• crophantom
    8.9k
    a ko ce onda na desnog beka? Tabinas nije prijavljen, a valjda nikom ne pada na pamet da starta Valincic
  • Jos-Optimus
    13.8k
    Na desnog beka može Mikić, može i moja pokojna baba, samo nek Sergi i Moris odmore i sebe i nas
  • Maki2
    1.2k
    Nakon nekoliko losijih partija, danas odradio kliniku skupa s Kotarskim.
  • Smotanihaker
    1.1k
    Kada nema Valinčića pored sebe.
  • Crni86
    25.1k
    Pazi ti to napokon je igrao obranu i odmah hvalospjevi. Tuzno da o tom moramo pisat uopce, to bi se trebalo podrazumijevaf.
  • CerealKiller
    977
    Iako neki jako pažljivo gledaju i ističu svako njegovo loše dodavanje on je i dalje naš najbolji stoper
  • Thor
    4.5k
    Decko korektan i dobar danas
  • CastAway1986
    6.7k
    Danas jedan od rijetkih koji je bio na nivou :clap:
  • NVKOD
    14.2k
    Moram ga pohvaliti za jučerašnju izvedbu. Definitivno jedna od njegovih zrelijih izvedbi u europskim utakmicama, čak bi rekao i najbolja.

Pravovremen u reakcijama, čak je u jednoj situaciji izbio taman lopti ispred Zlatanovića (?) i spasio praktički gol.

Takav Dominguez definitivno zaslužuje izlazni transfer koji se spominjao ovo ljeto (12+ milki). Samo tako i dalje!
  • austrijanac
    14.2k
    Odlican je bio, isto tako nabrijan na suigrace jer su stajali kao balvani dok je iznosio loptu.
  • Fatos Beqiraj
    3.5k
    Nikad mi nece bit jasno hejtanje ovog igraca, grijesi nekad i sve stoji, ali sa 21om godinom je daleko najbolji nas stoper.
  • ElDorado
    15.7k
    Kad kraj sebe nema Valinčića uvijek je dobar
  • Sajla
    25k
    razgovarao Tomislav Dragobratović iz zoninog podcasta.

SERGIJA Domingueza dočekali smo u Dinamovu klupskom hotelu na dan utakmice Hrvatske i Španjolske na Poljudu. Bilo je zato logično da se upravo te teme dotaknemo i prije službenog razgovora, a Dominguez nam je već nakon nekoliko rečenica pokazao zašto je on ipak nogometaš, a mi samo netko tko ga gleda i o njemu piše. Nakon što je Hrvatska samo nekoliko dana ranije doživjela težak poraz od Engleske, većina nas je očekivala velike probleme protiv Španjolske, ali Dinamov stoper je odmah upozorio:

"Ne očekujem istu utakmicu, a posebno ne očekujem utakmicu poput one u Španjolskoj", rekao nam je nekoliko sati prije početka susreta.

Bio je u pravu. Španjolska je na Poljudu pobijedila 2:1, ali Hrvatska joj je pružila neusporedivo veći otpor nego u Sevilli, gdje je izgubila 1:4. Dominguez je nakon gledanja obje reprezentacije tijekom pauze zaključio da će Španjolcima u Splitu biti puno teže.

"Gledao sam posljednju utakmicu Hrvatske i Španjolske u Sevilli. Iako je završilo 4:1, mislim da je i za Španjolsku bila zahtjevna utakmica. Yamal je radio čuda na terenu i praktički je riješio utakmicu. Gledao sam i Hrvatsku neki dan protiv Engleske. Nakon tog rezultata mislim da će Španjolskoj biti puno teže pobijediti Hrvatsku na Poljudu", rekao nam je.

U razgovoru za Index Dominguez je govorio i o interesu Lazija i Saudijske Arabije, razlozima ostanka u Dinamu, Zvonimiru Bobanu, Daniju Olmu, Daniju Rodríguezu, derbiju s Hajdukom i svom razvoju u Zagrebu.

Na čemu ste najviše radili tijekom reprezentativne pauze?

Najviše smo radili na taktici. Tijekom sezone nemaš previše vremena za takve stvari jer stalno igraš, moraš se odmarati i oporavljati za sljedeću utakmicu. Sada smo imali vremena za duže treninge i mogli smo raditi na taktici te ispravljati sitnice koje se tijekom utakmica pokažu kao veliki problemi.

Radili smo na obrani, napadu, praktički na svemu. Na tim malim detaljima zbog kojih nismo izgledali kao prošle sezone. Mislim da smo to sada popravili.

Što je bio najveći problem u krizi koja vas je zatekla?

Neki detalji vezani uz pozicioniranje i razumijevanje presinga. Protivnici su prelagano prolazili kroz naše linije, a istodobno smo i mi imali problema s probijanjem njihovih linija. Rekao bih da je to bio najveći problem, ali imali smo dva tjedna i svaki smo dan radili na tome.

Zvonimir Boban rekao je da je postojao dogovor s Lazijem oko vašeg transfera. Koliko ste zapravo bili blizu odlaska?

I meni je rečeno da su zainteresirani za mene i da su neke stvari između klubova bile dogovorene. Međutim, nitko iz Lazija nije razgovarao izravno sa mnom jer sam u tom trenutku morao ostati ovdje i igrati kvalifikacije za Ligu prvaka. I ja sam želio igrati te utakmice za Dinamo. Želio sam završiti kvalifikacije i pokušati izboriti Ligu prvaka.

Bilo je to nekako 50:50. Morao sam odigrati te utakmice, ali sam ih i osobno želio odigrati. Želio sam izboriti Ligu prvaka. Ako bih ostao, želio sam je igrati s Dinamom, a ako bih otišao, želio sam otići nakon što bih Dinamo ostavio u Ligi prvaka. Nakon što su završile naše kvalifikacije, doveli su Josipa Šutala. Sada sam ovdje i igramo Europa ligu, što je također jako dobro.

Koliko vam je teško palo ispadanje od Vikinga?

Mislim da smo bili puno bolji od njih. U obje smo utakmice jako dobro počeli i osjećali smo da smo superiorni u gotovo svim segmentima, obrambeno, napadački i u kontroli lopte. Ali onda smo napravili glupe pogreške, oni su zabili više golova od nas i prošli dalje. Upravo je zato razočaranje bilo toliko veliko. Osjećali smo da možemo izboriti Ligu prvaka jer smo bili bolji od njih.

Da su oni jednostavno bili bolja momčad, kažeš: "Dobro, izgubili smo, to je nogomet." Ali kada imaš osjećaj da možeš proći i da ćeš igrati Ligu prvaka, a onda ispadneš zbog vlastitih pogrešaka, puno je teže. Posebno nakon početka prve utakmice. Vodili smo 2:0, a moglo je biti i 3:0 ili 4:0. Zato je razočaranje bilo toliko veliko.

Pred kraj prijelaznog roka spominjao se i interes iz Saudijske Arabije. Je li to za vas bila ozbiljna opcija?

Bila je opcija, ali na kraju nisam želio otići. Radije sam želio ostati u Dinamu i igrati u Europi i SHNL-u. Mislim da je Europa mjesto na kojem sada trebam igrati.

Mislite li da je ostanak u Dinamu na kraju bio najbolja odluka za tvoj razvoj?

Da. Od početka sam razmišljao da bi mi još jedna godina ovdje, ako ostanem, također bila jako dobra opcija. Igramo Europu, igramo SHNL i imamo puno utakmica u kojima se možemo pokazati. Mislim da je Dinamo trenutačno jako dobro mjesto za mene.

Prije utakmice protiv Hapoela govorili ste da Dinamo želite dominirati i imati loptu, ali utakmica je izgledala bitno drugačije. Zašto?

To su stvari koje se događaju u nogometu. Dan prije utakmice imaš određeni osjećaj jer momčad dobro izgleda, a onda izađeš na teren i utakmica bude potpuno drugačija. Protivnik napravi nešto što možda nisi očekivao. Ali mislim da smo i u toj utakmici bili dobri. Nismo imali svoj dan u smislu posjeda i držanja lopte, ali znali smo se braniti i zatvarati prostor.

Mislim da je to bila jedna zrela utakmica za nas. U SHNL-u smo naviknuti dominirati, ali u toj utakmici nismo mogli igrati onako kako želimo. Prošle smo sezone imali problem kada ne bismo mogli dominirati. Protivnici bi nas tada znali potpuno razbiti.

Ovaj put nismo igrali kako želimo, ali smo znali reći: "Dobro, danas se moramo braniti." Ako dobijemo jednu priliku, moramo je iskoristiti. Mislim da je takav mentalitet jako važan u Europi.

Boban želi da Dinamo i u Europi igra nogomet temeljen na posjedu. Međutim, protiv kvalitetnijih suparnika ponekad je potrebno braniti se dublje. Je li takva prilagodba dio vašeg plana?

Naš je mentalitet uvijek isti. Želimo igrati svoju igru. Ali kada utakmica počne i vidiš da je situacija potpuno drukčija, moraš promijeniti pristup. Cijela momčad mora prihvatiti: "Dobro, danas zbog protivnika, terena ili jednostavno osjećaja u utakmici ne možemo igrati kako smo željeli." Tada se moraš zatvoriti i svi moraju braniti 100 posto. Ali naša je osnovna ideja uvijek igrati, pokušati pobijediti, kontrolirati loptu i imati posjed.

Što je prošle sezone bio najveći problem u prijelazu iz SHNL-a u europske utakmice?

Na početku smo imali puno novih igrača. Trebalo nam je vrijeme za prilagodbu čak i u SHNL-u, a u Europi je to bilo još teže jer su igrači kvalitetniji i protivnici su veće momčadi. Ali mislim da smo u posljednjim utakmicama, primjerice protiv Genka, pokazali da možemo biti na njihovoj razini i da smo mogli pobijediti u tim utakmicama. Nakon toga smo u HNL-u ponovno dominirali.

Na kraju sezone već znaš gdje suigrač želi dobiti loptu, gdje će dodati i što će napraviti, imali smo taj osjećaj među svim igračima. Ove sezone na početku još nismo potpuno došli do toga, ne znam ni sam zašto, ali doći ćemo. Mislim da ćemo u sljedećim utakmicama izgledati puno bolje.

Sada vas čeka derbi protiv Hajduka na Poljudu. Može li to biti idealna utakmica za početak dobre serije?

Da, odlična utakmica. To su utakmice koje svi želimo igrati. Pogotovo kada igraš u gostima, imaš još veću želju pobijediti. Naš je mentalitet isti, želimo otići tamo, odigrati dobro i pobijediti. Prošle smo godine imali loš rezultat protiv Gorice, a onda smo uspjeli reagirati protiv Hajduka i nakon toga pobijediti Fenerbahče kod kuće.

Već smo prošle godine pokazali da to možemo, iako smo tada bili nova momčad i igrači se još nisu dobro poznavali. Ove godine mislim da imamo bolji mentalitet i veću kvalitetu. Mislim da će zato biti bolje.

Kako bi nekome u Španjolskoj objasnio derbi Dinama i Hajduka?

Rekao bih da je lud i nevjerojatan. Posebno kada igramo kod kuće. Ti zvukovi s tribina, detonacije, vatra posvuda... To je stvarno ludo. Ali prekrasno je to gledati i biti dio takve utakmice. Njihovi i naši navijači daju 100 posto svih 90 ili 95 minuta. Mislim da taj derbi ne bi trebali gledati samo ljudi u Španjolskoj nego ljudi u cijeloj Europi. A moram reći da su Bad Blue Boysi ipak bolji.

Koji ti je Hajdukov igrač dosad zadavao najviše problema?

Rekao bih možda Livaja, u prvoj utakmici koju smo igrali protiv njih. Bio je jako težak protivnik.

Djeluje kao da ste ove sezone sve glasniji na terenu, puno usmjeravate suigrače i organizirate momčad. Razvijate li svjesno taj liderski dio svoje igre?

Da, mislim da je tako. Osjećam se dobro sa suigračima i sigurniji sam u sebe tijekom utakmica. Imam i više iskustva. Ja sam igrač koji voli razgovarati, organizirati i usmjeravati druge. Takav sam bio i dok sam igrao u Barceloninoj akademiji.

Ali sada imam dovoljno samopouzdanja da razgovaram sa suigračima, a i oni imaju povjerenja u mene i slušaju me kada im nešto kažem. Mislim da je dobro da svi razgovaramo. Ako nitko ništa ne govori, imamo problem, ali nemamo rješenje. Ako ljudi razgovaraju i iznesu svoje mišljenje, onda možeš saslušati druge i vidjeti što se zapravo događa. Mislim da je to dobro za momčad.

Kakav je Zvonimir Boban prema igračima?

Nevjerojatan je. Bio sam samo u jednom velikom klubu pa nemam previše predsjednika s kojima ga mogu uspoređivati, ali mislim da je kao predsjednik vrhunski. Jako nam je blizak. Ako nam nešto treba, možemo mu izravno poslati poruku ili otići do njega i razgovarati o bilo čemu. On nas sluša.

Kada odigramo lošu utakmicu, ne dolazi ovamo pričati gluposti, uništavati atmosferu ili stvarati dodatni pritisak. Dođe, razgovara s nama na pravi način i pruži nam podršku. Mislim da je stvarno jako dobar predsjednik.

Postoji li nešto što vam je Boban rekao, a da vam je posebno ostalo u sjećanju?

Kada sam dolazio ovamo potpisati ugovor, rekao mi je: "Da bi igrao nogomet, moraš biti sretan na terenu. Ne možeš igrati ljutit. Moraš biti sretan i uživati." Mislim da upravo to pokazujem ovdje. Uživam, sretan sam dok igram i mislim da igram na dobroj razini. Poanta je igrati sretan i uživati u utakmici.

Je li vam davao i savjete kao bivši nogometaš, a ne samo kao predsjednik?

Nije to bilo u smislu: "Ovdje moraš dodati ovako ili napraviti ovo." Više su to bili savjeti vezani uz mentalitet. Posebno prošle sezone na početku, poticao me da nastavim raditi i gurati naprijed.

To mi je tada puno značilo jer mi je to bilo prvi put da igram za veliki klub, da sam standardni prvotimac i da imam toliku odgovornost. Boban, trener i cijeli stručni stožer gurali su me naprijed na pravi način i jako sam im zahvalan na tome.

Kakav je Dani Rodríguez? Dinamovi navijači još ga nisu imali priliku puno vidjeti, a vi ga dobro poznajete iz Barcelone.

Mislim da je jako, jako dobar igrač. Brz je, jako dobar jedan na jedan i vrlo eksplozivan. Ima i jako dobar udarac. Mislim da ima ogromnu kvalitetu. Jako ga cijenim. Igrao sam s njim pet godina pa ga stvarno dobro poznajem.

Je li vas Dinamo pitao za mišljenje prije nego što ga je doveo?

Da. Rekao sam im da mislim da bi njegov dolazak bio jako dobro pojačanje. Ljevak je koji može igrati na desnoj strani, ali ako ga trebamo na lijevoj, može igrati i tamo. Jako je brz i ima odličan mentalitet. Kada su me pitali za mišljenje, preporučio sam ga. Naravno, on mi je i prijatelj.

Družite li se sada često?

Da, s njim i Ikerom Almenom. Nas trojica Španjolaca često smo zajedno i idemo posvuda.

Kada ste dolazili u Dinamo, Dani Olmo vam je pričao o klubu. U čemu je bio u pravu?

Rekao mi je da su ljudi u klubu, zaposlenici i navijači nevjerojatni. Rekao mi je da je Dinamo jako velik klub i da ću ovdje jako uživati. U tome je definitivno bio u pravu. Rekao mi je i: "Mislim da je za tebe Dinamo jako dobar korak prema profesionalnom nogometu." Liga je kompetitivna i rekao mi je da će to biti dobro za mene. Nakon godinu dana ovdje potpuno se slažem s njim.

Kako napredujete s hrvatskim?

Učim s profesorom. Kada drugi pričaju, već ponešto razumijem, posebno stvari vezane uz nogomet. Ali još me sram govoriti. Znam možda pet riječi u rečenici, a onda šestu ne znam i pomislim: "Dobro, kada budem znao malo više, onda ću početi pričati."

Na kojim dijelovima svoje igre još možete napredovati?

Mislim da s loptom ponekad moram biti manje riskantan. Također želim biti čvršći u obrani. Ali ove godine osjećam da imam puno više samopouzdanja kada imam loptu. Ako trebam krenuti naprijed i nešto napraviti, osjećam da mogu. Mislim da je to dio sazrijevanja koje dolazi što više igraš.

Je li to posebno važno u Europi? U SHNL-u se ponekad i može riskirati, pogreška neće uvijek biti kažnjena kao na višoj razini.

Da, to je istina. U SHNL-u možda izgubiš loptu, a momčad nakon toga ponekad uspije spasiti situaciju. U Europi protivnik iz takve pogreške puno lakše stvori veliku priliku za gol. Ali učim iz tih pogrešaka.

Albert Capellas donio je neke metode koje se povezuju s Barceloninom školom. Osjećate li taj španjolski stil u načinu na koji Dinamo trenira i igra?

Da, definitivno. Meni je ovdje gotovo kao kod kuće. Treninzi su slični. Prostori u vježbama posjeda ovdje su možda čak i nešto veći nego u Barceloni, ali principi su slični. Primjerice, danas smo na treningu radili pozicijsku igru pa utakmicu. To su stvari koje smo radili i u Barceloni.

Zbog toga mi je prilagodba bila vrlo laka. Ovo je na neki način nastavak onoga što sam već radio, uz neke manje promjene, ali sve je vrlo slično.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet