• KtcGoat
    7.4k
    Ovo u Krakowu kaj je bilo, ima 2,3 dana. Ubijen navijac Hutnika
  • NORTE
    26.7k
    Uopće nisam vidio tu vijest.
    Sad sam pogledao, uhićeno 10 mlađih Wislinih, ubijeni imao 36 godina, pogođen raketom pa ga petorica pretukla.
    Hutnik je klub iz Krakowa, iz kvarta Nowa Huta gdje je i jaka ekipa Wisle.
    To je kao Sesvete za usporedbu, a klub niželigaš i neprijatelji su s Wislinima.

Klub Wisla je osudio i popljuvao huliganizam.
    Inače zanimljivo je da se po Poljskoj grupe baš hvale i oduzetim klupskim šalovima, dresovima, čak i onim privjescima kaj se nose oko vrata.

Wisla danas gostuje kod prijateljskog Pogona, rasprodan stadion i gostujuća tribina, njima najdalje gostovanje u Poljskoj.
  • Thor
    3.8k
    uzas :sad:
  • KtcGoat
    7.4k
    kakva je reakcija drugih poljaka na to? Mislim, ako su osudili onaj napad Gornikovih nedavno, trebali bi i ovo
  • Droljo
    31.3k
    Bude njih država brzo pogasila. Ode to sve predaleko.
  • NORTE
    26.7k
    kakva je reakcija drugih poljaka na to? Mislim, ako su osudili onaj napad Gornikovih nedavno, trebali bi i ovoKtcGoat

Ono što sam vidio je reakcija Arkinih (koji imaju bratstvo s Cracovijom) koji su putem na gostovanje u Legnicu danas pokazali poruku:
    Wislina mlada garda nema časti = klauni.

Jer se dio bivše starije ekipe Wisle smatra drukerima nakon što ih je murija stisnula uhićenjima zbog raznih razloga, a jedan je bio mislim i otimanje krpi Katowicama kad su s Ruchom uzeli 44 krpe, većina toga je bila zapaljena na tekmama i ulicama, ali mislim čak da je mali dio toga murija zaplijenila racijama kasnije.

Možda je bilo još tih odgovora na sceni, ali nisam baš upratio jer nisam ni znao za tu vijest.

Pretpostavljam da je za ovaj slučaj u Nowoj Huti odgovoran dio ekipe mlađih samo iz tog kvarta i oni će odgovarat za to zatvorom.
  • AC1593
    613
    Krakow kao grad na navijačkoj mapi Poljske je posebna priča. U Poljskoj je oduvijek poznat kao grad noževa.

I Wisla i Cracovia su godinama imali jako puno incidenata i smrtno stradalih. Totalno drugi svjet u odnosu na dobar dio Poljske scene. U cijeloj priči je i taj Hutnik, čiji je navijač bio spomenuti čovjek koji je stradao. To je manji klub iz Nowe Hute, kvarta koji se smatra jednim od najopasnijih u Krakovu.

U novije vrijeme se to dosta proširilo jer su i Ruchovi Psycho fans radili sve isto kao i Wisla i Cracovia. Period od 2012. do korone je bio mozda i najgori, gdje su mačete, noževi, suzavci i raznorazne druge gluposti malo malo završavale na naslovnicama jer je policija dosta često sprječavale sukobe gdje su u pripremi bile spremne sve te "stvarčice". I druge grupe su počele nositi sve navedeno da se ne nađu u situaciji da nemaju ništa u rukama u odnosu na protivnike.

Velika promjena se dogodila kada su Wislini "Sharksi" i Ruchovi "Psycho fans" pohapšeni zbog kriminala a uključivalo je sve od droge do ubojstava. Tome je kumovalo drukanje pojedinih članova iz njihovih redova. Iza mnogih najvećih huliganskih ekipa u Poljskoj stoji određena vrsta kriminala. Ne znam dovoljno scenu da bi mogao tvrditi za svaku ekipu.

Za one koji ne znaju, Wisla i Ruch su u prijateljskim odnosima.
    Kad se prica o prijateljstvima, to je posebna priča koja mislim da ne postoji gotovo nigdje drugdje, gdje postoje koalicije više grupa koje su međusobno prijatelji, a svako od tih članova koalicije ima još svoja dodatna prijateljstva. Redovito se ide zajedno na gostovanja, kao potpora svojim prijateljima na nekim zajebanim gostovanjima.

Uglavnom, jako je teško i pratiti tu mrežu prijateljstava, gdje se s vremena na vrijeme i prijateljstva prekidaju, a nekad zakleti neprijatelji postaju novi prijatelji. Kao recimo što je Wisla bila dugogodišnji član jedne od dvije najveće i najdugovječnije koalicije, sa Slaskom i Lechiom, da bi gotovo preko noći postali prijatelji s Widzewom, Ruchom i Elanom (WRWE koalicija). Druga najveća koalicija je Lech Poznan, LKS Lodz, Cracovia i Arka. Zanimljivost obje koalicije je da pojedini članovi koalicija imaju dobre odnose sa rusima, a neki posljedično i sa srbima.
    Lech je dobar sa Spartak Moskvom, dok Widzew, Wisla i Ruch imaju kontakte sa Cska Moskvom i Grobarima, kao i s Paokom. Najnoviji član te WRWE koalicije je i Pogon, a zanimljivo je da oni imaju dobre odnose s Kohortom.

S Torcidom Gornik prijateljstvo ima splitska Torcida, a zanimljivo je da su Gornikovi izgubili sve prijatelje na poljskoj sceni jer je jedan njihov član drukao muriji i svi su prekinuli kontakte s njima.

Za mene osobno su to sve šizofrene stvari koje nemaju apsolutno nikakvu vezu s navijanjem, već sve ukazuje na promjene u kriminalnoj mreži. Poljska scena mi je umjetna, previse ispeglana. Daleko od toga da ne rade određene navijačke stvari, ali što bi se reklo jednostavno nije naš đir. Totalno drugi pogled na navijanje.
  • NORTE
    26.7k
    Update:

Wisla bi nakon novog ubojstva nakon 2023. na sceni trebala ponovno postati nepoželjna na gostovanjima, a sad je jasno i da će praktički sve grupe bojkotirati gostovanje kod njih.

Ubijeni je izgleda sam napao nekoliko mlađih Wislinih iz Nowe Hute koji su uništavali grafit Hutnika, a ovi su ga pretukli i umro je na putu do bolnice, a bio je jak i u treningu.

Predsjednik Wisle je danas objavio da na stadionu u Krakowu zabranjuje sve poruke, krpe i majice koje sadrže podršku zatvorenim navijačima (općenito za bilo koga), koje sadrže riječi mlada/stara garda i anti-nešto, a prekršitelji zabrane će biti izbačeni sa stadiona i predmet će biti oduzet.

Ovaj će slučaj svakako imati utjecaja na scenu.
  • M94
    2.8k
    Bolesnici.
  • Dzoni
    7.7k

Najogavniji klub Poljske u svakom smislu riječi, u baš velikoj konkurenciji
  • Ljubo
    1.7k
    Ti ultrasi tamo imaju više prijatelja i neprijatelja nego djeca u vrtiću, a prekidi su im gori nego kada ti jedna od 10 cura u vrtiću kaže da više niste zajedno. Moram priznati sve skupa jako konfuzno i čudno.
  • Alkmar1312
    234
    kad su im prijateljstva sva vezana samo zbog krimimalnih poslova.
    I mislim da Lech vise nije dobar sa Spartakom.
  • NerminB
    1.9k
    Tu se ne zna ko koga jebe. Debili sve.
  • AC1593
    613

Dobri su oni i dalje sa Spartakovima.
    Mnoge poljske grupe imaju prijateljstva s rusima, dok s druge strane mrze ukrajince. Sve su to povijesni konteksti, ali s ove pozicije odavde, ne mogu shvatiti kako možeš biti dobar s rusima, neki i sa njemcima, a ukrajince mrziti. Iz mog ugla gledanja, razumio bih da ne vole nikoga, jer sa svima navedenima imaju povijesne kontekste u kojima imaju razloga da ih mrze.

Ali nije me baš toliko zanimalo da bi išao istraživati dublje te odnose. Mislim da jedino Legija od većih navijačkih tribina u poljskoj nema dobre odnose ni sa rusima, ni njemcima niti ukrajincima.

Ne poznajem dovoljno cijeli kontekst poljske povijesti, jer znam da određene grupe iz Šleske pokrajne drže više do svog pokrajinskog porijekla nego do nacionalne pripadnosti. Ali stvarno ne znam dovoljno na tu temu, glupo bi bilo da pišem dalje o tome.
bold
italic
underline
strike
code
ulist
image
url
mention
reveal
youtube
tweet
Add a Comment

Dobrodošli na Forum Zona Dinamo!

Zona Dinamo je Forum na kojem se okupljaju navijači i simpatizeri Dinama, te na jednom mjestu raspravljaju i informiraju se o klubu i svim ostalim stvarima koje imaju poveznicu s našim klubom. Ostali su dobrodošli kao gosti i u skladu s tim trebaju se i ponašati.