• Dzoni
    7k
    Ne znam, nagađam. Ali malo žalosno koliko je nepostojeć lokalpatriotizam
  • Warrior
    164
    Tko kaze da je bitno?! Previse si daleko otisao oko najobicnike znatizelje, nista vise ni manje od toga.
  • Paggini
    92.6k
    koliko je nepostojeć lokalpatriotizamDzoni

kad imaš u Slavoniji potomaka došljaka iz Hercegovine, Bosne i Dalmacije, a svaki potomak vuče sa sobom jedan ili drugi klub po liniji dide, pa tate. "Fetivi" šokci su svi odreda dinamovci, bez iznimke. Osijek je imao status "srpskog" kluba u Jugi, pa su dosta zazirali od njega, osim ovih nekih osječana
  • Pavinho
    525
    prije za Papuk Orahovica
  • Hnlovac
    7.1k
    Shvaćam likalpatriotizam Osijecana koji se rode u obitelji koja navija za NKOS, ali ne vidim razlog da neki drugi Slavonac navija za klub koji gradi identitet na kmečanju, na tome kako su sami protiv svih i kako imaju neprijateljske navijače u gradu (ovdje sami priznaju da su kamilica)

Likovi briju da ce netko iz Požege navijat za njih jer su eto također Slavonci a ja Opusu se pusti 1x inati se Slavonijo na zagrijavanju

Luzerski mentalitet
  • mali M
    10.3k
    Ali malo žalosno koliko je nepostojeć lokalpatriotizamDzoni

a znam, često i ja o tome govorim, tako se stvaraju jaki klubovi. Ali za lokalpatriotizam moraš raditi sa navijačima, sa svojom okolinom, ne bit povezivan sa financijskim malverzavcijama i kriminalom.. Dinamo bi zbilja trebao biti putokaz svima ostalima u HR koji žele biti ozbiljni klubovi.
    Dok god mi pričamo o lokalnim šerfima i lijeva ruka desni džep neće toga biti. Po meni je Osijek zapravo najžalosniji primjer. Ima infrastrukturu, nema neke veće konkurencije u Slavoniji i da on ne uspijeva nove generacije privuć, a ni ne radi na tome je zbilja zbilja žalosno...
  • Warrior
    164
    Kužim donekle kada se navijači Osijeka ljute što njihovi sugrađani ne navijaju za NK Osijek, ali odakle im obraz onako nebitnima da si daju za pravo ocekivati i da ostatak Slavonije za njih navija, a cesto citam kako ocekuju.
  • Zagi
    18.5k
    Stvarno ne vidm zakaj bi bilo koji slavonac trebao navijati za klub u mađarskom vlasništvu.
    Dapače, to bi bilo vrlo blesavo.
  • Dzoni
    7k

Mi se i u Zagrebu mučimo privući ljude koji su navijači raznoraznih Liverpoola, Reala itd, mogu si misliti kako je u tim manjim sredinama. Siguran sam da bi bio nogomet puno zdraviji kad bi dosta tih manjih mjesta mogla privući barem 1-2 tisuće ljudi na svoje utakmice. Ali, za takvo nešto treba volje, koju ne vidim u ogromnoj većini klubova
  • Sajla
    22.3k
    malo žalosno koliko je nepostojeć lokalpatriotizamDzoni

slažem se. ali ima i razloga za to. poznajem nekoliko ljudi iz Našica i Đurđenovca i svima osim jednoj osobi (to bi bilo nekih 6-7 obitelji) su djedovi i bake doselili nakon 2. svj. rata. teško je razviti neki veliki lokal patriotizam kad ti baka doma govori "kaj" ili koristi dijalekt iz okolice Drniša
  • Paggini
    92.6k
    Ali za lokalpatriotizam moraš raditi sa navijačima, sa svojom okolinom, ne bit povezivan sa financijskim malverzavcijama i kriminalom..mali M

A gle, ne znam kako je to u Njemačkoj, Engleskoj, Francuskoj ali kod nas je jasno - ako ti dida, pradida, tata i stric navijaju za jedan klub, od rođenja prolaziš kroz ekstremnu indoktrinaciju i to je to u principu, nećeš sad početi navijati za Osijek jer si ponosan što si slavonac. Mislim, neki hoće, ali to je jako mršav razlog za navijanje i dosta performativan, jel. To mi je slično kao ovi "dinamovci" koji kažu da navijaju za Dinamo jer su kao, iz Zagreba i iz zagrebačke obitelji ali u principu ih zaboli pimpek za Dinamo, to vode čisto kao nešto što dolazi uz to što su iz Zagreba.

Ono što je također bitno, pogotovo u slučaju Dinama jest što se Dinamo uvijek gledalo kao puno više od kluba, a mnogi su naši preci, očevi, djedovi, stričevi, dobijali batine zbog njega, jel. Tako da se tu razvija puno veća odanost i bolesna potreba da to preneseš na potomka, tu istu ljubav. Klubovi kod nas su uvijek bili vezani uz povijest ove zemlje, pokrete, ratove, borbe i političke afilijacije, nikad nisu bili samo NOGOMETANJE. Dok recimo u Londonu, ako si iz tog kvarta, navijaš za Chelsea recimo, ništa više i ništa manje od toga, tako da tamo postoji ta crta jer klubovi su isključivo, rekao bih, gledani kroz prizmu lokalpatriotizma i uspjeha, a kod nas su gledano kroz puno veće i zajebanije stvari.
  • mali M
    10.3k
    pa okej al to su mi sad dvije različite stvari. S jedne strane kažeš nećeš poćet navijat za klub kad te preci uče drukčije, a s druge osuđuješ one koji kažu da su Dinamovci jer se tako delklariraju po defaultu zbog mjesta rođenja.

Mislim da svi mi poznajemo ekipu kojoj su starci ili djedovi došli iz Dalmacije u Zagreb pa sad uredno pohode Dinamove utakmice. Navijanje za suparnički klub dok imaš živog prvoligaša u gradu je meni za nekoga rođenog u tom gradu živa žalost. Ja da se preselim u Osijek i da mi unuk (treća generacija) krene žestoko navijat i pohodit utakmice Osijeka bi mi to bilo normalno. Ne bi bio presretan ali to mi je shvatljivo. Jedanko kako očekujemo da horde trećih generacija dalmatinaca u Zagrebu prestanu pljuvat grad koji ih hrani, školuje i počnu ga poštivati
  • Ivanmtk
    1.8k
    Jedini grad na području Hrvatske koji je uspio razviti snažan lokalpatriotizam u smislu navijanja za nogometni klub je Rijeka. Ostali navijaju ili barem simpatiziraju ili Dinamo ili Hajduk, a to ide iz kuće, prenosi se generacijski sa dida /oca s obzirom za koga su oni navijali u bivšoj državi.
  • Paggini
    92.6k
    S jedne strane kažeš nećeš poćet navijat za klub kad te preci uče drukčije, a s druge osuđuješ one koji kažu da su Dinamovci jer se tako delklariraju po defaultu zbog mjesta rođenja.mali M

Nene, nisam se možda dobro izrazio - navijati za klub zbog nekog lokalpatriotizma je, po mome iskustvu navijača osijeka i lokalpatriotskih navijača Dinama, dosta mršava stavka za biti navijač, u smislu kako smo mi ovdje navijači. Ako mi netko za prvi razlog zašto navija za Dinamo kaže da navija jer je iz Zagreba, tu u 99% slučajeva se radilo o kauč navijaču i paušalnom promatraču Dinama, a ne NAVIJAČU u tom smislu riječi.

Ja da se preselim u Osijek i da mi unuk (treća generacija) krene žestoko navijat i pohodit utakmice Osijeka bi mi to bilo normalno. Ne bi bio presretan ali to mi je shvatljivo.mali M

Ovo bih gledao kao osobni poraz, kao da je uzeo tuđe prezime. Mene su učili ako se prezivam kako se prezivam, da uz to dolazi i Dinamo i oko toga nema rasprave. To su razine indoktrinacije. Svi moji potencijalni potomci će od starta biti tako učeni i oko toga također neće biti rasprave, sve ostalo je moj neuspjeh.

Jedanko kako očekujemo da horde trećih generacija dalmatinaca u Zagrebu prestanu pljuvat grad koji ih hrani, školuje i počnu ga poštivatimali M

A ovo je drugo, ako mi klinci žive u Osijeku, taj grad će poštovati, kao i bilo koji drugi u kojem žive, naravno. Ali to je stvar odgoja, kojeg tovarski okot nema.
  • Efes Pilsen
    16.5k
    Jedan od vecih problema NK Osijeka je sto nosi ime grada, koliko god to apsurdno zvucalo. Sta nekog iz Broda, Nasica, Bebrine, Oriovca ima bolit kurac za NK Osijek? Koga oni predstavljaju? Slavoniju? Ako hoces predstavljat regiju onda si se zakopo vec na imenu. Ostalo da ne spominjem...
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet