• GZomanid
    563
    Ili, još bolje, prenamjeniš zemljište u građevinskoThe Undertaker

    Ovo ti je procedura koju propitkuje struka, a budno prate i svi aktivisti u gradu
  • Mali dioničar
    13.4k
    Naletio sam na koncept stadiona kod čije se konstrukcije u znatnoj mjeri koristi drvo. To bi išlo vrhunski uz lokaciju Maksimir. Talijanska firma je nositelj koncepta, Talijani/Austrijanci izvodjači.

    Navodno se mogu graditi po etapama, a rade od malih stadiona za 1.500 gledatelja pa do koncepata kakvi bi bili prihvatljivi i Dinamu -20.000 plus.

    cace5zotyp88gbcc.jpeg

    Ili recimo ovaj za 10.000 Kranjčevićeva.

    s48b7blax3s31nz9.jpeg


    https://www.bearstadiums.com/en

    https://www.rubner.com/en/holzbau/
  • SAS1987
    13k
    kakvi bi bili prihvatljivi i DinamuMali dioničar

    Ima dosta drva preko ceste. .
  • SAS1987
    13k
    Drvo se je izkoristilo i za krov na Pancho Arena.

    http://stadiumdb.com/stadiums/hun/pancho_arena
  • SAS1987
    13k
    Još jedan odličan stadion, Ahmad bin Ali Stadium :cool: Kapacitet mu je 40k. Prvi i drugi nivo su u biti "false double tier" što znaći da imaš na tribini osječaj da je to u biti jedna velika tribina :cool: Ako bi tribina iza gola (prvi i drugi nivo) bila spojena u pravi "kop" onda bi bio skoro pa perfektan stadion.

    ahmed_bin_ali_stadium10.jpg
    ahmed_bin_ali_stadium21.jpg
    ahmed_bin_ali_stadium23.jpg
  • deda
    26.3k
    Malo su se pokrenuli u Osijeku zadnjih danasLmBNid.jpg
  • Navijač Dinama
    6.8k
    to kako je krenulo, do iduće sezone daj bože da bude.gotovo.
  • Infinity
    14.9k
    Dinamo će sutra gostovati u Varšavi na Stadion Miejski im. Marszałka Józefa Piłsudskiego, a Zona Dinamo vam donosi neke zanimljivosti vezane za izgradnju i samo kretanje posjete na utakmicama Legije. Zanimljivo je jer se kod nas vječno poteže teza da bi Dinamo imao puno bolju posjetu ako bi izgradio novi stadion.

    Stari stadion Legije nalazio se na istom mjestu na kojem se nalazi i današnji. Primao je 13.628 gledatelja, sva mjesta bila su sjedeća. Stadion je imao krov samo na centralnoj tribini koja je primala 5.976 gledatelja što je oko 45% kapaciteta cijelog stadiona.

    Legija je godinama čekala rekonstrukciju stadiona, još od početka devedesetih, ali su se stvari počele događati tek kada je Vojska stadion prebacila na lokalnu zajednicu. I nakon toga su prošle godine do uspješnog natječaja i konačnog demoliranja starog stadion, tj. dijela istog.

    U studenom 2008. srušene su tri tribine, ostala je samo centralna s kapacitet 5.976 gledatelja. Do tog trenutka prosječna posjeta se na utakmicama Legije kretala od 7.000 do 11.000 gledatelja, ovisno od sezone do sezone. Ne računajući sezonu 2008/09 Legija je unazad deset sezona imala prosječnu gledanost 8.385 gledatelja po utakmici što je 61% popunjenosti stadiona. U tom razdoblju Legija je uzela dvije titule, ali dva puta su gledanost iznad prosjeka od 10.000 imali u sezonama kada su završavali kao drugoplasirani i trećeplasirani. Šampionsku Legiju je gledalo 7.393 gledatelja u sezoni 2001/02, te 8.500 u sezoni 2005/06.

    Prva sezona koja se u cijelosti odigrala na stadionu koji je imao samo centralnu tribinu kapaciteta 5.976 gledatelja bila 2009/10, te je prosjek gledatelja na istoj bio 3.233 gledatelja. Legija je sezonu završila na četvrtoj poziciji i bez plasmana u Europu.

    U ljeto 2010. završene su tri tribine koje su srušene u studenom 2008. Isto ljeto demolirana je centralna tribina, te je kapacitet stadiona iznosio oko 24.500 sjedećih mjesta. U osmom mjesecu u okviru priprema za novu sezonu Legija je službeno otvorila stadion prijateljskom utakmicom protiv Arsenala. Bila je to utakmica kakva se i očekuje u takvim prilikama, te su gosti iz Londona slavili rezultatom 6-5.
    Sezonu 2010/11 Legija je provela na vrhu tablice, te se na kraju izborila za treću poziciju i plasman u Europu pred 17.115 gledatelja u prosjeku što je oko 70% popunjenosti stadiona. Na kraju sezone dočekali su i završetak centralne tribine, te su za buduće izazove imali spremnih 30.787 sjedećih mjesta.
    Sezona 2011/12 na potpuno novom stadionu završila je trećim mjesto za Legiju, ali mrtvom trkom za titulu prvaka. Završen stadion donio je prvu prosječnu posjetu iznad 20.000 gledatelja. Već sezonu kasnije Legiju je u prosjeku gledalo čak 5.000 gledatelja manje, i to u sezoni u kojoj su uzeli titulu prvaka nakon sedam godina čekanja. Već sezonu kasnije Legiju je u novom šampionskom pohodu gledalo preko 19.000 gledatelja u prosjeku. Sezonu kasnije ostali su bez titule, a posjeta je opet pala ispod 17.000.

    U sezoni 2015/16 Legija je doživjela novi skok posjete, te se ta posjeta održava sve do proljeća 2020. i situacije s korona virusom. Legija u tom periodu nije došla do titule samo u sezoni 2018/19. Iz sezone u sezonu gledalo ih je prosječno 21.201, 20.483, 17.612, 19.760 i u sezoni 2019/20 18.672 gledatelja do pojave korona virusa. Od petog mjeseca 2020. utakmice u Poljskoj su se igrale pred praznim tribinama, a potom pred ograničenim brojem gledatelja, te posjete na istim nisu relevantne za našu analizu.
    Ovu sezonu Poljaci su odlučili dozvoliti gledatelje na tribinama. 50% gledatelja treba imati covid putovnicu dok ostalih 50% može ući bez ikakve potvrde. Legia je u ovoj sezoni odigrala četiri domaće utakmice. Europske utakmice protiv Bodo/Glimta i Flore je gledalo po približno 17.000 gledatelja dok je u domaćem prvenstvu utakmicu protiv Wisle Plock s tribina gledalo 10.000 gledatelja. 10.000 gledatelja bilo je na stadionu i u meču Legije i Rakowa u Super kupu Poljske.

    Ulaznice za utakmice Legije kreću se po cijeni od 50 do 150 kuna za utakmice kategorije 2, te 80 do 200 kuna za utakmice kategorije 1.

    Koliko je Legiji bio potreban novi stadion to i nije upitno, a koliko im je bio potreban veći stadion? Njihov stadion od 13.628 sjedećih mjesta nije bio tako često pun, ponajviše zbog činjenice da je to bio stari stadion kojeg slobodno možemo usporediti s današnjim Maksimirom. Koliko bi često novi stadion Legije bio pun da je imao kapacitet starog stadiona? Jako često. Od završetka stadiona 2011. pa sve do restriktivnih mjera 2020. Legia je na svom stadionu odigrala 158 ligaških utakmica pred gledateljima od čega su svega 23 utakmice igrali pred manje od 13.628 gledatelja. Za 85% utakmica bio im je potreban veći stadion nego što su imali, a taj koji su imali punili su jako rijetko, jako rijetko su imali i 'dobro popunjen' stadion. Povećanju posjete na utakmicama Legije definitivno je utjecao novi stadion. Novi stadion je pored većeg kapaciteta donio puno veći komfor za gledatelje, a to je počelo privlačiti duplo, pa čak i trostruko više gledatelja na utakmice. Samo povećanje kapaciteta na starom stadionu ne bi donijelo baš nikakvu korist, eventualno na desetak utakmica u ovih deset godina.

    Stadion u Varšavi koštao je 120 milijuna eura, a u prve tri godine sponzorskim ugovorom Legija je zaradila 4.5 milijuna eura. Ugovor potpisan s Pepsijem okarakterisan je kao marketinški ugovor, a ne kao ugovor o promjeni naziva stadiona. Na stadionu je stajao natpis Pepsi Arena, ali službeni naziv stadiona nije čak ni postojao. Nije postojao sve od 2002. godine kada su prava na stadion prebačena s Poljske vojske na Grad Varšavu. Bio je to stadionski objekat kojeg su navijači nazivali Stadion Wojska Polskiego, ali u službenim dokumentima taj stadion nije imao nikakav naziv. Nije ga imao ni nakon potpisa s Pepsijem, ugovor se okarakterisao kao marketinški zbog činjenice da bi Legija dio kolača morala dati Gradu koji je vlasnik stadiona. Naravno da se stadion u dokumentima morao spomenuti pod nekim nazivom, ali 2002. nakon što je prebačen s Vojske poljske na Grad Varšavu njegov naziv Stadion Wojska Polskiego je službeno ukinut, a godinama kasnije nije izglasan novi.

    Nakon što je duže od desetljeća stadion bio bez naziva na kraju se je dobio službeni naziv Stadionie Miejskim Legii Warszawa im. Marszałka J. Piłsudskiego što bi u prijevodu bilo Gradski stadion Legije Varšava Maršal Józef Piłsudski. Simpatizeri Legije i nakon službenog imenovanja stadiona stadion i dalje nazivaju Stadion Wojska Polskiego, a skandal oko ne postojanja naziva stadiona spominje se i danas.
  • NORTE
    8.4k
    Samo važna napomena da su navijači Legie imali bojkot i tadašnji vlasnik je pristao ne neke od uvjeta jer nije htio imati novi stadion koji zjapi prazan.
  • SAS1987
    13k
    odličan komentar :cheer: :cheer: Baš to pričamo non stop, novi stadion bi bio veliki boost za naš prosjek.

    sigurno je to jako veliki faktor ali činjenica je da prije nikad (barem od 1997) nisu imali prosjek veći od 10k.
    oukje0cp9rm2028w.jpg
  • SAS1987
    13k
    Brazilci rade brže od Kineza :smile:

    dmb7hs4w0k95kshm.jpg
  • NORTE
    8.4k
    Rapid Bukurešt, radovi pri kraju.
  • SAS1987
    13k
    odličan je, baš po mjeri za klub poput Rapida (kapaciteta 14k) :smile:
  • SAS1987
    13k
    Barcelona navodno razmatra da bi iz rezervnog stadiona Johan Cruyff (kapaciteta 6k) napravila "temporary" stadion od 60k na kojem bi igrali tijekom renovacije Camp Nou. Olimpijski na Montjuicu jim nije najbolja opcija jer je neugodan za gledatelje (vjetar i loša prometna povezanost sa gradom). Nakon renovacije bi temporary stadion od 60k srušili :rofl:
  • deda
    26.3k
    Evo opet malo Pampasa. Mic po mic.

    dji_0364-jpg.1915866
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.