• ksapi
    6.6k

Tako i ja mislim, ako je u tucnjavi ugasili bi se, barem u ovom ultras obliku. Nebi sigurno zamijenili udarni BBB sa Dinamo svetinja i nastavili kao da nista nije bilo.
  • Kujtim Shalla
    7.7k
    Nema se tu šta puno reći na ovu temu izgubiš udarnu krpu ,kraj priče ali samo u kontekstu utakmice i svega uz nju. Ono tipa Ultrasi i Red Army mi je sranje teško i nema veze sa tekmom. Kao što je @Droljoopisao njih 20 dođu jednom liku u kuću ispeglanju ga i uzmu krpe je za povratiti.Mafijaške akcije i oružje kao u smrdiji nema veze sa Ultras scenom a grupe u smrdiji nemaju veze sa Ultras scenom takodje. Smiješno mi ja da ih iko spominje u top kontestu. Oni odavno samo politika , business, utoke, ubistva,prelasku iz jednih u druge:lol: nema veze sa Ultras ima bar po mome. A taj kodex, ehh spalo je sve na to da ga se prevodi kako ko želi. Ipak imaju oni koji vide i cijene kodex ,sve ostalo je priča za malu djecu. Jer nekad je 100 na 100 ili 50 na 50 značilo to isto . A je 200 na 50
    I razlika je kad je dogovoreno ,ili kad ti stoka dođe u grad pred kuću da lomi i razbija . E brate moj onda te ne pita niko jel ovo ili ono, nego rokaj
  • AC1593
    537
    Vidim da se spominje taj famozni "kodeks" navijacki ili ultras grupa. Ja bi volio vidjet gdje je taj kodeks, sta je u njemu, tko je odlucio sta je u kodeksu.

Ljudi moraju shvatiti da su se navijacke scene u svakoj pojedinoj zemlji u Europi razvijale pod razlicitim okolnostima i utjecajem razlicitih drugih scena, ovisno u koga su se ugledale pojedine grupe.

Nesto sto je bilo bitno talijanima u njihovom poimanju navijastva nije bilo bitno nekim englezima ili poljacima ili nekim drugima.

Shvatite da navijacki kodeks kao takav ne postoji, moze pricati tko sta hoce, ali da pricate sa grupama iz razlicitih zemalja dobili bi jako razlicita razmisljanja o mnogim stvarima. Nesto sto je odredenoj grupi jako bitna stvar, druga grupa o tome ne razmislja na isti nacin.

Postoje razlike u poimanju navijastva unutar iste navijacke scene, a kako onda ne bi bilo razlika izmedu spanjolske scene i poljske npr.

Tako da price o "kodeksu" su promasene price. Realnije je sagledati okolnosti pojedinog dogadaja i vidjeti zasto je neka grupa odlucila kako je odlucila i je li to nama kao grupi nesto sto je za respect ili nije.
  • Hectorharatti
    360
    bravo za sve sto si napisao od a do ž
  • zadnjired
    118

Kodeks je skup nepisanih pravila koje možemo poistovjetiti sa zdravim razumom. Nogomet kao sport radničke klase oduvijek je u sebi sadržavao elemente borbe a samim time i elemente viteštva.

Protivnika na terenu kao i onog na tribinama možeš taktički nadmudriti na sto i jedan način ali kroz povijest nitko normalan nije cijenio pokvarenosti, krađu i građenje identiteta na osnovu prljavih rabota.

U današnjem svijetu slušamo različite verzije tumačenja navijaštva no izbjegavanjem zdravog razuma od osnovnih viteških pa ako hoćeš i muških načela dolazimo do izopačene bestijalnosti. Svatko tko u sebi probudi te porive ubio je elemente svoje ljudskosti.

Da bi bili dobri navijači i uživali u čarima stila života kojega mnogi ne razumiju trebamo prije svega biti ljudi. Mišljenja sam da navijački svijet već nekoliko godina ide u pogrešnom smjeru kroz manifestaciju svoga djelovanja kroz društvene mreže propagirajući perfidno nadmudrivanje za koji lajk više. Naši mladi to konzumiraju i preuzimaju pogrešne obrasce ponašanja pa čak i kreiraju svoje koji mogu biti izuzetno pogubni ne samo za pojedince koji nastradaju od njihove ruke već i za cijelu subkulturu koja je na meti gašenja od strane represivnog aparata.

Po meni je cilj da "zabava" traje i da je zanimljivo, ovako navijačke grupe postaju svrha sami sebi te se gubi esencijalna draž participiranja u navijačkom životu. Ajmo nasumično gasiti jedni druge ne bitno je da li je fer ili nije i kaj bumo onda naposljetku ugasili sami sebe??

Spomenuo si riječ respekt toga danas sve manje ima upravo zbog nepoštovanja osnovnih načela i stavljanja svoga ega ispred drugih.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.