• ShanKu
    1.9k
    https://youtu.be/csIBxKc0iVY?si=w_Nw39u7X4FR2npr
    Oršić u prvih 11 protiv Chelsea... lijepa sječanja :up:
  • deda
    43.2k
    Kaže Schira da je Como odbio ponudu 30m+ bonusi za Baturinu iz Engleske.
  • Peškaman
    8.4k
    Što to znači za nas?
    Koliki postotak na Baturini imamo?
    Je li imamo pravo na 15% (nagađam) od ukupnog transfera ili na razlici [potencijalno 30 mil€ - 18mil€ (koliko smo mi dobili)]?
  • Fan
    1.8k
    Ja mislim da u 95% slučajeva to bude razlika od inicijalnog transfera...
  • blue heart 72
    3.1k
    ni blizu da je 95% u korist razlike. Omjer je po prilici 50/50. Za naš slučaj sa Baturinom ne znam koja je varijanta, ali mislim da je čisti postotak, a ne postotak od razlike u transferu
  • Papastrumf
    21.4k
    Omjer je po prilici 50/50blue heart 72

Nije istina. Kao što je kolega rekao, to je u pravilu gotovo uvijek razlika od inicijalnog transfera.
  • blue heart 72
    3.1k
    Ne bi se složio, ali dajem vam na pravo
  • rioda
    13k
    Također mislim da se uglavnom radi na razlici transfera jer se time klub štiti da ne mora davati postotak ako mu je iduća prodaja manja od inicijalnog transfera.
  • Šteco
    1.4k
    Išao sam malo istraživat, pa evo zanimljivosti.

Ne postoje javni FIFA podaci koji razdvajaju sell-on klauzule na “postotak od ukupne prodaje” i “postotak od zarade”. CAS presude daju uvid samo u sporove – no češći sporovi oko profit/net modela ne znače nužno da se on češće koristi, nego da je pravno osjetljiviji, pa niti iz toga nisam mogao izvući zaključak.

Većina sporova nastaje jer jedna strana misli da je dogovor bio na bruto transfer, a druga na neto dobit/profit. Gross model (“% od buduće prodaje”) je jednostavniji i jasnije definiran, pa generira manje sporova, ali to ne znači da se rjeđe koristi.

Zanimljiv je uvid u CAS prakse, jer ugovorno nije jasno definirano sve u transferu. Iz riješenja:
    • “The parties did not clearly define what was meant by net transfer fee…”
    • “Ambiguity must be interpreted contra proferentem…”
    • “Bonuses and solidarity contribution shall / shall not be deducted…”

Zanimljive statistike o sell-on klauzulama (FIFA + CAS)

• U 2024. sell-on klauzule pojavljuju se u oko 49% svih transfera. U 2016. taj udio je bio oko 24% – praktički se udvostručio u manje od 10 godina.
    • Ukupan broj transfera sa sell-on klauzulom u 2024.: 3.199 transfera.
    • Prosječan ugovoreni sell-on postotak: oko 22%.
    • Distribucija je dosta agresivna – zabilježeni su i ugovori sa preko 60% buduće prodaje.
    • Kod igrača mlađih od 18 godina, čak oko 72–73% transfera uključuje sell-on klauzulu.
    • Kod igrača u rasponu 18–23 godine udio je oko 54%.
    • Kod igrača 30+ godina sell-on se pojavljuje u samo oko 15–16% transfera.
    • Kontraintuitivno: što je veći transfer fee, to je u prosjeku niži sell-on postotak.
    • Kod transfera bez fiksne odštete (ili vrlo malih iznosa), prosječni sell-on ide i preko 27%.
    • Kod transfera iznad 20 mil. USD, prosječni sell-on pada na oko 15%.

Izvori:
    > FIFA – Global Transfer Report 2024
    > Sell-on clauses in light of FIFA and CAS jurisprudence (PDF)

Poanta: sell-on je standardni alat u transferima — pogotovo kod mladih igrača i razvojnih klubova. Praktički, svaki drugi transfer je imao tu stavku u 2024. godini. E sad, koji se model češće koristi nisam našao, ali i ove stvari su zanimljive.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.