• superhik
  1.1k
  Povijest sukoba Purgera i 'Ajduka - 5. dio

  Nakon sukoba oko Oskara Jazbinšeka, Građanski je još jednom odlučio pružiti ruku pomirbe Hajduku te su im kod pokušaja ponovnog osnivanja kluba 1943. pružili novčanu i materijalnu pomoć.
  Tako su u arhivskim zapisima H.Š.K. Hajduk Split – Odbor u Zagrebu ostale zapisane donacije Građanskog preko njihovog predstavnika Đure (Đuke) Petermanca (novac prikupljen u njegovoj trgovini „Kokolo“) i Bernarda Bende Hügla, igrača Građanskog.

  Nakon rata i odigravanja prve utakmice protiv reprezentacije zrakoplovaca, dr.Šime Poduje doputovao je u Zagreb kao bi dogovorio gostovanje Dinama u Splitu.
  Nažalost, igrači za ovu utakmicu jedva su skupljeni iako je u splitskim medijima bila najavljivana najjača postava Građanskog.

  Do ponovnog većeg sukoba dolazi u prvenstvu 1960.
  Dinamo je bio jesenski prvak, a u Split je došao direktno sa finala Kupa iz Beograda gdje je podigao ovaj pehar po drugi put.

  Na ovoj utakmici rješavalo se pitanje prvaka. Dinamo bi s pobjedom ili pak neriješenim rezultatom praktički bio prvak te osvajač duple krune.
  Pobjeda Hajduka odgovarala je samo Zvezdi.

  U Beogradu nisu željeli samo mirno promatrati pa su tako za suđenje angažirali suca Živka Bajića iz Beograda.
  Međutim željeli su biti sigurni i da će igrači Hajduka dati sve kako bi pomogli Crvenoj Zvezdi.
  O ovim događajima više je rekla nekadašnja legenda Hajduka, Ante Žanetić:

  “Negdje 1958. splitski orjunaši doveli su za trenera Hajduka velikosrbina Milovana Ćirića. Alfa i omega splitske Orjune tada je bio Miljenko Smoje, kojeg se svakog dana moglo vidjeti u hotelu Bellevue, kako pije ‘kafu’ sam s Ćirićem. Ćirić je u kratko vrijeme zatrovao odnose između Hajduka i Dinama, tako da je sada Zagreb neprijateljski grad, a Beograd prijatelj Hajduka. Od tada je počeo pravi rat između navijača bilih i plavih” rekao je Žanetić koji je inače 1960. godine bio izabran u najbolju jedanaestorku na svijetu.

  Već prve minute igre pokazale su da će domaćini igrati oštro na pobjedu. Tako već u trećoj minuti izbačen je iz stroja Dražan Jerković. Golom Lipošinovića čak je Dinamo poveo, i postigao još jedan gol, ali ga je Bajić poništio. Bio je to regularan gol. Modri su čak vodili i 2:1 i sasvim se približili naslovu prvaka kojeg je isto tako željela i Crvena Zvezda. Međutim, događaji u Splitu išli su na ruku Beograđanima, naročito nakon što je Garov teško ozlijedio Željka Matuša. Neki igrači nisu se složili sa stilom preoštre igre koju je forsirao trener Milorad Ćirić. Tako je Ante Žanetić odbio igrati u drugom poluvremenu i plačući krenuo kroz Marmontovu ulicu kući.
  Utakmica je završila rezultatom 3:2 za Hajduk, a Dinamo je unatoč pobjedama u posljednje tri utakmice ostao bez prvenstva za jedan jedini bod. I to sve uz pomoć Hajduka.

  Ante Žanetić kasnije je bio pretučen na splitskoj rivi uslijed bijela dana. Od tada mu je život u Splitu postao pakao, a bio je pretučen još dva puta. Godinu dana kasnije na jednoj utakmici Hajduka u Njemačkoj pobjegao je u emigraciju. U Hajduku ga se više nije smjelo spomenuti, nije ga se navodilo u almanasima, niti ga se za sve vrijeme Jugoslavije ikad uvrštavalo među najbolje Hajdukove momčadi svih vremena, niti ga se spominjalo kao kandidata za tu momčad.

  Iako će sredinom osamdesetih ponovno donekle ojačati odnosi ova dva kluba, oni su nakon ove utakmice još jednom bili trajno poljuljani.

  Pamti se tako opća makljaža igrača dvaju klubova 1977. u Splitu.

  U novijoj povijest sve će promijeniti još jedna utakmica u Splitu koja se igrala 18. ožujka 1990. Dinamo je odnio pobjedu od 2:3 golovima Bobana, Shale i Šukera.
  Nakon susreta Torcida je napala skupinu BBB-a koja je išla prema željezničkom kolodvoru, a pripadnik navijača plavih Marijan Šimić dobio je kamen u glavu te je hitno prevežen na Neurokirurgiju KBO-a Firule, gdje je idući dan operiran.
  Nakon dva tjedna kome, Marijan je za čitav život ostao invalid.

  Od tad utakmice ova dva kluba imaju još veći neprijateljski predznak.

  din-haj.jpg
 • Bosna86
  5.2k
  Bolesno dobar tekst
 • superhik
  1.1k
  Činjenice :smile:
 • Baneki
  471

  Kak je ovo odlična fotka iz starih novina, meni je taj stari jezik baš fora.

  "Dočekajte Vaše sportaše i iskažite im vaše simpatije. To će im biti zadovoljština za sve surovosti koje su preživjeli u Splitu zastupajući sport bijeloga kulturnoga Zagreba", pa onda dolje desno "Engleski profesijonali na kontinentu", gdje su Parker Huddersfield pobijedili neki Red Star 2:0.
 • superhik
  1.1k
  da, odlično mi je to. Dosta se "pjesnički" izražavalo novinstvo tada
 • NORTE
  1.8k
  Povijest sukoba Purgera i 'Ajduka - 5. diosuperhik
  Ima tu zanimljivih stvari, no što se tiče navijača to su bili prijateljski odnosi i kroz 70-e sve do 1990.
 • InatiseSlavonijo
  329
  Sjećam se sezone 1997./1998. Dinamo - Hajduk 2:0. Tad je većina školske ekipe navijala za Hajduk protiv "Croatije". Mislim da je 2. gol zabio bivši trener Krznar.
bold
italic
underline
strike
code
quote
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.