrvatski derbi (eto, jedan općeprihvaćeni anglizam koji me ne živcira).Neki tip sa Zapada

    :grin:
  • Neki tip
    19.3k
    A tko je rekao da je anglizam? :)
    — Neki tip sa Zapada

    Ono što ne mogu pripisati ničemu je iritacija izrazom "El Croatico" za najveći hrvatski derbi (eto, jedan općeprihvaćeni anglizam koji me ne živcira).
    — Neki tip sa Zapada

    :grin:
    Infinity


    Pa u toj rečenici je "derbi" (općeprihvaćeni) anglizam (koji me ne živcira), a ne El Croatico. ;)

    Cijeli post je o tome kako me anglizmi živciraju (a eto derbi sam prihvatio), ali mogu se nositi s njima. El Croatico i Zagrebello svakako nisu anglizmi, nego kompleksaški proseri. :)
  • Markelo
    2.5k
    A možda se Olivari jednostavni bori da uvriježi svoju "El Croatica" kao što se mi borimo za "karatanu" :grin:
  • deda
    28k
    Deda je predložio "Dvoboj 1911", ali ne vjerujem da bi bio široko prihvaćen :wink:
  • og1986
    2.9k
    Mislim da je razlog što mladi više koriste anglizme, internet. Sve je na engleskom od YouTubea, reddita, inste i stalno govoriš engleski. I onda kada kreneš hrvatski s nekim pričati kada dođeš do neke riječi jednostavno ti mozak prebaci engleski nekad. I umjesto da si daš sekundu dvije da se sjetiš hrv riječi, ne da ti se čekati i jednostavno upotrijebiš englesku.
  • Mali Zeus
    9.7k
    Nema gore riječi od jebenog eventa.
  • Infinity
    15.2k
    Nisam te bas razumio, jos mi je bilo cudno sto pise da te ne zivcira, ali sam mislio da je tipfeler :grin: Jbt eto jos jedna posudjenica :rofl:

    Ja mislim da ljude zivcira sve ono novo sto je uvedeno, jer se nisu navikli. Tako tebe derbi mozda ne zivcira jer tu rijec oduvijek znas.

    Meni su isli na zivce smartfoni, mobiteli 'na tač' i opcenito sve te neke rijeci kojih se hrpa ubacila u govor prije desetak godina. S vremenom sam otupio, potpuno mi je svejedno, sad cak i ja jednim dijelom koristim neke od tih rijeci, ali uglavnom koristim hrvatski izraz jer sam ga godinama forsirao pa mi je ostao u navici.
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.