• Gradjanski Dinamo
    473

Da, na strane. Trebao sam to napisati.

Ali kaže kolega @Gradinamo da ima i raniji. :smile:
  • Gradinamo
    87
    Da, misli se na strane medije, Slobodna je najraniji uopće spomen Dinama kao Gradjanskoga (barem koliko sam ja uspio pronaći)
  • Gradjanski Dinamo
    473

Da. Ali to je isto interesantna priča. Naime, u dogovaranju te tekme sudjelovao je Šime Poduje sa splitske strane. A vrlo vjerojatno Jerko Šimić s naše. Lako je moguće da je sam Poduje novinaru Slobodne Dalmacije najavio dolazak Gradjanskog kao Dinama skupa s istom ratnom postavom. Ono kaj hoću reći je da sam, što više čitam, sve više uvjeren da to nije tek puka slučajnost.
  • Gradinamo
    87
    Slučajnost nije i ne može biti jer previše je onda takvih "slučajnosti". No, strpimo se još malo pa ćemo onda sve iznijeti na svjetlo dana
  • Patak
    3.4k
    Domaći ili strani časopis? Zanima i mene kad bude objavljen...
  • Gradinamo
    87
    U mom je slučaju riječ o stranim
  • Gradjanski Dinamo
    473

@Patak je mislio u kojem časopisu je rad na recenziji. Koliko sam shvatio, riječ je o domaćem časopisu.
  • Gradinamo
    87
    Hahahaha, krivo pohvatah, na putu sam za tekmu pa više i ne čitam kako spada... Domaći časopis... A sad se isključujem zbog utakmice
  • Patak
    3.4k
    Da, možda je tema malo nezanimljiva za strani časopis ali nikad ne znaš...Ma važno da se objavi...nadam se da će recenzenti riješiti to prije godišnjih.
  • Gradjanski Dinamo
    473

Tema je možda malo prespecifična za neki strani časopis. Ali je definitivno vrijedna znanstvenog rada.
    No saznanja koja će bit iznešena će svakako biti velik doprinos istini o našem Dinamu. Svima je nama koji se bavimo ovom temom jasno da Dinamo zapravo nikada nije bio novi klub. Ali sve to treba sintetizirati i znanstveno obraditi. To je jedini pravi način kako eliminirati tvrdnje svih onih zločestih pojedinaca koji to spore.
  • Patak
    3.4k
    Ma zanimljivo bi to bilo i za strani časopis koji obrađuje teme postkomunističkih država ili tako nešto.

Evo prvi koji mi je google izbacio ali sigurno ih ima još...
    https://online.ucpress.edu/cpcs
  • Gradjanski Dinamo
    473
    Evo da stavimo i ovdje tekst Ratomira Rate Dugonjića objavljen u novinama Borba 25. studenog 1945. godine povodom pokušaja obnove BSK-a (uz napomenu kako su BASK i BSK i formalno ipak obnovljeni kroz manje od 10 godina!).

Ratomir Dugonjić nije bio bilo tko. Čovjek je bio narodni heroj te je kasnije imao ozbiljnu partijsku političku karijeru. A ono najvažnije je da je bio predsjednik nogometnog saveza u periodu od 1948.-1951. godine. On je naime bio i igrač sarajevske Slavije i SAŠK-a 1930.-ih godina (u jednoj tekmi je čak i našem Građanskom dao gol). Osoba duboko involvirana u prijeratni i poslijeratni nogomet.

Sve zasluge idu kolegi @Gradinamo koji je ovo iskopao i objavio na svojoj web stranici. Hvala mu na tome.

P.S. Nisam stručnjak za ćirilicu. Čitam je, ali lako moguće da sam zbog kvalitete teksta nekaj previdio pa me slobodno korigirajte.

-----------------------------------------------------------------
    Borba, 25. studeni 1945. godine

Na poslednji pokušaj nekoliko vodiča starih klubova da iskoriste zakon o slobodi udruživanja i da obnove svoj stari protivnarodni rad, treba da se mobilišu naši fiskulturnici, naročito fiskulturnici koji su nekada pripadali tim društvima i da traže od narodnih vlasti da i tamo gdje to još dosad nije učinjeno i formalno sankcionišu raspuštanje tih klubova. Treba već jednom prekinuti sa radom samozvanih radnih klubova; potrebno je da se zapečate njihove prostorije, pregleda njihovo financijsko poslovanje, da se prekopaju njihove arhive i da se njihova imovina preda u ruke omladine koja se bavi fiskulturom. Te špekulante treba onemogućiti da govore u ime fiskulturnika koji su se njihove politike već davno odrekli; treba ih onemogućiti da na lijepe fraze hvataju neobavještene ljude. I formalno treba zabraniti bivše stare klubove koje oni hoće da pretvore u svoje busije.

Novi fiskulturni pokret dosta ih je dosada pozivao na saradnju, objašnjavao, ubeđivao. Tu malu šačicu inicijatora saradnje sa okupatorom, političkih špekulanata, sportskih advokata i sportskih trgovaca, treba konačno isključiti iz našeg fiskulturnog života isto kao i svakog njihovog prijatelja koji bi u našem novom fiskulturnom pokretu pokušao da sprovodi njihove ciljeve.

temp-Image77r-UYz.avif
  • Gradjanski Dinamo
    473
    Ne znam je li itko objavio ovaj članak na Zoni. Čini mi se da nije, pa ga stavljam.

Danica, 11. srpanj 1962.g., vol. 42, br. 28, str. 03.

"Dinamo", kako sada nazivlju Prvi Hrvatski Gradjanski Klub, pobijedio je u Zagrebu njemačku momčad iz Landshuta s 4:1. Ovu njemačku momčad trenira nekadašnji igrač Gradjanskog, Željko Čajkovski.

List Danica je list hrvatskog iseljeništva u SAD-u. Izlazio je od 1894. godine (prvo u Pittsburghu do 1921., pa od 1921. do 1935. u New Yorku) do 1990. godine. Od 1945. izlazi u Chicagu.
    Veći dio lista bio je posvećen vijestima iz domovine (političkim, sportskim, kulturnim, ...).
    Spomenuta utakmica Dinama i Ladshuta odigrana je 13. lipnja 1962. godine u Zagrebu. Pogotke su za Dinamo postigli Zambata (2), Remete i Braun.

temp-Imagew28-X8t.avif
  • Gradinamo
    87
    Kad smo već kod Danice, evo i jedno ranije spominjanje, tj. izjednačavanje Dinama s Gradjanskim. I ovo tvoje spominjem, naravno u članku, ali kako si krenuo s objavljivanjem malo će toga ostati ;) Ovdje je riječ o Danici iz 1956. godine:
    [img]http://Danica-18-4-1956-god-36-br-16-str-2.png
  • Gradjanski Dinamo
    473

Hvala! I Danicu si pokrio!? Svaka čast.
    S tim da ima još tih novina i časopisa naše emigracije. Vjerojatno toga ima još. Sorry, neću više. Nisam očekivao da si i Danicu prošao. Našao sam još toga, ali neću stavljati (dok god rad ne prođe). :smile:
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.